Review ASUS Chromebox 5: Experiență ChromeOS excelentă!

Review ASUS Chromebox 5: Experiență ChromeOS excelentă!
Rating

Mulți oameni și organizații nu au nevoi tehnice complicate, deoarece folosesc doar câteva aplicații, servicii web, soluții de stocare în cloud și vizitează cu regularitate un număr redus de site-uri. Pentru astfel de utilizatori, este binevenit un PC cu o experiență de utilizare mai simplă, fără complicațiile unei întrețineri complexe. Iată de ce avem acum ASUS Chromebox 5, un mini PC inovator, bazat pe ChromeOS, care vine în întâmpinarea nevoilor lor. Acesta include hardware actualizat cu diferite configurații la prețuri care variază de la convenabile la scumpe, un format mic, un pad de încărcare wireless integrat și un asistență software excelentă. Dacă toate acestea ți-au stârnit interesul, citește această recenzie pentru ASUS Chromebox 5 și află mai multe despre acest produs:

Reclamă

ASUS Chromebox 5: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS Chromebox 5 este o alegere excelentă pentru:

  • Utilizatori casnici, cu nevoi simple de utilizare a serviciilor online
  • Săli de clasă ce folosesc Google Classroom și alte servicii Google
  • Persoane și organizații, care vor să reducă la minimum spațiul ocupat de calculatoarele lor
  • Chioșcuri, indicatoare digitale și aplicații industriale
  • Companii care folosesc aplicații web și servicii cloud pentru a-și desfășura activitatea

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre ASUS Chromebox 5:

Vezi prețul:
  • Performanță excelentă
  • Conexiuni Wi-Fi 6E și Ethernet de 2,5 Gbps super-rapide
  • Selecție generoasă de porturi
  • Încărcătorul wireless încorporat Qi de 15 wați este util
  • Poate funcționa cu până la patru ecrane 4K
  • Ambalajul și unele materiale folosite la fabricarea sa sunt prietenoase cu mediul

Există și câteva dezavantaje de luat în considerare:

  • Rata maximă de refresh acceptată este de 60 Hz
  • Configurațiile mai puternice au un preț destul de ridicat
Notă produs 4.5/5

Verdict

Îmi place ASUS Chromebox 5. Acest mini PC reprezintă rafinarea unei rețete mai vechi, care funcționează bine. Este foarte simplu de folosit și de gestionat, chiar și pentru utilizatorii fără cunoștințe tehnice. Este mic, poate fi ascuns cu ușurință în spatele unui monitor (folosind kitul său de montare VESA) și include hardware fiabil și multe opțiuni de conectivitate, inclusiv opțiunea de a lucra cu patru ecrane. Cele mai interesante caracteristici ale sale sunt încărcătorul wireless Qi încorporat (care nu este disponibil pe opțiunile mai ieftine) și integrarea perfectă cu smartphone-urile și tabletele cu Android. Dacă ești un utilizator casnic sau o companie cu angajați, ce folosesc în principal site-uri web, aplicații mobile, servicii web și servicii cloud, ASUS Chromebox 5 este o alegere excelentă. Îl recomand tuturor celor care-și doresc un mini PC puternic, ce rulează ChromeOS.

Despachetarea lui ASUS Chromebox 5

ASUS Chromebox 5 sosește într-o cutie de carton simplă, ecologică, provenită din păduri responsabile, cu certificare FSC. Pe partea superioară a cutiei, poți vedea logoul companiei, deviza și sigla chromebox. Pe părțile laterale, se află câteva abțibilduri cu informații despre hardware-ul din interiorul produsului, numărul de serie și detalii despre locul unde a fost fabricat.

ASUS Chromebox 5 sosește într-o cutie de carton ecologică

ASUS Chromebox 5 sosește într-o cutie de carton ecologică

În cutie, găsești Chromebox 5, adaptorul și cablul său de alimentare, un kit de montare VESA și șuruburile necesare pentru a-l folosi, ghidul de pornire rapidă, cardul de garanție, informații despre siguranța produsului și alte pliante. Compania vinde, de asemenea, versiuni ale acestui produs care includ o tastatură și un mouse. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, versiunea pe care am primit-o pentru evaluare nu a fost livrată cu aceste accesorii.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Un alt aspect pozitiv este că suprafața lui ASUS Chromebox 5 este realizată din plastic reciclat post-consumator (PCR), cu o suprafață texturată robustă și rezistentă la zgârieturi, pentru a asigura longevitatea dispozitivului.

Ambalajul folosit de ASUS pentru Chromebox 5 și unele dintre materialele folosite pentru crearea produsului sunt ecologice. Îmi place această abordare, chiar dacă experiența de despachetare este foarte simplă, fără obișnuitele ornamente oferite de produse mai scumpe.

Reclamă

Design și specificații hardware

ASUS Chromebox 5 are un aspect clasic de mini-PC, axat pe funcționalitate, nu pe frumusețe. Acesta este într-o carcasă realizată din plastic reciclat, cu dimensiuni de 166,5 x 165,8 x 45,9 mm, cântărind 800 de grame. Pe partea superioară, vezi logourile ASUS și chromebox și un abțibild, pe care scrie „Charge Here” (Încarcă aici). Acesta indică prezența unui încărcător wireless Qi de 15 wați. Însă compania vinde și versiuni fără încărcător, așa că citește specificațiile produsului înainte de a-l achiziționa, dacă vrei încărcătorul wireless. Plasticul este mat și rezistent la zgârieturi, ceea ce este grozav. ASUS Chromebox 5 se remarcă prin numeroasele sale opțiuni de conectivitate. Ai butonul de alimentare, mufa audio, două porturi USB 3.2 Gen 2 și un cititor de carduri microSD pe partea din față.

Porturile din față

Porturile din față

Pe spate, găsești un port LAN, care funcționează la 2,5 Gbps, două porturi USB 3.2 Gen 1, două porturi HDMI, un DisplayPort, un port Thunderbolt 4, mufa de alimentare și un buton ascuns pentru resetare.

Porturile de pe spate

Porturile de pe spate

Sistemul de blocare Kensington din partea dreaptă facilitează fixarea lui ASUS Chromebox 5 în locul unde vrei să-l folosești. În interior, dispune, de asemenea, de un cip de securitate Titan C pentru criptare, astfel încât datele pe care le stochezi să rămână protejate.

ASUS Chromebox 5 dispune de un sistem de blocare de securitate Kensington

ASUS Chromebox 5 dispune de un sistem de blocare de securitate Kensington

În partea de jos a lui ASUS Chromebox 5, găsești o mulțime de grile de ventilație, care ajută la răcirea acestuia, și abțibilduri Intel, care-ți spun ce fel de procesor și cip grafic ai în interior. Dispozitivul pe care l-am testat are un procesor Intel Core i7-1260P, cu douăsprezece nuclee. Compania vinde și unități cu procesoare Intel Core i5-1240P, Intel Core i3-1220P și Intel Celeron 7305, pentru a satisface o gamă largă de bugete și nevoi profesionale. Toate acestea au sisteme grafice integrate Intel Iris Xe, iar versiunile Intel Core i3-1220P și Celeron 7305 dispun de un cip grafic Intel UHD de calitate mai slabă.

Partea inferioară a lui ASUS Chromebox 5

Partea inferioară a lui ASUS Chromebox 5

Memoria RAM este de tip DDR4 în toate variantele, dar capacitatea acesteia variază de la 4 GB, pentru configurațiile din gama de jos, până la 32 GB pentru cele din gama superioară. De asemenea, spațiul de stocare variază de la 128 GB la 512 GB pe o unitate SSD NVMe. Dispozitivul primit pentru teste are 16 GB de RAM și 256 GB de stocare.

Conectivitatea este excelentă, ASUS Chromebox 5 dispunând de conectivitate Wi-Fi 6E cu transferuri 2x2 MU-MIMO pe o placă de rețea Intel Wi-Fi 6E AX211 și de compatibilitate Bluetooth 5.3.

Conectivitatea lui ASUS Chromebox 5 este excelentă

Conectivitatea lui ASUS Chromebox 5 este excelentă

Având în vedere că acest dispozitiv este destinat în principal companiilor, ASUS s-a axat pe a-l face cât mai fiabil și mai rezistent posibil. Prin urmare, ASUS Chromebox 5 are o fiabilitate de nivel militar, testată prin intermediul standardului MIL-STD-810H. Dispune, de asemenea, de funcția zero-touch enrollment, care este foarte utilă în cadrul instalărilor în rețele de business, și poate funcționa la temperaturi de până la 50 de grade Celsius și în condiții de umiditate care variază între 0% și 95%.

Îmi plac configurațiile hardware disponibile pentru ASUS Chromebox 5 și opțiunile sale variate de conectivitate. Acestea ar trebui să satisfacă o mare varietate de bugete și nevoi. Pentru mai multe detalii tehnice despre acest produs, accesează această pagină: ASUS Chromebox 5 - Specifications.

Experiența de utilizare a lui ASUS Chromebox 5

ASUS Chromebox 5 este un mini PC, care rulează pe ChromeOS, un sistem de operare bazat pe Linux și dezvoltat de Google, care folosește browserul web Chrome ca interfața sa principală. Pentru a-l folosi în mod productiv și a face diverse activități cu el, trebuie să dispui de o conexiune la internet. Din fericire, acest mini PC oferă multe opțiuni de conectivitate rapidă, de la portul Ethernet de 2,5 Gbps de pe spate până la compatibilitatea sa cu Wi-Fi 6E.

Majoritatea acțiunilor se desfășoară în Google Chrome

Majoritatea acțiunilor se desfășoară în Google Chrome

Dacă lucrezi în principal cu ajutorul serviciilor web și al serviciilor Google, precum Google Drive, Gmail, Google Docs, Google Classroom, Google Meet, Google Workspace și Scholar, Chromebox te va face să te simți ca acasă. Asta este valabil mai ales dacă smartphone-ul tău este un dispozitiv cu Android. Motivul este că sistemul ChromeOS beneficiază de o integrare avansată cu Android și-l poți folosi pentru a-ți controla telefonul direct de pe mini PC, precum și pentru a debloca dispozitivul Chromebox cu ajutorul smartphone-ului. În plus, poți să accesezi cu ușurință fotografiile recente de pe telefon, filele recente din Chrome, să activezi sau să dezactivezi funcții de pe smartphone, precum hotspotul Android sau serviciul Găsește-mi dispozitivul.

Integrarea cu telefonul tău cu Android este excelentă

Integrarea cu telefonul tău cu Android este excelentă

Funcții precum Trimiterea în apropiere merg fără probleme între ChromeOS și dispozitivele Android, precum și proiectarea ecranului prin Chromecast.

Trimiterea în apropiere merge excelent

Trimiterea în apropiere merge excelent

Interfața de utilizare este simplă și pare similară cu cea de pe Samsung Dex, chiar dacă este mult mai evoluată. Ai un raft (sau o bară de activități) în partea de jos a ecranului, cu un buton de lansare (Launcher) în stânga sa. Acest buton deschide o listă cu toate aplicațiile instalate pe ASUS Chromebox 5 și dispune de o funcție de căutare integrată, similară cu cea din Windows 11, care amestecă rezultatele locale (aplicații instalate, setări, fișiere) cu cele web. În mijlocul raftului, ai pictograme pentru aplicațiile fixate, iar în partea dreaptă, ai acces la metodele de introducere a datelor, Phone Hub, notificări, calendar, setări rapide și altele.

ChromeOS seamănă cu Samsung Dex

ChromeOS seamănă cu Samsung Dex

Este ușor să personalizezi ChromeOS, dar nu ai la fel de multe opțiuni ca pe Windows, Linux sau macOS. Mi-au plăcut setările pentru schimbarea fundalului, a economizorului de ecran și a accentelor de culoare folosite în întreaga interfață de utilizare.

Schimbarea fundalului, a economizorului de ecran și a accentelor de culoare

Schimbarea fundalului, a economizorului de ecran și a accentelor de culoare

Deși ASUS Chromebox 5 funcționează cu ecrane 4K, nu poate oferi, din păcate, rate de refresh mai mari de 60 Hz. Deși acest aspect nu reprezintă o problemă pentru majoritatea oamenilor, mie mi-a fost dor să folosesc rata de refresh obișnuită, de 144 Hz, pe ecranul meu 4K. Însă, pentru publicul căruia îi este destinat acest mini PC, nu cred că aceasta este o problemă majoră, deoarece majoritatea oamenilor vor folosi Chromebox pe rezoluții mai mici și nu vor avea nevoie de o rată de refresh mai mare de 60 Hz. Partea bună este că acest mini PC poate fi conectat la până la patru ecrane, ceea ce este minunat.

Poți folosi patru ecrane 4K la o rată de refresh de 60 Hz

Poți folosi patru ecrane 4K la o rată de refresh de 60 Hz

Am folosit ASUS Chromebox 5 timp de cinci zile și am îndeplinit mai multe activități, inclusiv scrierea acestei recenzii. Este ușor de folosit și de înțeles, chiar și pentru utilizatorii mai puțin tehnici. Sistemul de operare ChromeOS instalat pe el pare a fi un amestec între browserul web Chrome și aplicațiile mobile pentru Android. Apropo, poți lua aplicații pentru Chromebox prin Magazin Google Play. Ai acces la milioane de aplicații Android pe un mini PC. Iar acestea rulează ca și cum ai folosi un smartphone sau o tabletă, nu un PC. Asta înseamnă că este ușor să le folosești, dar sunt și mai limitate decât aplicațiile pentru Windows.

Instalarea aplicațiilor se face din Magazinul Google Play

Instalarea aplicațiilor se face din Magazinul Google Play

De exemplu, nu poți folosi tasta Delete ca pe un PC. Trebuie, în loc de aceasta, să apeși pe butonul Delete (Șterge) în aplicațiile pe care le folosești. De asemenea, multe dintre combinațiile de taste clasice, disponibile pe calculatoarele cu Windows, nu funcționează pe Chromebox. De exemplu, dacă vrei să așezi două ferestre de aplicații una lângă alta pe ecran, trebuie să înveți diferite combinații de taste, precum Alt + ] și Alt + [. Aplicațiile mobile încep, de asemenea, prin a ocupa puțin spațiu pe ecran. În partea de sus a fiecărei aplicații, vezi o listă derulantă, unde poți alege dacă vrei ca fereastra aplicației să fie ca pe un telefon sau o tabletă sau dacă vrei să fie redimensionată; în acest caz, poți trage colțurile acesteia la dimensiunea dorită.

Aplicațiile mobile sunt dimensionate, ca pe telefonul sau tableta ta

Aplicațiile mobile sunt dimensionate, ca pe telefonul sau tableta ta

Utilizatorii mai tehnici pot să activeze mediul de dezvoltare Linux, să instaleze aplicații Linux din Terminal și să execute comenzile necesare. Eu nu sunt expert în Linux, așa că nu am făcut prea multe cu această funcție; am executat doar câteva comenzi pentru a vedea dacă funcționează.

Un alt aspect important al utilizării acestui mini PC este capacitatea de a instala imprimante. Din fericire, lucrul cu imprimantele a fost extrem de ușor. ChromeOS a detectat imediat imprimanta mea Canon Pixma G7040 și a instalat-o în câteva secunde. Am putut apoi să tipăresc documentele salvate pe Google Drive și chiar să folosesc funcțiile de scanare ale lui Pixma G7040.

Este simplu să adaugi imprimante

Este simplu să adaugi imprimante

Mulți vor aprecia simplitatea managerului de fișiere încorporat. Poți accesa Downloads (Descărcări) și Play Files, iar Google Drive, OneDrive și alte servicii de stocare în cloud sunt integrate frumos, la un singur clic distanță. Nu poți vedea fișierele sistemului de operare și nici nu te poți juca cu ele, așa cum faci pe Windows și pe alte sisteme de operare.

Managerul de fișiere este bine integrat cu soluțiile de stocare în cloud

Managerul de fișiere este bine integrat cu soluțiile de stocare în cloud

Unul dintre cele mai bune aspecte ale lui ASUS Chromebox 5 este încărcătorul wireless Qi din partea superioară. Nu trebuie decât să-ți pui telefonul pe el, iar acesta va începe imediat să se încarce. Și, dacă ți-ai deblocat telefonul, ai deblocat și Chromebox, atâta timp cât folosești același cont Google pe ambele. Te poți apuca de treabă cât ai zice pește. 🙂

ASUS Chromebox 5 îți poate încărca wireless telefonul

ASUS Chromebox 5 îți poate încărca wireless telefonul

Când vine vorba de zgomot, ASUS Chromebox 5 este în mare parte silențios. A devenit puțin zgomotos doar după ce a rulat succesiv mai multe benchmarkuri, care au necesitat funcționarea sa la performanță maximă. În plus, mini PC-ul în sine nu s-a încins niciodată și am fost mulțumit de cât de rece și de silențios a fost.

