Review memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB

Review memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB
Rating

Linia de hardware de gaming de la ADATA poartă numele de XPG, de la Extreme Performance Gear (Echipament cu Performanțe Extreme). Una dintre cele mai noi componente din această serie este un kit de module de memorie DDR4, cu iluminare RGB, numit SPECTRIX D60G. Am primit aceste module de memorie în testare și, după câteva săptămâni în care le-am folosit, îți spunem ce impresie ne-au lăsat. Dacă te afli în căutarea unei oferte bune de RAM DDR4 cu iluminare RGB, citește recenzia noastră și află ce părere avem despre ADATA XPG SPECTRIX D60G:

Reclamă

ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB: Pentru cine este o alegere potrivită?

Aceste module de memorie sunt o alegere foarte bună pentru:

 • Pasionații de jocuri și creatorii de conținut care au nevoie de RAM DDR4 rapid
 • Utilizatorii care vor performanțe excelente la un preț rezonabil
 • Pasionații cărora le place iluminarea RGB și vor module de memorie care să fie compatibile cu diverse sisteme de iluminare (inclusiv ASUS AURA SYNC, GIGABYTE RGB FUSION, MSI MYSTIC LIGHT SYNC și ASRock RGB LED)

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre modulele de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB:

 • Oferă performanță de top, viteză și latență excelentă
 • Radiatoarele au un design plăcut, cu lumini RGB
 • Efectele de lumină pot fi sincronizate cu cele ale altor componente hardware de la alți producători
 • Prețul este rezonabil
 • Au garanție pe viață

Nu am identificat niciun neajuns legat de utilizarea acestui kit de memorii.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Când te uiți la modulele de memorie ADATA's XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB, poți vedea imediat atenția la detalii, chiar înainte de a le monta în calculatorul tău. Ne place designul lor inspirat din procesul de tăiere al diamantelor și ne place iluminarea RGB. Suntem siguri că și ție îți vor plăcea. Performanțele sunt de top, iar prețul pe care ADATA îl cere este unul rezonabil. Aceste module de memorie sunt o alegere bună pentru oricine își dorește viteză și eleganță la un preț corect. Recomandăm modulele de memorie ADATA's XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB tuturor cititorilor noștri, inclusiv acelora care sunt pasionați de jocuri sau creatori de conținut.

Despachetarea modulelor de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB

Modulele de memorie vin în niște cutii mici. Au un fundal negru și o imagine mare a unui modul de memorie în partea din față. De asemenea, poți vedea numele complet al produsului cumpărat, capacitatea și numărul de module RAM din cutie. O caracteristică bună și care este prezentată pe cutie, este faptul că modulele sunt compatibile cu sistemele de iluminare RGB de la ASUS, GIGABYTE, MSI și alți producători de plăci de bază.

Pachetul cu memoriile SPECTRIX D60G
Pachetul cu memoriile SPECTRIX D60G

Pe spatele cutiei, poți să vezi modulele de memorie prin două găuri mici, precum și alte informații, inclusiv o parte din caracteristicile tehnice mai importante, numerele seriale și detaliile de contact ale ADATA.

ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB - Spatele cutiei
ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB - Spatele cutiei

Deschide cutia și găsești modulele de memorii așezate într-un suport transparent din plastic.

ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB - Ce găsești în cutie
ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB - Ce găsești în cutie

Despachetarea modulelor de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB este o experiență simplă și rapidă.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

Memoriile ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB sunt vândute în perechi de câte 8 GO. Noi am primit în teste patru astfel de module RAM, având o capacitate totală de 32 de GO.

Modulele de memorie SPECTRIX D60G
Modulele de memorie SPECTRIX D60G

Primul lucru care îți sare în ochi atunci când montezi modulele de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB este faptul că au o suprafață iluminată RGB foarte mare. Design-ul suprafețelor modulelor conține două linii lungi cu lumini RGB, iar partea iluminată RGB ocupă peste 60% din suprafața totală a modulului. Acest lucru înseamnă 9497 mm2. Conform ADATA, aceasta este cea mai întinsă suprafață iluminată RGB de pe toate memoriile din lume, așa că dacă ești un fan al luminilor RGB, vei aprecia cu siguranță acest detaliu.

Modulele de memorie SPECTRIX D60G instalate într-un PC de gaming
Modulele de memorie SPECTRIX D60G instalate într-un PC de gaming

Iluminarea RGB de pe aceste module de memorie poate fi ajustată și sincronizată cu celelalte componente hardware și periferice RGB pe care le ai, deoarece memoriile oferă suport pentru mai multe sisteme de iluminare RGB de la diverși producători: ASUS AURA SYNC, GIGABYTE RGB FUSION, MSI MYSTIC LIGHT SYNC și ASRock RGB LED.

Efecte de lumină pe modulele de memorie SPECTRIX D60G
Efecte de lumină pe modulele de memorie SPECTRIX D60G

Forma memoriilor D60G este interesantă, inspirată de diamantele tăiate, cu suprafețe multifațetate și unghiuri ascuțite. Totuși, suprafețele RGB nu sunt acolo doar ca să arate frumos ci și ca să ajute modulele de memorie la disiparea căldurii.

Memoriile SPECTRIX D60G
Memoriile SPECTRIX D60G

Modulele de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB sunt disponibile în câteva versiuni diferite, fiecare cu specificațiile sale:

 • DDR4-3000: Viteză PC4-24000, Capacitate 8GO x 2, Latență CL16-18-18, Voltaj 1,35V
 • DDR4-3200: Viteză PC4-25600, Capacitate 8GO x 2, Latență CL16-18-18, Voltaj 1,35V
 • DDR4-3600: Viteză PC4-28800, Capacitate 8GO x 2, Latență CL17-18-18, Voltaj 1,35V
 • DDR4-4133: Viteză PC4-33000, Capacitate 8GO x 2, Latență CL19-19-19, Voltaj 1,4V

Toate cele patru versiuni suportă Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0, așa că poți să le configurezi și să faci overclocking ușor.

Reclamă

Dacă vrei mai multe detalii despre specificațiile acestor module de memorie, vizitează XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB.

Memoriile ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB arată frumos în orice calculator desktop. De asemenea, sunt disponibile în patru versiuni diferite și fiecare dintre ele are specificații de vârf ce ar trebui să mulțumească orice utilizator.

Utilizarea modulelor de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB

Am montat modulele de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB într-un calculator desktop cu următoarea configurație: un procesor AMD Ryzen 7 2700 cu o frecvență de bază de 3200MHz, o placă de bază ASUS Crosshair VII Hero (Wi-Fi), o placă video ASUS ROG Strix GTX 1660 Ti Gaming OC cu 6GO de memorie și un SSD XPG Gammix S11 Pro produs de ADATA. Poți vedea mai multe detalii în captura de ecran de mai jos.

Detalii afișate de HWiNFO64 despre calculatorul de teste
Detalii afișate de HWiNFO64 despre calculatorul de teste

Am testat și folosit memoriile DDR4-3000 ce sunt evaluate ca PC4-24000, cu o latență CL16-18-18 și un voltaj de 1,35 volți. Așa cum am menționat mai devreme, am avut două perechi de module de memorie: 8 GO x 4 (32 GO).

Detalii oferite de CPU-Z despre memorii
Detalii oferite de CPU-Z despre memorii

Pe calculatorul nostru de teste, modulele de memorie D60G au funcționat perfect. Windows 10 le-a identificat corect și, în timpul celor două săptămâni cât le-am folosit, nu am întâmpinat vreo eroare legată de memorie. Deși am avut 32 GO de RAM, sistemul de operare nu a a avut niciodată nevoie de mai mult de 9 sau 10 GO pentru a funcționa în timp ce navigam pe internet sau foloseam aplicațiile Office. În jocuri, a folosit mai multă memorie, dar adevărul este că 32 GO este mult chiar și pentru jocurile moderne. 16 GO este probabil destul pentru majoritatea jocurilor. Însă, dacă ești un editor video sau dacă lucrezi cu soluții de virtualizare care necesită multă memorie RAM pentru a funcționa rapid, vei fi fericit dacă vei cumpăra mai mult de două module de 8 GO.

Utilizarea memoriei și alte informații afișate în Managerul de activități
Utilizarea memoriei și alte informații afișate în Managerul de activități

De asemenea, am jucat multe jocuri și am rulat teste sintetice pe calculatorul nostru, cel pe care am instalat și modulele de memorie D60G. Am jucat World War Z, Star Control: Origins, Battlefield V, Far Cry New Dawn, Shadow of the Tomb Raider, Tom Clancy's The Division 2, Metro Exodus, Fortnite, Apex Legends și League of Legends, și am rulat 3DMark și Unigine Superposition aproape zilnic. Este de ajuns să spunem că modulele de memorie au funcționat extraordinar cu toate aceste jocuri și aplicații de testare, oferind performanțe excelente.

Suntem foarte mulțumiți de performanțele oferite de memoriile ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB, atât în activitățile obișnuite de zi cu zi, cât și în jocuri și benchmark-uri.

Performanțe în benchmark-uri

Pentru a verifica dacă specificațiile oficiale ale acestor memorii sunt corecte, am rulat și câteva benchmark-uri dedicate. Primul dintre ele a fost Cache & Memory Benchmark oferit de AIDA64. După cum vezi în captura de ecran de mai jos, modulele de memorie D60G au viteze excelente pentru lățimea de bandă: 45615 MB/s la citire, 44443 MB/s la scriere și 44420 MB/s la copiere. Latența măsurată a fost de 81,5 nanosecunde, aceasta fiind o valoare bună având în vedere viteza acestor memorii.

AIDA64 Cache & Memory Benchmark
AIDA64 Cache & Memory Benchmark

Apoi, am folosit testele Memory Mark din PassMark PerformanceTest. Scorul pe care l-am obținut a fost de 2144, acesta fiind un scor excelent în comparație cu sistemele care folosesc același procesor ca noi și au module RAM DDR4 similare.

Testele PassMark Memory și comparația cu alte module de memorie similare
Testele PassMark Memory și comparația cu alte module de memorie similare

Cel de-al treilea benchmark pe care l-am folosit a fost UserBenchmark. Modulele noastre D60G au obținut un scor de 102%, ceea ce înseamnă că performanța lor este excelentă pe sistemul nostru. De asemenea, rezultatele sunt destul de asemănătoare cu cele pe care le-am obținut în AIDA64.

Resultate în UserBenchmark
Resultate în UserBenchmark

Testele sintetice pe care le-am rulat ne spun toate același lucru pe care l-am observat și noi în timp ce foloseam PC-ul de testare: memoriile ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB funcționează impecabil și reprezintă o alegere excelentă pentru oricine vrea viteză, atât pentru pasionații de jocuri cât și pentru creatorii de conținut.

Intenționezi să cumperi modulele de memorie ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB?

Acum știi ce părere avem despre memoriile ADATA XPG SPECTRIX D60G DDR4 RGB. De asemenea, știi cum se comportă în realitate și în benchmark-uri. Ai deja acest kit de memorie, sau intenționezi să-l cumperi în viitorul apropiat? Ce părere ai despre acest model? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate