Cum faci un hotspot în Windows 11

Cum faci un hotspot în Windows 11

Ai un laptop, o tabletă sau poate chiar și un calculator desktop conectat la internet și vrei să-i împarți conexiunea cu celelalte dispozitive wireless ale tale, precum smartphone-ul? Cu alte cuvinte, ai vrea să îți folosești PC-ul cu Windows 11 PC drept hotspot mobil? Dacă da, vestea bună este că poți, iar acest sistem de operare face ca întregul proces să fie facil. Așa că, fără a mai pierde timpul, iată cum îți transformi laptopul (sau alte dispozitive) cu Windows 11 într-un hotspot Wi-Fi:

Reclamă

Cum îmi transform laptopul cu Windows 11 într-un hotspot Wi-Fi?

Dacă vrei să-ți faci un hotspot Wi-Fi folosindu-ți PC-ul cu Windows 11, dispozitivul tău trebuie să îndeplinească două cerințe:

  • Să aibă cel puțin o placă de rețea Wi-Fi sau un cip Bluetooth
  • Să fie conectat la internet prin Wi-Fi, Ethernet, modem USB, card SIM sau alte mijloace

În cazul în care calculatorul, laptopul sau tableta ta cu Windows 11 îndeplinește aceste cerințe, deschide aplicația Setări (apasă pe tastele Windows + I) și selectează “Rețea și internet” în stânga ferestrei.

Mergi la Rețea și internet în aplicația Setări din Windows 11

Mergi la Rețea și internet în aplicația Setări din Windows 11

În dreapta ferestrei, găsește și apasă pe intrarea “Hotspot mobil”. În mod normal, comutatorul său este Dezactivat, după cum poți vedea și în următoarea captură de ecran. S-ar putea să fii tentat să activezi comutatorul, dar nu o face încă. Este preferabil să apeși pe intrarea “Hotspot mobil” în loc, ca să vezi care sunt setările standard și să configurezi modul său de funcționare.

Intrarea Hotspot mobil din Setările Windows 11

Intrarea Hotspot mobil din Setările Windows 11

Acum, aplicația Setări încarcă pagina “Hotspot mobil” și, în partea sa superioară, găsești același comutator “Hotspot mobil” pe care îl poți folosi pentru a activa sau dezactiva funcția de hotspot. Totuși, înainte de a o activa, ar trebui mai întâi să verifici și să ajustezi setările: numele rețelei, parola și banda radio utilizată.

Reclamă

Pentru început, alege conexiunea la internet pe care vrei să o partajezi din lista “Partajați conexiunea la internet de la”. De exemplu, în captura următoare de ecran, poți vedea că noi am ales să folosim conexiunea prin cablu la internet (Ethernet).

Lista de conexiuni la internet disponibile pentru hotspotul Windows 11

Lista de conexiuni la internet disponibile pentru hotspotul Windows 11

Apoi, în funcție de hardware-ul și preferințele tale, alege cum vrei să partajezi conexiunea la internet: prin Wi-Fi sau Bluetooth. Deși o poți alege pe oricare, noi îți recomandăm să folosești Wi-Fi dacă este posibil, deoarece este mult mai rapidă și are o acoperire mult mai extinsă decât Bluetooth.

Opțiunea de a partajare internetul prin Wi-Fi

Opțiunea de a partajare internetul prin Wi-Fi

Apoi, în secțiunea Proprietăți, poți vedea valorile implicite folosite de PC-ul tău cu Windows 11 pentru Nume, Parolă și Bandă, setate automat de către sistemul de operare. Dacă nu vrei să le schimbi, tot ce mai trebuie să faci este să muți comutatorul “Hotspot mobile” pe Activat și să îți conectezi celelalte dispozitive la el. Citește acest tutorial pentru a afla cum faci acest lucru: Cum te conectezi la Wi-Fi în Windows 11.

Activarea hotspotului Windows 11

Activarea hotspotului Windows 11

Când hotspotul mobil Windows 11 este activat, sub Proprietăți, poți vedea numărul de “Dispozitive conectate” (numărul maxim de dispozitive conectate este 8).

