Întrebări simple: Ce este numele calculatorului și cum îl vezi

Când instalezi Windows și îți configurezi calculatorul pentru prima dată, sistemul de operare îți cere să îi alegi un nume. Din moment ce toți purtăm un nume, chiar și animalele noastre de companie, atunci de ce să nu aibă și calculatoarele un nume? Poate că te întrebi: Care este rolul unui nume pentru calculator? Oare îl pot vedea și mai târziu? Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, citește acest articol:

Ce este numele calculatorului?

Numele calculatorului nu este doar un capriciu al utilizatorului său pentru a îl face să pară mai uman. Numele este folosit pentru a distinge un calculator de altele din aceeași rețea. Nu contează ce nume are un calculator, important este ca el să existe. De aceea, Windows îi oferă un nume implicit atunci când îl instalezi.

Numele calculatorului trebuie să fie unic atunci când dispozitivul face parte dintr-o rețea. Altfel, pot apărea probleme de comunicare și conflicte atunci când două sau mai multe calculatoare poartă același nume. Când se întâmplă asta, ceilalți utilizatori ai rețelei nu pot să le acceseze corect și nici datele partajate de acestea.

Numele calculatorului poate fi oricare nume vrei. Există niște restricții legate de lungimea și caracterele care sunt permise în numele calculatorului. În versiunile recente de Windows, precum Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1, numele calculatorului poate avea până la 63 de caractere lungime. Un nume de calculator poate să conțină litere, liniuțe (semnul minus) și numere. Nu poți să folosești spații goale și caractere speciale precum: ` ~ @ # $ % ^ & ( ) = + [ ] { } | ; : , ' " . / ?.

Poate că te întrebi cum poți să vezi ce nume are calculatorul tău cu Windows. Ca să îți fie mai ușor, în următoarea parte a acestui articol, îți arătăm câteva metode de a afla numele PC-ului în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1:

1. Cum vezi numele calculatorului în Windows 10, folosind aplicația Setări

Dacă folosești Windows 10 și vrei să vezi care este numele calculatorului tău, una dintre cele mai rapide metode este să folosești funcția de căutare. În câmpul de căutare de pe bara de activități, tastează cuvintele "numele PC". După ce apar rezultatele căutării, apasă pe "Vedeți numele PC-ului".

Nume calculator

Windows 10 deschide aplicația Setări și te duce la setările "Sistem -> Despre". Acolo, în secțiunea "Specificațiile dispozitivului" din partea dreaptă a ferestrei, se află un câmp numit "Nume dispozitiv". În partea sa dreaptă, poți să vezi numele calculatorului tău.

Nume calculator

O metodă alternativă de a afla numele calculatorului tău este să deschizi manual aplicația Setări, să navighezi la setările "Sistem -> Despre" și apoi să verifici câmpul "Nume dispozitiv".

2. Cum vezi numele calculatorului în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1, folosind Panoul de control

Indiferent de ce versiune de Windows folosești, poți să afli care este numele calculatorului tău folosind Panoul de control. Deschide-l și mergi la "Sistem și securitate -> Sistem". Apoi, caută secțiunea numită "Setări nume computer, domeniu și grup de lucru". Prima linie de text din această secțiune îți spune care este numele calculatorului tău.

Nume calculator

3. Cum vezi numele calculatorului în Windows, folosind Linia de comandă sau Powershell

O altă metodă care funcționează la fel indiferent de sistemul de operare pe care îl ai este să folosești Linia de comandă sau Powershell.

Deschide aplicația de linie de comandă pe care o preferi și tastează hostname în ea. Apasă Enter pe tastatură și aplicația îți spune imediat care este numele calculatorului tău.

Nume calculator

Mai există și alte comenzi pe care le poți folosi pentru a afla care este numele calculatorului tău. Dacă preferi, poți să folosești și una dintre aceste comenzi:

  1. wmic computersystem get name
  2. net config workstation | findstr /C:"Full Computer name"
Nume calculator

4. Cum vezi numele calculatorului în Windows 8.1, folosind Setări PC

Dacă încă mai folosești Windows 8.1, mai există o metodă cu care poți să afli care este numele calculatorului tău, folosind căutarea și aplicația Setări PC. Mergi pe ecranul Start și tastează cuvintele "nume PC". După ce apar rezultatele căutării, apasă pe "Vedeți numele PC-ului".

Nume calculator

Windows 8.1 deschide aplicația Setări PC și te duce la setările "Informații despre PC". În partea dreaptă a ecranului, vezi care este numele calculatorului tău, în câmpul "Nume PC".

Nume calculator

Alternativ, dacă nu vrei să folosești funcția de căutare, poți să ajungi pe acest ecran și dacă deschizi Setările PC și navighezi la "PC și dispozitive -> Informații despre PC", unde este afișat numele calculatorului tău.

Nume calculator

Vrei să schimbi numele calculatorului tău cu Windows?

După cum ai văzut, este simplu și ușor să afli care este numele calculatorului tău. Însă este posibil să nu îți placă ce nume are. Ce poți să faci dacă nu mai vrei ca el să se numească GigelPC sau RablaPC? 🙂 Dacă vrei să alegi un nume nou care să îți placă, citește și urmează pașii din acest ghid: 3 moduri de a schimba numele calculatorului în Windows (toate versiunile). Cu ajutorul său, în doar câțiva pași simpli, poți să îți redenumești calculatorul cu Windows oricum vrei tu. Din curiozitate, ce nume ai ales pentru PC-ul tău?

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează