4 moduri de a afla când a fost instalat Windows pe PC-ul tău

Este posibil să ai nevoie să știi când a fost Windows instalat pe sistemul tău. Poate ai nevoie de informația asta la serviciu, sau pentru că vrei să te lauzi cu stabilitatea Windows-ului tău după ani de abuz, ori poate nu vrei să treacă mai mult de șase luni de când l-ai instalat, fără o reinstalare. Indiferent de motiv, avem câteva metode simple pentru a afla răspunsul corect, cu o precizie foarte bună:

NOTĂ: Acest ghid este creat pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Toate metodele pe care le împărtășim sunt testate și confirmate în toate cele trei versiuni de Windows.

1. Folosește comanda systeminfo în Linia de Comandă ori PowerShell

Prima metodă implică utilizarea Liniei de Comandă ori a PowerShell. Deschide CMD sau deschide PowerShell, în funcție de ce aplicație preferi. Nu este nevoie să o deschizi cu drepturi de administrator. Introdu comanda următoare și apasă Enter pe tastatură: systeminfo | find "Original Install Date".

Windows, data instalare

În câteva secunde, vei vedea câmpul "Original Install Date" care afișează ceea ce cauți.

2. Folosește File Explorer sau Windows Explorer

Dacă ai Windows 10 sau Windows 8.1, deschide File Explorer. În Windows 7, deschide Windows Explorer. Apoi, deschide partiția C: unde Windows este instalat. Dă clic dreapta pe folderul Windows și apoi pe Proprietăți.

Windows, data instalare

În fereastra Proprietăți Windows, caută câmpul Creat, în fila General. Acesta îți arată când a fost creat folderul Windows pe dispozitivul tău. Acest folder este creat atunci când instalezi Windows.

Windows, data instalare

Poți urma aceeași procedură folosind și pentru alte foldere ale sistemului de operare, precum Program Files.

IMPORTANT: Am observat că în Windows 10, celelalte metode descrise în acest ghid returnează data la care a fost instalată cea mai nouă actualizare de Windows 10, nu când a fost instalat Windows 10 pentru prima dată. Dar, această metodă pare să returneze mereu data la care ai instalat Windows 10.

3. Folosește aplicația Setări pentru a vedea când a fost Windows 10 instalat

Dacă folosești Windows 10, deschide aplicația Setări. Apoi, mergi la Sistem și alege Despre. În partea dreaptă a ferestrei, derulează în jos până la secțiunea Specificațiile Windows. Aici este un rând numit "Instalat pe", care-ți arată data instalării Windows 10.

Windows, data instalare

4. Folosește PowerShell și diferite comenzi pentru a vedea când a fost instalat Windows

În PowerShell, poți executa alte comenzi mai complexe care returnează informația dorită. Deschide PowerShell, introdu comanda ([WMI]'').ConvertToDateTime((Get-WmiObject Win32_OperatingSystem).InstallDate) și apasă Enter:

Windows, data instalare

După câteva secunde, vezi data instalării într-o format ușor de citit și înțeles.

O altă comandă, pe care o poți folosi în PowerShell, citește valoarea unei chei de regiștri care stochează data instalării. Comanda este următoarea:

[timezone]::CurrentTimeZone.ToLocalTime(([datetime]'1/1/1970').AddSeconds($(get-itemproperty 'HKLM:SoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersion').InstallDate))

Windows, data instalare

Se afișează apoi data instalării într-un format inteligibil. Singura problemă este faptul că este lungă. Din fericire o poți copia rapid din ghidul nostru în fereastra PowerShell.

Știi și alte metode pentru a afla când a fost instalat Windows?

Sunt și alte metode pentru a afla data și ora instalării Windows pe sistemul tău, dar nu produc rezultate ușor de citit și înțeles. Este nevoie să convertești datele oferite într-un mod în care să înțelegi răspunsul oferit. Dacă știi și alte metode care returnează un răspuns ușor de citit și înțeles, nu ezita să lași un comentariu în care să le împărtășești cu noi.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows