Cum setezi un server proxy în Windows 10 și cum îl oprești

Windows 10 îți oferă posibilitatea de a configura cu ușurință un server proxy cu ajutorul aplicației Setări, fără a fi nevoie să utilizezi vreun alt tip de software. Această caracteristică a apărut pentru prima dată în aplicația Setări PC din Windows 8.1 și îți va permite să-ți protejezi intimitatea atunci când navigezi pe internet ascunzându-ți activitatea online. Serverul proxy, care acționează ca un intermediar între calculator și Internet, va fi folosit de către Microsoft Edge , Internet Explorer sau alte tipuri de browsere, precum și de către aplicațiile universale din Magazinul Windows 10 pentru a accesa conținut online. Citește mai departe pentru a afla cum poți să configurezi și să utilizezi servere proxy în Windows 10:

Cum accesezi opțiunile pentru servere proxy din aplicația Setări

Înainte de a putea configura un server proxy, trebuie să deschizi aplicația Setări . Dacă ai orice fel de probleme legate de găsirea sau deschiderea acestei aplicații, poți folosi acest ghid: Prezentare Windows 10: 6 metode de a deschide aplicația Settings (Setări).

În fereastra abia deschisă, va trebui să apeși pe secțiunea denumită Rețea și internet .

În fereastra Rețea și Internet , vei găsi șapte secțiuni în coloana din partea stângă și va trebui să apeși pe Proxy .

Opțiunile disponibile în această secțiune sunt similare cu cele care apar în aplicația Setări PC din Windows 8.1, însă acestea sunt mult mai ușor de modificat datorită designul simplificat și optimizat pentru ecrane tactile al aplicației Setări . În zona principală a secțiunii Proxy vei putea să configurezi două seturi diferite de opțiuni: " Configurare automată proxy " și " Configurare manuală proxy " .

Cum setezi un server proxy cu ajutorul unui script automat de configurare

În mod normal, înainte să începi configurarea unui server proxy în Windows 10, va trebui să găsești o serie de adrese proxy funcționale. Multe dintre aceste servere proxy au un URL care este similar cu cel al oricărui sait web obișnuit (de exemplu, proxy.example.org). Totuși, trebuie să știi că serviciile proxy diferă foarte mult în ceea ce privește calitatea și vei avea nevoie de multă răbdare pentru a găsi unul care poate funcționa bine. De asemenea, vei afla că unele dintre aceste servere proxy necesită specificarea adresei unui script de configurare care ar trebui încărcat de Windows 10.

Dacă te-ai hotărât să folosești acest tip de server proxy, va trebui să accesezi zona " Configurare automată proxy " din secțiunea Proxy . Mai întâi trebuie să verifici dacă este activată detectarea automată a setărilor proxy, iar apoi să acționezi comutatorul pentru " Utilizați un script de configurare " la poziția Activat . În cele din urmă, trebuie să introduci URL-ul proxy-ului în căsuța Adresă Script din partea de jos a zonei " Configurare automată proxy " .

După ce ai terminat configurarea, salvează modificările făcute apăsând butonul Salvare .

Cum setezi manual un server proxy în Windows 10

Dacă dorești să configurezi manual un server proxy, trebuie să te asiguri că opțiunile " Detectare automată a setărilor " și " Utiliza ți un script de configurare " din zona " Configurare automată proxy " sunt dezactivate .

Mai apoi, în zona Configurare manuală proxy , va trebui să acționezi comutatorul pentru opțiunea " Utilizați un server proxy " în poziția Activat .

Configurarea manuală a unui server proxy necesită cunoașterea adresei de IP și a portului server-ului pe care vrei să îl folosești. După ce deții aceste informații, va trebui să le introduci în căsuțele denumite Adresă și Port .

Poți, de asemenea, să introduci anumite adrese web pentru care serverul proxy nu va fi folosit, indiferent de browserul pe care îl preferi. Aceasta este o modalitate foarte bună de a configura care saituri web pot vedea informațiile tale personale atunci când le vizitezi.

În cele din urmă, poți selecta caseta denumită " Nu utilizați serverul proxy pentru adrese locale (intranet) " din partea de jos a zonei Configurare manuală proxy . Deși selectarea acestei opțiuni nu este întotdeauna necesară, totuși, pare a fi o idee bună să o activezi, mai ales dacă ești conectat la rețeaua firmei la care lucrezi.

Desigur, nu uita să apeși pe butonul Salvare după ce ai terminat configurarea manuală a server-ului proxy. La scurt timp după ce vei salva caracteristicile serverului proxy, vei fi capabil să navighezi pe Internet prin acesta. De asemenea, în cazul în care nu ești sigur dacă serverul funcționează, poți să verifici status-ul acestuia folosind saituri precum Find My IP.

Cum oprești folosirea unui server proxy în Windows 10

Dacă vrei să utilizezi un dispozitiv într-o nouă locație, cu o altă conexiune la Internet, poți opri, cu ușurință, folosirea serverului proxy. Pentru a face acest lucru, va trebui să urmezi calea menționată mai sus: " Setări -> Rețea și internet -> Proxy " .

Dacă ai activat un server proxy cu un script de configurare automată, pentru a-l opri trebuie să te asiguri că opțiunile " Detectare automată a setărilor " și " Utiliza ți un script de configurare " din zona " Configurare automată proxy " sunt dezactivate .

Pentru a opri folosirea unui server proxy configurat manual, tot ce trebuie să faci este să acționezi comutatorul pentru opțiunea " Utilizați un server proxy " , în poziția Dezactivat .

Trebuie să îți amintim că setările pentru serverele proxy sunt stocate constant de către Windows 10 și le vei putea oricând reporni dacă rețeaua pe care o utilizezi nu prezintă siguranță.

Concluzie

Serverele proxy reprezintă o soluție destul de bună pentru ați ascunde activitatea ta online. Din fericire pentru noi, Windows 10 oferă o modalitate simplă și intuitivă de a seta un server proxy direct din aplicația Setări . Această opțiune reprezintă o adevărată evoluție a modului în care calculatoarele cu sistem de operare Windows se pot conecta la Internet. Dacă ai folosit deja acest caracteristică în Windows 10, nu ezita să ne împărtășești din experiența ta folosind formularul pentru comentarii.