Exportă parolele din browser-ul tău web: Chrome, Firefox, Opera, Edge și Internet Explorer

Navigatoarele web, inclusiv cele populare precum Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge și chiar și Internet Explorer, pot să îți stocheze parolele. Este o facilitate utilă în browser-ul tău web, deoarece face să fie mai simplu să te autentifici la conturile tale online. Dacă te gândești să îți schimbi browser-ul web principal, sau să începi să folosești un manager de parole, este posibil să vrei să îți muți toate parolele din browser-ul vechi în sistemul nou. O metodă ineficientă este să o faci sait cu sait, parolă cu parolă. O metodă mult mai rapidă este să îți exporți toate parolele odată din browser-ul tău și apoi să le imporți acolo unde ai nevoie de ele. Pentru a te ajuta să începi, îți arătăm cum să îți exporți toate parolele din Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge și Internet Explorer.

NOTĂ: Pentru crearea acestui tutorial, am folosit ultimele versiuni ale browser-elor web menționate, disponibile la momentul scrierii articolului: Google Chrome 68, Mozilla Firefox 61, Opera 54, Microsoft Edge 42 și Internet Explorer 11.

Cum exporți parolele din Google Chrome

Începe prin a deschide Google Chrome. În bara sa de adrese tastează acest text: chrome://flags. Apoi, apasă pe Enter.

Deschide Chrome și mergi la chrome://flags

În fila chrome://flags, tastează "Password export" (Exportare parole) în câmpul Search flags (Căutare) din partea de sus a paginii.

Caută "password export"

Căutarea ar trebui să returneze un singur rezultat: Password export (Exportare parole). În partea dreaptă a lui, apasă pe lista Default (Implicit) și alege Enabled (Activat).

Apasă pe Default și alege Enabled

Google Chrome îți cere apoi să îl restartezi. Apasă pe Relaunch now (Repornire acum).

Repornește Chrome

După ce repornește Google Chrome, folosește-i bara de adrese pentru a merge la chrome://settings/passwords.

Mergi la chrome://settings/passwords

Derulează până ajungi la secțiunea numită Parole salvate. În partea sa dreaptă, apasă pe butonul de meniu, care arată ca trei puncte așezate vertical.

Mergi la Parole salvate

Meniul are o singură opțiune, numită Exportă parolele. Apasă pe ea.

Exportă parolele

Apoi, Google Chrome îți spune că "Parolele vor fi vizibile pentru toți cei care pot vedea fișierul exportat". Acest lucru se datorează faptului că toate parolele stocate în browser-ul tău sunt salvate într-un fișier CSV care nu este criptat și oricine îl poate citi cu un simplu editor de text. Apasă pe Exportă parolele.

Continuă exportarea parolelor

Windows detectează că vrei să îți exporți parolele browser-ului web și îți cere să îți confirmi identitatea. Acest lucru înseamnă că trebuie să introduci numele de utilizator și parola contului tău din Windows. Fă acest lucru și apoi apasă pe OK.

Introdu detaliile de conectare la Windows

Dacă ai introdus corect detaliile, acum Google Chrome te întreabă unde vrei să îți salvezi parolele. Alege locația pe care o preferi și apasă pe Salvare.

Salvează fișierul cu parolele

Asta a fost tot! Acum toate parolele tale sunt disponibile pentru vizualizare și utilizare, în fișierul CSV pe care l-ai specificat.

Cum exporți parolele din Mozilla Firefox

Mozilla Firefox nu oferă o metodă directă de a îți exporta parolele. Singura metodă prin care poți să faci acest lucru rapid este să folosește o unealtă provenită creată de altcineva decât Mozilla. Nu sunt multe pe internet, dar cea mai bună pe care am reușit să o descoperim se numește FF Password Exporter. Este un instrument open-source ce a fost dezvoltat de Kyle Spearrin. Poți să găsești această aplicație pe GitHub, la această adresă: FF Password Exporter. În partea de jos a paginii, apasă pe legătura rapidă care se potrivește cu sistemul tău de operare și cu preferința ta pentru versiunea portabilă sau cea care se instalează.

Descarcă FF Password Exporter

Noi am ales să folosim versiunea portabilă. După ce o descarci, dă dublu clic pe fișierul executabil FF-Password-Exporter-Portable-1.0.1.

Deschide FF Password Exporter

În aplicația FF Password Exporter găsești doar o fereastră mică și cu doar câteva opțiuni. Ar trebui să detecteze automat profilul utilizatorului din folderul de instalare al Firefox.

Dacă nu o face, poți să folosești legătura "choose a custom profile directory" (alege un director de profil personalizat) pentru a ajunge la el.

Alege profilul utilizatorului din Firefox

Dacă ți-ai setat o parolă principală în Firefox, scrie-o în câmpul Firefox Master Password. Altfel, lasă gol acest câmp.

Introdu parola principală din Firefox

Apoi alege tipul de fișier în care vrei să îți salvezi parolele. În mod implicit, acesta este setat ca CSV, dar poți alege să folosești și tipul JSON. Dacă intenționezi să îți imporți parolele în alt browser web, precum Google Chrome, ar trebui să folosești tipul de fișier CSV.

Alege opțiunea CSV

Apasă pe Export Passwords (Exportă parolele), selectează locația și numele fișierului ce va fi creat și apoi apasă pe Save (Salvare).

Exportă parolele din Firefox

Asta a fost tot! Acum toate parolele tale sunt disponibile pentru vizualizare și utilizare, în fișierul pe care l-ai creat.

Cum exporți parolele din Opera

Începe prin a deschide Opera. În bara sa de adrese tastează acest text: opera://flags. Apoi, apasă pe Enter.

Fila opera://flags din navigatorul web Opera

În fila Experiments, tastează "Password export" (Exportare parole) în câmpul Search flags (Căutare).

Exportare parole în Opera

Căutarea ar trebui să returneze un singur rezultat: Password export (Exportare parole). În partea sa dreaptă, apasă pe lista Default (Implicit) și alege Enabled (Activat).

Activare exportare parole

Opera îți cere apoi să-l repornești. Apasă pe Relaunch now (Repornire acum).

Repornește Opera

După ce repornește Opera, folosește-i bara de adrese pentru a merge la opera://settings/passwords.

Fila opera://settings/passwords

Sub lista de Parole salvate, apasă pe butonul Exportă.

Exportare parole din Opera

Windows detectează că vrei să îți exporți parolele browser-ului web și îți cere să îți confirmi identitatea. Acest lucru înseamnă că trebuie să introduci numele de utilizator și parola contului tău din Windows. Fă acest lucru și apoi apasă pe OK.

Detaliile de conectare la Windows

Dacă ai introdus corect detaliile, acum Opera te întreabă unde vrei să îți salvezi parolele. Alege locația pe care o preferi și apasă pe Salvare. Un detaliu amuzant aici: numele implicit folosit de Opera pentru fișierul de parole este Parole Chrome. :)

Salvează fișierul cu parolele din Opera

Asta a fost tot! Acum toate parolele tale sunt disponibile pentru vizualizare și utilizare, în fișierul CSV pe care l-ai specificat.

Cum exporți parolele din Microsoft Edge sau Internet Explorer

Ne-ar fi plăcut să putem spune că poți să faci acest lucru rapid și ușor. Din păcate, nu poți să exporți parolele din Microsoft Edge și din Internet Explorer folosind metode sigure. Microsoft a ales să stocheze parolele pe care le salvezi în Microsoft Edge și Internet Explorer, în secțiunea Web Credentials (Credențiale web) din instrumentul Credential Manager (Manager de acreditări) din Windows. Poți să citești mai multe despre acest instrument și ce face, în acest articol: Manager Acreditări este locul unde Windows stochează parole. Află cum se folosește.

Există câteva aplicații pe internet cu care poți să accesezi parolele salvate de Microsoft Edge și Internet Explorer și să le decriptezi, dar ele nu prezintă destul de multă încredere pentru ca noi să ți le putem recomanda. Dacă știi vreo metodă sigură care să funcționeze pentru aceste două browsere web, am fi încântați să le auzim, iar dacă vrei să ni le spui, poți să o faci în secțiunea de comentarii de mai jos.

De ce ai vrut să îți exporți parolele salvate de browser-ul tău web?

Fiecare are motivul său pentru asta. Totuși, suntem curioși să aflăm care a fost motivul tău. Ai vrut să îți exporți parolele salvate în browser pentru că ai vrut să le muți pe un calculator nou și să le imporți într-un browser web nou? Poate că ai vrut să îți muți parolele într-un serviciu de management al parolelor? Ai avut alte motive? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.