Află când a fost instalat Windows. Care este data originală de instalare?

Află când a fost instalat Windows. Care este data originală de instalare?

Ai nevoie să știi când a fost instalat Windows pe calculatorul sau dispozitivul tău? Poate îți trebuie aceste informații pentru muncă? Sau poate vrei să te lauzi cu cât de stabil este sistemul tău de operare după ani lungi de utilizare? Sau poate, dimpotrivă, nu vrei să rulezi Windows mai mult de șase luni fără a îl reinstala. Oricare ar fi motivul tău, iată cum verifici care este data de instalare a Windows-ului:

Reclamă

Lucruri pe care trebuie să le știi atunci când cauți data originală de instalare a Windows-ului

În primul rând, trebuie să știi că acest ghid funcționează pentru toate versiunile moderne de Windows, inclusiv Windows 10, Windows 7 și Windows 11. În al doilea rând, toate metodele pe care ți le arătăm sunt testate și confirmate în toate cele trei versiuni.

În funcție de ce Windows ai instalat și cum l-ai instalat, te poți afla în una dintre următoarele situații:

  • Ai instalat Windows pe curat. În acest caz, toate metodele din acest tutorial funcționează și oferă rezultate bune.
  • Ai făcut upgrade versiunii tale vechi de Windows la una mai nouă, ca, de exemplu, ai instalat Windows 10 drept update la vechiul tău Windows 7. În acest caz, primele patru metode îți arată data de instalare a versiunii curente de Windows. De exemplu, dacă ai făcut upgrade de la Windows 7 la Windows 10, îți arată data de instalare a Windows 10, nu a Windows 7. Pentru a afla data originală de instalare a primului Windows pe care l-ai avut, precum și data când ai făcut upgrade Windows-ului, urmează ultima metodă din acest tutorial.
  • Folosești Windows 10 sau Windows 11 și este singurul sistem de operare pe care l-ai avut pe PC. Totuși, de când ți-ai luat calculatorul sau de când ai instalat Windows, sistemul de operare a primit una sau mai multe actualizări majore. De exemplu, deși inițial tu ai avut Windows 10 Creators Update (versiunea 1703), sistemul de operare a primit mai multe actualizări majore, iar acum rulezi Windows 10 May 2021 Update (versiunea 21H1). În acest caz, primele patru metode îți arată data de instalare a ultimei versiuni majore. Dacă vrei să afli care este data originală de instalare (când ai instalat prima dată Windows 10), citește ultima metodă din acest ghid. De asemenea, aceasta îți arată și datele de instalare a tuturor upgrade-urilor pentru Windows 10.

1. Cum afli data de instalare a Windows folosind comanda systeminfo în Linia de comandă sau PowerShell

Prima metodă presupune utilizarea Liniei de comandă sau a PowerShell. Deschide CMD sau pornește PowerShell, în funcție de ce preferi. Tastează următoarea comandă și apasă Enter pe tastatură:

systeminfo | find "Install Date"

Pentru a afla data de instalare a Windows, poți folosi comanda systeminfo

Pentru a afla data de instalare a Windows, poți folosi comanda systeminfo

Într-o secundă sau două, ar trebui să vezi afișată Original Install Date (Data originală de instalare).

Reclamă

2. Cum verifici data de instalare a Windows din File Explorer sau Windows Explorer

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 11, deschide File Explorer. Dacă folosești Windows 7, deschide Windows Explorer. Apoi, mergi la unitatea C: pe care este instalat Windows, dă clic dreapta pe folderul Windows și alege Proprietăți.

Găsește folderul Windows și deschide-i Proprietățile

Găsește folderul Windows și deschide-i Proprietățile

În fereastra Proprietăți Windows, localizează câmpul Creat în fila General. Acesta îți arată când a fost creat folderul Windows pe calculatorul sau dispozitivul tău, atunci când ai instalat sistemul de operare.

Află când a fost instalat Windows folosind fereastra Proprietăți Windows

Află când a fost instalat Windows folosind fereastra Proprietăți Windows

Poți urma aceeași procedură și cu alte foldere de sistem, precum Fișiere program (Program Files).

