Cum schimbi dispozitivele implicite pentru redarea și înregistrarea de sunet

Câteva dintre multiplele opțiuni creative oferite de Windows sunt abilitatea de a reda sau de a înregistra conținut audio de foarte multe feluri. Sistemul de operare face ca setarea dispozitivelor implicite folosite pentru redarea sau înregistrarea sunetului să fie simplu de făcut. Dar, dacă dorești să schimbi aceste dispozitive? De exemplu, poate ai o cameră web și un microfon pe calculator și nu vrei să folosești camera web pentru înregistrarea sunetului, ci microfonul. Ori, poate ai atât căști cât și boxe instalate pe calculator și vrei să folosești căștile drept dispozitivul de redare a sunetului în locul boxelor. Hai să vedem cum se schimbă în Windows dispozitivele folosite pentru redarea sunetului și pentru înregistrarea lui, precum și cum se rezolvă anumite probleme cu astfel de dispozitive:

Ce vrei să faci de fapt?

Înainte de a urmări instrucțiunile din acest ghid, este important să-ți fie clar ce vrei să faci de fapt. De exemplu, unele PC-uri cu Windows au monitoare moderne cu boxe incluse (de obicei, acestea nu se aud foarte bine) cât și un sistem de boxe externe conectate la calculator. Poate că vrei să folosești boxele externe pentru redarea sunetului și nu pe cele incluse în monitor. Ori, poate vrei să înregistrezi sunetul folosind un microfon și să-l redai pe boxe. De asemenea, poți înregistra sunete din dispozitive interne ale calculatorului, cum ar fi un disc optic, pentru a le reda folosind căștile. Mulți oameni au mai mult de dispozitiv audio conectat (cum ar fi un microfon inclus într-un webcam cât și un microfon inclus într-o pereche de căști) și este important să aleagă dispozitivul pe care-l vor pentru a înregistra sunet la cea mai bună calitate posibilă. Nu vrei ca înregistrarea vocii tale să sune de parcă ești într-o sală mare și goală pentru că microfonul camerei tale web este amplasat prea departe de tine. Poate vei vrea să folosești pentru înregistrări microfonul inclus în căști. Astea sunt doar câteva exemple de scenarii în care ai nevoie să configurezi în detaliu dispozitivele implicite pentru redarea sau înregistrarea audio. Ție îți este clar ce vrei să faci și ce rezultat vrei să obții? Dacă da, continuă să citești acest ghid.

De unde schimbi dispozitivele implicite pentru redarea sunetului sau înregistrarea sa?

Cel mai simplu și direct mod pentru schimbarea acestor dispozitive funcționează la fel în Windows 7, Windows 8.1 și în Windows 10. Ideea de bază este să deschizi fereastra Sunet și să accesezi lista corectă de dispozitive audio, în funcție de ceea ce vrei să faci.

O metodă pentru a deschide această fereastră este să găsești iconița Speakers (Boxe) din zona de notificare de pe Desktop (colțul din dreapta jos al ecranului). Apoi, fă clic dreapta pe ea ori apasă și ține apăsat.

În meniul care este deschis, vei găsi mai multe opțiuni:

  • Deschidere mixer volum - îți permite să schimbi nivelul sunetului pentru toate aplicațiile deschise.
  • Dispozitive de redare - afișează lista cu dispozitivele de redare audio disponibile pe calculatorul tău. Dacă vrei să schimbi dispozitivul de redare implicit, dă clic pe această opțiune.
  • Dispozitive de înregistrare - afișează lista cu dispozitivele de înregistrare audio disponibile pe calculatorul tău. Dacă vrei să schimbi dispozitivul de înregistrare implicit, dă clic pe această opțiune.
  • Sunete - deschide o listă cu sunetele și schemele de sunet disponibile în Windows. Pentru a învăța mai multe despre acest subiect, citește acest ghid: Cum personalizați schema de sunet folosită de Windows.
  • Depanarea problemelor cu sunetul - este o opțiune disponibilă doar în Windows 10, care deschide expertul de depanare pentru rezolvarea problemelor de Redare audio.

În Windows 7 sau în Windows 8.1, ultima opțiune disponibilă este diferită față de Windows 10 și se numește "Opțiuni de control volum". După cum îi indică numele, această deschide o fereastră unde poți controla care dispozitive afișează controale de volum individuale în Mixer Volum și alte ferestre din Windows.

În mod evident, metoda de mai devreme nu este singura pentru deschiderea ferestrei Sunet.

O altă metodă eficientă este să folosești funcția de căutare. De exemplu, în Windows 10, tastează în căsuța de căutare cuvântul "sunet" și deschide rezultatul de căutare cu același nume.

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start și caută folosind cuvintele "dispozitive audio". În lista de rezultate, apasă pe "Gestionare dispozitive audio".

În Windows 7, mergi la Meniul Start și, în căsuța de căutare, tastează cuvintele "dispozitive audio". În lista de rezultate, dă clic pe "Gestionare dispozitive audio".

Fereastra Sunet arată și funcționează la fel în toate cele trei sisteme de operare discutate în acest tutorial: Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

Aici este locul unde se configurează toate setările importante legate de dispozitivele implicite pentru redarea sau înregistrarea sunetului. Acum știi cum se deschide această fereastră și este timpul să mergi la următoarea pagină a acestui ghid pentru a afla cum se schimbă dispozitivele implicite.