Ce este NFC? Cum folosești NFC?

Ce este NFC? Cum folosești NFC?

NFC este un acronim pentru Near Field Communication și este folosit des în descrierea caracteristicilor pentru smartphone-uri și tablete. Ce înseamnă NFC și ce face? Multe persoane își cumpără smartphone-uri scumpe, toate având NFC pe ele, dar nu știu ce este această tehnologie și cum să o folosească. Dacă vrei să afli mai multe despre NFC, etichetele NFC și cititoarele NFC, citește în continuare:

Reclamă

Ce este NFC? Ce înseamnă NFC?

NFC înseamnă Near Field Communication (comunicare în câmp apropiat) și, în esență, este un set de standarde de comunicare wireless. Acesta le permite dispozitivelor electronice să stabilească linii de comunicare radio între ele, în ambele direcții, folosind alte tehnologii complementare precum Bluetooth sau WiFi. NFC este o tehnologie wireless ce funcționează la distanțe de câțiva centimetri de un alt dispozitiv cu NFC.

Cum funcționează NFC?

NFC funcționează prin atingerea a două dispozitive sau prin alăturarea lor, la o distanță mai mică de 10 centimetri.

Probabil că ai auzit de RFID sau Radio-Frequency Identification (Identificare prin frecvență radio). Cel mai popular uz al cipurilor RFID este în cardurile bancare. Dacă ai un card bancar care suportă plățile prin atingere (contactless), asta se datorează faptului că are un cip RFID în el și informațiile stocate pe acesta pot fi citite de magazinele în care plătești.

Card contactless cu RFID. Fotografie de la ING Olanda

Card contactless cu RFID. Fotografie de la ING Olanda

NFC este o tehnologie similară cu RFID, dar cu diferența crucială că, în timp ce cipurile RFID pot doar să fie citite, NFC îi permite dispozitivului tău și să transmită și să primească informații de la alte dispozitive cu NFC. Drept urmare, deși NFC și RFID sunt similare, aceste tehnologii nu sunt același lucru.

Atunci când împerechezi două dispozitive cu NFC, această tehnologie poate să le conecteze automat folosind Bluetooth, după care să înceapă să transmită informații între ele. Unele dispozitive, precum smartphone-urile Samsung, pot să folosească NFC și pentru a iniția automat o conexiune WiFi Direct între dispozitivele tale. Comparativ cu Bluetooth, WiFi Direct este mult mai rapid.

Reclamă

Ce face NFC pe telefonul meu?

NFC are un număr surprinzător de mare de utilizări, iar cele mai des întâlnite sunt următoarele:

  • Transferul de contacte și pagini web între smartphone-uri - transfer instantaneu al contactelor de pe un smartphone pe altul, cu NFC. Este cel mai rapid mod de a transfera astfel de date între două smartphone-uri.
  • Plăți fără contact (contactless), cu smartphone-ul - îți poți folosi smartphone-ul cu NFC pentru a efectua plăți, ca și cum ai folosi o carte de credit. Atât Google, cât și Apple oferă soluții de plată bazate pe NFC în sistemele lor de operare mobile, folosind aplicații numite Portofele. În aceste aplicații, poți stoca datele cărților de credit și poți realiza plăți rapide folosindu-ți smartphone-ul în loc de cardul de credit. Astfel, plățile sunt mult mai rapide.
  • Împerecherea smartphone-ului tău cu alte dispozitive electronice (sună “controversat", nu-i așa?) - NFC poate fi folosit pentru a-ți împerechea iPhone-ul sau smartphone-ul cu Android cu alte dispozitive precum căști, boxe portabile, dispozitive de redare multimedia ori controlere pentru consolele de jocuri, dacă au și ele NFC.
  • Împerecherea smartphone-ului tău cu mașina - NFC este o tehnologie adoptată din ce în ce mai mult și de producătorii de automobile, deoarece poate fi folosită pentru a împerechea rapid telefonul șoferului cu sistemele multimedia ale mașinii. Companii precum BMW și Mercedes folosesc această tehnologie în noile lor modele de mașini.
  • Transferul de fișiere pe sau de pe smartphone-ul tău - NFC poate fi folosit pentru a realiza în mod automat pașii de pornire și împerechere a două dispozitive prin conexiuni Bluetooth sau Direct WiFi, pentru a transfera rapid fișiere între două smartphone-uri cu NFC, dar și de pe smartphone pe tabletă, laptop sau un dispozitiv hibrid.

Activare NFC și plăți contactless pe un Samsung Galaxy

Activare NFC și plăți contactless pe un Samsung Galaxy

Ce este un tag NFC (etichetă NFC)?

Tagurile NFC sunt etichete mici, ieftine, ce conțin o cantitate mică de memorie, un cip radio și o mică antenă. Acestea sunt niște dispozitive foarte subțiri, ce pot fi introduse în carcase de plastic sau chiar și lipite pe documente sau pe flyere. Tagurile NFC nu au nevoie de baterii pentru a funcționa: își obțin energia de la dispozitivele NFC pe care le atingi de ele sau le apropii, folosind inducția.

Un tag NFC smart creat de Samsung (Galaxy Smart Tag)

Un tag NFC smart creat de Samsung (Galaxy Smart Tag)

Ce este un cititor de taguri NFC?