3. Cum verifici data de instalare a sistemului de operare, în Setările din Windows 10

Dacă folosești Windows 10, deschide aplicația Setări. Apoi, mergi la Sistem și alege Despre. În partea dreaptă a ferestrei Setări, caută secțiunea Specificații Windows. Acolo găsești data de instalare a sistemului, în câmpul “Instalat pe” evidențiat și mai jos.

Cum verifici data de instalare a Windows 10 în Setări

Cum verifici data de instalare a Windows 10 în Setări

4. Cum găsești data de instalare a Windows, cu PowerShell, folosind comanda wmi și Registrul Windows

În PowerShell, poți rula și alte comenzi, mai complexe, care returnează rezultatul pe care îl cauți. Deschide PowerShell și execută comanda:

([WMI]'').ConvertToDateTime((Get-WmiObject Win32_OperatingSystem).InstallDate)

Vezi data de instalare a Windows în PowerShell

Vezi data de instalare a Windows în PowerShell

După câteva secunde, vezi data de instalare, într-un format inteligibil.

Reclamă

O altă comandă (pe care o poți folosi tot în PowerShell) citește valoare unei chei din Registrul Windows ce stochează data de instalare. Comanda este următoarea:

[timezone]::CurrentTimeZone.ToLocalTime(([datetime]'1/1/1970').AddSeconds($(get-itemproperty 'HKLM:\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion').InstallDate))

Descoperă data de instalare a Windows din PowerShell

Descoperă data de instalare a Windows din PowerShell

Ea afișează data de instalare, într-un format pe care îl poți înțelege ușor. Singura problemă este că vorbim de o comandă destul de lungă. Din fericire, o poți copia din acest tutorial și lipi direct în fereastra PowerShell.

5. Care este data originală de instalare? Cum aflu când a fost instalat Windows 10? (și actualizat)

Această ultimă metodă folosește PowerShell pentru a extrage informații din Registrul Windows și a le converti în ceva inteligibil. De asemenea, este singura metodă pe care o știm care să-ți spună care este data originală de instalare a Windows.

Data inițială de instalare a Windows-ului poate fi dificil de aflat dacă ai făcut upgrade de la o versiune mai veche de Windows (de exemplu, de la Windows 7 la Windows 10) sau dacă Windows 10 a primit una sau mai multe actualizări majore între timp. Iată cum funcționează:

Deschide PowerShell și rulează următoarele două comenzi (le poți copia/lipi):

[email protected](Get-ChildItem -Path HKLM:\System\Setup\Source* | ForEach-Object {Get-ItemProperty -Path Registry::$_}; Get-ItemProperty 'HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion')

$OS | Select-Object ProductName, ReleaseID, CurrentBuild, @{Name='InstallDate'; Expression={[timezone]::CurrentTimeZone.ToLocalTime(([datetime]'1/1/1970').AddSeconds($_.InstallDate))}} | Sort-Object "InstallDate"

Apasă Enter și PowerShell îți arată lista cu datele de instalare identificate:

Află care este data originală de instalare a Windows și actualizările ce au urmat, folosind comenzi avansate în PowerShell

Află care este data originală de instalare a Windows și actualizările ce au urmat, folosind comenzi avansate în PowerShell

După cum ai observat, pe calculatorul nostru de test cu Windows 10, inițial a fost instalat Windows 7 Ultimate, pe 4 august 2021. Însă, după aceea, l-am actualizat la Windows 10 și, în plus, au fost instalate și două actualizări majore după aceea. Folosind metodele anterioare din acest tutorial, ai fi aflat doar data de instalare a ultimei versiuni/actualizări de Windows 10 (versiunea 2009). Această metodă, însă, îți arată tot istoricul de instalări ale Windows disponibile, ceea ce este mai bine, nu crezi?

Cunoști și alte metode de a verifica data de instalare a Windows?

S-ar putea să existe și alte metode de a afla data și ora la care a fost instalat Windows. Dar, acestea s-ar putea să necesite conversia informațiilor pe care le oferă, astfel încât să le poți înțelege. Dacă știi și alte metode de a identifica data de instalare a Windows, spune-ne în comentariile de mai jos. Promitem să actualizăm acest tutorial cât mai curând posibil, pentru a ajuta și alți cititori.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Linia de comandă PowerShell Recomandate Sistem și Securitate Windows