Review placa video ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC

Review placa video ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC
Rating

Mulți dintre editorii noștri de la Digital Citizen sunt gameri și, din acest motiv, ne străduim mereu să avem hardware care să poată rula jocurile noastre preferate, la o calitate grafică înaltă. Am primit recent, pentru testare, o placă video mid-range de la ASUS, numită ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC, care promite să ofere o performanță excelentă la un preț mediu. După câteva zile de benchmark-uri și de jucat unele dintre cele mai populare jocuri ale momentului, vrem să îți spunem mai multe despre performanțele oferite de această placă video. Să începem:

Reclamă

ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC: Pentru cine este o alegere potrivită?

Placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC este o alegere excelentă pentru persoanele care:

 • Își doresc să se poată juca la o calitate grafică înaltă, în Full HD sau Quad HD
 • Vor performanțe solide, dar nu au bugetul pentru plăcile video high-end
 • Vor o placă video cu un sistem de răcire excelent
 • Le place iluminarea RGB și își doresc o placă video compatibilă cu ASUS AURA SYNC
 • Sunt fani ai mărcii Republic of Gamers

Pro și contra

Există multe lucruri bune de spus despre ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC:

 • Oferă o performanță excelentă, la un preț bun, comparativ cu plăcile grafice high-end
 • Țintește spre cea mai bună calitate a imaginii în rezoluții 1080p sau 1440p, pe un monitor cu o rată de reîmprospătare de 60Hz
 • Este silențioasă, cu un sistem de răcire excelent
 • Este supratactată din fabrică și este ușor de overclock-at chiar mai mult, cu ajutorul GPU Tweak II
 • Are iluminare RGB și este compatibilă cu AURA SYNC
 • Are un comutator fizic care îți permite să o folosești în modul silențios, sau în modul de performanță
 • Are o placă de protecție superioară, care nu numai că o protejează, ci și arată bine
 • Majoritatea aplicațiilor incluse sunt utile

Există, de asemenea, câteva aspecte negative pe care trebuie să le iei în considerare:

 • Nu oferă suport pentru ray tracing
 • Prețul său este relativ apropiat de cel al unei Nvidia Geforce RTX 2060 (care suportă ray tracing și DLSS - Deep Learning SuperSampling)
 • Nu include niciun joc
Notă produs 4/5

Verdict

După ce am jucat multe jocuri pe placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC, trebuie să spunem că ne place mult. Este o placă grafică excelentă care oferă performanțe solide fiind, în același timp, rece și silențioasă, la un preț excelent. Calitatea sa de construcție este de top, iar designul său este plăcut. Dacă nu intenționezi să te joci jocuri în rezoluții 4K și nu ești interesat de tehnologia ray tracing, merită să iei în considerare achiziția plăcii grafice ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC.

Despachetarea ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC

Placa video ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC vine într-o cutie mare, care arată foarte bine. Poți vedea cum arată noua ta placă video, precum și numele și detaliile despre cele mai importante caracteristici ale acesteia.

Ambalajul lui ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC
Ambalajul lui ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC

Pe spatele și pe părțile laterale ale cutiei găsești mai multe detalii și imagini care îți spun ce poate face această placă video. Afli despre caracteristicile sale hardware, dar și despre sistemul de răcire, compatibilitatea cu AURA Sync și software-ul inclus.

ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC - Partea din spate a cutiei
ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC - Partea din spate a cutiei

În interiorul cutiei se află placa video, care arată impresionant, manualul de utilizare, un CD cu drivere și software, precum și două benzi velcro Republic of Gamers.

ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC - Ce găsești în cutie
ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC - Ce găsești în cutie

Experiența de despachetare oferită de placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC este una plăcută și satisfăcătoare.

Caracteristici hardware și design

Seria Nvidia 1660 este o serie de plăci video din gama medie, care vizează gamerii care doresc performanțe excelente pe baza arhitecturii Turing, dar pot să renunțe la ray tracing. De aceea, plăcile Nvidia 1660 includ GTX în numele lor în loc de RTX, la fel ca celelalte modele noi. Toate plăcile video Nvidia cu prefixul RTX din numele lor suportă ray tracing.

Reclamă

ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC are caracteristici tehnice care o poziționează în partea de sus a seriei Nvidia 1660, cu o performanță care este aproape la egalitate cu Nvidia GeForce GTX 1070. Cu alte cuvinte, această placă video ar trebui să poată rula toate jocurile populare lansate în ultimii ani, la setări de calitate grafică ultra pe 1080p sau setări de calitate ridicată la rezoluții 1440p.

Această placă grafică pentru gaming utilizează interfața PCI Express 3.0, are 1536 nuclee CUDA și dispune de 6 GO de memorie RAM GDDR6 care rulează la 12002 MHz, la o lățime de bus de 192 de biți. Cipul său grafic este tactat la o viteză implicită de 1500 MHz și o viteză boost de 1860 MHz. În modul overclocking, ceasul GPU este de 1530 MHz, iar ceasul GPU boost este de 1890 MHz.

Specificații afișate de GPU-Z
Specificații afișate de GPU-Z

ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC suportă o rezoluție maximă de 7680 x 4320 pixeli, are 2 DisplayPort (1.4) și oferă suport pentru până la patru ecrane.

Porturile de pe ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC
Porturile de pe ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC

În comparație cu alte implementări de la alți producători de hardware, ASUS a ales să folosească doar piese premium pentru placa video 1660 Ti. Primul lucru premium pe care l-am observat este placa de protecție frumoasă din partea superioară a plăcii video. Designul SF cu linii subțiri, logoul mare al Republic of Gamers și brandul ASUS STRIX sunt detalii care o fac să fie deosebită.

Placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC
Placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC

Fiind parte a gamei ASUS Republic of Gamers, STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC este de asemenea iluminată RGB și compatibilă cu AURA SYNC. Are leduri pe sistemul său de răcire care luminează linii subțiri pe marginea ventilatoarelor, precum și un text Republic of Gamers pe marginea plăcii.

Republic of Gamers luminat
Republic of Gamers luminat

Mai mult, spre deosebire de alți producători de hardware pentru gaming, ASUS a ales să utilizeze un sistem de răcire cu trei ventilatoare în loc de două. Ventilatoarele au un design axial, cu rotoare mici și elice mari. Ventilatoarele axiale sunt un tip de ventilatoare care produc o diferență de presiune pentru a crea fluxul de aer. Pe lângă faptul că sunt eficiente la răcirea plăcii video, ventilatoarele axiale pot funcționa la viteze mai mici decât ventilatoarele tubulare, ceea ce înseamnă că sunt și mai silențioase.

Comutatorul Dual BIOS este un alt detaliu mic dar plăcut și util, care arată atenția ASUS la detalii. Placa video vine cu un mic întrerupător care îți permite să schimbi modul în care funcționează sistemul său de răcire. Acesta îți permite să activezi modul de performanță sau modul silențios. Modul de performanță păstrează o turație a ventilatoarelor ceva mai ridicată, pentru a menține placa rece permanent, în timp ce modul silențios permite ventilatoarelor să se rotească mai lent la temperaturi medii.

Modul silențios și modul de performanță
Modul silențios și modul de performanță

În final, un alt lucru bun la această placă grafică este faptul că folosește doar un conector cu 8 pini pentru a obține energia electrică de la sursa de alimentare. Potrivit ASUS, o sursă de alimentare de 450 W ar trebui să fie suficientă pentru a folosi această placă video fără probleme. De asemenea, merită notat faptul că această placă video nu suportă Nvidia NVLink sau AMD Crossfire.

Din punct de vedere al dimensiunilor sale, placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC este destul de mare: 30,1 x 13,2 x 5 centimetri.

ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC
ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC

Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile hardware, vizitează ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC.

Reclamă

Performanțe în jocuri și benchmark-uri

Pentru a înțelege ce poate face placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC în realitate, am jucat mai multe jocuri. Am testat-o pe un PC desktop care are următoarele componente hardware și software:

PC-ul nostru, realizat cu componente hardware de la ASUS, ADATA și AMD
PC-ul nostru, realizat cu componente hardware de la ASUS, ADATA și AMD

Am început cu testarea performanței oferite de placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC în World War Z. Am folosit API-ul Vulkan și setările de calitate grafică Ultra. La rularea jocului la rezoluția de 2560 x 1440, avem minimum 58 de cadre pe secundă (FPS), un FPS mediu de 72 și un FPS maxim 106. Folosind rezoluția 1920 x 1080, FPS-ul a fost minim 85, mediu 105, iar maximul 161.

Rezultate benchmark în World War Z
Rezultate benchmark în World War Z

Star Control: Origins este un joc care utilizează DirectX 11 și nu oferă un instrument de benchmark dedicat. Totuși, am măsurat numărul de FPS în timp ce conducem un vehicul pe luna Triton, folosind cele mai înalte setări grafice posibile, atât la rezoluția 1440p, cât și la 1080p. În cazul rezoluției Full HD (1920 x 1080), am măsurat un FPS minim de 40, o medie de 58 și un FPS maxim de 73. În rezoluție Full HD (1920 x 1080) am măsurat minimum 62 FPS, 87 FPS mediu și 116 FPS maxim.

Rezultate benchmark în Star Control: Origins
Rezultate benchmark în Star Control: Origins

Battlefield V este un alt joc popular și unul care necesită multe resurse hardware pentru a afișa cea mai bună calitate grafică. Pentru acesta, am folosit API-ul DirectX 12 și setările de calitate Ultra. Când am rulat jocul la o rezoluție de 2560 x 1440, am avut un FPS minim de 40, un FPS mediu de 66 și un FPS maxim de 114. Pe rezoluția 1920 x 1080, FPS minim a fost 52, media 69 și maximul 116. Diferențele dintre cele două rezoluții nu au fost atât de mari. Cu toate acestea, numărul minim de cadre pe secundă a fost semnificativ mai bun la rezoluția 1080p decât la 1440p.

Rezultate benchmark în Battlefield V
Rezultate benchmark în Battlefield V

Far Cry New Dawn a fost următorul joc pe care l-am testat, atât pentru că este un joc popular, cât și pentru că grafica sa este impresionantă, chiar dacă poate folosi doar DirectX 11. Am setat HD Textures On (Texturi HD activate) și presetarea calității grafice Ultra. Atunci când am rulat benchmark-ul jocului la o rezoluție de 2560 x 1440, am obținut minim 49 de cadre pe secundă, 63 FPS în medie și 81 FPS maxim. Trecerea la rezoluția FHD 1080p a permis ca PC-ul nostru să afișeze minimum 52 FPS, 70 FPS în medie și maximum 106 FPS.

Rezultate benchmark în Far Cry New Dawn
Rezultate benchmark în Far Cry New Dawn

Shadow of the Tomb Raider este un joc pe care mulți utilizatori îl consideră deosebit de frumos. Cu toate acestea, calitatea grafică vine la un preț, ceea ce înseamnă că ai nevoie de un calculator destul de puternic dacă vrei să poți juca acest joc la setările video maxime. L-am testat ​​folosind DirectX 12, TAA (Temporal Anti-Aliasing) și cea mai înaltă presetare pentru calitate grafică. Când am evaluat jocul la 1440p (rezoluție 2560 x 1440 pixeli), am măsurat un FPS minim de 41, o medie de 52 și un maxim de 79. În Full HD (rezoluție 1920 x 1080), avem un minim de 55 FPS , o medie de 73 FPS și un maxim de 130 FPS.

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider
Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Tom Clancy's The Division 2 oferă un instrument de benchmark care produce doar media FPS. Folosind DirectX 12 și presetarea calității grafice Ultra, am obținut o medie a cadrelor pe secundă de 46 la rezoluția 1440p și 69 la rezoluția de 1080p.

Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2
Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2

Metro Exodus este unul din jocurile recente cu cele mai mari cerințe din punct de vedere al resurselor hardware, cel puțin dacă vrei să îl joci la cea mai înaltă calitate grafică posibilă. Este, de asemenea, jocul care ne-a oferit cele mai mici valori pentru numărul cadrelor pe secundă în testele noastre. Folosind DirectX 12, presetarea de calitate video Ultra și o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, am reușit să obținem un minim de doar 16 FPS, o medie de 35 FPS și un maxim de 71de cadre. Trecerea la rezoluția de 1920 x 1080 pixeli a însemnat o creștere mică a numărului de FPS: un minim de 19, o medie de 44 și un maxim de 86.

Rezultate benchmark în Metro Exodus
Rezultate benchmark în Metro Exodus

De asemenea, am evaluat ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC în Fortnite, care nu este un joc cu cerințe grafice deosebite, dar care este foarte popular. Am folosit setările grafice Epic și am măsurat un FPS minim de 57, o medie de 80 și un maxim de 91 la rezoluția de 2560 x 1440 pixeli. Atunci când am folosit rezoluția de 1920 x 1080 pixeli, jocul a oferit un minim de 75 FPS, o medie de 113 FPS și un maxim de 152 FPS.

Rezultate benchmark în Fortnite
Rezultate benchmark în Fortnite

În Apex Legends, un alt joc popular online de tip battle royale, folosind cea mai înaltă calitate grafică, am măsurat un minim de 46 FPS, o medie de 92 FPS și un maxim de 144 FPS pe rezoluția de 1440p. În Full HD, am măsurat minimum de 115 FPS, 136 FPS în medie și maxim 144 FPS.

