Întrebări simple: Ce este Dual SIM și cum funcționează?

Te-ai întrebat vreodată ce este așa special la smartphone-urile Dual SIM? Ce le face să fie utile și cum funcționează tehnologia Dual SIM? Sau poate că știi deja aceste lucruri, dar te întrebi cu ce este Dual SIM Dual Standby diferit de Dual SIM Dual Active ? Dacă vrei să știi ce este tehnologia Dual SIM și vrei răspunsuri la aceste întrebări, sau dacă pur și simplu cauți o listă cu smartphone-uri Dual SIM bune, citește acest articol. Îți vom oferi și răspunsuri și exemple:

Ce este un smartphone Dual SIM?

Un smartphone care poate să conțină două cartele SIM este numit smartphone Dual SIM. Dacă ai două carduri SIM înseamnă că un smartphone Dual SIM poate să o folosească pe oricare dintre ele pentru a iniția sau a primi apeluri telefonice.

De ce sunt smartphone-urile Dual SIM utile?

Pentru unii oameni, un smartphone Dual SIM poate fi extrem de util. De exemplu, oamenii de afaceri tind să aibă un număr de telefon diferit pentru viața profesională și un altul pentru viața personală. Un om de afaceri poate fie să folosească două smartphone-uri diferite, fie să folosească un smartphone Dual SIM, cu ambele numere de telefon active pe el. Să ai un singur smartphone cu care să te miști este cu siguranță mai ușor decât să ții cu tine două smartphone-uri permanent.

O altă situație comună în care este posibil să fii interesat de un smartphone Dual SIM, mai ales dacă trăiești într-o țară ca România, este atunci când vrei să ai un număr de telefon pentru apelurile telefonice și altul pentru conectarea la internet. De exemplu, unii operatori mobili au abonamente bune pentru planurile de voce, dar abonamente scumpe pentru cele de internet, sau invers. Pe un smartphone Dual SIM, poți să combini două abonamente diferite, de la doi operatori diferiți și să ajungi ca, la sfârșitul lunii, să ai un total al facturilor mai ieftin.

Ce tipuri de moduri de Dual SIM există?

Dacă te decizi să cumperi un smartphone Dual SIM, trebuie să știi că există mai multe tipuri de implementări Dual SIM, iar unele sunt mai bune decât altele. Cele mai comune tipuri de implementări Dual SIM sunt:

  • Dual SIM Single Standby (Passive) - este cea mai slabă implementare a tehnologiei Dual SIM și este folosită în principal pe telefoanele ieftine, nu pe smartphone-uri. Un telefon Dual SIM Passive este capabil să folosească două cartele SIM diferite, dar numai una dintre ele poate fi activă. Asta înseamnă că dacă una dintre cartelele SIM funcționează, cealaltă nu este disponibilă. Pentru a putea folosi cea de-a doua cartelă SIM, trebuie să o activezi manual, iar primul SIM va fi automat dezactivat când faci acest lucru.
  • Dual SIM Dual Active - această implementare îți dă posibilitatea de a face apeluri telefonice de pe oricare din cardurile SIM din smartphone și poate primi apeluri telefonice pe oricare dintre cartelele SIM, simultan. Smartphone-urile Dual SIM Dual Active au ambele cartele SIM active permanent și, atunci când porți o conversație pe una dintre ele, cealaltă poate primi în continuare apeluri, mesaje sau date. De exemplu, dacă ai un apel pe primul SIM și primești încă unul pe al doilea SIM, vei fi notificat despre acest lucru. Dezavantajul telefoanelor Dual SIM Dual Active este că aceste dispozitive au două transmițătoare radio, câte unul pentru fiecare cartelă SIM. Asta înseamnă că ele consumă mai multă baterie decât un smartphone Single SIM și este și o tehnologie mai costisitoare de implementat, având ca rezultat un preț mai mare pentru smartphone-ul cumpărat.
  • Dual SIM Dual Standby - este un hibrid între Dual SIM Standby și Dual SIM Dual Active. Dual SIM Dual Standby face ca smartphone-ul tău să poată să funcționeze cu două cartele SIM active simultan, dar ele sunt active doar cât timp cât nu le folosești. De aceea și numele de Dual Standby. Cât timp cartelele SIM sunt ambele în modul Standby , poți să faci și să primești apeluri pe oricare dintre ele. Atunci când faci un apel telefonic pe unul dintre SIM-uri, celălalt devine inactiv. Acest lucru nu este ideal, dar tehnologia este mai puțin scumpă și este foarte răspândită la smartphone-urile Dual SIM din prezent.

Ca să îți fie mai ușor să înțelegi diferențele dintre implementările Dual SIM, am creat acest tabel comparativ simplu:

Poți să folosești abonamentul de date mobile 3G/4G pe ambele cartele SIM de pe un smartphone Dual SIM?

Răspunsul scurt este Da, dar depinde de implementarea Dual SIM aleasă de producătorul smartphone-ului tău. Producătorii se uită la cât de mult costă smartphone-urile lor și la profitabilitatea lor. Să construiești un smartphone Dual SIM cu o cartelă SIM care suportă conexiuni de date 4G și cealaltă 2G este ușor și ieftin. 4G + 2G pot fi combinate în modul Dual SIM Dual Standby și pot folosi aceleași frecvențe radio. Totuși, dacă vrei să construiești un smartphone Dual SIM care suportă conexiuni 4G pe una dintre cartele și 3G sau chiar 4G pe cealaltă, înseamnă că procesorul de pe acel smartphone trebuie să fie destul de puternic pentru a face față la două conexiuni de date de mare viteză simultane, iar costurile de producție sunt puțin mai mari. Majoritatea smartphone-urilor pe care noi le-am văzut oferă conexiuni de date 4G + 2G.

Exemple de smartphone-uri Dual SIM Dual Active

Deși smartphone-urile Dual SIM Dual Active sunt evident cele mai bune, ele sunt rare din cauza costurilor lor ridicate. Singurul smartphone Dual SIM Dual Active pe care l-am văzut noi până acum est e ASUS ZenFone 2 ZE551ML și am scris un review despre el, pe care îl poți găsi aici.

Exemple de smartphone-uri Dual SIM Dual Standby

Datorită echilibrului bun dintre costuri și caracteristicile pe care le oferă, majoritatea smartphone-urilor Dual SIM disponibile pe piață în acest moment sunt smartphone-uri Dual SIM Dual Standby. Dacă vrei să cumperi un astfel de dispozitiv, iată o listă cu niște opțiuni bune: Samsung Galaxy S7 Dual SIM , LG G5 Dual SIM , Huawei Mate 8 Dual SIM , Xiaomi Mi 5 Dual SIM , ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL , ASUS Zenfone Max ZC550KL , Lenovo X3 Vibe , Huawei P8 Lite , OnePlus X și Lumia 650.

Concluzie

Smartphone-urile Dual SIM pot fi foarte utile în anumite cazuri, iar producătorii de smartphone-uri au observat că oamenii își doresc astfel de dispozitive. Ca urmare, tot mai multe smartphone-uri Dual SIM sunt produse în fiecare an. Totuși, așa cum ai văzut din acest ghid, nu toate smartphone-urile Dual SIM funcționează la fel, iar unele implementări Dual SIM sunt mai bune decât altele. Spune-ne ce experiențe ai avut cu această tehnologie și ce crezi despre ea, în comentariile de mai jos.