Cum instalezi o imprimantă wireless în rețeaua ta locală, în 6 pași

Dacă ai o rețea locală, poate vrei să instalezi și o imprimantă. Dacă plănuiești să îți cumperi una, ar trebui să iei în considerare o imprimantă wireless, deoarece îți permite să tipărești de oriunde din casă, eliminând un fir în plus și dându-ți voie să o așezi în locuri ușor accesibile, astfel încât să nu fii deranjat de alte persoane atunci când lucrezi sau te joci pe calculatorul tău. Există un lucru pe care trebuie să îl ai în vedere însă: instalarea și configurarea unei imprimante wireless necesită mai multă muncă decât instalarea unei imprimante tradiționale care folosește un cablu USB. Și aici îți vine în ajutor tutorialul nostru - pentru a te ghida prin toți pașii esențiali:

NOTĂ: Acest tutorial a fost realizat folosind o imprimantă Canon Pixma MX535. Chiar dacă unii pași ai instalării pot să difere între diverse modele de imprimante, principiile despre care discutăm în acest tutorial rămân aceleași pentru toate imprimantele wireless.

Pasul 1. Despachetează imprimanta wireless și așeaz-o undeva în raza de acoperire a router-ului WiFi

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți despachetezi imprimanta și să o așezi undeva destul de aproape de router-ul tău wireless, astfel încât să aibe un semnal WiFi bun. De asemenea, locul respectiv ar trebuie să fie accesibil pentru toți cei care vor folosi imprimanta. Fii atent la instrucțiunile din manualul imprimantei referitoare la eliminarea tuturor elementelor de împachetare și protecție. Imprimantele tind să aibă multe astfel de elemente, fiind pline de abțibilduri, benzi adezive și alte metode de protecție.

imprimanta, wireless, WiFi

Pasul 2. Pornește imprimanta wireless și accesează-i meniul de configurare a rețelei

După ce ai despachetat totul, este timpul să instalezi imprimanta și să o configurezi pentru prima dată. Trebuie să îi conectezi cablul de alimentare și să îl bagi într-o priză, să instalezi cartușele și să o pornești. Apoi, rulează-i expertul de configurare. Este posibil să ți se ceară să alegi limba care va fi folosită de către meniurile imprimantei. De asemenea, ai grijă să aștepți ca imprimanta să își curețe și să își alinieze cartușele.

Înainte de a instala imprimanta pe vreun calculator sau alt tip de dispozitiv similar, trebuie să o conectezi la rețea. Caută prin meniurile ei până îl găsești pe cel numit LAN settings (Setări LAN) sau ceva similar.

Intră în meniul de LAN settings (Setări LAN) și ar trebui să găsești o opțiune de a conecta imprimanta prin intermediul cipului ei wireless. De asemenea, în funcție de modelul de imprimantă pe care o ai, este posibil să găsești și o opțiune de a o conecta prin intermediul cablului său de rețea.

Pasul 3. Conectează-ți imprimanta wireless la rețeaua ta locală

În acest moment, ai trei alternative:

imprimanta, wireless, WiFi
 1. Conectează-ți imprimanta wireless la rețeaua locală, introducând numele rețelei, numit și SSID, cât și parola sa, în opțiunile de configurare ale rețelei. Această opțiune funcționează doar dacă imprimanta wireless are un ecran și butoane, pe care le poți folosi pentru a tasta informațiile rețelei direct pe imprimantă.
  Selectează conexiunea wireless și urmează expertul de instalare al imprimantei. Dacă pe router ai activat opțiuni de securitate, ar trebui ți se ceară să selectezi rețeaua și să introduci parola (cheia de securitate). După ce ai terminat de introdus toate detaliile, imprimanta începe procedura de conectare. Cu excepția cazului în care ai o configurație ciudată (de exemplu un router vechi, filtrare MAC, etc.), conexiunea ar trebui să fie gata în câteva secunde.
 2. Conectează imprimanta wireless la rețeaua locală apăsând pe butonul WPS de pe imprimantă și de pe router. Prima dată trebuie să apeși pe butonul WPS de pe router, pentru a porni căutarea de dispozitive noi. Apoi, mergi la imprimanta wireless și apasă butonul WPS și pe ea. Imprimanta wireless detectează și se conectează automat la rețeaua ta wireless, fără a mai fi nevoie să introduci parola rețelei sau orice alte detalii. Chiar dacă îți oprești imprimanta sau router-ul, ele își vor aminti configurația lor și se vor reconecta imediat ce le repornești.
 3. Mai există și o altă metodă pe care o poți folosi uneori, atunci când imprimanta wireless nu are un ecran și butoane pe care să le poți folosi pentru a introduce detaliile rețelei tale wireless și nu poți nici să folosești butoanele WPS. Unele imprimante wireless se pot conecta la router-ul tău și prin intermediul unui cablu de rețea Ethernet. Într-o astfel de situație, imprimanta primește o adresă IP de la router, în mod automat. Poți să afli ce adresă IP are, pe pagina de administrare web a router-ului. Scrie adresa IP a imprimantei tale într-un browser web pentru a îi vizita interfața web. Acolo, caută o secțiune de setări numită Wireless LAN sau similar și scrie numele, parola și ce alte detalii sunt necesare pentru rețeaua ta wireless. Reține faptul că unele modele de imprimante wireless oferă aceleași setări și direct în driverele lor. Dacă acesta este și cazul imprimantei tale, poți să folosești driverul ei pentru a detecta automat imprimanta conectată la rețeaua ta locală, precum și pentru a o configura să se conecteze la rețeaua wireless.
imprimanta, wireless, WiFi

Pasul 4. Verifică dacă imprimanta este conectată la rețeaua wireless

Dacă întâmpini probleme, verifică manualul imprimantei pentru instrucțiunile de depanare și uită-te și la configurația router-ului tău, pentru a vedea dacă nu cumva există setări care ar putea afecta conexiunea dintre imprimantă și router.

Pentru și mai multe detalii, poți să îi ceri imprimantei să tipărească detaliile de configurație a rețelei. Acolo poți să vezi detalii importante precum adresa MAC, adresa IP primită de la router și altele.

imprimanta, wireless, WiFi

Pasul 5. Instalează imprimanta pe calculatoarele tale

Acum ar trebui să instalezi imprimanta pe calculatoarele tale. Până acum nu trebuia să execuți niciun fel de pași de instalare sau configurare pe vreun PC. Pentru ca PC-urile tale să localizeze imprimanta în rețea și să o poată folosi pentru a tipări, trebuie să instalezi driverele imprimantei și să le configurezi pe fiecare calculator care face parte din rețea.

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, această parte a procesului ar trebui să fie realizată automat de către sistemul de operare. Dacă folosești Windows 7, ori dacă Windows 10/8.1 nu a detectat și configurat imprimanta wireless automat, atunci poți fie să folosești experții de instalare ai sistemului de operare pentru a adăuga imprimanta pe calculatorul tău, ori poți să folosești software-ul oferit odată cu imprimanta.

imprimanta, wireless, WiFi

Dacă alegi să folosești software-ul imprimantei, urmează instrucțiunile expertului de instalare, dar nu uita să alegi opțiunea numită "Use the printer with wireless LAN connection" (Folosește imprimanta cu o conexiune de rețea fără fir) sau similar, atunci când ești întrebat(ă) despre metoda de conectare a imprimantei.

Dacă preferi să folosești experții de instalare din Windows pentru a îți instala imprimanta wireless, urmează pașii pe care i-am detaliat în acest tutorial: Cum instalezi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows.

Dacă alegi să folosești experții din aplicația Setări din Windows 10 sau din Setări PC din Windows 8.1, nu este nimic diferit între instalarea unei imprimante de rețea sau locale. Pașii sunt aceiași.

imprimanta, wireless, WiFi

Dacă însă alegi să folosești experții de instalare de imprimante din Panoul de control, ori dacă trebuie să faci asta pentru că ai Windows 7, procedura este puțin diferită. În acest caz, atunci când expertul te întreabă cum vrei să fie găsită imprimanta ta, în loc să alegi "imprimantă locală", trebuie să alegi una dintre opțiunile din lista de mai jos, în funcție de informațiile pe care le cunoști despre imprimanta ta wireless:

 • "Add a Bluetooth, wireless or network discoverable printer" ("Adăugați o imprimantă Bluetooth, wireless sau care poate fi descoperită în rețea") - acesta este primul lucru pe care ar trebui să îl încerci. Dacă poate să îți găsească imprimanta în rețea, calculatorul tău cu Windows ți-o va arăta și îți va da voie să o instalezi.
  imprimanta, wireless, WiFi
 • "Add a printer using a TCP/IP address or hostname" ("Adăugați o imprimantă utilizând o adresă TCP/IP sau un nume de gazdă") - dacă știi adresa IP sau numele imprimantei tale wireless, poți folosi această opțiune. Scrie informația respectivă în expert și Windows va instala driverele corecte.
  imprimanta, wireless, WiFi
 • "Add a local printer or network printer with manual settings" ("Adăugați o imprimantă locală sau o imprimantă de rețea cu setări manuale") - folosește această opțiune doar dacă ești un utilizator cu experiență și știi exact portul și driverul pe care le va folosi imprimanta ta wireless pe calculatorul tău cu Windows.
  imprimanta, wireless, WiFi

Pasul 6. Instalează imprimanta pe smartphone-urile și tabletele tale

Dacă ai un smartphone sau o tabletă, poți să tipărești wireless și de pe ele. Caută aplicațiile oferite de producătorul imprimantei tale. De exemplu, Canon are o aplicație gratuită numită Canon PRINT Inkjet/SELPHY, disponibilă atât pentru iPhone cât și pentru Android.

imprimanta, wireless, WiFi

Și alți producători precum Epson ori Brother oferă aplicații gratuite similare.

Concluzie

După cum poți vedea, instalarea unei imprimante wireless necesită destul de mult timp și muncă. De asemenea, trebuie să fii atent să nu sari peste vreun pas sau parte esențială a configurării ei. Totuși, timpul pe care îl vei câștiga când vei folosi imprimanta wireless merită. Să fii capabil să tipărești de oriunde din casa ta, oricând, îți crește clar productivitatea.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează