Înregistrarea videoclipurilor în 1080p, 4K, 8K pe smartphone: Cum e ideal?

Înregistrarea videoclipurilor în 1080p, 4K, 8K pe smartphone: Cum e ideal?

Producătorii de smartphone-uri fac tot ce le stă în putință pentru a introduce periodic caracteristici noi și interesante. Unele au mai mult succes decât altele, iar unele caracteristici sunt acolo doar pentru marketing. Având în vedere că un număr tot mai mare de smartphone-uri emblematice oferă înregistrare video la rezoluția 8K, este aceasta o caracteristică utilă cu adevărat sau doar un moft? În acest articol, voi răspunde la câteva întrebări pe care le poți avea despre filmarea video. Merită folosită înregistrarea în 8K? Care este cea mai bună rezoluție pentru filmarea video pe smartphone-uri? Echipat cu excelentul Samsung Galaxy S22 Ultra, am analizat diferite scenarii de înregistrare și sunt gata să-mi prezint concluziile:

Reclamă

Cu cât este mai mare, cu atât mai bine, nu?

Înainte să discutăm despre dimensiunile și calitatea videoclipurilor, trebuie să stabilim ceva: când vine vorba de fotografii, cu cât este mai mare rezoluția, cu atât mai bine. Dacă poți obține o calitate brută (neprocesată) similară, fotografiile cu rezoluție mai mare sunt mai bune deoarece conțin, evident, mai multă informație. Asta înseamnă că le poți mări, reîncadra și reduce la o rezoluție mai mică, păstrând totodată calitatea. De exemplu, dacă reduci rezoluția unei imagini 4K la 1080p, vei obține întotdeauna un rezultat mai bun decât dacă fotografiezi în 1080p. Acum, să trecem la videoclipuri…

PONT: Dacă anumiți termeni, precum 4K sau 1080p îți sunt neclari, îți recomand acest articol: Ce înseamnă rezoluțiile 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K și 8K?

1. Calitatea și procesarea imaginii

Trecând la videoclipuri, ideea rămâne valabilă în general: atunci când folosești o rezoluție mai mare la înregistrarea unui videoclip, rezultatul va avea o calitate mai bună, dacă celelalte setări sunt identice. Dar asta este problema: atunci când filmezi videoclipuri folosind smartphone-uri, de la un punct încolo celelalte setări nu mai pot fi identice. Chiar și atunci când înregistrezi un video și ai dezactivat toate funcțiile „ajutătoare” de procesare din interfață (precum AI, HDR etc.), smartphone-ul tot procesează la greu imaginea pentru a face videoclipurile să arate mai bine. Trebuie să găsești un echilibru, pentru că, dacă scade prea mult rezoluția, videoclipul va fi pixelat, dar, la polul opus, folosirea rezoluției maxime pe care o poate capta un senzor te privează de multe caracteristici de procesare. Asta este valabil chiar și pe un dispozitiv de top, precum Galaxy S22 Ultra: videoclipurile filmate în 8K nu arată mai bine decât cele înregistrate în 4K. De fapt, poți spune că arată puțin mai rău, mai puțin definite și cu mai multe artefacte.

După părerea mea, pentru Samsung Galaxy S22 Ultra, echilibrul cel mai bun îl are înregistrarea în 4K, deoarece calitatea este excelentă, iar reducerea dimensiunii la 1080p va rezulta într-un videoclip de calitate mai bună decât unul filmat direct în 1080p:

Diferența este și mai vizibilă în luminozitate scăzută. Videoclipurile în 8K sunt mai întunecate, cu mai mult zgomot, în timp ce videoclipurile în 4K și 1080p pot beneficia de întreaga putere de procesare a chipsetului și a celor patru camere prezente pe spatele lui Samsung Galaxy S22 Ultra.

Desigur, asta nu este neapărat adevărat și pentru alte smartphone-uri performante. Unele produc videoclipuri de calitate mai bună atunci când filmezi în 8K, dar începe să se contureze una dintre principalele probleme cu acest format: din cauză că tehnologia 8K pentru smartphone-uri nu a ajuns încă la maturitate, rezultatele pot varia foarte mult.

2. Stabilizare

Apropo de procesarea video automată, una dintre cele mai importante metode folosite de Galaxy S22 Ultra pentru a îmbunătăți calitatea video este o combinație între stabilizarea optică a imaginii (OIS) și stabilizarea electronică a imaginii (EIS). Pe scurt, OIS funcționează mișcând fizic senzorul camerei pentru a compensa mișcările telefonului, în timp ce EIS folosește algoritmi inteligenți și decuparea imaginilor pentru a obține rezultate similare. OIS este esențial pentru fotografii, iar EIS este mult mai important pentru videoclipuri, în principal pentru că reacționează mult mai repede. Pe unele smartphone-uri, precum Realme GT2 Pro, videoclipurile 8K nu beneficiază de niciun fel de stabilizare, ceea ce, evident, influențează negativ calitatea filmării. Pe alte dispozitive emblematice, precum Samsung Galaxy S22 Ultra, stabilizarea este excelentă și merge perfect la toate rezoluțiile.

Însă Galaxy S22 Ultra are o funcție numită Super Steady Video (SSV), disponibilă doar pentru videoclipurile la rezoluție 1080p. O poți activa din secțiunea Video a aplicației Camera, apăsând pe pictograma mână din partea de sus a ecranului (dacă smartphone-ul este în orientarea portret).

Apasă pe această pictogramă pentru a activa Super Steady Video pe Samsung Galaxy S22 Ultra

Apasă pe această pictogramă pentru a activa Super Steady Video pe Samsung Galaxy S22 Ultra

Pentru a oferi acest nivel de stabilizare, Galaxy S22 Ultra folosește camera ultrawide și o rezoluție de doar 1080p, cu un interval de zoom de la 0,6 la 1,0. Deoarece camera ultrawide filmează nativ în 4K și are un câmp vizual mult mai mare (120 de grade față de cele 85 al camerei principale, oferindu-ți practic acel zoom de 0,6), restricționarea filmărilor cu SSV la camera ultrawide cu o rezoluție de 1080p și un nivel de zoom limitat oferă smartphone-ului mult spațiu pentru a decupa, reîncadra și ajusta imaginea fără a pierde din calitate.

Ce concluzionăm din toate astea? Pentru a obține cea mai bună stabilizare, e nevoie ca senzorul să aibă o rezoluție semnificativ mai mare decât cea a imaginilor înregistrate. Drept urmare, filmarea în 8K nu este grozavă dacă ai nevoie de imagini foarte stabile (cel puțin, nu cu tehnologia disponibilă pe smartphone-uri în acest moment).

Reclamă

3. Neclaritate generată de mișcare (motion blur)

În continuare, am dezactivat Super Steady Video (SSV) și am filmat două videoclipuri foarte tremurate, cu mișcări rapide ale mâinii, unul la 1080p/30fps și unul la 8K/24fps. În teorie, ambele ar trebui să profite de standardele OIS și EIS. Iată videoclipul filmat la 8K/24fps cu zoom-ul la 1 (care este echivalent cu zoom 1,6 pe 4K și pe 1080p). Reține că YouTube comprimă videoclipurile:

Videoclipul de mai jos a fost înregistrat la 1080p/30fps cu un zoom de aproximativ 1,6 pentru a egala nivelul de zoom utilizat de cameră în modul 8K și, dacă te uiți cu atenție, observi un lucru fascinant.

OK, stabilizarea standard a imaginii funcționează bine în ambele cazuri, nimic de comentat la acest capitol. Dar, deși imaginile statice surprinse la rezoluție 8K au în mod clar mult mai multe detalii (chiar și vizualizate în 1080p), nu există nicio diferență vizibilă între înregistrarea 8K și cea 1080p, atunci când se mișcă imaginea. Cum este posibil? Mai jos, comparăm un cadru cu neclaritate generată de mișcare din fiecare înregistrare.

Comparție între cadre (1080p vs 8K)

Comparție între cadre (1080p vs 8K)

Neclaritatea generată de mișcare este aproximativ aceeași, deci videoclipurile cu multă mișcare nu sunt superioare calitativ la un fps similar (simplific prea mult lucrurile, deoarece timpul de expunere și alți factori au și ele o relevanță mare aici). Asta înseamnă că, deși rezoluția de 8K este benefică atunci când fotografiezi, în cazul filmărilor, situația se schimbă drastic. Pentru a îmbunătăți calitatea videoclipurilor cu multă mișcare trebuie să crești (semnificativ) numărul de cadre pe secundă, pentru a elimina neclaritatea generată de mișcare (motion blur). Dar când dispare neclaritatea de mișcare, videoclipul pare nenatural.

4. Puterea de procesare, durata de viață a bateriei și căldura

Înregistrarea videoclipurilor 8K golește bateria mult mai rapid decât, de exemplu, filmarea în 1080p. Motivele sunt evidente: dacă sunt înregistrate mai multe date înseamnă că trebuie procesate mai multe date, procesorul este folosit mai intens și se consumă mai multă energie. Pentru a confirma ideea: filmarea unui videoclip de 5 minute la 1080p/30fps a consumat 2% din baterie, în timp ce înregistrarea unui videoclip în același loc, cu aceleași setări, dar la 8K/24fps, a luat 3%. Este cu aproximativ 50% mai mult, iar diferența devine considerabilă dacă înregistrezi videoclipuri mai lungi sau mai multe. Pe lângă asta, în timpul testului, Samsung Galaxy S22 Ultra m-a avertizat chiar să nu filmez în 8K pentru mai mult de 5 minute pentru a evita supraîncălzirea. Și, într-adevăr, la finalul celor 5 minute de înregistrare în 8K, telefonul era neplăcut de fierbinte. În timp, mai multă căldură înseamnă o degradare mai mare a bateriei, deoarece căldura este inamicul bateriilor.

Reclamă

5. Mărimea fișierului

Acest aspect este evident, dar îl voi menționa totuși: cu cât rezoluția este mai mare, cu atât fișierul rezultat este mai mare. Asta este valabil și pentru imagini, dar devine o problemă reală când vine vorba de videoclipuri. Și nu numai din cauza spațiului disponibil pe smartphone (deși aceasta este o problemă, deoarece multe smartphone-uri nu au spațiu de stocare extensibil). Nu, are legătură mai mult cu transferul de fișiere. Încearcă să trimiți unui prieten un videoclip de 1 minut, înregistrat în 8K/24fps. Nu, pe bune, încearcă. Și iată problema: un videoclip 8K de 1 minut la 24 fps ocupă aproape 600 MB! Pentru a transfera un fișier atât de mare, ai nevoie fie de un plan de date nelimitat, fie de o conexiune Wi-Fi. Chiar dacă ai destulă lățime de bandă, există doar un număr mic de aplicații care-ți permit să transferi direct fișiere atât de mari. Prin comparație, un videoclip 1080p de 1 minut, filmat la 30 fps, ocupă 124 MB, iar un videoclip 4K la 30 fps ocupă 350 MB.

Mărimea fișeierelor 8K este ridicolă, chiar și la 24fps

Mărimea fișeierelor 8K este ridicolă, chiar și la 24fps

Desigur, majoritatea smartphone-urilor pot comprima sau redimensiona în continuare înregistrările pentru a menține sub control dimensiunea fișierului, dar atunci rămâi fie cu un videoclip cu o rezoluție mai mică, fie cu unul de calitate inferioară din cauza compresiei cu pierderi.

6. Flexibilitatea filmării

În timp, este posibil ca înregistrarea în 8K să devină mai flexibilă și mai răspândită. Însă, în 2022, chiar și atunci când folosești unul dintre cele mai avansate smartphone-uri din lume, filmarea în 8K are limitări semnificative: o singură cameră disponibilă, zoom mai mic, o procesare a imaginii mai mică/slabă, lipsa înregistrării HDR, un număr scăzut de cadre pe secundă, iar lista continuă. În schimb, când cobori setările la 4K, poți profita de setul complet de funcții disponibile în aplicația Camera: utilizarea tuturor celor cinci camere (da, camera frontală de pe Galaxy S22 Ultra filmează și ea în 4K) îți oferă o gamă largă de niveluri de zoom (optic!), procesarea imaginii este mult mai bună, poți urca până la 60 fps etc.

7. Redare

Ți-ai înregistrat videoclipul în 8K (7680 x 4320 pixeli)? Felicitări, dar ce faci cu el? Galaxy S22 Ultra are un ecran excelent, cu o rezoluție de 1440 x 3088 pixeli și o densitate a pixelilor la fel de bună (~500 ppi). Dar asta nu este nici măcar 4K! Densitatea mare a pixelilor depășește ceea ce pot percepe oamenii (serios, ia-ți dispozitivul Galaxy S22 Ultra și încearcă să distingi pixeli individuali cu ochiul liber - cel mai probabil, nu vei reuși), așa că, chiar în cazul în care ai face cumva să înghesui mai mulți pixeli în același spațiu, diferența dintre vizionarea unui videoclip 4K și a unuia 8K ar fi minimă.

Vei avea nevoie de o lupă...

Vei avea nevoie de o lupă...

Cum rămâne cu vizualizarea conținutului pe alt ecran? Păi, să vedem. Ai vreun ecran capabil să redea conținut în 8K? Dacă da, ești unul dintre norocoși. În mod realist, foarte puțini oameni au acces la ecrane 8K. În plus, avantajele vizionării videoclipului pe ecrane 4K (deci, la o dimensiune redusă) nu compensează pentru calitatea mai scăzută a înregistrării, atunci când o compari cu un video filmat direct în 4K pe Galaxy S22 Ultra.

Care este cea mai bună rezoluție pentru înregistrarea cu smartphone-uri?

Luând în considerare toate aceste aspecte, merită să filmezi videoclipuri în 8K pe smartphone-ul tău sau este prea mult? După părerea mea, în 2022, cu tehnologia disponibilă în acest moment, nu merită. Nu va merita nici la anul. Sau în anul următor. Chiar dacă devine disponibil mai mult conținut 8K, nu poți profita cu adevărat de această rezoluție decât pe ecrane cu diagonală de 290 de inci (7 metri) și un număr ridicat de cadre pe secundă. Mă aștept ca înregistrarea video în 8K să devină din ce în ce mai flexibilă ca funcții și să aibă o calitate din ce în ce mai bună, dar chiar și așa, folosirea ei va fi foarte limitată. Pentru a rezuma, iată concluziile mele despre filmarea videoclipurilor pe smartphone-ul tău:

  • Înregistrarea 8K este acolo mai mult pentru marketing, deoarece există mereu dezavantaje: fie calitatea este inferioară celei din filmările în rezoluție 4K, fie nu există stabilizarea imaginii, numărul de cadre pe secundă este scăzut sau lipsesc alte caracteristici. În teorie, poate fi folosită pentru editare avansată, pentru a obține videoclipuri 4K foarte stabilizate, dar cu siguranță nu merită pe smartphone-urile actuale (din 2022). Această rezoluție nu este deloc recomandată pentru înregistrările de zi cu zi și este bună numai în anumite scenarii.
  • Înregistrarea 4K pare să atingă punctul de echilibru pentru smartphone-urile performante din acest moment, mai ales pentru Samsung Galaxy S22 Ultra, care filmează niște videoclipuri în 4K ce arată foarte bine. Fișierele rezultate sunt mai mici decât cele în 8K, rezoluția permite editare pentru rezultate 1080p, iar suportul pentru redarea 4K devine din ce în ce mai răspândit. Această rezoluție este perfectă pentru obținerea înregistrărilor de calitate înaltă.
  • Înregistrarea 1080p este, după părerea mea (nepopulară), pe cale de dispariție. Este încă excelentă pentru înregistrările video de zi cu zi, dacă folosești smartphone-uri de gamă medie sau dispozitive mai vechi, dar, pentru creatorii de conținut devine depășită. De exemplu, nu poți remedia în post-producție încadrarea proastă și, deși filmarea în 1080p pe smartphone-uri vine de obicei cu funcții precum înregistrare HDR 10+, 120 fps (240 fps pentru slow-motion) și opțiunea Super Steady Video disponibilă pe Galaxy S22 Ultra, aceste caracteristici apar încet dar sigur și pentru rezoluția 4K, trimițând 1080p în cărțile de istorie, la fel ca HD sau 720p. 1080p este excelentă pentru filmările de zi cu zi, dar calitatea video nu este cea mai bună.

Tu ce părere ai? 1080p, 4K ori 8K?

Mi-ar plăcea să știu părerea ta despre diferitele rezoluții pentru înregistrarea videoclipurilor. Crezi că producătorii de smartphone-uri ar trebui să se concentreze pe 8K sau pe îmbunătățirea calității în 4K și 1080p? Crezi că ar trebui să rămânem la 30 fps, 60 fps sau să trecem la 120 fps? Spune-mi în comentarii.

Descoperă: Divertisment Smartphone Android Blog Hardware și sunete iOS Programe Recomandate Redare media