Întrebări simple: Ce este numele calculatorului & Cum îl schimbăm?

Când îți configurezi calculatorul pentru prima data, trebuie să îi alegi un nume. Din moment ce toți purtăm un nume, chiar și animalele noastre de companie, atunci de ce să nu aibă și calculatoarele un nume? Acum este posibil să spuneți: Care este rolul unui nume pentru calculator? Oare îl pot schimba mai târziu? Pentru răspunsurile la aceste întrebări, citiți acest articol.

Ce este numele calculatorului?

Numele calculatorului nu este doar un capriciu al utillizatorilor. Numele este folosit pentru a distinge un calculator de altele din aceeași rețea. Nu contează ce nume are un calculator, important este ca el să existe. De aceea, Windows oferă un nume implicit.

Numele calculatorului trebuie să fie unic atunci când dispozitivul face parte dintr-o rețea. Altfel, vor apărea conflicte atunci când două sau mai multe calculatoare poartă același nume. Când se întâmplă așa ceva, ceilalți utilizatori ai rețelei nu pot să le acceseze corect.

Numele calculatorului poate fi orice doriți dar există restricții legate de lungimea și caracterele permise. Numele trebuie să aibă cel mult 15 caractere. De asemenea, nu puteți folosi următoarele caractere: /\ [ ] " : ; | + = , ? * _ și spațiu.

Cum modificăm numele calculatorului în Windows 7 & Windows 8.1

Indiferent de sistemul de operare folosit, trebuie să fiți conectat cu un cont cu privilegii de administrator pentru a putea schimba numele calculatorului. Această metodă de a merge prin Panoul de Control funcționează la fel în Windows 7 și în Windows 8.1. Imaginile sunt din Windows 8.1.

Deschideți Panoul de control și alegeți secțiunea Sistem și securitate.

Apoi dați clic pe categoria Sistem.

În fereastra Sistem derulați până la secțiunea "Setări nume computer, domeniu și grup de lucru". Aici apăsați pe Modificare setări.

Fila Nume computer va fi selectată în fereastra Proprietăți sistem. În partea de jos a acesteia veți observa fraza: "Pentru a redenumi acest computer sau a-i modifica domeniul sau grupul de lucru, faceți clic pe Modificare". Apăsați butonul Modificare.

Această acțiune va deschide fereastra Modificări ale numelui/domeniului computerului. Veți vedea numele actual și Grupul de lucru. Dacă doriți mai multe informații despre Grupul de lucru, vă invităm să citiți acest ghid: Cum modifici Grupul de lucru în Windows 7 și Windows 8 .

Puteți schimba numele calculatorului în orice vă doriți, amintindu-vă că sunt totuși anumite caractere pe care nu le puteți folosi: /\ [ ] " : ; | + = , ? * _ și spațiu. Dacă încercați să folosiți unul dintre aceste caractere, numele nu va fi schimbat.

Dați clic pe OK și veți fi informat că va trebui să vă reporniți calculatorul pentru ca schimbările să se aplice. Dați din nou clic pe OK.

Apăsați butonul Închidere în fereastra Proprietăți sistem.

Numele nu va fi schimbat până nu reporniți calculatorul. Veți fi întrebat dacă vreți să reporniți calculatorul. Dacă nu doriți acest lucru imediat puteți alege opțiunea Repornire amânată. Dacă reporniți calculatorul aveți grijă să nu fie aplicații sau documente deschise și nesalvate, apoi apăsați butonul Repornire acum.

IMPORTANT: În cazul în care calculatorul se află într-o rețea de serviciu, administrată de departamentul IT, nu ar trebui să modificați numele calculatorului fără aprobarea administratorului de rețea. De asemenea nu este deloc recomandat să modificați setările de Domeniu.

Cum se schimbă numele calculatorului pe un dispozitiv tactil cu Windows 8.1

În Windows 8.1 numele calculatorului se poate schimba de asemenea din Setări PC. Dacă nu sunteți familiarizat cu aceasta caracteristică vă invităm să citiți acest ghid: Prezentare Windows 8 & Windows 8.1: Șase Moduri de a Accesa Setări PC.

Apăsați secțiunea PC și dispozitive.

Apoi, alegeți Informații despre PC.

În partea dreaptă a ecranului vor fi afișate informații despre dispozitiv, inclusiv numele său.

Apăsați Redenumiți PC (Rename PC) și se va deschide o fereastă unde puteți face acest lucru. Scrieți noul nume (exact ca în Windows 7, nu veți putea folosi acele caractere interzise și, dacă încercați, Windows vă va anunța despre greșeală) și apoi apăsați Următorul (Next).

Windows vă va anunța că după repornire calculatorul va fi denumit folosind noul nume. Puteți să îl reporniți imediat sau puteți alege să mai așteptați.

Apăsați Repornire acum (Restart now) sau Repornire amânată (Restart later) în funcție de ceea ce preferați.

Concluzie

După cum ați putut vedea, schimbarea numelui calculatorului vostru este un proces ușor și liniar. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri legate de acest subiect, nu ezitați să folosiți formularul de comentarii de mai jos.