Rezultate benchmark în Apex Legends
Rezultate benchmark în Apex Legends

La final, am rulat și câteva benchmark-uri specializate pentru jocuri, de la Unigine și 3DMark. În 3DMark's Time Spy, care folosește DirectX 12, la rezoluția de 2560 x 1440 pixeli, am obținut un scor de 6611. În Unigine SuperPosition, folosind presetările grafice Extreme și o rezoluție de 1080p, am obținut un scor de 3460 cu DirectX 11 și 2737 cu OpenGL.

Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy
Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy

Am vrut, de asemenea, să vedem cât de multă energie folosește placa video atunci când rulează jocuri sau alte aplicații similare care îi utilizează intens resursele. Am constatat că placa consumă până la 120 de wați, ceea ce înseamnă că o sursă de alimentare de 450 ar trebui să fie suficientă pentru a o ține în funcțiune fără nici o problemă.

Un alt element important este căldura produsă de placa video. Pentru a vedea cât de mult se încinge, am jucat aproximativ 15 minute de Metro: Exodus la calitate video ultra, în timp ce monitorizam temperaturile. Ceea ce am constatat a fost că placa video ASUS ROG STRIX GTX 1660Ti nu se încălzește mai mult de 60 ℃. Cu alte cuvinte, este o placă grafică bine răcită.

Toate benchmark-urile și toate testele din jocuri pe care le-am rulat, ne arată că ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC este capabilă să ruleze jocurile din 2019 la o calitate grafică înaltă și cu un număr de cadre pe secundă excelent, atât în ​​rezoluțiile Full HD cât și în 1440p.

Aplicațiile incluse

Împreună cu placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC primești și aplicația GPU Tweak II. Aceasta îți arată informații despre placa video, dar te ajută și să îi ajustezi performanțele. Dispune de două moduri de interfață diferite: simplu și avansat, care îți permit să optimizezi vitezele de tactare ale plăcii grafice, frecvența memoriei, tensiunile și așa mai departe.

ASUS GPU Tweak II
ASUS GPU Tweak II

ASUS oferă, de asemenea, o licență premium de 1 an pentru XSplit Gamecaster, pe care o poți valorifica folosindu-ți contul ASUS și introducând câteva informații. Dacă vrei să difuzezi sau să îți înregistrezi jocurile, această ofertă s-ar putea să fie interesantă pentru tine. La urma urmei, un an de abonament premium la XSplit costă aproape 100 de dolari.

ASUS oferă un abonament premium de 1 an pentru XSplit
ASUS oferă un abonament premium de 1 an pentru XSplit

De asemenea, poți obține o licență premium de 6 luni pentru WTFast, un serviciu care te ajută să scapi de lag, latență și pachete de date pierdute atunci când te joci. Dacă îți place să te joci jocuri online precum League of Legends, Fortnite sau Apex Legends, s-ar putea să fii interesat de această ofertă.

ASUS oferă un abonament de 6 luni la WTFast
ASUS oferă un abonament de 6 luni la WTFast

Nu în cele din urmă, primești și Quantumcloud. Este o aplicație simplă cu care poți să minezi după criptomonede Q-Dots. Câștigurile pe care le obții sunt transferate automat în contul tău PayPal. Este un mod simplu de a explora lumea criptominieră dacă ești curios. Cu toate acestea, nu este o modalitate profitabilă de a îți folosi placa video, cu excepția cazului în care nu trebuie să plătești pentru electricitate.

AI Quantum Cloud (o aplicație pentru minarea după criptomonede)
AI Quantum Cloud (o aplicație pentru minarea după criptomonede)

GPU Tweak II este o aplicație utilă dacă vrei să îți ajustezi performanțele plăcii video. De asemenea, abonamentul premium la serviciile XSplit și WTFast vor fi cu siguranță apreciate de către gameri. Totuși, nu suntem convinși că aplicația de minare QuantumCloud este ceva pe care să vrei cu adevărat să îl folosești.

Intenționezi să cumperi ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC?

Acum știi cum ce opinie avem noi în legătură cu placa grafică ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti GAMING OC. Chiar dacă multe plăci grafice noi sunt lansate în momentul acestei recenzii, credem că această placă video este o alegere potrivită pentru mulți gameri. Înainte de a închide acest review, spune-ne care este și părerea ta despre această placă grafică. Dacă o ai deja, care a fost experiența ta cu ea? Comentează mai jos și hai să vorbim.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate