Atunci când te conectezi la o rețea wireless, Windows își salvează datele rețelei (parola, numele rețelei, tipul de criptare) pentru a o accesa mai ușor data viitoare când dispozitivul tău se află în raza ei de acțiune. Dacă ai probleme legate de conectarea la o rețea Wi-Fi la care te-ai mai conectat și în trecut, ștergerea datelor pentru rețeaua respectivă poate ajuta la diagnosticarea și rezolvarea problemei. Ștergerea rețelelor Wi-Fi ajută și în situația în care ai mai multe rețele disponibile, dar dispozitivul tău se conectează automat la altă rețea decât cea dorită. Îți venim în ajutor cu patru moduri de a șterge rețelele Wi-Fi salvate în Windows 11:
1. Cum ștergi o rețea Wi-Fi din lista de rețele din bara de sistem
Prima metodă de a șterge o rețea Wi-Fi este cea mai simplă, dar necesită să te afli în raza rețelei respective. Ca să faci dispozitivul tău cu Windows 11 să o “uite” asigură-te că adaptorul Wi-Fi este pornit și că te afli în raza rețelei, apoi apasă Win + A pe tastatură pentru a deschide meniul Setări rapide. Alternativ, poți apăsa pe oricare dintre pictogramele Wi-Fi, Volum sau Baterie din colțul din dreapta jos al ecranului. Apoi, apasă pe săgeata de lângă simbolul Wi-Fi („Gestionați conexiunile Wi-Fi”).
În lista care apare, caută rețeaua Wi-Fi pe care vrei ca dispozitivul tău să o uite. Apoi, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe numele rețelei. În meniul care apare, selectează Omitere.
Data viitoare când încerci să te conectezi la acea rețea, presupunând că are parolă, va trebui să o introduci din nou. Pentru mai multe detalii, îți recomandăm ghidul nostru despre cum să te conectezi la Wi-Fi în Windows 11.
2. Cum se șterge o rețea Wi-Fi din aplicația Setări
Indiferent dacă rețeaua pe care încerci să o ștergi este sau nu în raza de acțiune, o poți șterge din aplicația Setări. Mai întâi, deschide Setări. O modalitate de a face acest lucru este deschizând Meniul Start și alegând Setări.
Selectează Rețea și internet în panoul din stânga, apoi apasă pe Wi-Fi în panoul din dreapta. Trebuie să dai clic pe buton, nu pe comutator.
În continuare, apasă pe „Gestionați rețelele cunoscute”. Se listează toate rețelele la care te-ai conectat de când ai instalat sistemul de operare (sau de când ai șters ultima dată o rețea din listă).
Caută rețeaua pe care vrei să o ștergi, fie derulând, fie introducând o parte din numele acesteia în câmpul de căutare. Poți modifica criteriile de sortare apăsând pe Sortare după în colțul din dreapta sus. Poți, de asemenea, să aplici și o serie de filtre pentru a-ți ușura și mai mult căutarea. Pentru asta trebuie să apeși pe Filtrare după în colțul din dreapta sus și să selectezi unul din filtrele disponibile.
După ce ai găsit rețeaua, apasă pe butonul Omitere. Rețeaua dispare din lista rețelelor cunoscute (dar va apărea în continuare în lista rețelelor Wi-Fi când te vei afla în raza ei de acțiune).
3. Ștergerea unei rețele Wi-Fi folosind CMD sau PowerShell
Și această metodă se aplică tuturor rețelelor Wi-Fi, indiferent dacă dispozitivul tău este sau nu în raza de acțiune a rețelei pe care vrei să o ștergi. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să rulezi fie Linie de comandă (CMD), fie Windows PowerShell, ca administrator. O modalitate de a le rula este să deschizi fereastra Căutare și apoi să tastezi fie „cmd” (pentru Linia de comandă), fie „powershell” (pentru Windows PowerShell) în câmpul de căutare (fără să apeși Enter). Selectează apoi Run as Administrator (Executare ca administrator) în panoul din dreapta.
Tastează apoi următoarea comandă (sau copiaz-o și lipește-o) în interfață: netsh wlan show profiles, urmată de tasta Enter. Această comandă listează toate rețelele la care te-ai conectat de când ai instalat sistemul de operare (sau de când ai șters ultima dată o rețea Wi-Fi).
După ce identifici rețeaua Wi-Fi pe care vrei să o ștergi, tastează următoarea comandă, înlocuind NUMELE PROFILULUI cu numele real al rețelei: netsh wlan delete profile name = "NUMELE PROFILULUI". Când ai terminat de tastat comanda, apasă Enter pe tastatură. După executarea comenzii, apare un mesaj de confirmare.
Acum poți închide fereastra CMD sau PowerShell.
4. Cum ștergi toate rețelele Wi-Fi din Windows 11 folosind CMD sau PowerShell
Dacă, din motive de confidențialitate sau securitate, vrei să ștergi toate profilurile Wi-Fi salvate, poți face acest lucru cu o singură comandă, fără a șterge individual fiecare rețea. Reține însă că această metodă șterge parolele salvate pentru toate rețelele Wi-Fi și te deconectează de la rețeaua Wi-Fi la care ești conectat în prezent, deci asigură-te că ai la îndemână datele de conectare.
Deschide shell-ul preferat (Linie de comandă sau PowerShell) cum este descris mai sus, apoi tastează următoarea comandă: netsh wlan delete profile name = * i = *, urmată de tasta Enter.
După executarea comenzii, programul listează toate articolele șterse și dispozitivul se deconectează de la rețeaua Wi-Fi.
Ce metodă folosești pentru a șterge rețelele Wi-Fi?
Acum cunoști patru metode pentru a face ca Windows 11 să uite rețelele Wi-Fi. Pe care preferi să o utilizezi? Setări rapide sau poate PowerShell sau CMD? Te-a ajutat ștergerea datelor rețelei în a rezolva problemele pe care le-ai avut cu conexiunea Wi-Fi? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.