Numărul de Dispozitive conectate la hotspotul Windows 11

Numărul de Dispozitive conectate la hotspotul Windows 11

De asemenea, când activezi hotspotul Windows 11, o altă opțiune devine disponibilă: Economisire de energie. Pe pagina Hotspot mobil, Windows 11 te informează că “Atunci când nu sunt conectate dispozitive, dezactivați automat hotspotul mobil”. Asta înseamnă că sistemul de operare poate opri funcția de hotspot atunci când nu s-au conectat dispozitive la el într-o anumită perioadă. Este o setare utilă dacă folosești un laptop ca hotspot Wi-Fi și vrei să economisești cât mai multă baterie posibil. Dar, dacă ai nevoie ca hotspotul Windows 11 să rămână activ permanent până când decizi să îl dezactivezi manual, poți dezactiva acest comutator.

Când nu sunt conectate dispozitive, se dezactivează automat hotspotul

Când nu sunt conectate dispozitive, se dezactivează automat hotspotul

Acum știi cum să activezi un hotspot Windows 11. Totuși, el încă folosește setările implicite. Deși poți continua să le utilizezi așa cum sunt, s-ar putea să vrei să personalizezi unele sau toate detaliile de conectare, precum numele sau parola rețelei Wi-Fi emise de hotspot. Pentru asta, urmează pașii din secțiunea următoare a acestui tutorial:

Reclamă

Cum configurezi un hotspot Windows 11

Dacă vrei să personalizezi detaliile hotspotului Windows 11, pe pagina “Hotspot mobile” din Setări, apasă pe butonul Editare.

Apasă Editare în Proprietățile hotspotului din Windows 11

Apasă Editare în Proprietățile hotspotului din Windows 11

În câmpurile corespunzătoare, tastează noul Nume rețea, Parolă rețea și Bandă de rețea pe care vrei să le folosești. Apoi, apasă pe butonul Salvare.

Setări personalizate pentru hotspotul Windows 11

Setări personalizate pentru hotspotul Windows 11

Imediat ce apeși pe Salvare, setările hotspotului sunt schimbate.

Hotspot Windows 11 personalizat

Hotspot Windows 11 personalizat

În final, acum poți activa comutatorul “Hotspot mobil”.

Activarea hotspotului Windows 11

Activarea hotspotului Windows 11

Cum pornești rapid hotspotul Windows 11

Deci ai configurat “Hotspot[ul] mobil” așa cum ai vrut și știi și cum să-l pornești din aplicația Setări. Însă, există o metodă mult mai rapidă de a activa sau dezactiva un hotspot Windows 11:

În primul rând, apasă pe pictograma de rețea din partea dreaptă a barei de activități sau apasă pe tastele Windows + A. Apoi, în panoul de setări rapide, apasă pe butonul “Hotspot mobil” pentru a-l activa.

Activarea hotspotului Windows 11 din panoul de setări rapide

Activarea hotspotului Windows 11 din panoul de setări rapide

Însă, reține faptul că această metodă nu îți arată setările folosite de hotspotul mobil. Asta înseamnă că ar trebui să știi deja care este numele hotspotului și care este parola lui.

NOTĂ: De asemenea, poți crea hotspoturi mobile folosindu-ți smartphone-urile sau tabletele, urmând pașii din aceste tutoriale: Cum îți folosești Android-ul ca hotspot Wi-Fi, Cum îți folosești iPhone-ul ca hotspot WiFi și Cum partajezi internetul de pe un smartphone cu Android cu un PC, prin USB.

Tu folosești un hotspot Windows 11?

După cum ai văzut, poți crea un hotspot în Windows 11 cu ușurință. Sunt necesare doar câteva setări și poți să partajezi conexiunea la internet a calculatorului, laptopului sau tabletei tale cu Windows 11 cu orice alte dispozitive Wi-Fi din apropiere. Tu folosești funcția de hotspot mobil din Windows 11? Funcționează totul cum trebuie? Spune-ne în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Windows