Cum adaugi sau elimini caracteristici sau componente în Windows 10

Windows 10 vine cu un set predefinit de caracteristici sau componente. Poți personaliza Windows 10 eliminând caracteristicile pe care nu le folosești și adăugându-le pe acelea de care ai nevoie, dar care nu sunt instalate în mod implicit. În plus, dacă elimini componentele nedorite, poți câștiga ceva spațiu pe hard-disk. Acest tutorial te învață cum să adaugi și să elimini caracteristici Windows în Windows 10. Procesul este destul de simplu:

Cum deschizi fereastra Caracteristici Windows în Windows 10

În Windows 10, apasă pe câmpul de căutare din bara de activități și introdu "caracteristici windows". Apasă pe opțiunea "Activare sau dezactivare caracteristici Windows".

Tastează caracteristici windows în câmpul de căutare al barei de activități

Alternativ, pentru a accesa Caracteristicile Windows, mai întâi deschide "Panoul de control". Apasă pe legătura "Dezinstalați un program" din secțiunea Programe a "Panoului de control".

Apasă pe Dezinstalați un program în Panoul de control

Fereastra "Programe și caracteristici" este folosită în general pentru a dezinstala aplicații și programe nedorite. Apasă pe opțiunea "Activare sau dezactivare caracteristici Windows" din coloana din stânga.

Apasă pe Activare sau dezactivare caracteristici Windows

Se deschide fereastra Caracteristici Windows, afișând o listă cu toate caracteristicile disponibile pe care le poți adăuga sau elimina, în funcție de preferințele tale.

Caracteristici Windows listează toate componentele disponibile

Elementele bifate sunt deja instalate pe calculatorul tău, în timp ce acelea fără bife nu sunt instalate.

Cum elimini caracteristici sau componente în Windows 10

Fereastra Caracteristici Windows listează toate caracteristicile și componentele disponibile pentru Windows 10. Pentru a vedea mai multe informații despre o caracteristică, ține cursorul deasupra ei sau apasă pe ea și apare o scurtă descriere.

O scurtă descriere e disponibilă pentru fiecare caracteristică Windows

Dacă vrei și mai multe detalii despre fiecare componentă, citește: Ce sunt acele caracteristici Windows pe care le poți instala sau elimina?

După ce decizi ce componente trebuie să fie eliminate, scoate bifa din dreptul lor pentru a dezinstala caracteristicile Windows nenecesare. Când scoți bifa din dreptul anumitor caracteristici, cum ar fi "Internet Explorer 11", Windows 10 te avertizează că dacă le dezactivează pot fi afectate alte programe, caracteristici și setări implicite Windows și îți cere încă o confirmare.

Windows 10 te avertizează de consecințele dezactivării anumitor caracteristici

Ai putea crede că legătura "Mai multe informații online" îți va oferi informații mai exacte despre componenta pe care o dezactivezi, dar, când apeși pe ea, te duce la o pagină generică Windows help, care oferă mai multe informații despre Windows 10.

Pagina Windows 10 oferă ponturi și informații despre actualizări

Apasă pe Da în fereastra de avertizare care te întreabă dacă vrei să continui și apoi confirmă încă o dată schimbările, apăsând OK în fereastra Caracteristici Windows.

Apasă OK pentru a aplica schimbările

Un ecran de încărcare te ține la curent cu progresul, informându-te că, mai întâi, "Se caută fișierele necesare".

Windows 10 caută fișierele de care are nevoie

Trebuie apoi să aștepți în timp ce se aplică modificările pe care le-ai cerut.

Așteaptă în timp ce Windows aplică modificările

După ce ai eliminat anumite caracteristici, cum ar fi "Internet Explorer 11", Windows 10 te poate informa că are nevoie să îți repornească calculatorul ca să aplice schimbările cerute. Apasă pe Reporniți acum și așteaptă să se efectueze repornirea, luând în considerare că ia mai mult decât de obicei, deoarece Windows 10 are nevoie să petreacă timp suplimentar pentru a se configura conform instrucțiunilor tale.

Repornește calculatorul tău cu Windows 10 pentru a aplica schimbările

Alte componente, cum ar fi Media Features, pot fi eliminate fără repornirea sistemului. În acest caz ești informat că "Windows a finalizat modificările cerute". Apasă pe Închidere și ai terminat.

Apasă Închidere pentru a ieși din Caracteristici Windows

PONT: Dacă ești interesat să-ți cureți calculatorul sau dispozitivul cu Windows 10 de și mai mult software inutil, poți să citești și: Cât bloatware există în Windows 10?

Cum adaugi caracteristici sau componente în Windows 10

Pentru a adăuga caracteristici în Windows 10, bifează căsuțele din dreptul lor în fereastra Caracteristici Windows și apoi apasă pe OK.

Am adăugat componenta Platformă mașină virtuală

Trebuie să aștepți în timp ce Windows 10 caută fișierele necesare instalării caracteristicii selectate.

Un ecran de încărcare de informează asupra progresului

Pentru anumite caracteristici, Windows 10 poate avea nevoie să descarce niște fișiere de la Windows Update pentru a adăuga componentele cerute. Apasă pe legătura "Permiteți Windows Update să descarce fișierele pentru dvs." pentru a continua procesul.

Este posibil să trebuiască descărcate anumite fișiere necesare pentru instalare

Ai răbdare cât timp Windows 10 descarcă fișierele necesare.

Bara de încărcare ilustrează progresul descărcării

Windows 10 afișează progresul în timp ce aplică modificările cerute, indiferent dacă fișiere adiționale au trebuit să fie descărcate sau nu.

Așteaptă în timp ce modificările tale sunt aplicate

În cazul anumitor componente, cum ar fi "Platformă mașină virtuală", este necesar să repornești calculatorul pentru a finaliza instalarea modificărilor solicitate. Apasă pe "Reporniți acum" și ține minte că este posibil ca repornirea să ia mai mult timp pentru a configura componentele adăugate.

Repornește pentru a finaliza instalarea modificărilor

Alte caracteristici, cum ar fi "Windows Projected File System" nu necesită repornirea sistemului. După ce modificările sunt finalizate, apasă pe Închidere pentru a termina procesul.

Apasă Închidere pentru a termina instalarea noilor componente

Windows 10 include acum caracteristicile pe care ai ales să le instalezi.

Ai câștigat spațiu pe disc eliminând caracteristici Windows 10?

Din curiozitate și pentru că nu le foloseam, am eliminat toate componentele Windows 10 instalate în mod implicit pe dispozitivul nostru. Am fost atenți la partiția "C:", unde e instalat Windows 10 și am observat că a devenit cu 800 de MO mai "ușoară". În concluzie, eliminarea caracteristicilor nedorite îți eliberează spațiu pe hard disk. Ai eliminat componente de pe sistemul tău? Cât spațiu ai câștigat? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează