Întrebări simple: Ce este o rețea wireless mesh ori un sistem whole-home WiFi?

Rețelele wireless de tip mesh (plasă), denumite și sisteme WiFi whole-home (toată-casa), sunt cele mai noi cuvinte cheie din lumea rețelisticii pentru consumatorii casnici. Sună cel puțin interesant și pe unii s-ar putea sa-i impresioneze când aud "sistem WiFi pentru toată casa". Dar ce înseamnă acești termeni și ce utilitate au astfel de rețele în lumea reală? De ce ar trebui să-ți pese de sistemele wireless de tip mesh? Citește acest articol pentru a afla:

Ce este o rețea wireless de tip mesh ori un sistem WiFi pentru toată casa?

O rețea wireless de tip mesh (plasă) este un sistem de stații wireless care lucrează împreună pentru a oferi o rețea wireless într-o anumită zonă. Stațiile comunică între ele pentru a stabili cea mai bună cale pentru a trimite date între clienții conectați la rețea. Te poți gândi la o rețea Peer-to-Peer (P2P) în care fiecare stație/hub este conectat la celelalte și la internet. În magazine, mulți producători își descriu sistemele de tip mesh ca fiind sisteme WiFi whole-home, adică pentru toată casa.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, să ne uităm la rețelele wireless tradiționale pe care le găsești într-o casă. Ai un router wireless care este conectat la internet. Slujba lui este să emită semnalul wireless și să administreze comunicarea dintre toți clienții wireless conectați la rețea. Pentru a accesa internetul, un dispozitiv din rețea, cum ar fi un laptop, are nevoie să se conecteze la rețeaua WiFi emisă de router și să comunice în mod continuu cu routerul, care acționează ca un intermediar între internet și laptop. Routerul administrează în mod similar toți clienții conectați la rețea și datele transmise de și către aceștia.

Routerele WiFi pot emite semnal wireless bun în spații care variază ca mărime, în funcție de puterea lor hardware și caracteristicile lor. Dar, pe măsură ce te depărtezi de router, semnalul devine din ce în ce mai slab și, la un moment dat, nu te vei mai putea conecta la rețea. Problema este exacerbată în casele de mari dimensiuni, cu mulți pereți care separă routerul de clienții wireless.

Într-o rețea wireless de tip mesh, doar una dintre stații are acces direct la internet. Această stație comunică cu celelalte din rețea și împreună oferă acces la internet și la rețeaua wireless, pentru toți clienții conectați. Astfel, poți beneficia de un semnal wireless în spații de mari dimensiuni, unde routerele tradiționale ar fi limitate de puterea lor de transmisie. Stațiile mesh se folosesc una de alta pentru a crea o legătură wireless continuă, minimizând impactul pereților care absorb semnalul wireless și a altor obstacole. Astfel, posibilitatea de a avea "zone moarte" pentru semnalul WiFi scade foarte mult.

Toate stațiile dintr-o rețea de tip mesh emit o rețea wireless cu același nume și aceleași caracteristici, indiferent de câte noduri/stații adaugi.

Când au fost inventate rețelele wireless de tip mesh?

Prima rețea wireless de tip mesh a fost implementată de armata SUA în 1997 iar a doua, de Georgia Institute of Technology, din Atlanta, în 1999. Începând cu 2004, conceptul a cunoscut o adopție crescândă în sectorul comercial. Rețelele de tip mesh sunt folosite pentru a oferi conexiuni internet în zone rurale, în operațiuni specializate de business, pe zone geografice mari, și în armată.

Primul sistem WiFi de tip mesh disponibil consumatorilor casnici la nivel mondial a fost Google WiFi. Acesta a fost lansat în Decembrie 2016.

Caracteristicile esențiale ale sistemelor Wi-Fi pentru toată casa

Astăzi poți găsi pe piața internatională multe sisteme WiFi de tip mesh, pentru consumatorii casnici. Numărul lor crește în fiecare lună. Acestea diferă de rețelele wireless tradiționale în următoarele moduri:

 • Majoritatea sistemelor WiFi pentru toată casa folosesc smartphone-ul într-un mod fără precedent. Ele sunt adesea administrate cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone sau tabletă. Aplicația comunică cu sistemul de tip mesh prin wireless sau Bluetooth, sau prin ambele tehnologii, în funcție de producătorul modelului pe care îl folosești.
 • Emit semnalul wireless pe benzile de 2.4 GHz și 5 GHz, folosind același nume de rețea pe ambele benzi. Clienții wireless care au suport doar pentru standardul 802.11n sunt conectați automat pe frecvența de 2.4 GHz iar cei cu suport pentru standardul 802.11ac sunt conectați pe frecvența de 5 GHz.
 • Sistemele pentru acasă au, de obicei, două sau trei stații, în funcție de producător.
 • Unele sisteme de tip mesh sunt integrate cu asistenți virtuali precum Alexa sau Google Assistant, ceea ce le face mai prietenoase în interacțiunea cu utillizatorul, decât reușesc să fie routerele tradiționale.

