Întrebări simple: Ce este Bluetooth & Cum să-l ai pe calculator?

Nu foarte mulți oameni înteleg ce este Bluetooth, ce rol are această tehnologie, ce dispozitive o folosesc și cum. De aceea am decis să scriu acest articol, pentru a prezenta totul în detaliu, pe înțelesul tuturor. Garantez că veți afla lucruri pe care nu le știați, chiar dacă aveți idee despre ce este Bluetooth și cum este folosit.

Ce este Bluetooth?

Bluetooth este un standard de comunicare fără fir, pe distanțe scurte, între dispozitive de diverse tipuri. Bluetooth folosește aceeași frecvență de funcționare ca rețelele fără fir compatibile cu standardele 802.11b și 802.11g (folosite de rețele Wi-Fi) dar comunicarea se face folosind mult mai puțină energie. Asta face ca distanța de acoperie să fie mult mai mică decât în cazul rețelelor Wi-Fi, la fel și rata de transfer a datelor.

Există trei tipuri de radiouri Bluetooth: de la Clasa 1 la Clasa 3. Clasa 1 este folosită în medii industriale și oferă o rază de acoperire de până la 100 de metri dar folosește multă energie - 100 mW putere. Clasa 2 este cea mai răspândită. Folosește doar 2.5mW putere și oferă o rază de acoperire de până la 10 metri. Clasa 3 folosește doar 1mW și are o rază de acoperire de doar 1 metru.

Bluetooth este folosit în multe dispozitive, unele despre care nu ne-am închipui că folosesc această tehnologie. Cea mai comună utilizare este în telefoanele mobile. Acestea pot folosi Bluetooth pentru a se conecta cu căștile fără fir folosite de utilizatori ori pentru a se conecta cu alte telefoane și calculatoare. Bluetooth este găsit și în consolele de jocuri. De exemplu, controlerele pentru Nintendo Wii sau Playstation 3 folosesc Bluetooth pentru a se conecta la consolă. Multe tablete și laptop-uri de business folosesc această tehnologie. Alte dispozitive ce îl folosesc sunt dispozitive medicale, precum monitoare pentru bătăile inimii, pantofii sport Nike+, sistemele audio fără fir, sistemele audio din mașini, etc.

O mică istorie a Bluetooth

Bluetooth a fost inventat de un cercetător ce lucra la compania suedeză Ericsson, în 1994. Din 1998, standardul a fost administrat de grupul Bluetooth Special Interest Group (SIG) - o organizație ce se ocupă de dezvoltarea standardului și licențierea lui către alte companii și producători de tehnologie.

Această organizație dezvoltă standardul, crează noi versiuni ce aduc îmbunătățiri și noi caracteristici, și protejează marca Bluetooth. Bluetooth SIG nu produce dispozitive. Se ocupă exclusiv de standard și marca Bluetooth. Producerea de dispozitive este lăsată în sarcina companiilor care fac parte din grup. Dacă o companie este interesată să licențieze tehnologiile Bluetooth, trebuie să devină membră a grupului. Asta presupune trecerea printr-un proces rigid de certificare.

Cele mai recente versiuni ale standardului sunt Bluetooth 3.0 și 4.0.

Bluetooth 3.0 este găsit în marea majoritate a telefoanelor. A fost adoptat pe 21 Aprilie 2009 și oferă rate de transfer a datelor de până la 24 Mbit/s. Unul din cele mai noi telefoane care folosește această versiune este Nokia Lumia 920.

Bluetooth 4.0 consumă mai puțină energie pentru a funcționa și oferă aceeași viteză de transfer a datelor. A fost adoptat pe 30 Iunie 2010 și numărul de dispozitive care folosesc această versiune este în creștere. Cele mai cunoscute telefoane ce folosesc această versiune sunt iPhone 5 și Samsung Galaxy S3 și S4.

Bluetooth era numele de cod al grupului SIG atunci când a fost creat. Este inspirat de regele danez Harald Blåtand, ce domnit în secolul 10. El este numit în engleză Harold Bluetooth. A fost primul rege care a unit facțiunile care se luptau pentru partea de nord a Europei, porțiune care este acum Norvegia, Suedia și Danemarca. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest rege, nu ezitați să citiți acest articol pe Wikipedia: Harald "Bluetooth" Gormsson.

Cum să ai Bluetooth pe calculator?

Bluetooth este inclus pe aproape orice tabletă sau telefon. Este utilizat și pe anumite modele de laptop-uri, în special pe cele de business. Pe calculatoarele desktop obișnuite, chipuri Bluetooth sunt foarte rar întâlnite.

Dacă aveți un calculator desktop ori un laptop fără Bluetooth, soluția este să cumpărați un adaptor USB pentru Bluetooth. Astfel de adaptoare se găsesc în magazinele de calculatoare, și arată similar cu cel din poza de mai jos.

Când cumpărați un adaptor Bluetooth USB, trebuie să acordați mare atenție versiunii de Bluetooth suportată de dispozitiv. Ar trebuie să cumpărați un adaptor cu Bluetooth 3.0 sau 4.0. Din păcate, pe piața românească se găsesc foarte multe adaptoare de slabă calitate ce folosesc vechea versiune 2.1. Mai nimeni nu importă adaptoare cu versiunea 3.0 sau 4.0. Singurul adaptor decent pe care l-am găsit în magazinele online românești este acesta Adaptor Bluetooth Avantree.

Instalarea unui astfel de adaptor este foarte simplă: îl introduceți într-un port USB și așteptați ca Windows 7 sau Windows 8 să-l detecteze automat. Sistemul de operare va căuta driverii potriviți și îi va instala.

Dacă instalarea lor nu decurge cu succes, căutați driveri pe situl oficial al producătorului adaptorului. Îi veți găsi acolo cu siguranță. Dacă cumpărați dispozitivul recomandat de noi, nu veți întâmpina astfel de probleme.

Odată ce adaptorul este instalat, iconița Bluetooth va apărea în zona de notificare a barei de activități.

Dacă nu apare acolo, înseamnă că adaptorul nu a fost instalat corect.

Aflați mai multe despre Bluetooth

Sperăm că v-a plăcut acest tutorial și ați învățat ceva nou și util. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest standard, specificațiile sale tehnice mai detaliate, vă recomandăm să citiți situl oficial Bluetooth Special Interest Group (SIG): Bluetooth Technology Website. Veți găsi multe informații interesante.