Problemă: Ecranul meu s-a făcut alb-negru sau gri în Windows 10

Atunci când folosești Windows 10 și apeși mai multe taste de pe tastatură, fără să fii atent, poți să-ți faci ecranul să treacă subit de la color la alb-negru. Această schimbare este bruscă și nu ai făcut nimic altceva să o provoci, decât sa apeși niște taste. Iată cum să rezolvi problema și ce o provoacă:

Descrierea problemei: ecranul meu devine alb-negru

În timp ce lucrezi la PC-ul tău cu Windows 10, ecranul se schimbă brusc din color în alb negru sau gri, ca în captura de ecran de mai jos. Nu ai idee ce a provocat asta și o repornire a Windows 10 nu rezolvă problema.

Windows 10, ecran, gri, alb negru

De asemenea, dacă-ți actualizezi ori reinstalezi driverele video, nimic nu se schimbă. Din fericire, soluția este rapidă și ușoară. Nu trebuie să pierzi vremea reinstalând drivere video ori Windows 10.

Soluția: dezactivează filtrele de culoare din Windows 10

Cea mai rapidă soluție este să apeși tastele: Windows + CTRL + C. Ecranul tău va redeveni color. Dacă apeși Windows + CTRL + C din nou, se va face iarăși gri. Această scurtătură de la tastatură activează și dezactivează filtrele de culoare pentru ecran. Ele au fost create pentru persoanele cu probleme de vedere, pentru a le permite să activeze un anumit filtru și a vedea mai bine ecranul.

Pentru a dezactiva filtrul de culoare activ, poți folosi și mouse-ul ori un ecran tactil: deschide Setări (Settings) și mergi la Simplificare acces (Ease of Access).

Windows 10, ecran, gri, alb negru

În coloana din stânga, alege „Culoare și contrast înalt” (Color & high constrast).

Windows 10, ecran, gri, alb negru

Pe partea dreaptă a ferestrei Setări (Settings), caută un comutator care spune: „Aplicare filtru de culoare” (Apply color filter). Mută-l pe poziția Dezactivat (Off).

Windows 10, ecran, gri, alb negru

Acum ecranul este iarăși color.

De ce a avut loc schimbarea de culoare?

Problema a avut loc fără să-ți dai seama, pentru că ai apăsat din greșeală (ori intenționat), tastele Windows + CTRL + C. Asta activat filtrul de culoare gri, care este filtrul implicit din Windows 10. Așa cum ai văzut, dezactivarea lui este simplă și rapidă. Dacă ți-a plăcut acest tutorial, nu ezita să citești și articolele recomandate mai jos.