Cum schimbi ori dezactivezi PIN-ul cartelei SIM în Android

Fiecare cartelă SIM pe care o introduci într-o tabletă ori un smartphone, are un cod PIN. Pentru ca dispozitivul tău să poate folosi cartela, trebuie să îi introduci PIN-ul. Unii operatori de telefonie mobilă folosesc coduri PIN standard pentru toate cartelele lor SIM, cum ar fi 0000 sau 1234. Alți operatori generează coduri PIN unice pentru fiecare SIM. Indiferent de ce operator ai, este foarte posibil să vrei să-ți modifici PIN-ul ori să-l dezactivezi ca să nu-l mai introduci de fiecare dată când îți pornești dispozitivul. Citește acest tutorial pentru a vedea cum se fac aceste lucruri:

NOTĂ: Acest ghid este creat pentru Android 7 Nougat și Android 8 Oreo. Instrucțiunile pentru Android 7 ar trebui să meargă și pentru Android 6 Marshmallow. Pentru a putea folosi acest tutorial, trebuie mai întâi să cunoști PIN-ul actual al cartelei tale SIM. Dacă introduci PIN-ul incorect de trei ori la rând, cartela SIM este blocată până introduci un cod personal de deblocare (PUC sau PUK), oferit de operatorul tău de telefonie mobilă.

Mai întâi accesează setările de blocare a cardului SIM, în Android

Mai întâi, trebuie să deschizi setările dispozitivului tău cu Android. După aceea, derulează în jos lista de setări. Pentru a face lucrurile mai simple, am adăugat capturi de ecran pentru Android 7 Nougat și Android 8 Oreo. Android 7 este arătat în partea stângă a fiecărei capturi de ecran iar Android 8 în partea dreaptă.

În Android 7 apasă pe Securitate (Security), aflată în secțiunea de setări Personal. În Android 8, apasă pe "Securitate și locație" (Security & location).

Acum vezi o listă lungă de setări de securitate. Derulează în jos până găsești o intrare numită "Activați blocarea cardului SIM" ("Set up SIM card lock") în Android 7 și "Blocare card SIM" ("SIM card lock") în Android 8. Apasă pe această intrare.

Acum ai deschis setările de blocare a cardului SIM. Mai întâi, vei găsi un comutator pentru activarea sau blocarea solicitării codului PIN pentru cartelă. După aceea, ai o setare pentru schimbarea codului PIN.

Citește în continuare pentru a vedea cum se configurează ambele opțiuni.

Cum dezactivezi introducerea codului PIN pentru SIM, când îți pornești telefonul sau tableta cu Android

Dacă nu vrei să introduci PIN-ul pentru SIM de fiecare dată când îți pornești telefonul sau tableta cu Android, mută comutatorul "Blocați cardul SIM" ("Lock SIM card") pe poziția Dezactivat/Off.

Introdu PIN-u pentru cartela SIM și apasă OK. După ce faci asta, cerința de a introduce codul PIN pentru cartela SIM, de fiecare dată când îți pornești dispozitivul, este eliminată. Va trebui doar să introduci PIN-ul dispozitivului, modelul de desenat pe ecran, parola sau amprenta, în funcție de ce opțiune ai activat pentru autentificare.

Cum schimbi codul PIN pentru cartela SIM de pe telefonul sau tableta cu Android

Dacă vrei să folosești un alt cod PIN, în setările pentru blocarea cartelei SIM, apasă pe "Schimbați codul PIN pentru SIM" ("Change SIM PIN"). Ți se cere să introduci PIN-ul vechi, care este activ în prezent. Introdu-l și apasă OK.

Acum ți se cere să introduci codul PIN pe care vrei să-l folosești. Poți introduce un cod între 4 și 8 cifre. Apoi, apasă OK.

Pe unele smartphone-uri și tablete ai nevoie să confirmi codul PIN introdus. Dacă ți se cere asta, introdu-l încă o dată și apasă OK.

Acum PIN-ul cartelei SIM este schimbat. Nu uita faptul că este diferit de PIN-ul pentru dispozitivul tău cu Android. Codul PIN este cerut de fiecare dată când pornești sau repornești dispozitivul cu Android, ori când introduci cartela SIM în dispozitiv. Nu este necesar pentru a-ți debloca dispozitivul după ce l-ai pornit și cartela SIM este deja deblocată.

Ți-ai schimbat codul PIN implicit pentru cartela SIM, ori ai blocat introducerea lui?

Înainte de a închide acest ghid, suntem curioși ce ai făcut: ai ales să schimbi codul PIN implicit pentru cartela SIM? Ori ai dezactivat necesitatea introducerii codului PIN pentru SIM de fiecare dată când pornești sau repornești telefonul sau tableta cu Android? Comentează mai jos și hai să discutăm.