Cum afli când a fost instalat Windows

Cum afli când a fost instalat Windows

Vrei să știi când ai instalat Windows pe calculatorul tău? Este posibil să ai nevoie de această informație pentru muncă sau poate vrei doar să te lauzi cu cât de stabil este sistemul tău de operare după atâția ani de abuz. Sau poate că pur și simplu nu vrei să rulezi Windows mai mult de șase luni fără a-l reinstala. Oricare ar fi motivul, iată cum verifici data de instalare a Windows-ului:

Reclamă

Lucruri de care trebuie să ții cont atunci când verifici data instalării Windows

Înainte de a-ți arăta cum afli data de instalare a Windows-ului tău, trebuie să știi câteva lucruri:

  • Deși capturile de ecran din acest tutorial sunt făcute în Windows 11 și Windows 10, comenzile din acest ghid funcționează pentru toate versiunile moderne de Windows, inclusiv Windows 7 sau Windows 8.1.
  • Dacă ai instalat Windows pe curat, de la zero, fără a aplica actualizări majore, toate metodele din acest tutorial funcționează și oferă rezultate bune.
  • Atunci când instalezi Windows 10 sau Windows 11, sistemul de operare își păstrează data de instalare corectă. Însă, atunci când instalezi o actualizare majoră, precum Windows 10 versiunea 22H2 sau Windows 11 versiunea 22H2, numărul de build se modifică, iar data de instalare este schimbată cu data instalării celei mai recente actualizări majore (build). Această modificare a datei de instalare are loc și atunci când actualizezi vechea versiune de Windows la una mai nouă, precum instalarea Windows 11 ca actualizare a vechiului Windows 10. Din acest motiv, majoritatea metodelor din acest ghid îți oferă data de instalare a versiunii tale actuale. Pentru a afla când a fost făcută prima instalare Windows, citește secțiunea BONUS de la sfârșitul acestui articol.

1. Cum verifici data instalării Windows din CMD, PowerShell sau Windows Terminal

Multe ghiduri similare de pe internet îți recomandă să deschizi Linia de comandă, să scrii această comandă și să apeși pe Enter:

systeminfo

Poți folosi și PowerShell sau Windows Terminal pentru a rula această comandă, nu doar CMD. Din păcate, deși returnează tone de date, găsirea câmpul datei instalării originale (Original Install Date) este dificilă. Totuși, acesta se află acolo, alături de alte informații precum versiunea de Windows pe care o folosești, proprietarul înregistrat sau procesorul utilizat.

Rularea comenzii systeminfo

Rularea comenzii systeminfo

Dacă vrei ca această comandă să afișeze doar data de instalare a sistemului de operare, folosește următoarea variantă a ei:

systeminfo | find "Install Date"

După ce apeși pe Enter, este afișat doar câmpul Original Install Date (Data instalării originale), care arată data și ora exactă când Windows a fost instalat sau actualizat pe calculatorul tău.

Cum verifici data instalării originale

Cum verifici data instalării originale

O comandă echivalentă este:

wmic OS get InstallDate

Totuși, modul în care afișează data instalării Windows nu este util. Mai întâi, apare anul, apoi luna, apoi ziua, urmată de ora exactă când a fost instalat, toate una după alta, fără niciun spațiu.

Data instalării nu este ușor de citit cu această comandă

Data instalării nu este ușor de citit cu această comandă

Dacă faci o comparație între captura de ecran de mai sus și cea de dinaintea ei, poți observa aceeași dată de instalare. Din cauza acestei probleme de formatare, nu recomand această comandă și evit să o folosesc.

Reclamă

2. Cum verifici data instalării Windows în aplicația Setări

Atât Windows 10, cât și Windows 11 afișează data instalării în aplicația Setări. Iată cum găsești aceste informații, mai întâi în Windows 10, iar apoi în Windows 11:

2.1. Când am instalat Windows 10? Unde verifici în aplicația Setări

Data de instalare a sistemului de operare poate fi verificată deschizând Setări (Windows + I). Accesează Sistem > Despre. În partea dreaptă a ferestrei Setări, ar trebui să vezi o secțiune numită Specificațiile Windows. Acolo, rubrica Instalat pe este urmată de data instalării.

Verificarea datei de instalare a Windows 10

Verificarea datei de instalare a Windows 10

Poți chiar să apeși pe butonul Copiere și să salvezi aceste informații în clipboard, pentru a le lipi în altă parte.

2.2. Când am instalat Windows 11? Unde verifici în aplicația Setări

În Windows 11, procesul este similar: începi prin a deschide aplicația Setări (Windows + I). În bara laterală din stânga, alege Sistem. În partea dreaptă, derulează până la secțiunea Despre și apasă pe ea.

În Setările din Windows 11, accesează Sistem > Despre

În Setările din Windows 11, accesează Sistem > Despre

Caută secțiunea Specificațiile Windows în partea dreaptă a ferestrei Setări. Poți găsi informațiile de care ai nevoie în dreptul rubricii Instalat pe.

Verificarea datei de instalare a Windows 11

Verificarea datei de instalare a Windows 11

Și aici poți să apeși pe butonul Copiere de lângă Specificațiile Windows pentru a salva informațiile în clipboard.

Reclamă

3. Cum verifici data instalării Windows în File Explorer

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 11, deschide File Explorer. Chiar dacă aplicația File Explorer arată diferit în Windows 10, față de Windows 11, procesul de a verifica data de instalare a sistemului de operare este același. Apasă pe Acest PC în panoul de navigare din stânga, deschide unitatea C: (unde este instalat Windows) și dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat) pe folderul Windows. În meniul contextual, alege Proprietăți.

Dă clic dreapta pe folderul Windows și alege Proprietăți

Dă clic dreapta pe folderul Windows și alege Proprietăți

În fila General din fereastra Proprietăți Windows, caută rubrica Creat. Aceasta arată când a fost creat folderul Windows pe calculatorul sau dispozitivul tău - când ai instalat Windows pentru prima oară.

Consultă câmpul Creat

Consultă câmpul Creat

IMPORTANT: Problema cu această metodă este că poate afișa o dată diferită de celelalte metode prezentate în acest ghid. Asta se întâmplă atunci când instalezi Windows, dar calculatorul tău nu este conectat la internet. În această situație, Windows nu știe data și ora exactă când este instalat până când nu termini instalarea și conectezi PC-ul la internet. Din păcate, nici măcar după ce sistemul de operare înregistrează această dată, tot nu modifică câmpul Creat al folderului Windows cu data corectă.

4. Cum găsești data instalării Windows folosind PowerShell sau Windows Terminal

Această metodă implică deschiderea PowerShell sau pornirea Windows Terminal. În oricare dintre aceste aplicații de linie de comandă, copiază și lipește comanda de mai jos și apasă pe Enter:

([WMI]'').ConvertToDateTime((Get-WmiObject Win32_OperatingSystem).InstallDate)

Verifică data instalării Windows în PowerShell

Verifică data instalării Windows în PowerShell

După câteva secunde, vei vedea data instalării într-un format lizibil, la fel ca în imaginea anterioară.

5. Cum găsești data de instalare a Windows din Registrul Windows

Această metodă este puțin mai complicată și începe cu deschiderea Registry Editor și navigarea la această cale:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion

Apoi, în partea dreaptă a ferestrei Registry Editor, caută cheia de registru InstallDate. Dacă dai dublu clic pe ea, valoarea pe care o vezi este data instalării Windows. Din nefericire, este afișată în format hexazecimal, ceea ce nu este util pentru majoritatea utilizatorilor, cu excepția cazului în care o convertești folosind un instrument precum Hexadecimal to Decimal Converter.

Verifică data instalării Windows în Registry Editor

Verifică data instalării Windows în Registry Editor

O modalitate mai simplă de a citi data instalării Windows din Registry este să deschizi PowerShell sau să pornești Windows Terminal, să copiezi și să lipești comanda de mai jos și să apeși pe Enter:

[timezone]::CurrentTimeZone.ToLocalTime(([datetime]'1/1/1970').AddSeconds($(get-itemproperty 'HKLM:\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion').InstallDate))

O alternativă mai bună este să folosești PowerShell

O alternativă mai bună este să folosești PowerShell

Astfel, deși data de instalare (InstallDate) căutată este stocată în Registrul Windows, trebuie să folosești PowerShell sau Windows Terminal pentru a afișa data de instalare a sistemului de operare într-un format lizibil. Este mult mai ușor decât să navighezi prin Registry Editor, nu-i așa?

Reclamă

BONUS: Care este data instalării originale? Cum pot stabili când a fost instalat/actualizat Windows 10 sau Windows 11?

Microsoft a lansat mai multe actualizări majore atât pentru Windows 10, cât și pentru Windows 11. Cu excepția metodei care implică File Explorer, toate celelalte îți vor arăta cea mai recentă dată de instalare, adică momentul când s-a instalat ultima actualizare majoră sau ultimul build de Windows. Dar ce se întâmplă dacă vrei să știi când a fost instalat Windows pe calculatorul tău pentru prima dată? Poți avea un PC cu Windows 11 acum, dar poate că inițial a rulat Windows 10. Sau, ca în exemplul de mai jos, deși am instalat inițial buildul 19043 a Windows 10, aceasta a primit ulterior o actualizare la compilarea 19045. Dacă vrei să afli data instalării inițiale a Windows, deschide PowerShell sau Windows Terminal și rulează mai întâi această comandă:

$OS=@(Get-ChildItem -Path HKLM:\System\Setup\Source* | ForEach-Object {Get-ItemProperty -Path Registry::$_}; Get-ItemProperty 'HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion')

După ce apeși pe Enter, copiază și lipeste această a doua comandă și ruleaz-o:

$OS | Select-Object ProductName, ReleaseID, CurrentBuild, @{Name='InstallDate'; Expression={[timezone]::CurrentTimeZone.ToLocalTime(([datetime]'1/1/1970').AddSeconds($_.InstallDate))}} | Sort-Object "InstallDate"

Acum poți vedea, în sfârșit, când a fost instalată fiecare build de Windows pe calculatorul tău.

Află când au fost instalate toate versiunile de Windows

Află când au fost instalate toate versiunile de Windows

În imaginea de mai sus, poți vedea că am instalat prima dată Windows 10 pe 20 mai 2021. Apoi, pe 3 decembrie 2021, a primit o actualizare majoră. Dacă ai o situație similară, citește aceste ghiduri pentru a potrivi numerele de build cu versiunile reale de Windows, pe care le-ai instalat:

Știi alte metode de a afla când a fost instalat Windows?

Acestea sunt toate metodele pe care le cunosc pentru a verifica data de instalare a sistemului de operare pe orice calculator Windows. După cum poți vedea, unele metode sunt super rapide și ușor de folosit, iar altele sunt mai complicate. Informațiile obținute cu fiecare metodă pot fi diferite, așa că încearcă-le, înțelege ce face fiecare metodă și alege-o pe cea care se potrivește nevoilor tale. Înainte de a închide acest tutorial, dacă știi alte metode ce-ți oferă data instalării Windows, spune-mi-le într-un comentariu mai jos. Sunt sigur că și alți cititori le vor aprecia.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Linia de comandă PowerShell Recomandate Windows