Cum să-ți găsești dispozitivele pierdute cu Windows 10 sau Windows 10 Mobile

Prima actualizare majoră pentru Windows 10 și Windows 10 Mobile, numită Anniversary Update, a introdus câteva caracteristici noi, inclusiv una care vine din ecosistemul smartphone-urilor cu Windows Phone. Se numește Găsește-mi dispozitivul și, atunci când este activată, îi permite sistemului de operare Windows, să verifice în mod regulat locația ta și să te ajute să-ți găsești dispozitivul atunci când îl pierzi ori când îți este furat. Iată cum se pornește și cum se utilizează această facilitate, pe calculatoarele și dispozitivele cu Windows 10 sau Windows 10 Mobile:

De ce ai nevoie înainte de a începe activarea acestei facilități?

Pentru a-ți putea recupera calculatoarea și dispozitivele pierdute sau furate, cu Windows 10 sau Windows 10 Mobile instalat, trebuie să activezi facilitatea Găsește-mi dispozitivul , atunci când totul este în regulă și le folosești în mod obișnuit. Nu poți activa această facilitate de la distanță, după ce ți-ai pierdut calculatorul sau dispozitivul. Ca și în orice altă situație de viață, proactivitatea dă roade mai multe. De asemenea, ai nevoie să folosești un cont Microsoft și actualizările de Windows 10 instalate la zi. De asemenea, calculatorul sau dispozitivul tău trebuie să aibă la dispoziție un cip GPS, o conexiune mobilă de date ori alte capacități de localizare, care pot fi folosite de această facilitate a Windows 10. Nu o vei găsi disponibilă pe calculatoarele desktop tradiționale. Dar, o vei găsi pe tablete, dispozitive hibride cum ar fi Surface Pro, laptopuri și smartphone-uri cu Windows 10 sau Windows 10 Mobile.

Cum configurezi facilitatea "Găsește-mi dispozitivul" pe laptopuri, tablete și dispozitive hibride cu Windows 10

Mai întâi trebuie să deschizi aplicația Setări din Windows 10. Dacă nu știi cum se face asta, citește acest ghid. Apoi, apasă pe Actualizare și securitate.

Pe coloana din stânga, dă clic ori apasă pe secțiunea Găsește-mi dispozitivul. În partea dreaptă sunt afișate setările aferente. De asemenea, poți vedea și starea curentă a acestei caracteristici, în linia de text evidențiată mai jos. În mod implicit, această facilitate ar trebui să fie dezactivată.

Pentru a activa această caracteristică, apasă pe butonul Modificare din secțiunea Găsește-mi dispozitivul. Apoi, mută comutatorul "Salvați periodic locația dispozitivului" pe poziția Activat.

Închide aplicația Setări și-ți poți relua activitatea în mod normal. Această caracteristică este acum activată pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10.

Cum configurezi facilitatea "Găsește-mi telefonul" pe smartphone-urile cu Windows 10 Mobile

Mai întâi trebuie să deschizi aplicația Setări din Windows 10 Mobile. Pentru a face asta, apasă pe scurtătura sa din Lista de aplicații ori glisează în jos, din partea de sus a ecranului și apasă pe butonul Toate Setările. În aplicația Setări din Windows 10 Mobile, derulează în jos și apasă pe Actualizare și securitate.

Apasă pe Găsește-mi telefonul.

Ți se arată o descriere a acestei caracteristici și un comutator sau două, în funcție de starea acestei facilități. Dacă este dezactivată, vezi doar un comutator pentru activarea ei. Pune-l pe poziția Activat.

Acum vei vedea un al doilea comutator pentru salvarea mai frecventă a locației telefonului tău. Această opțiune este utilă dacă tinzi să-ți uiți smartphone-ul relativ des.

Mută al doilea comutator pe poziția Activat.

Închide aplicația Setări și ai terminat.

Cum îți găsești dispozitivul furat sau pierdut

Când ai nevoie să-ți găsești dispozitivul cu Windows 10 sau smartphone-ul cu Windows 10 Mobile, deschide un browser web pe orice calculator și mergi la pagina account.microsoft.com/devices. Autentifică-te cu contul tău Microsoft (același pe care-l folosești pe dispozitivul pierdut). Vei vedea o listă cu toate calculatoarele și dispozitivele tale care au Windows 10 sau Windows 10 Mobile instalat, inclusiv calculatoare desktop pentru care această caracteristică nu este disponibilă. Pentru fiecare dispozitiv, vezi numele dat de tine, numele dat de producător, codul serial sau codul IMEI (dacă este vorba de un telefon), precum și sistemul de operare instalat. Pe partea dreaptă a fiecărui dispozitiv, ai la dispoziție o serie de legături către acțiunile pe care le poți face. Lista aceasta este diferită de la dispozitiv la dispozitiv.

Apasă pe legătura "Find my device" (Găsește-mi dispozitivul) sau "Find my phone" (Găsește-mi telefonul) pentru dispozitivul cu Windows 10 sau Windows 10 Mobile pe care l-ai pierdut.

În câteva secunde, acest serviciu îți va arăta ultima locație cunoscută pentru dispozitivul tău și o hartă pentru a-l localiza mai bine. De asemenea, vei fi informat(ă) și despre ora și data la care a fost localizat ultima dată.

Dacă localizarea dispozitivului tău nu funcționează, înseamnă că este oprit, că nu are o conexiune la internet disponibilă ori că persoana care l-a furat la resetat.

Concluzie

Caracteristica Găsește-mi dispozitivul este o noutate binevenită în lumea Windows 10. Este bine să activezi această caracteristică pe laptopuri, ultrabook-uri, tablete, dispozitive hibride 2-în-1 și smartphone-uri cu Windows 10 sau Windows 10 Mobile. Nu știi niciodată când vei avea nevoie de ea și, atunci când va fi necesară, se va dovedi a fi extrem de utilă. Încearc-o pe dispozitivele tale cu Windows 10 și spune-ne dacă-ți place cum funcționează.