Dacă trebuie să participi la apeluri vocale sau la conferințe video, sau dacă vrei să faci înregistrări sau să distribui conținut online, trebuie să îți setezi microfonul. În plus, pentru a asigura un sunet clar și de bună calitate în timpul acestor activități, trebuie, de asemenea, să-ți testezi microfonul. Windows 10 îți permite să controlezi setările microfonului, oferindu-ți posibilitatea de a regla sensibilitatea microfonului și de a mări volumul. În acest ghid, îți voi arăta cum să accesezi setările microfonului, să le configurezi și să-ți testezi microfonul. Să începem:
Cum accesezi setările microfonului în Windows 10
Deschide Setările din Windows 10 (Windows + I) și apasă pe Sistem.
Apoi, selectează Sunet în bara laterală din stânga.
În panoul din dreapta, derulează până la secțiunea Intrare. Aici, poți vedea o listă derulantă, numită Alegeți dispozitivul de intrare, care afișează toate microfoanele conectate la calculatorul tău, precum și alte opțiuni pentru accesarea proprietăților microfonului implicit și pentru depanare.
Să luăm aceste opțiuni una câte una și să vedem cum îți permit să-ți ajustezi microfonul:
Cum selectezi microfonul implicit în Windows 10
În secțiunea Intrare, alege microfonul preferat din lista derulantă, numită Alegeți dispozitivul de intrare. Dacă ai mai multe microfoane (de exemplu, un microfon extern, un microfon încorporat și un microfon pentru căști), selectează-l pe cel pe care vrei să-l folosești ca implicit.
SUGESTIE: Consultă acest ghid pentru a afla toate detaliile și toate metodele pe care le poți folosi pentru a controla care este microfonul implicit folosit pe calculatorul tău cu Windows 10.
Apoi, după ce ai selectat microfonul, poți să-i configurezi setările și să îmbunătățești calitatea sunetului. Iată cum faci asta:
Cum reglezi și testezi microfonul în Windows 10
După ce ai selectat microfonul, apasă pe linkul Proprietățile dispozitivului și testare microfon, de sub acesta, pentru a-i accesa setările.
Această acțiune te duce la pagina de proprietăți a microfonului. Continuă să citești pentru a vedea ce poți face acolo:
Cum îți redenumești microfonul
Mai întâi, poți redenumi microfonul selectat pentru a-l identifica mai ușor. Tastează un nume în primul câmp de text de pe pagină, iar apoi apasă pe Redenumire pentru a-l salva.
Cum îți activezi sau dezactivezi microfonul
Sub numele microfonului, există o casetă numită Dezactivare. Nu are explicații, dar scopul său este destul de clar - dezactivarea microfonului selectat. Dacă asta vrei, bifează opțiunea Dezactivare, iar microfonul tău nu mai este folosit de Windows 10 sau de aplicațiile instalate pe calculator.
Dacă microfonul este dezactivat și vrei să-l activezi, scoate bifa din dreptul opțiunii Dezactivare.
SUGESTIE: Este posibil să te intereseze și cum schimbi dispozitivele implicite de sunet în Windows 10 (redare și înregistrare).
Cum modifici volumul microfonului
În continuare, poți vedea un glisor pentru Volum. Ajustează-l pentru a modifica sensibilitatea microfonului tău. Mărește volumul dacă sunetul este prea slab sau micșorează-l dacă sunetul înregistrat este prea puternic sau distorsionat.
Cum îți testezi microfonul în Windows 10
Sub setările de Volum, găsești un buton numit Pornire test. După cum bănuiești, acest buton este folosit pentru a verifica dacă microfonul tău funcționează corect. Apasă pe butonul Pornire test și vorbește puțin în microfon.
Când ai terminat de vorbit, apasă pe butonul Oprire test.
Într-o clipă, Windows 10 va afișa un mesaj ca acesta:
Orice valoare mai mare de 0 înseamnă că microfonul tău înregistrează sunetul, deci funcționează. Însă, cu cât valoarea este mai mare, cu atât înregistrează mai mult sunet.
NOTĂ: Dacă rezultatul testului este zero, microfonul tău nu detectează niciun sunet. Cu alte cuvinte, nu funcționează. În acest caz, ar trebui să verifici glisorul Volum, de deasupra butonului Pornire test, și să te asiguri că microfonul tău nu este dat la minim. În plus, dacă microfonul tău funcționează în unele aplicații, dar nu și în altele, poate ar trebui să verifici setările de confidențialitate ale microfonului din Windows 10.
Ai modificat setările microfonului pe PC-ul tău cu Windows 10?
Acum știi cum să ajustezi sensibilitatea microfonului, să mărești volumul acestuia și să-l testezi în Windows 10. Deci, indiferent dacă ai un microfon nou sau dacă încă îl folosești pe cel vechi, ești acum gata să alegi cele mai bune setări pentru microfon pe PC-ul tău cu Windows 10. Sper că microfonul tău va face treabă bună în orice activitate ai avea nevoie de el, fie că este vorba de conferințe online, de streaming sau de simpla înregistrare a vocii tale. Ai întrebări sau comentarii de adăugat la acest ghid? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.