Cum instalez Subsistemul Windows pentru Linux?

Cum instalez Subsistemul Windows pentru Linux?

A trecut ceva timp de când Microsoft și-a declarat iubirea pentru Linux deși, la început, ni se părea ciudat să vedem cum Windows 10 îmbrățișează pinguinul Tux. Totuși, faptul că Windows 10 poate să execute aplicații de Linux native, fără a fi nevoie să apelezi la mașini virtuale, este dovada noii strategii a Microsoft de a se apropia de alte ecosisteme. Trăim vremuri ciudate, nu-i așa? Te așteptai să vezi Ubuntu, openSUSE, Fedora și altele similare rulând nativ în Windows 10? Iată cum instalezi Subsistemul Windows pentru Linux (WSL) și diverse distribuții de Linux în Windows 10:

Reclamă

NOTĂ: Toate opțiunile și caracteristicile prezentate sunt disponibile în Windows 10 versiunea 1903 (May 2019 Update). Dacă folosești o versiune mai veche de Windows 10, s-ar putea să nu ai acces la toate opțiunile. Verifică ce build de Windows 10 ai și, dacă este necesar, descarcă ultima actualizare de Windows 10 disponibilă pentru tine.

Cum instalezi Subsistemul Windows pentru Linux, folosind Caracteristici Windows

Înainte de a putea instala orice distribuție de Linux pe PC-ul tău cu Windows 10, trebuie să instalezi Subsistemul Windows pentru Linux (WSL). Dacă preferi clicurile în locul comenzilor, cea mai ușoară metodă de a o face este din Caracteristici Windows.

În câmpul de căutare de pe bara de activități, tastează "caracteristici" și apasă pe "Activare sau dezactivare caracteristici Windows". Alternativ, dacă îți place vechiul Panou de control, poți urma pașii pe care i-am explicat aici: Cum adaugi sau elimini caracteristici sau componente în Windows 10.

Deschiderea Caracteristicilor Windows în Windows 10
Deschiderea Caracteristicilor Windows în Windows 10

În fereastra Caracteristici Windows, derulează în jos prin lista de opțiuni și bifează caracteristica numită "Subsistem Windows pentru Linux". Apoi, apasă pe OK.

Caracteristica Subsistem Windows pentru Linux
Caracteristica Subsistem Windows pentru Linux

Așteaptă câteva momente pentru ca Windows 10 să aplice schimbările necesare.

Instalarea Subsistemului Windows pentru Linux
Instalarea Subsistemului Windows pentru Linux

Când schimbările sunt terminate, Windows 10 îți spune că trebuie să îți repornești calculatorul sau dispozitivul pentru a finaliza instalarea.

Reclamă

Repornește acum sau alege să o faci mai târziu dacă încă mai ai de lucru pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10.

Repornește pentru a finaliza instalarea Subsistemului Windows pentru Linux
Repornește pentru a finaliza instalarea Subsistemului Windows pentru Linux

Cum instalezi Subsistemul Windows pentru Linux, folosind PowerShell

PowerShell ne oferă o metodă și mai rapidă de a instala Subsistemul Windows pentru Linux (WSL). Deschide PowerShell ca administrator și tastează această comandă: Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux. Apasă pe tasta Enter și rulează comanda.

Activarea Subsistemului Windows pentru Linux din PowerShell
Activarea Subsistemului Windows pentru Linux din PowerShell

După scurt timp, Windows 10 termină de instalat WSL (Subsistemul Windows pentru Linux). Când este gata, ar trebui să îți ceară să îți repornești calculatorul. Apasă pe tasta Y dacă vrei să o faci acum, sau pe N dacă vrei să repornești mai târziu.

Finalizează operația prin repornirea Windows 10
Finalizează operația prin repornirea Windows 10

După ce repornești, Windows 10 finalizează instalarea Subsistemului Windows pentru Linux (WSL). Mai departe, poți să descarci și să instalezi oricare dintre distribuțiile Linux disponibile.

Cum descarci și instalezi distribuții de Linux în Windows 10, din Magazinul Microsoft

Indiferent cum ai ales să instalezi Subsistemul Windows pentru Linux (WSL), acum poți să mergi mai departe și să instalezi una dintre distribuțiile Linux disponibile. Pentru aceia care preferă clicurile, cea mai rapidă cale de a instala un distro de Linux este din Magazinul Microsoft. Deschide-l și caută "linux", sau apasă pe această legătură directă, pentru a vedea ce distribuții poți să instalezi.

Căutarea de distribuții de Linux în Magazinul Microsoft
Căutarea de distribuții de Linux în Magazinul Microsoft

La momentul publicării acestui tutorial, aceasta era lista de distribuții de Linux disponibile pentru Windows 10: Ubuntu, openSUSE, Kali Linux, Debian, Fedora, Pengwin, Alpine, and SUSE Linux Enterprise Server.

Distribuții de Linux disponibile în Magazinul Microsoft
Distribuții de Linux disponibile în Magazinul Microsoft

Alege distribuția de Linux pe care o vrei, apasă pe ea și apoi apasă pe butonul Instalare.

Instalarea unei distribuții Linux din Magazinul Microsoft
Instalarea unei distribuții Linux din Magazinul Microsoft

În funcție de cât de mare este dimensiunea distribuției Linux, precum și de cât de rapidă este conexiunea ta la internet, poate dura ceva timp până când se descarcă. Când este finalizată descărcarea, Windows 10 instalează automat distribuția de Linux.

Descărcarea unei distribuții de Linux din Magazinul Microsoft
Descărcarea unei distribuții de Linux din Magazinul Microsoft

Când este gata instalarea, poți deschide noua distribuție de Linux apăsând pe butonul Lansare de pe pagina ei din Magazinul Microsoft.

Deschiderea unei distribuții de Linux instalate recent
Deschiderea unei distribuții de Linux instalate recent

Alternativ, Windows 10 creează, în Meniul Start, o scurtătură convenabilă pentru distribuția Linux, pe care o poți folosi oricând pentru a deschide distribuția.

Scurtătura unei distribuții de Linux din Meniul Start
Scurtătura unei distribuții de Linux din Meniul Start

Cum descarci și instalezi distribuții de Linux în Windows 10, din PowerShell

Dacă ești pasionat de mediile de linie de comandă, poți să descarci și să instalezi distribuții de Linux direct din PowerShell. Deschide PowerShell ca administrator și rulează una dintre următoarele comenzi, în funcție de ce distribuție de Linux vrei:

Reclamă
  • Ubuntu 18.04: Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wsl-ubuntu-1804 -OutFile "$HomeDownloadsUbuntu1804.appx" -UseBasicParsing
  • Ubuntu 18.04 ARM: Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wsl-ubuntu-1804-arm -OutFile "$HomeDownloadsUbuntu1804ARM.appx" -UseBasicParsing
  • Ubuntu 16.04: Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wsl-ubuntu-1604 -OutFile "$HomeDownloadsUbuntu1604.appx" -UseBasicParsing
  • Debian GNU/Linux: Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wsl-debian-gnulinux -OutFile "$HomeDownloadsDebian.appx" -UseBasicParsing
  • Kali Linux: Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wsl-kali-linux-new -OutFile "$HomeDownloadsKali.appx" -UseBasicParsing
  • OpenSUSE Leap 42: Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wsl-opensuse-42 -OutFile "$HomeDownloadsOpenSUSE.appx" -UseBasicParsing
  • SUSE Linux Enterprise Server 12: Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wsl-sles-12 -OutFile "$HomeDownloadsSUSELinuxEnterprise.appx" -UseBasicParsing
  • Fedora Remix for WSL: Invoke-WebRequest -Uri https://github.com/WhitewaterFoundry/Fedora-Remix-for-WSL/releases/download/1.30.1/DistroLauncher-Appx_1.30.1.0_x64.appx -OutFile "$HomeDownloadsFedoraRemix.appx" -UseBasicParsing

Apasă Enter pe tastatură și așteaptă ca distribuția Linux pe care ai ales-o să se descarce. Distribuția pe care ai ales-o se va salva în folderul tău de Descărcări. Dacă preferi altă locație, înlocuiește șirul de caractere $HomeDownloads din comanda pe care o rulezi, cu folderul pe care îl preferi.

Descărcarea unei distribuții de Linux cu PowerShell
Descărcarea unei distribuții de Linux cu PowerShell

Așteaptă ca distribuția de Linux să fie descărcată. Când este gata, rulează una dintre următoarele comenzi, în funcție de distribuția de Linux pe care ai ales să o instalezi pe PC-ul tău cu Windows 10:

Instalarea unei distribuții de Linux cu PowerShell
Instalarea unei distribuții de Linux cu PowerShell

După ce instalarea este finalizată, găsești scurtături pentru distribuția de Linux în Meniul Start.

Rularea Ubuntu în Windows 10
Rularea Ubuntu în Windows 10

Asta a fost tot! Acum poți să începi să te joci cu Linux pe PC-ul tău cu Windows 10! 🙂

Concluzie

Activarea Subsistemului Windows pentru Linux (WSL) în Windows 10 nu este greu de făcut. Totuși, lucrul cu Linux în Windows s-ar putea să nu fie pentru toată lumea. Dacă ești un dezvoltator, dacă îți place să rulezi comenzi din medii de lucru text, sau dacă ai ceva experiență în lucrul cu Linux, atunci probabil că vei fi încântat de pasiunea pe care Windows 10 o arată utilizatorilor de Linux.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Linia de comandă PowerShell Programe Recomandate Windows