Cum te conectezi la rețele WiFi în Windows 10

Cum te conectezi la rețele WiFi în Windows 10

Conectarea la rețelele wireless în Windows 10 este un proces simplu și rapid, ce include doar câțiva pași. Este adevărat că depinde dacă routerul wireless difuzează numele rețelei Wi-Fi sau nu. Însă, dacă o face, conectarea la rețea înseamnă doar o simplă introducere a parolei sale și a alege dacă PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 este vizibil pentru celelalte dispozitive din aceeași rețea. Fără să mai pierdem timpul, hai să vedem cum îți conectezi laptopul sau tableta cu Windows 10 la rețelele wireless:

Reclamă

NOTĂ: Capturile de ecran pe care le-am folosit în acest articol sunt realizate în Windows 10 cu May 2019 Update, actualizare disponibilă pentru toți utilizatorii de Windows 10, gratuit, începând cu luna mai 2019.

Cum îți conectezi PC-ul sau dispozitivul cu Windows 10 la WiFi

Dacă o rețea wireless își difuzează numele (cunoscut și ca SSID), este detectată automat de către orice dispozitiv cu Windows 10 aflat destul de aproape de zona de acoperire a acelei rețele. Poți vedea că o rețea WiFi este în raza ta ținând cursorul mouse-ului deasupra pictogramei de internet de pe bara de activități: ea spune că "Sunt disponibile conexiuni".

Sunt disponibile conexiuni
Sunt disponibile conexiuni

Pentru a accesa lista de rețele wireless, apasă pe pictograma de rețea de pe bara de activități din Windows 10. Ar trebui să vezi ceva similar cu imaginea de mai jos.

Meniul cu rețele din Windows 10
Meniul cu rețele din Windows 10

Găsește rețeaua la care vrei să te conectezi și apasă pe numele ei. Dacă este o rețea pe care o cunoști și intenționezi să te conectezi la ea des, ar fi bine să bifezi și opțiunea "Conectare automată". Astfel, de câte ori PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 se află în zona de acoperire a acelei rețele, se va conecta automat la rețea. Apoi, apasă pe Conectare.

Conectarea la o rețea WiFi în Windows 10
Conectarea la o rețea WiFi în Windows 10

După ce ai apăsat pe Conectare, Windows 10 rulează o scanare a setărilor de securitate ale acelei rețele wireless. Când termină, îți cere cheia de securitate. Este vorba de parola necesară conectării la rețea. Scrie-o și apasă pe Următorul.

Introducerea parolei pentru o rețea WiFi în Windows 10
Introducerea parolei pentru o rețea WiFi în Windows 10

Dacă router-ul suportă WPS și această facilitate este activă pe el, poți să te conectezi și apăsând pe butonul WPS de pe router.

Opțiunea de a apăsa pe butonul WPS de pe un router WiFi
Opțiunea de a apăsa pe butonul WPS de pe un router WiFi

NOTĂ: Dacă alegi să introduci parola pentru rețeaua wireless, poate vrei să mai verifici o dată dacă ai scris-o corect, apăsând pe pictograma care arată ca un ochi, din dreapta ei, înainte de a apăsa pe Următorul.

Verificarea parolei
Verificarea parolei

După ce PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 realizează conexiunea la rețeaua wireless, te întreabă dacă vrei să o setezi ca fiind privată sau publică.

Reclamă

Dacă alegi Da, alegi să permiți "ca PC-ul să poată fi descoperit de alte PC-uri și dispozitive din această rețea". Asta ar trebui să faci dacă te conectezi la rețeaua ta wireless de acasă sau de la serviciu.

Configurarea noii rețele WiFi drept privată sau publică
Configurarea noii rețele WiFi drept privată sau publică

Dacă te conectezi la o rețea wireless publică, alege Nu. Dacă nu alegi nimic și închizi acest dialog, Windows 10 setează noua rețea ca fiind publică, în mod standard. Pentru a afla mai multe despre locațiile de rețea din Windows, citește acest ghid: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?. După ce se termină partea de partajare, PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 este conectat la rețeaua wireless pe care ai ales-o.

Windows 10 conectat la rețeaua WiFi
Windows 10 conectat la rețeaua WiFi

În partea de jos a panoului de rețele, găsești și alte câteva butoane mari:

  • Wi-Fi: dacă apeși pe butonul Wi-Fi vei activa sau dezactiva placa de rețea wireless de pe dispozitivul tău
  • Mod avion: apăsarea pe butonul Mod avion va dezactiva atât placa de rețea wireless, cât și orice alt emițător radio instalat, cum ar fi de exemplu un cip Bluetooth. Dezactivarea plăcii wireless sau activarea modului avion înseamnă că dispozitivul tău nu va mai încerca să se conecteze la nicio rețea wireless. De asemenea, acest lucru te ajută la economisirea bateriei dispozitivului tău, atunci când nu lucrezi online.
  • Hotspot mobil: după ce te conectezi la internet, apăsarea pe acest buton îți transformă dispozitivul cu Windows 10 într-un hotspot mobil.
Butoanele Wi-Fi, Mod avion și Hotspot mobil
Butoanele Wi-Fi, Mod avion și Hotspot mobil

Cum te deconectezi de la WiFi în Windows 10

Dacă nu mai vrei să folosești o rețea wireless la care ești conectat, poți oricând să te deconectezi de la ea.

Reclamă

Pentru a face acest lucru, deschide mai întâi lista de rețele wireless, apăsând pe pictograma de rețele de pe bara de activități.

Windows 10 spunând că este conectat la o rețea WiFi
Windows 10 spunând că este conectat la o rețea WiFi

În lista de rețele disponibile, găsește-o pe cea la care ești tu conectat. Ar trebui să fie foarte ușor, deoarece lângă numele rețelei ar trebui să vezi un text ce spune "Conectat, securizat". Apasă pe butonul Deconectare.

Deconectarea de la o rețea WiFi
Deconectarea de la o rețea WiFi

PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 se va deconecta imediat, după care poți să te conectezi la altă rețea Wi-Fi, dacă asta este ceea ce vrei.

Cum repari problemele legate de rețelele WiFi în Windows 10

Chiar dacă ai urmat toate instrucțiunile de mai sus, pot apărea oricând probleme. Dacă nu te poți conecta la rețeaua la care vrei și ești sigur(ă) că informațiile de securitate pe care le-ai introdus sunt corecte, citește și articolele de mai jos, deoarece conțin informații care te-ar putea ajuta:

Ai reușit să te conectezi la o rețea wireless?

După cum vezi, conectarea la o rețea care își difuzează numele este ceva foarte ușor de realizat și nu implică decât câțiva pași. Instrucțiunile din acest articol îți arată cum să cauți și să te conectezi la orice rețea wireless la care ai acces. Dar ai grijă când te conectezi la o rețea deschisă, dintr-un loc public. De obicei, aceste rețele nu îți cer o parolă de securitate și sunt gratuite, dar pot fi și riscante. Cu excepția cazului în care folosești un firewall/antivirus bun, evită acest tip de rețele, măcar atunci când știi că vei transmite informații care ar fi bine să rămână private.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Rețea și Internet Windows Wireless