Avantajele rețelelor wireless de tip mesh

Rețelele wireless de tip mesh (plasă) au câteva avantaje semnificative față de rețelele wireless tradiționale, administrare de un router:

 • Poți adăuga câte stații ai nevoie, astfel încât să îmbunătățești zona de acoperire a rețelei wireless. Poți cumpăra stații separat și să le adaugi în funcție de nevoile tale, fără un efort de configurare adițional.
 • Rețelele wireless de tip mesh emit un singur nume pentru rețeaua wireless, iar această rețea este emisă pe frecvențele de 2.4 GHz și de 5 GHz. Dispozitivele mai vechi care au suport doar pentru standardul 802.11n, se vor conecta la rețea pe frecvența de 2.4 GHz iar dispozitivele mai noi, cu suport pentru standardul 802.11ac, se vor conecta la frecvența mai rapidă de 5 GHz.
 • Rețelele wireless de tip mesh oferă rerutare dinamică. Asta înseamnă că aleg în mod automat cea mai bună cale pentru pachetele trimise între clienți, astfel încât să evite congestiile.
 • Se auto-descoperă și configurează. Fiecare nouă stație își găsește în mod automat "surorile" și își copiază setările folosite de rețea. Astfel, poți să adaugi și să elimini stații iar cele care rămân funcționale se ajustează în mod automat pentru a oferi cele mai bune performanțe posibile.
 • Performează mai bine decât routerele wireless în zonele unde semnalul wireless este blocat de pereți și interferențe.

Dezavantajele rețelelor wireless de tip mesh

Nu este totul lapte și miere. Există și câteva dezavantaje importante de luat în seamă:

 • Sistemele wireless pentru toată casa suferă de "vendor lock-in". Spre deosebire de routerele și repeaterele wireless care merge bine împreună chiar dacă sunt create de producători diferiți, sistemele de tip mesh merg doar cu stații din aceiași familie, de la același producător și același model. Dacă alegi ASUS, TP-LINK, Google, NetGear, Linksys sau alt producător, ești blocat cu același producător atunci când vrei să-ți extinzi raza de acoperire a rețelei wireless. De aceea, este și mai important să faci o alegere înțeleaptă atunci când alegi un sistem în detrimentul altuia.
 • Prețul este mai mare decât al alternativelor tradiționale, dacă nu ai nevoi de acoperire într-o zonă de mari dimensiuni. Rețelele wireless de tip mesh merg în orice tip de zonă. Dar, dacă nu ai un apartament mare ori o casă, o rețea wireless de tip mesh este mai scumpă de implementat decât o rețea tradițională cu routere și repeatere.
 • Adăugarea de noi stații crește latența și scade lățimea de bandă disponibilă. Nu poți adăuga stații noi la nesfârșit. La un moment dat, va înceta să mai funcționeze și viteza pe care o vei obține va fi din ce în ce mai slabă.
 • Unii producători oferă stații fără porturi USB. Utilizatorii avansați nu vor putea conecta hard disk-uri externe sau imprimante prin portul USB. Vor trebui să găsească alte metode pentru conectarea lor.
 • Unele sisteme WiFi pentru toată casa pot fi configurate doar de pe mobil. Unii producători, precum Google, oferă doar o aplicație de smartphone pentru administarea rețelei. Utilizatorii avansați vor considera că sunt limitați de această abordare, deoarece nu vor putea configura prea multe în ceea ce privește funcționarea rețelei lor. Alți producători, precum ASUS, continuă să ofere și interfețe web pentru administrarea rețelelor de tip mesh, cu opțiuni avansate de configurare.
 • Unele sisteme WiFi pentru toată casa nu au o frecvență rezervată doar pentru comunicarea între stații. Asta înseamnă că nu poți să obții o rețea wireless mai rapidă decât una tradițională, ci doar o rază de acoperire mai mare.

Poți obține aceleași rezultate cu un router wireless și câteva repeatere/range extendere?

Dacă scopul tău este să crești zona de acoperire a rețelei wireless din casa ta, poți continua să folosești routerul tău și să adaugi repeatere sau range extendere în zonele cu probleme de acoperire. Dar există câteva neajunsuri de luat în considerare:

 • Trebuie să administrezi separat fiecare dispozitiv care emite semnal wireless. Asta devine și mai complicat atunci când dispozitivele folosite sunt de la producători diferiți. Ai nevoie să înveți interfețe diferite de administrare, să cauți actualizări de firmware în mai multe locuri, să faci actualizări de firmware pentru fiecare dispozitiv în parte, etc. Când ai o rețea de tip mesh, administrezi toate stațiile într-un singur loc, ca și cum ar fi un singur dispozitiv și nu mai multe. Setările tale și actualizările de firmware sunt propagate automat pe fiecare stație din sistem, fără intervenția ta manuală pe fiecare stație în parte.
 • Unele routere wireless și repeatere te forțează să folosești nume diferite pentru rețeaua wireless emisă de fiecare. Asta înseamnă că utilizatorii rețelei trebuie să știe la ce nume de rețea să se conecteze în funcție de poziția lor și puterea semnalului WiFi disponibil în încăperea în care se află. Rețelele mesh fac asta în mod automat și emit semnal wireless folosind același nume de rețea. Apoi, sistemul decide la ce stație se conectează fiecare client, în funcție de poziția sa.
 • Dacă ai nevoie de acoperire wireless pe o zonă mare, într-o casă mare, rețelele tradiționale cu routere și repeatere devin mai scumpe. Dacă ai nevoie să oferi o rețea wireless într-o zonă de dimensiuni mai mari, rețelele convenționale te pot costa mai scump în ceea ce privește hardware-ul achiziționat și administrarea sa.

Ce sisteme WiFi pentru toată casa sunt disponibile pentru consumatori?

Când am publicat acest articol, există pe piață, următoarele sisteme: Eero, Google WiFi, Linksys Velop, Luma Whole Home WiFi, NeatGear Orbi și TP-LINK Deco.

De asemenea, a fost anunțată și lansarea următoarelor sisteme: ASUS Lyra, ASUS Lyra Mini și D-Link Covr.

Ce părere ai despre rețelele wireless de tip mesh?

Acum știi ce sunt rețelele wireless de tip mesh ori sistemele WiFi pentru toată casa. Reprezintă o tehnologie interesantă pentru tine și nevoile tale? Vrei să-ți cumperi un astfel de sistem? Spune-ne părerea ta folosind formularul de comentarii accesibil mai jos.