Cum îți recuperezi datele de pe un stick de memorie criptat cu BitLocker

Dacă ai un stick de memorie criptat cu Bitlocker, oricine nu deține parola ta, nu va putea accesa niciodată datele de pe el. Dacă se întâmplă să pierzi parola, datele vor rămâne la fel de indescifrabile și pentru tine. Din fericire, dacă ai salvat cheia de recuperare la criptarea inițială a stick-ului nu vei întâmpina probleme la deblocarea acestuia. Și odată ce unitatea de memorie este deblocată, poți schimba parola pentru a evita astfel de situații în viitor.

NOTĂ: BitLocker este disponibil în versiunile Enterprise și Ultimate de Windows 7, dar și în versiunile Pro și Enterprise de Windows 8 și 8.1.

Cum îți recuperezi datele de pe un stick de memorie protejat cu BitLocker folosind cheia sa de recuperare, în Windows 8.1

Conectează stick-ul de memorie la un port USB al calculatorului tău. Va apărea o fereastră în care trebuie să tastezi parola pentru deblocare. Cum tu nu îți mai amintești parola, apasă pe "Mai multe opțiuni", apoi selectează "Introduceți cheia de recuperare".

Pentru deblocare trebuie introdusă cheia de recuperare salvată anterior, la criptarea inițială a unității de memorie.

Cheia de recuperare o poți găsi într-un fișier text ce a fost salvat în momentul criptării stick-ului de memorie.

Dacă ai ales să salvezi cheia de recuperare în contul tău Microsoft, tot ce ai de făcut este să să accesezi această pagină, să te autentifici cu datele tale și Microsoft îți va oferi informațiile necesare.

Odată ce cheia de recuperare a fost acceptată, stick-ul va fi deschis automat în File Explorer. Fără parolă va trebui să repeți acești pași de fiecare dată când vrei să folosești stick-ul, așa că e de preferat să schimbi parola curentă. Pentru a schimba parola, deschide File Explorer, dă clic dreapta sau ține apăsat pe numele stick-ului și selectează "Gestionare BitLocker".

Se va deschide fereastra de configurare BitLocker ce îți va afișa o listă în cascadă cu opțiuni, unde trebuie să selectezi "Schimbați parola".

În continuare ți se va cere parola veche pentru a introduce una nouă. Deoarece nu o știi pe cea veche, va trebui să selectezi opțiunea "Reinițializare parolă uitată".

Acum tot ceea ce mai ai de făcut este să introduci o parolă nouă și să te asiguri că nu o vei mai uita.

Odată ce ai tastat parola, apasă pe "Terminare" și o fereastră te va informa că parola a fost schimbată cu succes.

Cum îți recuperezi datele de pe un stick de memorie protejat cu BitLocker folosind cheia sa de recuperare, în Windows 7

Conectează stick-ul de memorie la un port USB al calculatorului tău.

În momentul în care va apărea o fereastră ce îți va cere parola, selectează opțiunea "Am uitat parola".

Acum Bitlocker va deschide fereastra de configurare, iar pentru deblocare trebuie să utilizăm cheia de recuperare salvată sau printată inițial. Odată găsită cheia de recuperare selectează "Tastați cheia de recuperare".

Copiază cheia de recuperare exact cum apare în imagine sau fișier și apasă pe "Următorul".

Dacă a fost acceptată cheia de recuperare fereastra "Redare automată" îți va oferi acces la datele aflate pe stick. Fără parola de deblocare, va trebui să repeți acești pași de fiecare dată când vrei să folosești stick-ul. Dacă vrei să eviți asta trebuie să schimbi parola.
După ce ai deblocat unitatea de memorie folosind cheia de recuperare, lansează "Windows Explorer". Dă clic dreapta pe numele stick-ului și selectează "Gestionare Bitlocker".

Se va deschide o fereastră în care sunt afișate opțiunile disponibile pentru modificarea setărilor BitLocker. Selectează "Modificați parola pentru a debloca unitatea".

Tastează noua parolă în ambele câmpuri disponibile. Este recomandat să folosești o parolă complexă formată din litere mici și mari, dar și din numere sau simboluri. Asigură-te că introduci exact aceeași parolă în ambele câmpuri.

Apasă "Următorul", după ce ai tastat parola. Dacă ai introdus parola corect, vei fi informat printr-o fereastră că parola a fost schimbată cu succes.

Concluzie

Acum că știi cum să îți accesezi datele chiar dacă nu îți amintești parola, nu ar trebui să te mai oprească nimic din a-ți proteja datele folosind Bitlocker To Go. Dacă păstrezi la îndemână cheia de recuperare, nu vei avea niciodată probleme să îți accesezi datele aflate pe stick-ul de memorie. Noi îți recomandăm să încerci această aplicație și, dacă vrei, lasă-ne și un comentariu.