Cum îți transformi dispozitivul cu Windows 10 sau 8.1 într-un punct de acces WiFi

Dacă ai folosit Windows 7 sau Windows XP, atunci știi că aceste sisteme de operare permiteau utilizatorilor să creeze conexiuni wireless ad-hoc între calculatoare. Aceste conexiuni puteau fi utilizate pentru crearea unei rețele wireless între mai multe calculatoare sau pentru a partaja conexiunea de Internet disponibilă pe unul dintre ele. Dacă ai Windows 10 Anniversary Update sau mai nou, atunci ai noroc deoarece poți să creezi un hotspot mobil cu doar câteva clicuri, așa cum vei vedea în acest ghid. Dacă, din păcate, folosești Windows 8.1 sau o versiune de Windows 10 mai veche de Anniversary Update, atunci probabil că ai observat că nu poți să faci acest lucru ușor, cel puțin nu folosind o interfață vizuală. Totuși, cu ajutorul Liniei de comandă și a câtorva comenzi, îți poți transforma laptopul într-un punct de acces WiFi. Iată cum:

Cum îți transformi dispozitivul cu Windows 10 (cu Anniversary Update sau mai nou) într-un hotspot Wi-Fi mobil

În primul rând, trebuie să știi că această metodă este cea mai ușoară cale de a îți transforma dispozitivul într-un hotspot mobil. Însă, pentru ca ea să funcționeze, trebuie să îndeplinești câteva cerințe de bază:

  • Dispozitivul tău trebuie să ruleze Windows 10 cu Anniversary Update sau mai nou (disponibil după 2 august 2016)
  • Trebuie să ai cel puțin o placă de rețea Wi-Fi conectată la dispozitiv
  • Trebuie ca dispozitivul să fie conectat la internet, folosind o conexiune de rețea Ethernet, un modem USB pentru internet sau o cartelă SIM

Dacă toate aceste cerințe esențiale sunt îndeplinite, mergi mai departe și deschide aplicația Setări. Există multe metode de a face acest lucru, dar una dintre cele mai ușoare este să apeși pe butonul în formă de rotiță dințată din Meniul Start.

În aplicația Setări, deschide categoria de setări "Rețea și internet".

În partea stângă a ferestrei, selectează "Hotspot mobil".

Acum, în partea dreaptă a ferestrei, se încarcă o pagină de setări numită "Hotspot mobil". Primul lucru de pe el este un comutator numit și el tot "Hotspot mobil". Activarea acestui comutator pornește hotspotul mobil. Totuși, înainte de a face acest lucru, ar trebui întâi să verifici setările și să vezi dacă ai prefera poate să setezi un nume personalizat pentru rețea, o parolă și o bandă radio care să fie folosită de hotspot.

Dacă ai mai multe conexiuni de internet funcționale pe laptopul sau dispozitivul tău cu Windows 10, asigură-te că o selectezi pe cea pe care vrei să o folosești, în lista "Partajați conexiunea la internet de la".

Apoi, poți să vezi setările implicite pentru "Nume rețea", "Parolă rețea" și "Bandă de rețea", valori ce au fost generate automat de către dispozitivul tău cu Windows 10. Dacă ele îți convin așa cum sunt, întoarce-te și activează comutatorul "Hotspot mobil".

Dacă preferi să personalizezi aceste valori cu altele ale tale, apasă pe butonul Editare.

Scrie "Numele rețea", "Parola rețea" și "Banda de rețea" pe care vrei să le folosești, după care apasă pe butonul Salvare.

Valorile tale personalizate sunt salvate imediat și acum le poți vedea afișate pe pagina "Hotspot mobil" din aplicația Setări.

Dacă dispozitivul tău are Bluetooth, atunci ai la dispoziție și o setare care permite altor dispozitive pe care le deții să activeze hotspotul mobil de la distanță. Poți face acest lucru dacă activezi comutatorul "Activare de la distanță", dar trebuie să știi că ambele dispozitive trebuie să aibă Bluetooth activat și trebuie să fie asociate în prealabil pentru ca această opțiune să funcționeze.

Acum că totul a fost clarificat, poți să mergi mai departe și să activezi comutatorul "Hotspot mobil" din partea de sus a paginii. După ce ai făcut acest lucru, setările hotspotului iau culoarea gri și nu pot să mai fie schimbate, deoarece ele se află efectiv în uz. De asemenea, imediat sub ele, poți să vezi acum o nouă informație: numărul de "Dispozitive conectate". Reține că numărul maxim de conexiuni permise este 8.

Acum că ai configurat "Hotspotul mobil" să funcționeze așa cum vrei, trebuie să știi că mai sunt și alte două metode mult mai rapide de a îl activa sau opri. Prima este să deschizi "Centrul de acțiune" și să apeși pe butonul "Hotspot mobil".

Cea de-a doua metodă este să apeși pe iconița de rețea din zona de notificări de pe bara de activități și să apeși pe butonul "Hotpsot mobil".

Însă, nici una dintre aceste două metode nu îți arată setările hotspotului mobil, așa că trebuie să știi dinainte care este numele și parola rețelei.

Dacă dispozitivul tău folosește Windows 8.1 sau o versiune de Windows 10 anterioară Anniversary Update, mergi la pagina doi a acestui ghid.