Cum dezactivezi GeForce Experience in-game overlay (Alt + Z)

Cum dezactivezi GeForce Experience in-game overlay (Alt + Z)

Ai o placă video NVIDIA GeForce? Vezi un mesaj „Press Alt + Z to use GeForce Experience in-game overlay” de fiecare dată când lansezi un joc? Ești familiarizat cu GeForce Experience? Vrei să dezactivezi acest mesaj „Press Alt + Z” (Apasă Alt + Z)? Dacă ai răspuns afirmativ la oricare dintre întrebările de mai sus, te afli în locul potrivit. Găsește răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele în acest tutorial:

Reclamă

Ce face fereastra suprapusă GeForce Experience? Ce face Alt+Z?

La fel ca AMD cu Radeon Software (Alt + R), NVIDIA are și ea propria fereastră de suprapunere în joc (overlay), numită GeForce Experience. Dacă ai o placă video NVIDIA GeForce GTX sau RTX, atunci când instalezi Driverele GeForce Game Ready cu setările implicite, primești și aplicația GeForce Experience. Dacă ai o placă video NVIDIA GeForce GTX sau RTX, atunci când instalezi Driverele GeForce Game Ready cu setările implicite, primești și aplicația GeForce Experience. Această aplicație face multe lucruri, dar cea mai vizibilă caracteristică a sa este mesajul pe care-l primești de fiecare dată când pornești un joc sau o aplicație pe tot ecranul, pe care driverul GeForce o detectează în mod incorect ca fiind un joc. Acest mesaj, afișat în colțul din dreapta sus al ecranului, este: „Press Alt + Z to use GeForce Experience in-game overlay” (Apasă Alt + Z pentru a folosi în joc fereastra suprapusă GeForce Experience).

Press Alt + Z to use GeForce Experience in-game overlay

Press Alt + Z to use GeForce Experience in-game overlay

Dacă apeși tastele Alt + Z de pe tastatură, vei vedea fereastra suprapusă de mai jos, cu opțiuni pentru a face capturi de ecran, pentru a înregistra o reluare instantanee a acțiunii din joc, pentru a înregistra sesiunea de joc sau pentru a o transmite în direct pe Twitch, Facebook sau YouTube. În plus, poți folosi aplicația pentru a monitoriza performanța plăcii tale video și parametrii tehnici ai acesteia în timp ce te joci.

Fereastra suprapusă GeForce Experience

Fereastra suprapusă GeForce Experience

Pe lângă această fereastră suprapusă, aplicația GeForce Experience funcționează și ca un tablou de bord pentru jocurile tale instalate. Le poți optimiza setările și le poți lansa ori de câte ori ai chef să te joci. Aplicația te ajută, de asemenea, să descarci cele mai recente Drivere GeForce Game Ready pentru placa ta video NVIDIA, să obții coduri de joc de la NVIDIA și să-ți accesezi și configurezi contul NVIDIA.

Aplicația GeForce Experience

Aplicația GeForce Experience

Cum dezactivezi fereastra suprapusă NVIDIA în GeForce Experience

Există mai multe modalități de a dezactiva fereastra suprapusă GeForce Experience de la NVIDIA în joc și voi oferi instrucțiuni pentru fiecare dintre ele, începând cu cea mai radicală.

Reclamă

Dezactivează fereastra suprapusă NVIDIA dezinstalând GeForce Experience

Dacă nu ai nevoie de funcțiile oferite de GeForce Experience de la NVIDIA, îl poți dezactiva complet dezinstalându-l. Tot ce-ți trebuie ca să te joci sunt Driverele NVIDIA Graphics instalate pe calculatorul tău și poți folosi Xbox Game Bar atunci când ai nevoie de acces la instrumentele de înregistrare video/captură de ecran din joc.

Primul pas este să deschizi Panoul de control. Apoi, în secțiunea Programe, apasă pe linkul „Dezinstalați un program”.

În Panoul de control, apasă pe Dezinstalați un program

În Panoul de control, apasă pe Dezinstalați un program

În fereastra Programe și caracteristici, caută aplicația NVIDIA GeForce Experience, selecteaz-o apăsând pe numele său și apoi pe butonul Dezinstalare/Modificare.

Alege NVIDIA GeForce Experience și dezinstaleaz-o

Alege NVIDIA GeForce Experience și dezinstaleaz-o

Apasă pe Da atunci când vezi solicitarea CCU care-ți cere să permiți acestei aplicații să facă modificări pe dispozitiv. Apoi, apasă pe Uninstall (Dezinstalare) și urmează instrucțiunile afișate de NVIDIA Uninstaller.

Urmează instrucțiunile din NVIDIA Uninstaller

Urmează instrucțiunile din NVIDIA Uninstaller

După ce ai terminat procesul de dezinstalare, nu vei mai vedea mesajul „Press Alt + Z to use GeForce Experience in-game overlay”. Aplicația GeForce Experience și toate caracteristicile sale sunt acum eliminate de pe calculatorul tău cu Windows.

Dezactivează fereastra suprapusă GeForce Experience de la NVIDIA

Dacă vrei să păstrezi GeForce Experience și să dezactivezi numai fereastra suprapusă din joc, urmează acești pași: dă clic dreapta pe logoul NVIDIA din zona de notificare și alege NVIDIA GeForce Experience în meniul următor.

Dă clic dreapta pe logoul NVIDIA și alege NVIDIA GeForce Experience

Dă clic dreapta pe logoul NVIDIA și alege NVIDIA GeForce Experience

O alternativă este să folosești Căutarea. În Windows 11, apasă pe pictograma Căutare, tastează „geforce experience” și accesează rezultatul cu același nume. În Windows 10, trebuie să procedezi la fel, dar folosește în loc caseta de căutare din bara de activități.

Caută GeForce Experience

Caută GeForce Experience

SFAT: Iată cum folosești Căutarea din Windows 11 și sfaturi despre cum cauți în Windows 10.

Acum vezi aplicația GeForce Experience, care afișează jocurile pe care le-ai instalat. Apasă pe pictograma Setări din dreapta sus.

În aplicația GeForce Experience, accesează Setări

În aplicația GeForce Experience, accesează Setări

În lista de setări General(e), derulează până la secțiunea IN-GAME OVERLAY și apasă pe comutator pentru a-l dezactiva.

Dezactivează comutatorul pentru IN-GAME OVERLAY

Dezactivează comutatorul pentru IN-GAME OVERLAY

Dacă acest comutator este oprit, fereastra suprapusă din joc este complet dezactivată. Asta înseamnă două lucruri:

  • Nu vei vedea niciodată mesajul „Press Alt + Z to use GeForce Experience in-game overlay” atunci când te joci.
  • Fereastra suprapusă nu va mai fi afișată chiar dacă apeși Alt + Z pe tastatură.
Reclamă

Dezactivează notificarea Alt + Z din fereastra suprapusă GeForce Experience

Este posibil să vrei să păstrezi aplicația GeForce Experience și fereastra suprapusă NVIDIA, dar să dezactivezi notificarea Alt + Z pe care o vezi de fiecare dată când începi un joc. Poți face și asta, urmând aceste instrucțiuni:

Apasă Alt + Z pe tastatură, indiferent dacă ești în joc sau pe desktop. În fereastra suprapusă GeForce Experience, apasă pe butonul Settings (Setări) din dreapta.

Apasă Alt + Z și accesează Setări

Apasă Alt + Z și accesează Setări

Derulează lista de setări GeForce Experience și accesează Notifications (Notificări).

În setările GeForce Experience, accesează Notifications

În setările GeForce Experience, accesează Notifications

În secțiunea de notificări General(e), apasă pe comutatorul „Open/close in-game overlay” (Deschide/închide fereastra suprapusă). Asta închide comutatorul, dezactivând mesajul de notificare. Dă clic pe Back (Înapoi) și apoi pe Done (Gata) sau apasă Alt + Z pe tastatură pentru a închide fereastra suprapusă GeForce Experience.

Dezactivează comutatorul pentru Open/close in-game overlay

Dezactivează comutatorul pentru Open/close in-game overlay

Mesajul Alt + Z nu va mai fi afișat atunci când începi un joc. Cu toate acestea, apăsarea acestor taste activează fereastra suprapusă GeForce Experience în jocuri și poți accesa în continuare funcțiile și instrumentele acesteia.

Ai ales să elimini GeForce Experience, să dezactivezi fereastra suprapusă sau să dezactivezi notificarea Alt + Z?

Acum știi ce este aplicația GeForce Experience, ce face combinația de taste Alt + Z atunci când folosești o placă grafică NVIDIA și cum poți folosi fereastra suprapusă din joc. De asemenea, știi cum s-o elimini pe oricare dintre ele. Înainte de a închide acest articol, sunt curios ce cale ai ales. Ai ales calea cea mai grea, dezinstalând GeForce Experience? Ai dezactivat fereastra suprapusă GeForce Experience din joc sau doar notificarea sa „Press Alt + Z”? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi care este alegerea ta.

Descoperă: Divertisment Aspect și Personalizare Ghiduri Hardware și sunete Programe Windows