Cum setezi și configurezi Serviciile de locație în Windows 11

Cum setezi și configurezi Serviciile de locație în Windows 11

Activarea Serviciilor de locație ajută la o experiență personalizată în Windows 11, permițând funcționarea aplicațiilor ce se bazează pe localizarea dispozitivului. Locația precisă se traduce printr-o raportare meteo mai bună, știri locale mai relevante și, în general, funcționalitate mai mare pentru aplicații și pentru Windows. Dezavantajul este că activarea Serviciilor de locație poate fi pentru unii utilizatori o încălcare a intimității sau confidențialității. În acest articol vei afla cum să activezi, să dezactivezi și să configurezi Serviciile de locație în Windows 11. Să începem.

Reclamă

Activarea și dezactivarea Serviciilor de locație pentru Windows 11

Pentru a activa Serviciile de locație în Windows 11, apasă butonul Start de pe desktop, apoi rulează aplicația Setări. Alternativ, poți apăsa Win + I pe tastatură.

Rulează aplicația Setări din Meniul Start

Rulează aplicația Setări din Meniul Start

SFAT: Pentru mai multe informații despre cum să rulezi aplicația Setări, citește articolul 17 moduri de a deschide Setări în Windows 11.

În fereastra Setări, selectează Confidențialitate și securitate în panoul din stânga. Dacă panoul din stânga nu este vizibil, apasă butonul cu trei linii orizontale (Deschideți navigare) din colțul din stânga sus al ferestrei. După ce ai selectat Confidențialitate și securitate, derulează în jos în panoul din dreapta până ajungi la butonul Locație și apasă-l.

Selectează Confidențialitate și securitate, apoi Locație

Selectează Confidențialitate și securitate, apoi Locație

Această acțiune afișează pagina de setări pentru locație. Pentru a porni sau opri Serviciile de locație, apasă pe comutatorul cu același nume. Acesta activează și dezactivează localizarea precisă a dispozitivului tău.

Activează și dezactivează Serviciile de locație pentru Windows 11

Activează și dezactivează Serviciile de locație pentru Windows 11

Activarea serviciilor de locație pentru aplicații

Comutatorul din butonul Servicii de locație controlează dacă localizarea dispozitivului este disponibilă sistemului de operare (fiind, de exemplu, direct legată de disponibilitatea unor funcții precum Lumina de noapte). Comutatorul de la „Permiteți aplicațiilor să vă acceseze locația”, pe de altă parte, controlează furnizarea locației precise a dispozitivului pentru aplicațiile care o solicită (de exemplu Meteo, Hărți, Mail și Calendar etc.). Dacă vrei să permiți accesul unor aplicații la locația ta, asigură-te că și acest al doilea comutator este Activat.

Permite sau blochează accesul aplicațiilor la locația ta

Permite sau blochează accesul aplicațiilor la locația ta

Poți apoi alege ce aplicații pot accesa locația apăsând pe comutatoarele de lângă fiecare aplicație din listă. Apasă pe săgeata de lângă comutatorul „Permiteți aplicațiilor să vă acceseze locația” dacă aplicațiile nu sunt vizibile.

Alege ce aplicații au acces la locația ta

Alege ce aplicații au acces la locația ta

Acest nivel de control este excelent dacă te preocupă confidențialitatea. Poți naviga prin lista aplicațiilor Windows 11 care au solicitat utilizarea locației și poți activa sau dezactiva accesul la locație pentru fiecare în parte.

Reclamă

Configurarea locației implicite în Windows 11

O altă opțiune utilă în fereastra de setări Locație este Locație implicită. Această funcție îți permite să alegi locația folosită în cazul în care localizarea precisă nu poate fi realizată (sau în cazul în care dezactivezi Serviciile de locație). Pentru a seta locația implicită pentru dispozitivul tău cu Windows 11, derulează în jos în fereastra Locație până la Locație implicită, după care apasă pe “Setați valoarea implicită”.

Configurarea Locației implicite în Windows 11

Configurarea Locației implicite în Windows 11

Se deschide aplicația Hărți. În continuare, apasă pe “Setați locația implicită”.

Apasă pe Setați locația implicită

Apasă pe Setați locația implicită

Acum poți fie să introduci adresa în câmpul de text, fie să selectezi locația pe hartă apăsând pe Alegere locație. Poți în acest fel să alegi orice locație de pe glob. Apasă Enter pe tastatură după ce ai tastat sau selectat locația.

Introdu adresa sau alege o poziție pe hartă

Introdu adresa sau alege o poziție pe hartă

După ce alegi locația implicită, poți închide Hărți. Dacă însă nu ești mulțumit de adresa aleasă, apasă pe unul din cele două butoane: Modificați (care reia procesul) sau Goliți locația (care șterge locația implicită aleasă inițial).

Poți modifica sau șterge locația implicită apăsând unul din cele două butoane

Poți modifica sau șterge locația implicită apăsând unul din cele două butoane

După ce ai finalizat setarea Locației implicite, închide aplicația Hărți.

Reclamă

NOTĂ: Când Serviciile de locație sunt activate și dispozitivul poate fi localizat cu precizie, locația implicită este ignorată.

Ștergerea istoricului locațiilor în Windows 11

O altă caracteristică utilă pe care Windows 11 o oferă persoanelor care țin la confidențialitate este posibilitatea de a șterge istoricul locațiilor. În mod implicit, când Serviciile de locație sunt activate, computerul sau dispozitivul tău cu Windows 11 stochează pentru o perioadă limitată de timp locațiile în care ai fost. Poți șterge acest istoric din pagina Locație. Așa cum am descris mai sus, pentru a ajunge la pagina de setări Locație trebuie să deschizi aplicația Setări, să apeși pe Confidențialitate și securitate în panoul din stânga, apoi să derulezi în jos până la butonul Locație și să îl apeși. În continuare, derulează în jos până ajungi la Istoric locații. Apasă butonul Golire din partea dreaptă pentru a șterge istoricul locațiilor. Când operațiunea este executată, apare o bifă lângă buton.

Șterge istoricul locațiilor apăsând butonul Golire

Șterge istoricul locațiilor apăsând butonul Golire

Ești preocupat de confidențialitate când utilizezi Windows 11?

Serviciile de locație îți localizează dispozitivul folosindu-se de informații de la rețelele Wi-Fi din zonă, de date de poziționare GPS și de informații din rețeaua de telefonie mobilă. Aceste informații sunt, potrivit Microsoft, partajate numai cu partenerii lor furnizori de servicii de localizare. În paralel, orice aplicație care are acces la locația ta precisă îți poate urmări deplasarea. Deși setările pe care Windows 11 le afișează în secțiunea Locație sunt destul de detaliate, unii utilizatori ar putea totuși să nu fie prea încântați de această facilitate. Pe tine te preocupă faptul că poți fi urmărit? Folosești Serviciile de locație sau preferi Localizarea implicită? Ne-ar plăcea să ne spui în comentarii cum ți-ai setat dispozitivul.

Descoperă: Securitate Ceas, limbă și oră Ghiduri Programe Sistem și Securitate Windows