iPhone-urile au NFC? Cum activezi NFC pe un iPhone?

NFC este o tehnologie populară, disponibilă de mulți ani. Este folosită peste tot, de la boxe portabile la sisteme de plăți și pentru tot felul de lucruri, de la transferuri de contacte sau fișiere la asocierea smartphone-ului cu mașina ta. Sunt multe posibilități și la fel de multe sunt și întrebările legate de caracteristicile NFC ale iPhone-urilor. Dacă vrei răspunsuri simple la întrebări precum “Este NFC activat pe iPhone?”, “Cum pornesc NFC pe iPhone-ul meu?” sau “Are iPhone 12 NFC?”, citește mai departe:

NOTĂ: Dacă nu știi ce este NFC și de ce este atât de popular, îți sugerăm să citești mai întâi acest articol: Ce este NFC și ce face această tehnologie?.

Cum activezi NFC pe un iPhone?

Vom începe direct: nu poți să activezi sau să dezactivezi NFC pe un iPhone! De ce? Răspunsul este mai simplu decât te-ai putea aștepta: funcția NFC de pe iPhone este activată sau dezactivată de către aplicațiile care au nevoie de ea. Spre deosebire de NFC în Android, unde este relativ simplu să pornești sau să oprești NFC direct din sistemul de operare, în iOS nu există un comutator principal pentru NFC.

iPhone-urile nu au un comutator NFC ca telefoanele cu Android

Ce iPhone-uri au NFC?

Toate iPhone-urile lansate în ultimii ani au NFC. De fapt, fiecare iPhone de la iPhone 6 încoace, acesta fiind lansat în 2014, are un cip NFC inclus. Dacă vrei detalii pentru a fi convins, iată lista completă de iPhone-uri cu NFC:

  • iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE (Gen 1)
  • iPhone 7, iPhone 7 Plus
  • iPhone 8, iPhone 8 Plus
  • iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone SE (Gen 2)
  • iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max

iPhone SE 2nd Gen are NFC

NOTĂ: Dacă nu ești sigur ce model ai, citește ghidul nostru despre cum afli ce iPhone deții.

Prima generație de iPhone-uri cu NFC - modelele iPhone 6 - limitau funcțiile NFC la plăți prin Apple Pay și atât. Însă, iPhone 7 și modelele ce au urmat permit utilizarea NFC și pentru citirea de etichete NFC, folosind aplicații dezvoltate de terțe companii. În plus, începând cu iOS 13 și lansarea iPhone XS și XR, iPhone-urile pot inclusiv să codeze etichete NFC folosind aplicații NFC terțe precum NFC TagWriter by NXP. Și, în cele din urmă, începând cu iPhone XS și mergând până la iPhone 12, aceste smartphone-uri sunt capabile și să citească etichete NFC în fundal, permanent. Cu alte cuvinte, nu mai ai nevoie să instalezi aplicații și să citești manual etichete NFC: este de ajuns să apropii iPhone-ul de de o etichetă NFC și el o va identifica automat.

Pentru a te ajuta să verifici mai ușor dacă iPhone-ul tău are NFC și cum îl poți folosi, am creat următorul tabel:

Compatibilitate și funcții NFC pe iPhone-uri

Cum folosești funcția NFC pe un iPhone

Acum știi dacă iPhone-ul tău are sau nu NFC. Dar știi cum să folosești funcțiile NFC? Cel mai bun exemplu pe care ți-l putem da este Apple Pay, deoarece este disponibil pe toate iPhone-urile cu NFC începând cu iPhone 6, dar și pentru că funcționează la fel pe toate. Atunci când mergi într-un magazin, restaurant, taxi sau oriunde altundeva unde poți să plătești cu un iPhone, tot ce trebuie să faci este să atingi Touch ID-ul cu degetul și să ții iPhone-ul cu partea de sus în apropierea cititorului de carduri contactless (fără contact). Când faci acest lucru, iPhone-ul tău activează automat cipul NFC și permite Apple Pay să îl folosească pentru a plăti.

Un card înrolat în Apple Pay

Iată un clip video cu tot procesul: How to pay in stores using Touch ID.

NOTĂ: Apropo, dacă te întrebi cumva unde se găsește antena NFC pe iPhone, aceasta se află în partea superioară a spatelui iPhone-ului, în marginea de sus. De aceea ți-am spus în paragraful anterior să ții partea de sus a iPhone-ului peste cititorul de carduri contactless (fără contact). 🙂

Tu folosești cipul NFC de pe iPhone-ul tău?

Near Field Communication (NFC) este o tehnologie din ce în ce mai populară. Sunt multe tipuri de dispozitive care o folosesc pentru tot felul de scopuri, care mai de care mai diverse, de la simple asocieri prin Bluetooth sau afișarea de cărți de vizită, până la efectuarea de plăți în magazine și alte locuri. Tu folosești funcția NFC de pe iPhone-ul tău și pentru altceva în afară de plăți? Suntem curioși să aflăm, așa că nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Hardware și sunete iOS Rețea și Internet Wireless