Asistența software oferită de Google este excelentă. Acest dispozitiv va primi actualizări de software și de securitate până în iunie 2032, timp de nouă ani, ceea ce este excelent. Totodată, ChromeOS este ușor de integrat în rețelele business, care necesită un management centralizat, autentificare cu ajutorul Microsoft Active Directory, configurarea de la distanță a politicilor dispozitivului și zero-touch enrollment. Cea din urmă înseamnă că Chromebox permite dispozitivelor să se înscrie în domeniul de rețea al unei organizații imediat ce se conectează la internet.

Asistența software este excelentă

Asistența software este excelentă

Per total, m-am bucurat de experiența mea testând ASUS Chromebox 5. Acest mini PC s-a comportat bine, indiferent de aplicațiile pe care le-am rulat. Mi s-a părut amuzant că Google Chrome pare mult mai rapid pe acest mini PC decât pe Windows 11 - o dovadă a accentului pus de companie pe optimizarea consumului de resurse al sistemului său de operare.

Performanțe în benchmarkuri

Am rulat câteva benchmarkuri, pentru a-mi face o idee despre performanțele oferite de ASUS Chromebox 5. Am început cu Geekbench 6 - care evaluează performanțele single-core și multi-core oferite de procesorul acestui mini PC. În testele mele, acesta a obținut 1895 de puncte în testele Single-Core și 7035 puncte în testele Multi-Core. Pentru o perspectivă mai bună, un laptop Windows 11 cu procesor Intel Core i7-1165G7 a obținut 2069 puncte în testele Single-Core și 5091 puncte în testele Multi-Core. Totodată, un smartphone puternic, precum Samsung Galaxy Z Flip5, a obținut 2018 puncte în testele Single-Core și 5242 de puncte în testele Multi-Core.

Rezultate în Geekbench 6

Rezultate în Geekbench 6

În continuare, am vrut să văd puterea lui ASUS Chromebox 5 la capitolul grafică și am rulat testul Wild Life Extreme de la 3DMark. Acesta a obținut un scor de 2688 de puncte, cu un framerate mediu de 16,10 fps. Acest rezultat este aproape identic cu cel obținut de Samsung Galaxy Z Flip5, unul dintre cele mai performante telefoane din 2023.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

Totuși, ASUS Chromebox 5 nu a fost creat pentru gaming, ci mai ales pentru sarcini de productivitate. Am instalat aplicația PCMark din Magazinul Play și am rulat testele sale pentru a vedea cât de bun este acest dispozitiv. ASUS Chromebox 5 a reușit să obțină un scor de 15401 puncte. Rezultatul excelent confirmă faptul că activități precum navigarea pe internet, scrierea de documente și editarea de fotografii ar trebui să fie rapide și ușoare pe acest mini PC.

Rezultate în PCMark

Rezultate în PCMark

Benchmarkurile mele au confirmat că, din punct de vedere al performanțelor, versiunea ASUS Chromebox 5 echipată cu un procesor Intel Core i7 nu are probleme să ofere rezultate excelente, indiferent de ceea ce faci pe acest mini PC. Performanțele ar trebui să rămână destul de bune și în cazul configurațiilor mai ieftine. Totuși, nu sunt sigur în cazul versiunilor dotate cu un procesor Intel Celeron. Deși, în teorie, acestea nu ar trebui să aibă probleme să ruleze ChromeOS, nu cred că performanța va fi la un nivel satisfăcător.

Îți place ASUS Chromebox 5?

Îmi place ASUS Chromebox 5. Acesta este multifuncțional și îmi place suportul de încărcare din partea de sus. Este un partener excelent pentru smartphone-ul meu cu Android. La finalul acestei recenzii, știi mai multe despre ASUS Chromebox 5, punctele sale forte și cele slabe. Sunt curios: Ce părere ai? Îți place acest mini PC? Te gândești să-l cumperi? La ce tip de activități intenționezi să-l folosești? Spune-mi în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows