Întrebări simple: Ce este NFC și ce face această tehnologie?

NFC este un acronim folosit des în descrierea caracteristicilor pentru smartphone-uri și tablete. Ce înseamnă NFC? Ce face NFC? Multe persoane își cumpără smartphone-uri scumpe, care au NFC, dar nu știu ce este această tehnologie și cum să o folosească. Dacă vrei să afli mai multe despre ea, inclusiv cum să îți dai seama dacă ai NFC pe smartphone-ul tău, citește acest ghid:

Ce este NFC (Near Field Communication?

NFC sau Near Field Communication (comunicare în câmp apropiat) este un set de standarde de comunicare fără fir, pe distanțe foarte scurte. Tehnologia permite dispozitivelor electronice să stabilească linii de comunicare radio între ele, în ambele direcții, folosind alte tehnologii complementare precum Bluetooth sau WiFi. NFC funcționează prin atingerea a două dispozitive sau prin alăturarea lor, la o distanță mai mică de 10 centimetri.

Probabil că ai auzit de RFID sau Radio-Frequency Identification (Identificare prin frecvență radio). Cel mai popular uz al cipurilor RFID este în cardurile bancare. Dacă ai un card bancar care suportă plățile prin atingere (contactless), asta se datorează faptului că are un cip RFID în el și informațiile stocate pe acesta pot fi citite de magazinele în care plătești.

NFC este o tehnologie similară cu RFID, dar cu diferența crucială că, cipurile RFID pot doar să fie citite. NFC îi permite dispozitivului să transmită și să primească informații de la alte dispozitive cu NFC. Drept urmare, deși NFC și RFID sunt similare, aceste tehnologii nu sunt același lucru.

NFC, Near Field Communication

Atunci când împerechezi două dispozitive cu NFC, această tehnologie poate să le conecteze automat folosind Bluetooth, după care să înceapă să transmită informații între ele. Unele dispozitive, precum smartphone-urile Samsung, pot să folosească NFC și pentru a iniția automat o conexiune Direct WiFi între dispozitivele tale. Comparativ cu Bluetooth, WiFi Direct este mult mai rapid.

Când a fost lansat NFC și de către cine?

Tehnologia NFC a fost inventată într-o colaborare dintre Sony, Philips și Nokia. Primul telefon cu NFC a fost Nokia 6131, lansat în 2006. Primul telefon cu Android și NFC a fost Nexus S, lansat în 2010.

Această tehnologie a fost adoptată de sute de companii la nivel mondial și este folosită în dispozitive diverse, precum smartphone-uri, tablete, calculatoare, PC-uri, boxe portabile sau chiar și mașini. Evoluția aceste tehnologii și a standardului din spatele ei este administrată de NFC Forum - o organizație industrială non-profit. Forumul NFC are peste 100 de membri și include cele mai importante companii din lumea tehnologiei, inclusiv Intel, Microsoft și Google. Toți producătorii importanți de smartphone-uri fac parte din acest forum.

Pentru ce poți să folosești NFC pe smartphone-ul tău (Android, iPhone ș.a.m.d.)

NFC are un număr surprinzător de mare de utilizări. Cele mai întâlnite sunt următoarele:

  • Transferul de contacte și pagini web între smartphone-uri - NFC poate transfera instantaneu contactele de pe un smartphone pe altul ori adresa oricărei pagini web. Este cel mai rapid mod de a transfera astfel de date între două smartphone-uri.
  • Plăți fără contact (contactless), cu smartphone-ul - îți poți folosi smarptohne-ul cu NFC pentru a efectua plăți, ca și cum ai folosi o carte de credit. Atât Google cât și Apple oferă soluții de plată bazate pe NFC în sistemele lor de operare mobile, folosind aplicații numite Portofel. Această aplicație poate stoca datele cărților de credit și poate realiza plăți rapide folosind aceste date. Din păcate, aceste servicii nu sunt încă disponibile în România.
  • Împerecherea smartphone-ului tău cu alte dispozitive electronice (sună "controversat", nu-i așa?) - NFC poate fi folosit pentru a îți împerechea iPhone-ul sau smartphone-ul cu Android cu alte dispozitive precum căști, boxe portabile, dispozitive de redare multimedia ori controlere pentru consolele de jocuri, dacă au și ele NFC.
  • Împerecherea smartphone-ului tău cu mașina - NFC este o tehnologie adoptată din ce în ce mai mult și de producătorii de automobile deoarece poate fi folosită pentru a împerechea rapid telefonul șoferului cu sistemele multimedia ale mașinii. Companii precum BMW și Mercedes folosesc această tehnologie în noile lor modele de mașini.
  • Transferul de fișiere pe sau de pe smartphone-ul tău - NFC poate fi folosit pentru a realiza în mod automat pașii de pornire și împerechere a două dispozitive prin conexiuni Bluetooth sau Direct WiFi, pentru a transfera rapid fișiere între două smartphone-uri cu NFC, dar și de pe smartphone pe tabletă, laptop sau un dispozitiv hibrid.

La ce mai este folosit NFC?

Există și alte utilizări ale NFC mai puțin populare dar care sunt utile pentru anumite companii. Unul dintre cele mai interesante scenarii de utilizare ni se pare faptul că NFC poate fi utilizat pentru a face verificări de acces și securitate: poți folosi dispozitive cu NFC, cum ar fi smartphone-ul tău, pentru a îți verifica identitatea și a primi sau nu acces în clădirea companiei la care lucrezi, de exemplu. Mai multe companii și universități internaționale folosesc deja NFC pentru acest tip de verificări. De asemenea, există companii precum compania aeriană Iberia din Spania, care permit călătorilor să stocheze informațiile de pe cartela de îmbarcare pe smartphone-urile lor cu NFC, sau operatorul de căi ferate scoțian Rambus care îți dă opțiunea de a plăti biletul de tren folosindu-ți smartphone-ul cu NFC.

NFC, Near Field Communication

Este NFC (Near Field Communication) o tehnologie sigură?

Cea mai mare slăbiciune a tehnologiei NFC este că nu oferă niciun fel de securitate și protecție în afara faptului că astfel de conexiuni se realizează doar pe o rază de câțiva centimetri. NFC este vulnerabilă la multe tipuri de atacuri informaționale precum și susceptibilă la modificarea datelor transmise între două terminale. O listă completă a vulnerabilităților acestei tehnologii se găsește pe Wikipedia: Probleme de securitate NFC.

Cum afli dacă ai NFC (Near Field Communication) pe un smartphone cu Android?

Nu toate smartphone-urile cu Android au NFC inclus, cel puțin nu modelele mai ieftine. Pentru a verifica dacă ai NFC pe smartphone-ul tău cu Android, deschide Setările. În Android 7 sau mai vechi, caută butonul Mai multe (More). De obicei, îl găsești în secțiunea Wireless și rețele (Wireless & networks) ori undeva sub Bluetooth. Apasă pe Mai multe (More). Dacă folosești Android 8 Oreo, caută secțiunea Dispozitive conectate (Connected devices) și apasă pe ea. Dacă vezi o setare numită NFC, atunci ai NFC pe smartphone. Pentru a îl activa, apasă pe comutatorul NFC.

NFC, Near Field Communication

Dacă vrei să știi mai multe despre cum se activează și folosește NFC pe un smartphone cu Android, citește acest ghid: Cum afli dacă ai NFC pe telefon și cum îl activezi, în Android.

Cum afli dacă ai NFC (Near Field Communication) pe un iPhone?

Majoritatea iPhone-urilor nu au NFC, sau nu pot folosi toate beneficiile NFC deoarece Apple a ales să nu includă toate facilitățile acestei tehnologii pe smartphone-urile sale:

  • Dacă ai un iPhone 5, 5s, 5c sau mai vechi, nu ai NFC;
  • Dacă ai un iPhone 6, 6 Plus sau un iPhone SE, ai NFC dar numai pentru plăți, folosind Apple Pay;
  • Dacă ai un iPhone 7, iPhone 8 sau iPhone X, ai NFC pentru plăți și, cu ajutorul unei aplicații NFC, poți și să citești cipuri NFC, dar numai dacă folosești iOS 11 sau mai nou.

Niciunul dintre iPhone-urile comercializate până în acest moment (august 2018) nu poate să scrie etichete NFC.

Tu folosești NFC (Near Field Communication)?

După cum vezi, NFC este o tehnologie cu potențial, care poate fi utilizată pentru multe sarcini. Rata de adopție crește printre toate tipurile de dispozitive mobile, în special smartphone-uri. Tu folosești NFC pentru a transmite date între smartphone-urile tale, pentru a te conecta la boxe portabile sau pentru alte lucruri? Spune-ne ce experiență ai avut, precum și orice întrebări ai despre NFC, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows