Ce este un server DNS din terță parte? 8 motive pentru a folosi DNS-uri publice

Ce este un server DNS din terță parte? 8 motive pentru a folosi DNS-uri publice

Te-ai găsit vreodată în situația în care navigai liniștit pe internet și, dintr-o dată, totul a început să meargă prost, iar tu ai rămas blocat cu un mesaj care îți spunea că serverul DNS nu a putut fi contactat? Au fost momente în care ai fi făcut orice ca să încarci site-urile web mai repede, chiar dacă diferența de viteză nu ar fi fost cu mult mai mare? Sau ai căutat o metodă de a forța controale parentale în toată rețeaua locală, fără să te apuci să configurezi manual fiecare calculator și dispozitiv din casă? Toate aceste întrebări și probleme își găsesc rezolvare cu ajutorul serverelor DNS publice. Citește în continuare pentru a afla motivele pentru care ar trebui să schimbi serverele DNS folosite de rețeaua și dispozitivele tale chiar acum:

Reclamă

Ce este un server DNS public?

Serverele DNS publice sunt servere DNS administrate de diverși operatori din toată lumea care reprezintă o alternativă la serverele DNS oferite de ISP-ul tău (distribuitorul tău de internet, precum Digi, UPC, Vodafone, Orange, etc.). Dacă ai nevoie de o reîmprospătare a memoriei despre serverele DNS, trebuie să știi că sunt responsabile pentru traducerea și identificarea numelor site-urilor web în adrese IP numerice. Pentru mai multe detalii, citește Ce înseamnă DNS?.

1. Viteză de navigare pe internet mai rapidă

Serverele DNS oferite de companii terțe precum Cloudflare, Google, OpenDNS sau AdGuard pot fi mai rapide decât cele gestionate de distribuitorul tău local de internet. În acest caz, utilizarea de servere DNS din terțe părți poate să însemne o experiență de navigare mai rapidă pe internet. Însă, dacă acele servere DNS publice se află la o distanță prea mare față de tine din punct de vedere geografic, viteza conexiunii tale poate fi afectată de distanță. În orice caz, merită să investighezi situația și să vezi pe cont propriu dacă navigarea pe internet devine mai rapidă sau dimpotrivă, atunci când utilizezi anumite servere DNS.

Cele mai rapide servere DNS din Europa, conform dnsperf.com
Cele mai rapide servere DNS din Europa, conform dnsperf.com

2. Stabilitate și fiabilitate îmbunătățite

Unii distribuitori de internet nu investesc destui bani și resurse în mentenanța serverelor lor DNS și în păstrarea lor în stare de funcționare cât mai aproape de 100% din timp. Atunci când serverele DNS nu reușesc să funcționeze corect, poți avea probleme în a accesa site-uri web sau alte resurse. Dacă distribuitorul tău de internet nu are o reputație bună din punct de vedere al stabilității și al serviciilor oferite, modificarea serverelor DNS cu unele publice îți poate oferi o conexiune la internet mai stabilă.

Serverele DNS nu răspund
Serverele DNS nu răspund

3. Protecție împotriva site-urilor de phishing sau cu alt tip de conținut periculos

Deși nu este cazul pentru toate serverele DNS publice de pe internet, unele dintre ele mențin și liste actualizate cu site-uri malițioase, care sunt blocate automat. Dacă folosești un astfel de server DNS, adaugi un strat suplimentar de protecție între tine și malware-ul de pe web. Cu toate acestea, nu uita că această protecție este mai degrabă o adăugire suplimentară la suita ta de securitate, decât un înlocuitor.

Reclamă

4. Securitate îmbunătățită

Deoarece DNS (Domain Name System) a fost inițial gândit și creat ca un sistem de distribuție deschis, este vulnerabil și chiar predispus la multiple tipuri de atacuri din partea hackerilor și grupurilor cu interese malițioase. Poate ai auzit sau citit știri despre lucruri precum DNS cache poisoning sau atacuri DoS (Denial-of-Service): acestea sunt doar două dintre tipurile de atacuri care au ca țintă sistemele DNS. Acestea pot duce la situații în care utilizatorii nu mai pot să viziteze site-uri web legitime și sunt redirecționați către resurse web malițioase sau în care blochează serverele DNS pe care le folosești, ceea ce pentru tine înseamnă o navigare pe internet foarte lentă sau chiar imposibilă. Serverele DNS din terțe părți sunt de obicei mai bine pregătite să facă față la astfel de atacuri, deoarece folosesc măsuri de securitate mai bune decât cele pe care ISP-urile (distribuitorii de internet) le implementează în propriile servere DNS.

Unele servere DNS din terțe părți oferă suport pentru DNS over HTTPS
Unele servere DNS din terțe părți oferă suport pentru DNS over HTTPS

De exemplu, unele companii ce mențin servere DNS, precum Google sau Cloudflare, oferă DNSSEC, care luptă împotriva atacurilor de tip DNS cache poisoning, sau DNS over HTTPS, care criptează cererile DNS și astfel îmbunătățește securitatea dintre calculatorul tău și serverele DNS. Dacă vrei să afli mai multe despre DNS over HTTPS și cum să îl folosești, citește Ce este DNS over HTTPS ori Secure DNS? Cum se activează în Google Chrome și Cum activezi DNS prin HTTPS în Firefox.

Reclamă

5. Control parental

Unele servere DNS, precum OpenDNS, AdGuard sau Yandex.DNS, oferă și opțiuni de control parental. Dacă ești îngrijorat de siguranța copiilor tăi și de tipurile de conținut pe care îl pot accesa online, anumite servere DNS te pot ajuta să blochezi accesul la conținutul pornografic, violent sau altfel nepotrivit. Deoarece serverele DNS pot fi setate și direct pe routerul tău wireless, nu doar pe calculatoarele și dispozitivele individuale, ele sunt și una dintre cele mai bune metode de a impune controlul parental în toată rețeaua ta de acasă.

Există multe servere DNS publice care includ opțiuni de control parental
Există multe servere DNS publice care includ opțiuni de control parental

6. Blocarea reclamelor prin filtrarea la nivel DNS

Câțiva dintre operatorii DNS oferă servere DNS publice care nu doar că îți îmbunătățesc securitatea și confidențialitatea, ci îți oferă și opțiuni de blocare a reclamelor. De exemplu, serverele DNS de la AdGuard pot bloca reclamele la nivel DNS. Cu alte cuvinte, dacă îți configurezi routerul și dispozitivele să folosească servere DNS de la AdGuard, reclamele sunt blocate pe toate site-urile pe care le vizitezi, precum și în toate aplicațiile și jocurile tale. Serverele DNS care oferă opțiunea de blocare a reclamelor folosesc liste de filtre, așa că nu pot să blocheze absolut toate reclamele de pe internet, dar pot opri multe reclame din a apărea pe PC-urile și dispozitivele tale.

Unele servere DNS pot bloca reclamele pe site-uri, în aplicații și în jocuri
Unele servere DNS pot bloca reclamele pe site-uri, în aplicații și în jocuri

7. Evitarea cenzurii

La fel ca rețelele virtuale private și ca unele servere proxy, serverele DNS pot fi și ele utilizate cu scopul de a ocoli cenzura și alte tipuri de limitări geografice impuse în țara sau regiunea ta. Serverele DNS nu sunt nici pe departe la fel de eficiente precum este un serviciu VPN bun, însă te pot ajuta în anumite cazuri, când guvernele sau distribuitorii de internet îți blochează accesul prin serverele lor DNS. Folosești un alt server DNS și ai scăpat de cenzură.

8. Actualizări mai rapide ale bazei de date DNS

Serviciile DNS publice mari, precum Google, OpenDNS sau Cloudflare, au bunul obicei de a-și reîmprospăta baza de date cu adrese IP mai rapid decât o fac serverele DNS gestionate de majoritatea distribuitorilor de internet. Ca urmare, dacă lucrezi cu site-uri pe care nu le mai poți accesa din cauza faptului că și-au schimbat adresa IP, iar DNS-ul tău nu și-a reîmprospătat baza de date, atunci utilizarea unui alt serviciu DNS public te poate ajuta.

Intenționezi să începi să folosești servere DNS publice?

Există multe situații în care serverele DNS publice pot fi o alegere mai bună decât acelea oferite de distribuitorul tău de internet. Te-ai gândit să faci această schimbare? Sau deja ai făcut-o? Spune-ne ce părere ai, în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Wireless