30 sau 60 fps? Care este mai bun pentru înregistrări video pe smartphone?

30 sau 60 fps? Care este mai bun pentru înregistrări video pe smartphone?

În general, producătorii de smartphone-uri s-au mulțumit cu 30 sau 60 fps (frames per second ori cadre pe secundă) pentru înregistrările video, dar unii împing limitele, oferind 120 sau chiar 240 fps. Sunt acestea viabile sau doar un truc de marketing pentru a ne face să cumpărăm smartphone-uri mai scumpe și mai avansate, dar nu neapărat mai utile? În acest articol, voi răspunde câtorva întrebări pe care le-ai putea avea cu privire la înregistrarea video. Este suficient 30 fps? Merită să folosești înregistrarea video la 60 fps? Care este cel mai bun număr de cadre pe secundă pentru înregistrarea video pe smartphone-uri? Am analizat diferite scenarii de înregistrare și sunt gata să lămuresc dezbaterea „înregistrare video în 30 vs. 60 fps”:

Reclamă

Ce este numărul de cadre pe secundă?

Orice cameră, digitală sau analogică, înregistrează imagini în mișcare sub forma unei serii de fotografii statice și le redă apoi într-o succesiune foarte rapidă, pe care ochii noștri o percep ca mișcare. În termeni simpli, numărul de cadre pe secundă arată câte cadre fixe sunt înregistrate (și apoi prezentate) în fiecare secundă pentru un anumit videoclip.

Atunci când te uiți la setările aplicației Cameră de pe smartphone-ul tău, vei întâlni, cel mai probabil, următoarele opțiuni pentru numărul de cadre pe secundă: 24 fps, 30 fps și 60 fps. Unele smartphone-uri premium, precum Sony Xperia PRO-I, pot înregistra și la 120 sau chiar 240 fps. De ce aceste numere și nu, de exemplu, 34 fps? Asta are legătură cu modul în care funcționează aparatele electronice și curentul electric și, de asemenea, poate surprinzător, cu obișnuința.

Cinematografia a influențat definiția noastră pentru înregistrările video bune. Fotografie de Luis Quintero

Cinematografia a influențat definiția noastră pentru înregistrările video bune. Fotografie de Luis Quintero

Atunci când au apărut filmele mute, era logic, din punct de vedere financiar și tehnic, să fie filmate la cel mai mic număr de cadre pe secundă posibil, care să păstreze totuși iluzia de mișcare. Numărul de cadre varia deseori de la o scenă la alta (în cadrul aceluiași film), iar cinematografele difuzau, de asemenea, filme la un număr diferit de cadre pe secundă. Însă, odată cu adăugarea sunetului la imagini, industria a decis să impună un standard, deoarece urechea umană este mai sensibilă la schimbările de frecvență decât ochii, iar sunetul era direct legat de frecvența cadrelor. Fără a intra în detalii tehnice, s-a adoptat frecvența de 24 fps pentru că a simplificat construcția echipamentelor de înregistrare și redare.

Cât despre 30 și 60 fps, acestea s-au născut dintr-un motiv și mai tehnic: modul în care este livrat curentul electric în SUA și în alte părți ale lumii. Curentul își alternează polaritatea (de aceea se numește AC, sau curent alternativ) la o frecvență de 60 Hz, adică de 60 de ori pe secundă. Astfel, televizoarele puteau afișa cu ușurință 30 de imagini pe secundă, fără a fi nevoie să se complice electronica din interior (60 fps era încă inaccesibil la acea vreme). Povestea e ceva mai complicată de atât, dar dacă dorești istoria completă, consultă pagina Wikipedia despre numărul de cadre pe secundă.

Mai furios, mai iute?

În mod firesc, te-ai gândi că cea mai bună soluție este să filmezi la cel mai mare număr de cadre pe secundă posibil și, într-o anumită măsură, ai avea dreptate. Cercetătorii au arătat într-o lucrare publicată în 2014 că mintea umană poate procesa imaginile afișate timp de doar 13 milisecunde. Dacă legi imaginile și creezi un videoclip, 13 milisecunde pentru fiecare imagine corespunde unei rate de aproximativ 75 de cadre pe secundă. Testele ulterioare au arătat că creierul se poate adapta chiar și la 90 sau mai multe imagini pe secundă. Este suficient să te uiți la gamerii profesioniști și vei vedea că aceștia preferă monitoarele de 120 Hz sau chiar mai rapide. Cu toate acestea, există destul de multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când înregistrezi un videoclip, mai ales pe smartphone-uri. Să aruncăm o privire la ce se schimbă atunci când modifici numărul de cadre pe secundă:

Reclamă

1. Calitatea imaginii

În primul rând, să luăm în considerare expunerea. Am stabilit deja că un videoclip este doar o colecție de imagini fixe. Obturatorul se deschide pentru a captura o imagine, apoi se închide, apoi se deschide din nou etc. Atunci când înregistrezi la 30 fps, obturatorul poate rămâne deschis timp de maximum 1/30 de secundă, absorbind mai multă lumină. Desigur, în funcție de condițiile de iluminare, s-ar putea să nu fie nevoie, dar să ne concentrăm asupra cantității maxime de lumină care poate fi captată de senzor. Dacă mărești numărul de cadre pe secundă la 60, timpul pe care îl are la dispoziție senzorul pentru a aduna lumina pentru fiecare cadru scade la jumătate, 1/60 de secundă. Și această perioadă de timp este perfect în regulă, dacă înregistrezi în condiții bune de iluminare. Însă, dacă înregistrezi la amurg sau în condiții mai puțin optime, camera va trebui să crească sensibilitatea senzorului (setarea ISO) pentru a compensa lipsa luminii, ceea ce, la rândul său, scade calitatea imaginilor capturate și introduce ceea ce se numește zgomot de imagine - artefacte care apar în zonele mai întunecate ale imaginii.

Zgomotul de imagine este o problemă pentru fotografii, dar și mai mult pentru imaginile în mișcare

Zgomotul de imagine este o problemă pentru fotografii, dar și mai mult pentru imaginile în mișcare

Dacă depășești 60 fps (de exemplu, pentru videoclipurile slow-motion, care sunt înregistrate la 240 fps, sau chiar la 960 pentru modul Super Slow-mo de la Samsung), efectul devine și mai vizibil. Pentru a înregistra o filmare video de bună calitate la o frecvență de cadre ridicată, trebuie ca subiectul să fie extrem de bine iluminat.

Pe scurt, cu cât numărul de cadre pe secundă este mai mic, cu atât camera are mai mult timp la dispoziție pentru a aduna lumina și mai multă flexibilitate pentru a înregistra în condiții de lumină slabă.

2. Neclaritatea generată de mișcare (motion blur)

Al doilea lucru de care trebuie să ții cont este strâns legat de ceea ce am menționat în capitolul anterior - expunerea imaginii. Să spunem că înregistrezi o cursă în ritm alert. La 24 sau 30 fps, deoarece obturatorul poate fi lăsat deschis mai mult timp, imaginile rezultate pot avea mai multă neclaritate de mișcare - motion blur (deoarece subiecții se mișcă mai mult în timp ce senzorul captează imaginea). Atunci când înregistrezi la 60 fps, forțezi timpi de expunere mai scurți și, astfel, poți înjumătăți, teoretic, neclaritatea pentru subiecții care se mișcă rapid. Pe camerele digitale, neclaritatea este, de asemenea, afectată de rezoluția înregistrării. Pentru mai multe detalii, citește articolul nostru despre ce rezoluție să alegi atunci când înregistrezi cu smartphone-ul tău.

Iată un videoclip înregistrat la 30 fps cu Xiaomi 11T:

Și iată o imagine fixă cu un obiect în mișcare rapidă din acel videoclip:

Neclaritate de mișcare într-un videoclip la 30 fps

Neclaritate de mișcare într-un videoclip la 30 fps

Acum, urmărește înregistrarea la 60 fps:

Dacă te uiți cu atenție, poți vedea că neclaritatea de mișcare este redusă față de exemplul de mai sus:

Neclaritate de mișcare într-un videoclip la 60 fps

Neclaritate de mișcare într-un videoclip la 60 fps

Concluzia? Cu cât numărul de cadre pe secundă este mai mare, cu atât este mai mică neclaritatea de mișcare. Este acesta un lucru bun sau rău? Răspunsul depinde de ceea ce încerci să obții cu înregistrarea. Ochiul uman înregistrează în mod natural neclaritatea mișcării în viața reală, deci neclaritatea mișcării în înregistrări imită adesea mai bine realitatea.

3. Aspectul subiectiv

Suntem obișnuiți să ne uităm la televizor și să mergem la cinematografe clasice. Aceste medii prezintă imaginile la 30 și, respectiv, 24 de cadre pe secundă. Astfel, creierele noastre au învățat să asocieze o experiență „bună” cu aceste frecvențe. Chiar dacă 24 fps este cam puțin pentru filmele de acțiune rapide, te aștepți la asta și creierul tău se adaptează. Încearcă acest lucru: imediat după ce ieși din cinematograf, urmărește un videoclip scurt filmat la 60 fps. Arată ciudat, nu-i așa?

Este deja istorie faptul că, atunci când regizorul Peter Jackson a decis să înregistreze și să lanseze filmul „Hobbitul” folosind 48 fps, mulți critici și spectatori au considerat că frecvența rapidă a cadrelor le distrage atenția și face filmul imposibil de urmărit.

Hobbitul a fost filmat la 48 de cadre pe secundă

Hobbitul a fost filmat la 48 de cadre pe secundă

O fluență prea mare a videoclipului face ca acesta să pară nefiresc. Așadar, atunci când faci o înregistrare, gândește-te mai întâi la scopul acesteia. Dacă vrei o înregistrare informală, 60 fps ar putea să redea mai bine evenimentul, dar dacă plănuiești să faci ceva mai artistic, atunci 30 fps poate fi o idee mai bună.

Concluzionând, cu cât este mai mare numărul de cadre pe secundă (sau mai departe de 24 fps), cu atât înregistrarea pare mai puțin naturală. Este un lucru complet subiectiv și situația se va schimba pentru generațiile viitoare, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni sunt expuși la înregistrări cu o frecvență mare a cadrelor, dar pentru moment, „creierul nostru de maimuță” spune Nu.

Reclamă

4. Puterea de procesare, durata de viață a bateriei și căldura

Mai departe, să trecem la aspecte mai tehnice. Un videoclip filmat la 60 fps necesită mai multă putere de procesare, deoarece sunt înregistrate mai multe imagini în același interval. Așa că am conceput un experiment simplu: am folosit Samsung Galaxy S21 FE pentru a măsura consumul de baterie în timp ce înregistram un videoclip cu aceeași rezoluție (4K), dar la două frecvențe de cadre diferite, 30 și 60 fps.

4K este denumit UHD în interfața Samsung

4K este denumit UHD în interfața Samsung

Rezultatele vorbesc de la sine: pentru un videoclip de 10 minute filmat la 30 fps, bateria a scăzut cu 4%, în timp ce pentru videoclipul la 60 fps, bateria a înregistrat o scădere de 5%. Acest lucru echivalează cu o creștere de 25% a consumului de baterie. În plus, smartphone-ul a fost vizibil mai fierbinte după înregistrarea videoclipului la 60 fps (am lăsat smartphone-ul să se răcească între înregistrări).

Înregistrarea la un număr mai mare de cadre pe secundă consumă mai multă energie și generează mai multă căldură. Ia în considerare acest lucru atunci când nu mai ai suficientă baterie sau când înregistrezi în medii foarte călduroase.

5. Dimensiunea fișierului

Bineînțeles, deoarece sunt înregistrate aproximativ de două ori mai multe informații, dimensiunea fișierului crește atunci când treci de la 30 la 60 fps (ar trebui să se dubleze, dar algoritmii de compresie video ameliorează acest lucru). Asta nu ar trebui să fie o problemă dacă folosești rar înregistrarea video, dar dacă înregistrezi în mod curent videoclipuri, să zicem pentru un canal YouTube, s-ar putea să rămâi fără spațiu mai repede decât crezi. Să facem un calcul simplu prin înregistrarea a două videoclipuri în același loc: pe Samsung Galaxy S21 FE, un videoclip realizat în 5 minute la rezoluție 4K/30fps ocupă 1,7 GB, în timp ce un videoclip la rezoluție 4K/60fps cu o durată similară ocupă 2,53 GB. Acum, pe un spațiu de stocare tipic de 128 GB (oarecum standardul pentru smartphone-urile moderne), scăzând fișierele de sistem și cele ale aplicațiilor, rămâi cu aproximativ 100 GB. Acest lucru îți oferă spațiu suficient pentru cincizeci și opt de clipuri video de 5 minute în primul caz (30 fps) și treizeci și nouă în al doilea (60 fps). Ia acum în considerare faptul că multe smartphone-uri moderne, contrar denumirii „moderne”, nu au spațiu de stocare extensibil, și poți vedea mai clar problema.

Nici să nu-ți treacă prin cap să înregistrezi clipuri video de zece minute dacă vrei să mai ai spațiu de stocare pentru săptămâna viitoare.

Nici să nu-ți treacă prin cap să înregistrezi clipuri video de zece minute dacă vrei să mai ai spațiu de stocare pentru săptămâna viitoare.

În plus, dimensiunea fișierului afectează în mod direct timpul de upload. Dacă vrei să distribui un videoclip pe rețelele de socializare sau să i-l trimiți unui prieten, este posibil ca, dacă nu ai o lățime de bandă bună și un plan de date nelimitat (sau Wi-Fi), transferul să dureze foarte mult timp (și să consume, de asemenea, mult mai multă baterie și date mobile).

Astfel, înregistrarea la un număr mai mare de cadre pe secundă umple mai repede spațiul de stocare, ceea ce ar putea fi o problemă dacă înregistrezi multe videoclipuri și nu le muți periodic pe un alt dispozitiv.

6. Flexibilitatea înregistrării

Pe măsură ce tehnologia avansează, acest lucru începe să nu mai fie o problemă, dar, pentru moment, merită menționat faptul că, dacă înregistrezi la o frecvență de cadre mai mare, pierzi unele dintre inovațiile tehnice disponibile pentru înregistrările la o frecvență standard de cadre. Ca să-ți dau un exemplu rapid, Samsung Galaxy S22 Ultra are o funcție numită Super Steady Video (SSV), care este rezervată pentru videoclipuri 1080p și 30 de cadre pe secundă. Dacă alegi o frecvență de cadre mai mare, această opțiune devine indisponibilă. În funcție de modelul smartphone-ului tău, s-ar putea să ai parte de și mai multe restricții, cum ar fi lipsa stabilizării video standard sau chiar o rezoluție mai mică (multe smartphone-uri din generația anterioară puteau înregistra la 60 fps doar la rezoluție 1080p). Uite meniul Setări de pe un Huawei P30 mai vechi, unde poți vedea că anumite efecte și filtre nu funcționează la 60 fps:

Înregistrarea la frecvențe de cadre mai mari este mai restrictivă din punct de vedere al funcțiilor

Înregistrarea la frecvențe de cadre mai mari este mai restrictivă din punct de vedere al funcțiilor

La 60 fps sau mai mult, cel puțin pentru actuala generație de smartphone-uri, poți pierde o parte din flexibilitatea și caracteristicile integrate în hardware-ul și software-ul camerei.

Care este cea mai bună frecvență de cadre pentru înregistrarea cu smartphone-uri?

Luând în considerare toate aceste aspecte, merită să înregistrezi la 60 fps pe smartphone-ul tău sau ar trebui să te limitezi la 30 fps? Ar trebui să urci chiar mai mult, dacă smartphone-ul tău permite acest lucru? În opinia mea, în 2022, răspunsul depinde foarte mult de ceea ce intenționezi să faci cu înregistrarea. Personal, înclin spre 60 fps, dar depinde de subiect, de condițiile de înregistrare și de scopul filmării. Iată cum stau lucrurile:

  • Înregistrarea la 30 fps este bună dacă vrei să înregistrezi un concert live al formației tale preferate sau să arăți o situație amuzantă prietenilor tăi pe rețelele de socializare. Beneficiezi de toate funcțiile de procesare ale aplicației Cameră și ale hardware-ului smartphone-ului tău, ai mai multă performanță în condiții de lumină slabă, bateria nu este la fel de afectată ca în cazul înregistrărilor la 60 fps, poți stoca mai multe videoclipuri pe dispozitiv, iar înregistrările nu durează o veșnicie pentru a fi încărcate. Înregistrarea la 30 fps, este, astfel, suficientă pentru înregistrări generice, ocazionale, atât în medii bine iluminate, cât și în lumină slabă.
  • Înregistrarea la 60 fps îi oferă spectatorului o experiență mai imersivă, dar are, pe de altă parte, mai puțin puține caracteristici „de film”. Ar trebui să iei în considerare subiectul: dacă se mișcă rapid, cum ar fi o mașină de Formula 1 sau copilul tău de 5 ani, 60 fps este mai cursiv, cu mai puțină neclaritate de mișcare. Calitatea scade însă rapid în condiții de iluminare mai puțin ideale. De asemenea, atunci când înregistrezi la 60 fps, dimensiunea fișierului este mai mare, iar smartphone-ul consumă mai multă baterie decât atunci când înregistrezi la frecvențe de cadre mai mici. Pe de altă parte, poți edita videoclipul în continuare și îl poți încetini, păstrând în același timp un număr acceptabil de cadre pe secundă. Astfel, înregistrarea la 60 fps este perfectă pentru videoclipuri rapide, în condiții bune de iluminare. În funcție de modelul și tehnologia smartphone-ului tău, ar putea exista unele dezavantaje ale utilizării de 60 fps, cum ar fi rezoluția mai mică sau lipsa stabilizării.
  • Înregistrarea la 120 fps sau mai mult, disponibilă pe telefoanele cu cameră premium, precum Sony Xperia PRO-I, este bună doar în scenarii de utilizare foarte specifice. De exemplu, dacă vrei să înregistrezi și apoi să editezi videoclipurile pe care le faci, înregistrarea la 120 fps îți permite să încetinești filmarea video de până la patru ori, având în continuare posibilitatea de a genera un videoclip la 30 fps. Reține că, pe măsură ce urci la o frecvență mai mare, condițiile de iluminare trebuie să fie mai bune, deoarece viteza obturatorului crește. Se păstrează aceleași dezavantaje ca la înregistrările la 60 fps, dar sunt accentuate: consum mai mare de baterie, fișiere mai mari, restricții în ceea ce privește rezoluția etc. În plus, videoclipurile cu 120 fps nu pot fi distribuite pe platforme precum YouTube, deoarece platforma restricționează frecvența cadrelor la 60 fps. (Să-ți dau un pont: poți evita acest lucru încetinind videoclipul, încărcându-l la 60 fps și apoi redându-l la viteză 2x). Nu pot recomanda să treci peste 60 fps pentru înregistrări normale, ci doar pentru videoclipuri destinate post-producției.

Pe unele smartphone-uri, poți merge mai jos de 30 fps (de obicei 24 fps, ca o limitare pentru înregistrarea video în rezoluție 8K), dar nici asta nu este ceva ce ți-aș recomanda să faci, deoarece videoclipurile filmate pe smartphone-uri tind să conțină mișcări rapide ale camerei, iar atunci când combini acest lucru cu o frecvență de cadre scăzută, obții sacadări și o lipsă generală de cursivitate.

Tu ce părere ai? 30 fps, 60 fps sau mai mult?

Mi-ar plăcea să aflu părerea ta despre diferitele frecvențe de cadre pentru înregistrarea de videoclipuri pe smartphone. Crezi că producătorii ar trebui să se concentreze pe oferirea unor frecvențe de cadre și mai mari pentru smartphone-urile noastre? Sau ar trebui să se ocupe mai degrabă de uniformizarea funcțiilor disponibile pe cele existente? Spune-mi într-un comentariu mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete iOS Recomandate Redare media