Cum îți transformi dispozitivul cu Windows 8.1 sau 10 într-un punct de acces WiFi

Dacă ai folosit Windows 7, Vista sau XP, atunci știi că aceste sisteme de operare permiteau utilizatorilor să creeze conexiuni wireless ad-hoc între calculatoare. Aceste conexiuni puteau fi utilizate pentru crearea unei rețele wireless între mai multe calculatoare sau pentru a partaja conexiunea de Internet disponibilă pe unul dintre ele. Dacă folosești Windows 8.1 sau ai instalat deja Windows 10, atunci probabil că ai observat că nu mai poți să faci aceste lucruri, cel puțin nu folosind o interfață vizuală. Totuși, cu ajutorul Liniei de comandă și a câtorva comenzi, îți poți transforma laptopul sau dispozitivul hibrid cu Windows 8.1 într-un punct de acces WiFi. Iată cum:

NOTĂ: Acest ghid funcționează atât pentru dispozitive ce rulează Windows 8.1, cât și Windows 10. Totuși, deoarece Windows 10 nu este încă disponibil în limba română, capturile de ecran pe care le vom folosi sunt realizate în Windows 8.1.

Ce este necesar pentru ca totul să decurgă fără probleme

Pentru a-ți putea folosi laptopul sau dispozitivul hibrid cu Windows 8.1 sau Windows 10 drept punct de acces WiFi pentru alte dispozitive, trebuie să ai instalate două adaptoare de rețea, dintre care unul trebuie să fie fără fir. De asemenea, unul dintre ele trebuie să fie conectat la Internet.

Am testat mai multe scenarii și cele care au mers perfect au fost următoarele:

  • Un laptop care folosește conexiunea Ethernet (cu fir) pentru accesul la Internet și placa sa de rețea wireless pentru a emite semnal WiFi pentru alte dispozitive – folosește cablul de rețea pentru a conecta laptopul la Internet și placa de rețea wireless pentru a crea un punct de acces care să distribuie Internet către alte dispozitive.
  • Un laptop care este conectat la Internet printr-un modem mobil USB și difuzează semnal WiFi prin placa de rețea wireless – majoritatea utilizatorilor probabil vor folosi un modem mobil USB cu conectivitate 3G sau 4G. Acesta poate fi utilizat pentru accesul la Internet, iar adaptorul wireless va fi folosit pentru a crea punctul de acces și a distribui Internet altor utilizatori.
  • Un laptop și două plăci de rețea wireless, una conectată la Internet și una care se comportă ca un punct de acces WiFi – această situație nu este întâlnită prea des, deoarece laptopurile și dispozitivele hibride nu se vând cu două plăci de rețea wireless instalate. Totuși, poți instala un adaptor USB wireless pentru a-l folosi la crearea punctului de acces.

Pasul 1. Crearea unei rețele WiFi virtuale

Pentru a începe, trebuie să deschizi o Linie de comandă cu privilegii administrative, după care vei folosi o comandă ce va crea o rețea wireless virtuală, ce va fi difuzată de către dispozitivul tău.

Pentru a exemplifica, vom crea o rețea fără fir numită Hotspot. Parola pentru această rețea va fi "7Tutoriale".

În fereastra Liniei de comandă, am scris următoarea comandă:

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=Hotspot key=7Tutoriale

Numele rețelei este setat folosind parametrul SSID și parola folosind parametrul KEY. Evident, poți folosi orice valori dorești pentru numele și parola rețelei wireless.

Pentru a crea punctul de acces, apasă Enter. Dacă totul a funcționat corect, ar trebui să vezi că rețeaua virtuală a fost setată.

Acum ai creat un adaptor virtual ce poate funcționa ca punct de acces wireless pentru alte calculatoare și dispozitive din apropiere. Totuși, pentru ca acesta să funcționeze, mai este necesar încă un pas: trebuie să pornim acest adaptor virtual.

Nu închide încă Linia de comandă. Păstreaz-o deschisă și scrie următoarea comandă:

netsh wlan start hostednetwork

Apoi, apasă pe Enter.

Adaptorul wireless virtual este acum pornit și este afișat în Centrul de rețea și partajare.

În continuare, poți conecta toate dispozitivele tale la noua rețea wireless. Totuși, ea încă nu are acces la Internet. Dacă te oprești aici, conectând dispozitive și calculatoare la punctul de acces pe care l-am creat, poți crea o rețea între ele și astfel poți partaja fișiere și alte resurse, dar fără acces la Internet.

Pasul 2. Permite accesul la Internet pentru dispozitivele conectate la rețeaua wireless virtuală

Deschide Centrul de rețea și partajare. Adaptorul virtual de rețea este afișat ca fiind activ, dar încă nu are acces la Internet.

Dă clic sau apasă pe conexiunea adaptorului de rețea (real) care are acces la Internet. În cazul nostru este o conexiune Ethernet (cu fir).

Se va deschide fereastra de Stare a adaptorului de rețea selectat. Apasă pe Proprietăți.

În fereastra Proprietăți mergi la fila Partajare.

Pentru a oferi acces la Internet adaptorului wireless virtual pe care l-am creat mai devreme, selectează opțiunea "Se permite altor utilizatori din rețea să se conecteze prin intermediul conexiunii la Internet a acestui computer".

Apoi, selecează adaptorul virtual creat mai devreme.

Apasă pe OK și apoi pe Închidere pentru a salva setările.

Mergi înapoi la Centrul de rețea și partajare și vei observa că adaptorul virtual are acum acces la Internet.

Adaptorul virtual oferă acum acces la Internet pentru toate dispozitivele conectate la el.

Pasul 3. Conectarea dispozitivelor tale wireless la punctul de acces

Următorul pas este să conectezi dispozitivele wireless la punctul de acces WiFi virtual și apoi să le folosești pentru a accesa Internetul. De asemenea, dispozitivele ce sunt conectate la laptopul sau dispozitivul tău hibrid se vor găsi în aceeași rețea cu punctul de acces. Poți folosi această rețea pentru a partaja fișiere și foldere între ele.

Metoda rapidă de a-ți transforma dispozitivul cu Windows 8.1 sau Windows 10 într-un punct de acces WiFi

Pentru a vă veni în ajutor, am căutat o metodă de a automatiza cât mai mult procedura descrisă mai sus. De aceea, am scris un mic program care să facă lucrurile cât mai simple cu putință.

Am creat un fișier executabil personalizat, pe care îl poți descărca. Numele său este PunctAccesWiFi.exe și este inclus într-o arhivă pe care va trebui să o dezarhivezi manual, după ce ai descărcat-o. Vei găsi arhiva numită punctacceswifi.zip la sfârșitul acestui articol. Descarc-o și extrage executabilul.

Fișierul este mic, având numai 163 de KO. Când îl vei rula, filtrul SmartScreen se poate declanșa spunând că fișierul nostru îți poate afecta securitatea calculatorului. Nu este adevărat. Apasă pe Mai multe informații și apoi pe Executați oricum. Apoi, va fi afișată o notificare CCU, deoarece acest program are nevoie de drepturi de administrator. Apasă Da pentru a-l rula.

Pentru a funcționa, fișierul nostru folosește atât Linia de comandă cât și PowerShell. După ce pornește, va fi afișată o fereastră în care vei introduce detaliile punctului de acces wireless pe care vrei să îl creezi. De asemenea, poți alege dacă vrei ca el să fie rulat ori de câte ori vei porni Windows. Când ai terminat, ar trebui să vezi ceva similar cu captura de ecran de mai jos.

Programul nostru are totuși o limitare: nu este posibilă setarea automată a partajării conexiunii la Internet între plăcile de rețea. Drept urmare, programul îți va spune că este necesar să faci acest pas manual. Prima dată când vei seta aceste lucruri, trebuie să partajezi conexiunea ta de Internet cu conexiunea creată de aplicația noastră. Totuși, după aceea nu va mai trebui să repeți acest lucru, deoarece Windows își va aminti setările inițiale.

Metoda rapidă de a opri și dezinstala punctul de acces WiFi

PunctAccesWiFi, programul pe care îl poți folosi pentru a-ți transforma dispozitivul într-un punct de acces wireless, îți oferă și opțiunea de a opri și/sau dezactiva pornirea automată a hotspotului wireless. Când ești întrebat dacă vrei să oprești și să dezinstalezi hotspotul, tot ce trebuie să faci este să răspunzi cu Nu, tastând litera N.

Sperăm ca acest mic instrument îți va fi de ajutor.

Concluzie

După cum ați putut vedea, cu numai câteva clicuri și comenzi, poți crea o conexiune wireless virtuală în Windows 8.1 sau în Windows 10. Încercați și spuneți-ne cum a funcționat. De asemenea, cunoașteți și alte metode similare de a crea conexiuni wireless între dispozitive Windows? Dacă răspunsul este da, nu ezitați să ne răspundeți folosind formularul de comentarii de mai jos.

Ataşament Mărime
punctacceswifi.zip 102.25 KB