Cum folosești WPS în Windows 10, pentru a conecta laptopuri și dispozitive la WiFi

Știai că, dacă ai un laptop cu Windows 10, o tabletă ori un dispozitiv convertibil 2-în-1, pe care-l folosești și pentru a te conecta la rețele wireless, poți utiliza standardul WPS pentru a realiza conexiuni rapide la rețea, fără a mai fi nevoie să introduci parola de conectare? Dacă ai nevoie să folosești WPS pentru a te conecta la rețele wireless, de pe un sistem cu Windows 10, citește acest ghid pentru a învăța cum se face asta:

NOTĂ: Dacă ai nevoie de explicații privind standardul WPS (Wi-Fi Protected Setup), ce este și cum funcționează, citește acest ghid: Întrebări simple: Ce este WPS (Wi-Fi Protected Setup)?

IMPORTANT: Pentru ca această procedură să funcționeze, ai nevoie de WPS activat pe routerul wireless ori pe punctul de acces care emite semnalul WiFi din zona ta. Atât dispozitivul care emite semnalul wireless cât și cel care-l primește, trebuie să ofere suport pentru WPS.

Pasul 1: Deschide lista cu rețelele wireless disponibile și alege-o pe cea la care vrei să te conectezi

Mai întâi trebuie să deschizi lista cu rețelele wireless disponibile în Windows 10. Cel mai simplu mod este să apeși pe iconița wireless din zona de notificare. Se încarcă toate rețelele WiFi din zona ta. Găsește-o pe cea pe care vreo să o folosești și apasă pe numele ei. Apoi, apasă pe butonul Conectare.

NOTĂ: Înainte de a apăsa pe Conectare, poți să selectezi dacă vrei ca Windows 10 să se conecteze automat la rețea, de fiecare dată când sistemul tău este în zona de acoperire a rețelei respective. Alege comportamentul pe care-l dorești.

Pasul 2: În loc să introduci parola WiFi, folosește butonul WPS să te conectezi la router ori la punctul de acces

Windows 10 îți cere să introduci parola de conectare la rețeaua wireless.

În loc să faci asta, mergi la routerul tău wireless ori la punctul de acces și apasă pe butonul WPS pentru câteva secunde.

De obicei, găsești acest buton în partea din spate a routerului ori pe una din laterale.

Pe unele dispozitive WiFi, precum cele create de Linksys, butonul WPS nu are un text scris care să-l semnalizeze. Este folosit în schimb simbolul WPS de mai jos.

 

După câteva secunde, Windows 10 primește în mod automat, toate setările rețelei wireless de la router (ori de la punctul de acces) și se conectează fără să introduci parola.

Acum ești conectat(ă) la rețeaua wireless folosind WPS. Data viitoare când calculatorul ori laptop-ul tău cu Windows 10 se va conecta, nu va mai trebui să folosești butonul WPS și nici să introduci parola de conectare, deoarece conexiunea se va realiza automat. Windows 10 are acum acces la toate setările necesare pentru conectare și le va folosi automat, de fiecare dată când vrei să te conectezi la rețeaua respectivă.

Dacă vrei să partajezi foldere, fișiere și dispozitive cu alte dispozitive și PC-uri din acea rețea, este o idee bună să ajustezi profilul de rețea asociat. Poți învăța cum se face asta, din acest tutorial: Cum schimbi locația rețelei din Windows 10, în Public sau Privat.

Mă pot conecta folosind codul PIN client pentru WPS?

Standardul WPS le permite dispozitivelor WiFi să se conecteze folosind și un cod PIN. Un cod PIN de opt cifre este generat de router (ori de punctul de acces) și altul este generat de clientul care vrea să se conecteze la acea rețea WiFi. Din păcate, Windows 10 nu generează un cod PIN client, care poate fi folosit pentru stabilirea de conexiuni prin WPS. Poți genera codul PIN client pentru placa ta de rețea wireless, folosind o aplicație care-l generează. Majoritatea sistemelor cu Windows nu au o astfel de aplicație și nu putem demonstra cum funcționează această metodă.

Concluzie

După cum vezi din acest ghid, conexiunile wireless în Windows 10 sunt ușoare atunci când folosești standardul WPS. Oricine poate realiza astfel de conexiuni, indiferent de nivelul de cunoștințe tehnice. Dacă ai probleme ori întrebări despre conexiunile wireless folosind standardul WPS, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.