7 lucruri pe care le poți face cu Paint in Windows 10

7 lucruri pe care le poți face cu Paint in Windows 10

Paint este o unealtă mică și competentă care este disponibilă gratis în Windows 10. Atunci când vrei să faci ajustări mici la fotografiile din concediu sau la capturile de ecran, Paint este cât se poate de capabilă să dea rezultate, având în vedere că este o unealtă lansată în Windows în anul 1985. Hai să vedem cum folosim Paint ca să edităm și să îmbunătățim imagini în Windows 10.

Reclamă

Cum se lucrează cu Paint: interfața cu utilizatorul

Înainte de a arăta ce poate face Paint, trebuie să lămurim elementele de bază ale utilizării ei. Paint are o panglică cu dale similare celor din Microsoft Office. Sugestia noastră este să păstrezi panglica deschisă în Paint, dar poți să decizi să o ascunzi pentru a a mări spațiul de lucru pentru imaginea ta. Poți să închizi și să deschizi panglica folosind săgeata vârful de săgeată care stă în dreapta deasupra panglicii. Poți să faci dublu clic pe numele dalelor pentru același rezultat.

Ascunde sau deschide panglica în Paint
Ascunde sau deschide panglica în Paint

Paint are două dale. Cea de Pornire conține uneltele de editare de imagini cu care poți modifica imaginea.

Dala Pornire din Paint
Dala Pornire din Paint

A doua dală este Vizualizare. Butoanele de acolo schimbă felul în care se afișează imaginea pentru a ajuta la editare.

Dala Vizualizare în Paint
Dala Vizualizare în Paint

Butonul de deschidere a meniului Fișier este pe aceeași linie cu numele dalelor Pornire și Vizualizare. Poți să folosești meniul Fișier pentru a-ți salva schimbările selectând opțiunile de Salvare.

Meniul Fișier din Paint
Meniul Fișier din Paint

Poți, de asemenea, să imprimi imagini, să obții imagini de la un scaner sau să vezi proprietățile imaginii la care lucrezi.

Atunci când deschizi Paint într-un sistem Windows 10 care a primit actualizarea din octombrie 2018, vezi o alertă de produs. Această alertă îți spune că, în viitor, aplicația nu va mai fi inclusă în Windows 10, ci trebuie căutată și instalată din Magazinul Microsoft.

Alertă de produs despre Paint care se mută în Microsoft Store
Alertă de produs despre Paint care se mută în Microsoft Store

1. Deschide imagini în Paint din mai multe surse

Dacă vrei să modifici un fișier de imagine pe care îl ai pe calculator, cel mai simplu este să deschizi fișierul folosind Paint din Explorer. Fă clic-dreapta sau apasă lung pe fișier în Explorer, selectează Deschidere cu și alege Paint din lista care apare.

Deschide Paint din Explorer în Windows 10
Deschide Paint din Explorer în Windows 10

O altă metodă este să pornești Paint și apoi să deschizi fișierul dinăuntrul aplicației. O metodă rapidă de a deschide Paint este să folosești căutarea de lângă butonul Start și să scrii în ea "paint". Apasă pe Paint în lista de rezultate.

Caută Paint în Windows 10
Caută Paint în Windows 10

În colțul din stânga-sus apasă pe Fișier și apoi pe Deschidere. O metodă alternativă este să tastezi CTRL+O pe tastatură și obții același rezultat.

Deschide fișiere cu Paint
Deschide fișiere cu Paint

Apare fereastra standard de deschidere fișiere. În ea selectează fișierul și apasă pe butonul Deschidere.

Fereastra de deschidere a unui fișier în Paint
Fereastra de deschidere a unui fișier în Paint

Dacă vrei să modifici o imagine în Paint pe care o ai deja deschisă în altă aplicație, cel mai ușor este să folosești clipboard. In exemplul nostru folosim o imagine dintr-un browser web pe care o copiem în clipboard. Fă clic-dreapta sau apasă prelung pe imagine și selectează Copiază imaginea.

Copiază o imagine dintr-un browser web
Copiază o imagine dintr-un browser web

Lipește-o în Paint apăsând butonul de Lipire de pe panglică sau tastând CTRL+V.

Lipește o imagine în Paint
Lipește o imagine în Paint

Paint poate să încarce imagini direct dintr-un scaner sau o cameră digitală conectată la calculatorul tău. Deschide meniul Fișier din Paint și selectează "De la scaner sau cameră digitală". Paint va deschide aplicația asociată cu scanerul sau camera ta foto cu care poți încărca o imagine direct în Paint gata de editare.

Încarcă o imagine în Paint de la un scaner sau o cameră digitală
Încarcă o imagine în Paint de la un scaner sau o cameră digitală

2. Trunchierea de imagini în Paint

Selectează partea din imagine pe care vrei să o păstrezi. Apasă unealta de selectare din dala Pornire și apoi apasă și trage peste imagine pentru a selecta o parte din ea. După ce ești mulțumit de selecție, apasă Trunchiere și imaginea este modificată păstrând doar selecția ta.