Tagurile NFC pot fi citite cu, ai ghicit, un cititor de taguri NFC. Cititoarele de etichete NFC sunt dispozitive compatibile NFC care pot să înțeleagă informațiile stocate pe un tag NFC. Cele mai comune astfel de cititoare NFC sunt smartphone-urile. De obicei, dispozitivele cu Android pot să citească (și să scrie) taguri NFC în mod implicit, deoarece sistemul de operare știe să utilizeze această tehnologie. Pe de altă parte, doar iPhone-urile mai noi pot face acest lucru direct, deoarece Apple nu a permis în iOS citirea automată a tagurilor NFC pe iPhone-urile mai vechi. Discutăm mai mult despre acest subiect mai târziu în acest articol.

Unde mai este folosit NFC?

Există și alte utilizări ale NFC mai puțin populare, dar care sunt utile pentru anumite companii. Unul dintre cele mai interesante scenarii de utilizare ni se pare faptul că NFC poate fi utilizat pentru a face verificări de acces și securitate: poți folosi dispozitive cu NFC, cum ar fi smartphone-ul tău, pentru a-ți verifica identitatea și a primi sau nu acces în clădirea companiei la care lucrezi, de exemplu. Mai multe companii și universități internaționale folosesc deja NFC pentru acest tip de verificări. De asemenea, există companii precum compania aeriană Iberia din Spania, ce permit călătorilor să stocheze informațiile de pe cartela de îmbarcare pe smartphone-urile lor cu NFC, sau operatorul de căi ferate scoțian Rambus, care îți dă opțiunea de a plăti biletul de tren folosindu-ți smartphone-ul cu NFC.

Cititor NFC într-un vehicul de transport în comun

Cititor NFC într-un vehicul de transport în comun

Este NFC periculos? Este bine să țin NFC pornit sau oprit?

Cea mai mare slăbiciune a tehnologiei NFC este că nu oferă niciun fel de securitate și protecție în afara faptului că astfel de conexiuni se realizează doar pe o rază de câțiva centimetri. NFC este vulnerabilă la multe tipuri de atacuri informaționale precum și susceptibilă la modificarea datelor transmise între două terminale. O listă completă a vulnerabilităților acestei tehnologii se găsește pe Wikipedia: Probleme de securitate NFC. Deși NFC nu este periculos în sine, îți recomandăm să îl ții dezactivat și să pornești NFC doar când ai nevoie de el.

Reclamă

Am NFC pe smartphone-ul meu cu Android?

Nu toate smartphone-urile cu Android au NFC inclus, cel puțin nu modelele mai ieftine. Pentru a verifica dacă ai NFC pe smartphone-ul tău cu Android, deschide Setările. Apoi, folosește câmpul de căutare pentru a găsi NFC. De obicei, se găsește în categoria Wireless & networks (Wireless și rețele) sau în categoria Connections (Conexiuni) pe smartphone-urile Samsung Galaxy, undeva sub Bluetooth, sau într-o secțiune numită More connections (Mai multe conexiuni). Dacă obții un rezultat numit NFC, atunci ai NFC pe smartphone-ul tău. Apasă pe rezultatul NFC și, pe ecranul următor, activează comutatorul NFC.

Activare NFC pe un smartphone cu Android

Activare NFC pe un smartphone cu Android

Dacă vrei să știi mai multe, citește despre cum activezi și folosești NFC pe Android.

Am NFC pe iPhone-ul meu?

Multe iPhone-uri au NFC, dar unele nu au sau nu pot folosi toate beneficiile NFC deoarece Apple a ales să nu includă toate facilitățile acestei tehnologii pe toate smartphone-urile sale:

  • Dacă ai un iPhone 5, 5s, 5c sau mai vechi, nu ai NFC;
  • Dacă ai un iPhone 6, 6 Plus sau un iPhone SE, ai NFC dar numai pentru plăți, folosind Apple Pay;
  • Dacă ai un iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, iPhone SE 2nd Gen, iPhone 11 sau iPhone 12, ai NFC pentru plăți și poți și să citești taguri NFC, dar numai dacă folosești iOS 11 sau mai nou. Dacă ai iOS 14 sau mai nou, poți și să scrii taguri NFC folosind aplicații din terțe părți.

Un iPhone (SE 2nd Gen) care are NFC

Un iPhone (SE 2nd Gen) care are NFC

Urmează acest link pentru mai multe detalii despre NFC pe iPhone.

În încheiere: Cine și când a fost inventat NFC?

Tehnologia NFC a fost inventată de Sony, Philips și Nokia. Primul telefon cu NFC a fost Nokia 6131, lansat în 2006. Primul telefon cu Android și NFC a fost Nexus S, lansat în 2010.

Această tehnologie a fost adoptată de sute de companii la nivel mondial și este folosită în dispozitive diverse, precum smartphone-uri, tablete, calculatoare, PC-uri, boxe portabile sau chiar și mașini. Evoluția aceste tehnologii și a standardului din spatele ei este administrată de NFC Forum - o organizație industrială non-profit. Forumul NFC are peste 100 de membri și include cele mai importante companii din lumea tehnologiei, inclusiv Intel, Microsoft și Google. Toți producătorii importanți de smartphone-uri fac parte din acest forum.

Tu cum folosești NFC?

După cum vezi, NFC este o tehnologie cu potențial, care poate fi utilizată pentru multe sarcini. Rata de adopție crește printre toate tipurile de dispozitive mobile, în special smartphone-uri. Tu folosești NFC pentru a transmite date între smartphone-urile tale, pentru a te conecta la boxe portabile sau pentru alte lucruri? Ai ajuns la ghidul nostru pentru aveai nevoie de un răspuns la o întrebare de examen despre “ce este NFC”? Spune-ne ce experiență ai avut cu NFC, precum și orice întrebări ai despre NFC, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Hardware și sunete iOS Recomandate Windows Wireless