Întrebări simple: Ce este Grupul de lucru & Cum îl schimbăm în Windows?

Calculatoarele dintr-o rețea pot fi parte a unui grup de lucru sau a unui domeniu. Diferența dintre ele este modul în care resursele sunt administrate în rețea. În timp ce domeniile sunt mai potrivite pentru rețelele din companii, rețelele de domiciliu și micile companii pot funcționa foarte bine folosind un grup de domiciliu. În acest articol vom explica ce este un grup de lucru, cu ce este el diferit față de un domeniu de rețea, cum accesăm setările grupului de lucru și cum îl modificăm, atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1.

Ce este Grupul de lucru? Cu ce este el diferit de un Domeniu de rețea?

Grupurile de lucru sunt mici rețele locale peer-to-peer unde fiecare calculator are setul lui de reguli și setări, administrate de administratorul acelui dispozitiv. Ca urmare, grupurile de lucru sunt folosite în principal în rețelele de domiciliu sau în companiile mici. Pentru a accesa ușor un alt calculator din aceeași rețea și pentru a partaja resurse cu el, ambele calculatoare trebuie să facă parte din același grup de lucru. De asemenea, trebuie să aveți un cont de utilizator definit pe calculatorul pe care vreți să îl accesați. Dacă vreți să evitați acest lucru, utilizatorii pot să partajeze resusele din calculatoarele lor și să le seteze astfel încât să solicite autentificarea celorlalți. Dacă aveți nevoie de ajutor în acest sens, citiți acest articol: Partajați biblioteci și foldere folosind expertul de partajare din Windows.

Numele grupul de lucru nu poate conține următoarele caractere: / [ ] ” : ; | + = , ? * _. De asemenea, numele grupului de lucru nu poate avea mai mult de 15 caractere, iar Windows nu vă va lăsa să scrieți mai multe. Totuși, grupul de lucru poate include spații.

În contrast, domeniile sunt folosite în rețele mari ce includ servere împreună cu calculatoare, laptopuri, imprimante de rețea și multe alte dispozitive. În domeniile de rețea, totul este administrat și configurat de administratorul(ii) de rețea. Domeniul are un set de reguli și setări ce se aplică tuturor calculatoarelor și dispozitivelor din rețea. Pentru a accesa un calculator dintr-un domeniu, nu aveți nevoie de un cont de utilizator definit pe acel calculator. Ca urmare, vă puteți conecta pe orice calculator dintr-un domeniu, folosind același cont de utilizator.

Cum accesăm setările Grupului de lucru în Windows 7 & Windows 8.1

Vizualizarea grupului de lucru curent se face din aceeași locație, atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1.

Metoda clasică este să mergeți la „Panou de control -> Sistem și securitate -> Sistem”.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Acolo veți găsi o secțiune numită „Setări nume computer, domeniu și grup de lucru”. La punctul Grup de lucru veți vedea grupul de lucru curent folosit de calculator. Dacă apăsați pe Modificare setări, veți putea schimba grupul de lucru setat.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Alternativ, puteți folosi căutarea: pe ecranul Start din Windows 8.1, tastați cuvintele „grup de lucru” și dați clic sau apăsați pe „Modificare nume grup de lucru”.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

În Windows 7, deschideți meniul Start și căutați aceleași cuvinte „grup de lucru”. Dați apoi clic pe „Modificare nume grup de lucru”.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Cum modificăm Grupul de lucru în Windows 7 & Windows 8.1

În continuare, haideți să vedem cum modificăm grupul de lucru curent. Procedura este aceeași în Windows 7 și Windows 8.1. În acest ghid vom folosi capturi de ecran din Windows 8.1.

În fereastra Sistem, dați clic sau apăsați „Modificare setări” sau folosiți celelate metode pe care le-am prezentat în secțiunea anterioară pentru a accesa fereastra Proprietăți sistem.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Se va deschide fereastra Proprietăți sistem. În fila Nume computer, dați clic sau apăsați pe butonul Modificare.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Se va deschide fereastra „Modificări ale numelui/domeniului computerului”. În câmpul Grup de lucru, tastați numele grupului de lucru la care vreți să vă alăturați și dați clic sau apăsați pe OK.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Veți primi o notificare de bun venit. Dați clic sau apăsați pe OK.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Apoi veți fi anunțat că trebuie să reporniți calculatorul pentru ca schimbările să fie aplicate. Dați clic sau apăsați pe OK.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Sunteți adus înapoi la fereastra Proprietăți sistem. În partea ei inferioară, veți vedea o notă ce vă va reaminti că trebuie să reporniți calculatorul pentru ca modificarea grupului de lucru să fie aplicată. Dați clic sau apăsați Închidere.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

Windows vă va întreba dacă doriți să reporniți calculatorul acum sau mai târziu. Înainte de a da clic sau a apăsa pe Repornire acum, închideți toate aplicațiile deschise.

grup de lucru, workgroup, modificare, schimbare, setare

După ce ați repornit calculatorul, el se va alătura noului grup de lucru și va putea să interacționeze cu alte calculatoare și dispozitive ce fac parte din același grup de lucru.

Concluzie

După cum puteți vedea, modificare grupului de lucru în Windows 7 și Windows 8.1 nu este un lucru complicat. Setarea de grupuri de lucru diferite pe calculatoarele dintr-o rețea este, de cele mai multe ori, cauza prinicipală a problemelor de partajare în rețea. Cu o simplă modificare ele pot fi rezolvate și puteți partaja cu ușurință foldere, biblioteci sau dispozitive.

Dacă sunteți în căutare de și mai multe tutoriale de rețelistică, nu ezitați să treceți în revistă și recomandările noastre de mai jos.