Ce este NFC? Cum folosești NFC?

Ce este NFC? Cum folosești NFC?

NFC este un acronim pentru Near Field Communication și este folosit des în descrierea caracteristicilor pentru smartphone-uri și tablete moderne. Ce înseamnă NFC, cum funcționează NFC și ce face? Multe persoane își cumpără smartphone-uri scumpe, cu NFC pe ele, dar habar nu au ce este această tehnologie și cum să o folosească. Dacă vrei să afli mai multe despre NFC, dispozitivele cu NFC, etichetele NFC și cititoarele NFC, acest articol are răspunsurile pe care le cauți:

Reclamă

Ce este NFC? Ce înseamnă NFC?

NFC vine de la Near Field Communication (comunicare în câmp apropiat) și, în esență, este un set de standarde pentru comunicații wireless pe distanțe mici, cu un consum redus de energie. NFC le permite dispozitivelor electronice să stabilească între ele o comunicare radio bidirecțională, folosind alte tehnologii complementare precum Bluetooth sau WiFi. NFC este o tehnologie wireless ce funcționează la distanțe de câțiva centimetri de un alt dispozitiv cu NFC.

Cum funcționează NFC?

NFC funcționează prin atingerea a două dispozitive sau prin apropierea lor la distanțe mai mici de 10 centimetri. Probabil că ai auzit de RFID sau Radio-Frequency Identification (Identificare prin frecvență radio). Cea mai răspândită utilizare a cipurilor RFID este în cardurile bancare. Dacă ai un card bancar ce permite plățile fără contact (contactless), asta se datorează faptului că are un cip RFID în el, iar informațiile stocate pe acesta pot fi citite de magazinele în care plătești.

Card contactless cu RFID. Fotografie de la ING Olanda

Card contactless cu RFID. Fotografie de la ING Olanda

NFC este o tehnologie similară cu RFID, dar cu diferența esențială că, în timp ce cipurile RFID pot fi doar citite, NFC îi permite dispozitivului tău și să transmită și să primească informații de la alte dispozitive cu NFC. Drept urmare, deși NFC și RFID sunt similare, aceste tehnologii nu sunt același lucru.

Reclamă

Atunci când asociezi două dispozitive cu NFC, această tehnologie poate să le conecteze automat folosind Bluetooth și să înceapă transferul de informații între ele. Unele dispozitive, precum smartphone-urile Samsung Galaxy, pot utiliza NFC și pentru a iniția automat între ele o conexiune WiFi Direct. Comparativ cu Bluetooth, WiFi Direct este mult mai rapid.

Cum este folosit NFC în cele mai multe cazuri?

Deși are multe utilizări, NFC este folosit cel mai frecvent pentru următoarele activități:

  • Plăți fără contact (contactless) cu smartphone-ul sau smartwatch-ul. Îți poți folosi smartphone-ul sau smartwatch-ul cu NFC pentru a face plăți rapide, ca și cum ai folosi un card bancar. Atât Google, cât și Apple oferă soluții de plată bazate pe NFC prin aplicațiile lor mobile, numite Portofele. Poți să salvezi datele cardurilor tale bancare în aceste aplicații și să plătești apoi folosindu-ți smartphone-ul sau smartwatch-ul în locul cardului bancar. Astfel, plățile sunt mult mai rapide. Dacă ai un smartphone cu Android, iată cum să configurezi plățile NFC.
  • Conectează-ți smartphone-ul la sisteme audio și la alte dispozitive electronice. NFC îți poate asocia smartphone-ul cu Android sau iPhone-ul cu boxe portabile, căști, soundbaruri, playere media, controlere pentru jocuri sau chiar laptopuri, dacă toate acestea au și ele NFC.
  • Asociază-ți smartphone-ul cu mașina. NFC este o tehnologie adoptată din ce în ce mai mult și de producătorii de automobile, deoarece le permite utilizatorilor să-și conecteze rapid dispozitivele inteligente la sistemul multimedia al mașinii lor. Companii precum BMW, Mercedes, Hyundai și Kia au adăugat NFC la noile lor modele de automobile.
  • Transferă contacte și pagini web între smartphone-uri. NFC poate fi folosită și pentru a transfera instantaneu contacte și pagini web între diferite telefoane, precum și tablete. Este o modalitate rapidă de a transfera astfel de date de pe smartphone sau de pe tabletă pe un alt dispozitiv.
  • Copiază fișiere pe și de pe smartphone-ul tău. NFC poate efectua automat pașii de activare, asociere și stabilire a conexiunilor Bluetooth sau Direct WiFi, pentru a efectua transferuri de fișiere între două smartphone-uri cu NFC, dar și de pe smartphone pe tableta, laptopul sau dispozitivul tău 2 în 1.

NFC și plăți contactless pe un Samsung Galaxy

NFC și plăți contactless pe un Samsung Galaxy

Ce este un tag NFC (etichetă NFC)?

Tagurile NFC sunt etichete mici, ieftine, ce conțin o cantitate mică de memorie, un cip radio și o mică antenă. Acestea sunt niște dispozitive foarte subțiri, ce pot fi introduse în carcase de plastic sau chiar și lipite pe hărtie sau pe o broșură. Tagurile NFC nu au nevoie de baterii pentru a funcționa: își obțin energia prin inducție, de la dispozitivele NFC pe care le atingi de ele sau le apropii.

Taguri NFC tags (sursa imaginii: Amazon)

Taguri NFC tags (sursa imaginii: Amazon)

Însă dispozitivele mai complexe, precum Samsung Galaxy SmartTag2, folosite pentru urmărirea obiectelor, nu au doar taguri NFC în interior, ci și cipuri Bluetooth și baterii pentru a le alimenta. Deși tagul NFC îți permite să asociezi cu ușurință un astfel de dispozitiv cu smartphone-ul tău, tehnologia wireless care se ocupă de fapt de trimiterea informațiilor despre locație este Bluetooth.

Un tag inteligent cu NFC creat de Samsung (Galaxy SmartTag2)

Un tag inteligent cu NFC creat de Samsung (Galaxy SmartTag2)

Prin combinarea NFC cu Bluetooth, obții atât o configurare ușoară (datorită tagului NFC din interior), cât și o monitorizare eficientă (mulțumită Bluetooth).

Ce este un cititor de taguri NFC?

Tagurile NFC pot fi citite cu, ai ghicit, un cititor de taguri NFC. Cititoarele de etichete NFC sunt dispozitive compatibile cu NFC, care pot citi informațiile stocate pe un tag NFC. Cele mai întâlnite cititoare NFC sunt smartphone-urile. De obicei, dispozitivele cu Android pot să citească (și să scrie) taguri NFC în mod implicit, deoarece sistemul de operare știe să utilizeze această tehnologie. Pe de altă parte, doar iPhone-urile mai noi pot face acest lucru în mod direct, deoarece Apple nu a permis ca iOS să citească automat tagurile NFC pe iPhone-urile mai vechi. Voi discuta acest subiect detaliat mai târziu în acest articol.

Reclamă

Unde mai este folosit NFC?

Există și alte utilizări mai puțin răspândite în acest moment, dar care sunt folositoare pentru anumite companii. Una dintre cele mai utile este că NFC poate fi utilizată pentru verificări de acces și securitate: poți folosi dispozitive cu NFC, precum smartphone-ul tău, pentru a-ți verifica identitatea și a accesa clădirea companiei unde lucrezi, de exemplu.

Și mai interesant, cipurile NFC au ajuns în modul cum ne identificăm atunci când trecem frontierele. Este vorba despre pașapoartele electronice. Un pașaport electronic este un pașaport de hârtie obișnuit, cu ceva în plus: include un cip NFC, aflat de obicei pe coperta din față sau din spate a documentului. Pașapoartele electronice sunt denumite uneori pașapoarte biometrice, pașapoarte NFC sau e-passports. Toate pașapoartele care circulă în Statele Unite, de exemplu, conțin un cip NFC. În mod similar, toate pașapoartele emise în prezent de România, precum și cele din toate țările Uniunii Europene, au încorporate cipuri NFC.

Majoritatea țărilor emit pașapoarte cu NFC (biometrice, electronice)

Majoritatea țărilor emit pașapoarte cu NFC (biometrice, electronice)

Mai multe companii și universități folosesc, de asemenea, dispozitive NFC ca ecusoane de securitate. În plus, companii precum Iberia Airlines din Spania le permit călătorilor să își salveze biletele de îmbarcare pe telefoanele lor cu NFC. În mod similar, operatorul feroviar scoțian Rambus îți permite să plătești biletele de tren cu ajutorul smartphone-urilor cu NFC.

Este NFC periculos? NFC ar trebui să fie activat sau dezactivat?

Singurul dezavantaj major al acestei tehnologii este că nu oferă niciun fel de securitate sau protecție în afara faptului că astfel de conexiuni se pot face doar la o distanță foarte mică (de câțiva centimetri). NFC este vulnerabilă la diverse atacuri informaționale, de la ascultare (eavesdropping) la modificarea datelor. O listă completă a vulnerabilităților acestei tehnologii se găsește pe Wikipedia: Probleme de securitate NFC. Deci, deși NFC nu este periculos în sine, poate fi mai bine să nu îl lași pornit și să activezi NFC doar atunci când ai nevoie de el.

Reclamă

Am NFC pe smartphone-ul meu cu Android?

Nu toate smartphone-urile cu Android au NFC inclus, cel puțin nu modelele mai ieftine. Pentru a verifica dacă ai NFC pe smartphone-ul tău cu Android, deschide mai întâi Setările. Apoi, folosește caseta de căutare pentru a găsi NFC. De obicei, se află în categoria Dispozitive conectate pe versiunea standard de Android sau în categoria Conexiuni pe smartphone-urile Samsung Galaxy. În funcție de producătorul telefonului tău, este posibil să-l găsești și undeva sub Wi-Fi, Bluetooth sau într-o rubrică numită Mai multe conexiuni. Dacă obții un rezultat numit NFC, atunci ai NFC pe smartphone-ul tău. Iar dacă vrei să-l activezi, trebuie doar să apeși pe comutatorul NFC.

Găsirea și activarea NFC pe un smartphone cu Google Pixel și pe un Samsung Galaxy

Găsirea și activarea NFC pe un smartphone cu Google Pixel și pe un Samsung Galaxy

SUGESTIE: Dacă vrei să știi mai multe, află cum activezi și folosești NFC pe Android.

Am NFC pe iPhone-ul meu?

Multe iPhone-uri au NFC, dar unele nu au sau nu pot folosi toate avantajele NFC deoarece Apple a ales să nu includă toate caracteristicile acestei tehnologii pe toate smartphone-urile sale:

  • Dacă ai un iPhone 5, 5s, 5c sau mai vechi, nu ai NFC;
  • Dacă ai un iPhone 6, 6 Plus sau un iPhone SE, ai NFC dar numai pentru plăți, folosind Apple Pay;
  • Dacă ai orice model de iPhone lansat după seria iPhone 6 (iPhone 7, 8, X, SE Gen 2 sau 3, iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 sau iPhone 15), ai NFC pentru plăți. În plus, poți citi taguri NFC, dar numai dacă ai iOS 11 sau o versiune mai recentă. Poți, de asemenea, să scrii taguri NFC folosind aplicații din terțe părți dacă ai iOS 14 sau o versiune mai nouă a sistemului de operare.

All modern iPhones like these iPhone 15 and iPhone 15 Pro have NFC

All modern iPhones like these iPhone 15 and iPhone 15 Pro have NFC

SUGESTIE: Pentru informații mai detaliate despre NFC-ul de pe iPhone-uri, află cum folosești NFC pe un iPhone.

În încheiere: Cine a creat NFC și când?

Sony, Philips și Nokia au inventat această tehnologie. Primul telefon cu NFC a fost Nokia 6131, lansat în 2006. Nexus S a fost primul smartphone cu Android dotat cu NFC și a fost lansat în 2010.

Această tehnologie a fost adoptată de sute de companii și este utilizată pe scară largă în dispozitive precum smartphone-uri, tablete, PC-uri, boxe portabile și chiar automobile. Evoluția acestei tehnologii și a standardului său este administrată de NFC Forum - o organizație industrială non-profit cu peste 100 de membri, care include cele mai importante companii din lumea tehnologiei, inclusiv Intel, Microsoft și Google. Toți marii producători de telefoane mobile sunt, de asemenea, membri.

Tu cum folosești NFC?

După cum vezi, NFC este o tehnologie care promite și care poate fi utilizată pentru multe lucruri. Rata sa de adopție tot mai mare în toate tipurile de dispozitive mobile, în special în smartphone-uri, nu va face decât să-i sporească importanța. Tu folosești NFC pentru a trimite date între smartphone-urile tale, pentru a te conecta la boxele tale portabile sau pentru alte lucruri? Ai dat peste acest articol doar pentru că ai avut un examen cu întrebări despre ce este NFC și la ce se folosește cel mai mult această tehnologie? Spune-mi despre experiența ta cu NFC, precum și orice întrebări pe care le ai despre NFC în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Hardware iOS Recomandate Windows Wireless