Trunchierea unei imagini în Paint
Trunchierea unei imagini în Paint

Reține că pe lângă selectarea implicită de imagine în formă de dreptunghi, există o a doua opțiune de Selecție liberă. După ce alegi Selecție liberă, apasă și trage cursorul pentru a desena ce formă vrei. Forma selecției nu are nici o restricție, dar trunchierea finală este dreptunghiul minim care se potrivește selecției tale. După ce ai făcut selecția, urmează aceeași pași ca mai sus pentru a finaliza trunchierea.

Selecție liberă în Paint
Selecție liberă în Paint

3. Redimensionarea imaginilor în Paint

Apasă pe butonul Redimensionare de pe dala Pornire și o fereastră apare cu opțiunile de redimensionare. Selecția implicită este de a specifica redimensionarea în Procent. Imaginea este redusă dacă procentul este sub 100 și este mărită dacă este peste 100. Dacă vrei un număr precis de pixeli pentru redimensionare, alege Pixeli și înlocuiește numerele dimensiunilor orizontală și verticală cu noile valori. Când ai terminat, apasă OK.

Redimensionarea unei imagini în Paint
Redimensionarea unei imagini în Paint

4. Scrie text sau desenează peste o imagine în Paint

Paint oferă o unealtă de scriere texte în secțiunea Instrumente de pe dala Pornire. Apasă pe ea și apoi pe imagine acolo unde vrei să scrii textul.

Reclamă

Pentru a doua editare a imaginii am ales o formă din galeria oferită de Paint. Pentru forme de desenat, apasă pe forma dorită și apasă și trage peste imaginea acolo unde vrei să apară forma. Pentru aceste instrumente secțiunea Culori definește culorile folosite pentru contur și pentru umplerea formei.

Scriere și desenare peste o imagine în Paint
Scriere și desenare peste o imagine în Paint

Reține că odată ce ai apăsat în altă parte după ce ai făcut schimbările, ele devin parte din imagine și nu mai pot fi selectate. Singurul lucru care le poate influența este să apeși pe Anulare sau CTRL+Z.

5. Inversarea culorilor unei imagini în Paint

Singurul instrument de editare pe care Paint nu îl pune pe panglică este cel de inversare a culorilor. Fă clic-dreapta sau apasă prelung pe imagine pentru a deschide meniul contextual. Inversare culori este ultima opțiune din meniu.

Inversarea culorilor în Paint
Inversarea culorilor în Paint

După ce ai apăsat pe Inversare culori, Paint produce negativul fotografic perfect al imagini tale. Vezi exemplul nostru mai jos. Arată destul de bine, nu?

Inversarea culorilor în Paint
Inversarea culorilor în Paint

6. Ștergerea unei părți din imagine în Paint

Dacă vrei să scapi de o parte din imagine fără să o trunchiezi, Radiera este disponibilă în Paint. O găsești în secțiunea Instrumente din dala Pornire. Apasă pe ea pentru a o selecta. Dacă vrei să îi schimbi mărimea, folosește secțiunea Dimensiune. Culoarea folosită la ștergere este Culoare 2.

Instrumentul Radieră din Paint
Instrumentul Radieră din Paint

În exemplu de mai jos, am surprins progresul ștergerii unuia dintre personaje ca să vezi cum se face.

Ștergerea unei părți dintr-o imagine în Paint
Ștergerea unei părți dintr-o imagine în Paint

7. Imprimarea unei imagini cu Paint

În meniul Fișier, selectează opțiunea Imprimare. Îți dă acces la modificarea aspectului imaginii, la examinarea felului în care va ieși la imprimantă și la funcția de imprimare propriu-zisă.

Imprimarea unei imagini din Paint
Imprimarea unei imagini din Paint

După ce apeși Imprimare, apare dialogul de tipărire de unde selectezi imprimanta. Apasă butonul Imprimare pentru a trimite imaginea către imprimantă.

Dialogul de tipărire Paint
Dialogul de tipărire Paint

Îți place să folosești Paint?

Paint poate fi folosit pentru a desena, colora sau edita imagini, incluzându-le aici pe cele pe care le faci cu telefonul sau cu o cameră digitală. Paint a rezistat testului de longevitate și este folosit și astăzi pentru că este gratis și simplu de folosit și te deservește onorabil pentru editările de bază. Dacă treci la aplicațiile sofisticate de astăzi de editare a imaginilor, vei constata că instrumentele și interfețele lor se bazează pe cele popularizate de Paint. Învățarea editării de imagini în Paint îți dă un punct bun de plecare în a ști cum să le folosești. Înainte să închei cu acest tutorial, scrie-ne un comentariu mai jos despre experiența ta cu Paint.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Windows