Review ASUS ROG Swift PG43U: Un ecran enorm de 43" cu HDR 1000!

Review ASUS ROG Swift PG43U: Un ecran enorm de 43
Rating

ROG Swift PG43U este unul dintre cele mai noi modele din linia de monitoare Republic of Gamers de la ASUS. Cu un panel VA uriaș de 43 de inci, rezoluție 4K, timp de răspuns de 1 ms, rată de reîmprospătare de 144 Hz, compatiblitate G-Sync și HDR 1000, acesta promite să ofere o experiență de gaming imersivă, imagine de calitate, gameplay fluent și nicio întârziere de input. Este cel mai mare monitor de gaming pe care l-am testat vreodată, așa că îți poți imagina cât de curioși am fost să îl vedem în acțiune. Citește acest review pentru a afla dacă ASUS ROG Swift PG43U este alegerea corectă pentru tine:

Reclamă

ASUS ROG Swift PG43U: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest monitor este o opțiune excelentă pentru:

 • Pasionații de jocuri pe console care vor un monitor MARE pe care să-l folosească de pe canapea
 • Gamerii care se joacă jocuri cu acțiune rapidă și vor un monitor rapid, cu rată de reîmprospătare excelentă, timp de răspuns rapid și G-Sync
 • Aceia dintre voi care au calculatoare high-end cu plăci video de top, ce pot face față jocurilor în rezoluții 4K
 • Gamerii care vor să experimenteze cât de bine se văd jocurile în HDR 1000

Pro și contra

ASUS ROG Swift PG43U are multe aspecte demne de lăudat:

 • Dimensiunea extraordinară a ecranului (43 de inci)
 • Culori și nivel de luminozitate extraordinare
 • Specificații excelente pentru gaming high-end (4K, rată de reîmprospătare de 144 Hz, timp de răspuns de 1 ms, G-Sync)
 • Certificare HDR 1000
 • Număr generos de porturi
 • Difuzoare de calitate
 • Management al cablurilor bine realizat
 • Design frumos

Singurele aspecte negative la acest monitor sunt:

 • Nu poți să îl rotești și să îi ajustezi înălțimea
 • Prețul său premium este acceptabil doar pentru persoanele cu bugete mari
 • Dimensiunile sale îl fac să fie prea mare pentru mare pentru majoritatea birourilor
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS ROG Swift PG43U se dovedește a fi un monitor de gaming epic în adevăratul sens al cuvântului. Ne-a plăcut foarte mult, din motive evidente: rezoluția 4K, rata de reîmprospătare de 144 Hz, compatibilitate G-Sync, luminozitate incredibilă și HDR 1000. Este impresionat când îl vezi și nimeni nu poate spune altfel; până la urmă, are un ecran de 43 de inci. Acum știm că ASUS ROG Swift PG43U reprezintă o opțiune superbă pentru gaming, dar avem impresia că audiența sa țintă sunt gamerii care se joacă în principal pe console, din confortul unei canapele. Dimensiunile sale uriașe sunt prea mari pentru un birou normal, dar sunt perfecte pentru un stand TV. Îl recomandăm tuturor gamerilor care își permit să plătească prețul premium pe care îl cere ASUS pentru acest monitor impresionant.

Despachetarea lui ASUS ROG Swift PG43U

Cu o diagonală de 43 de inci, monitorul de gaming ASUS ROG Swift PG43U este la fel de mare ca un televizor, așa că și ambalajul său este mare. Cutia în care este ambalat este realizată din carton negru, rezistent, iar pe lateralele mai mari este tipărită o fotografie a monitorului. De asemenea, sunt imprimate și unele detalii despre monitor, cum ar fi numele său, dimensiunea și caracteristicile esențiale.

ASUS ROG Swift PG43U: Pachetul în care vine
ASUS ROG Swift PG43U: Pachetul în care vine

Deschiderea cutiei dezvăluie tot ce primești odată cu monitourl: un adaptor de rețea și cablul său, un cablu DisplayPort, un cablu USB 3.0, un cablu HDMI, un capac din plastic pentru ascuns cablurile în spatele monitorului, cardul de garanție, o scrisoare de bun venit în familia ROG, o telecomandă și un proiector Aura Sync ROG Logo.

ASUS ROG Swift PG43U: Ce găsești în cutie
ASUS ROG Swift PG43U: Ce găsești în cutie

ASUS ROG Swift PG43U este un monitor de gaming premium. Pachetul în care vine este impresionant și include multe accesorii. Imediat ce l-am primit, am fost nerăbdători să vedem cum arată acest monitor și ce poate face. 🙂

Design și specificații hardware

ASUS ROG Swift PG43U are un panel de 43 de inci, lat, cu o rație de aspect de 16:9 și rezoluție 4K de 3840 x 2160 pixeli. Ecranul folosește un panou VA (Vertical Alignment), ceea ce înseamnă că poate să ofere atât un timp de răspuns rapid, reproducere excelentă a culorilor și unghiuri bune de vizibilitate. Timpul de răspuns al monitorului este de doar 1 milisecundă.

Suprafața ecranului este mată, luminozitatea sa poate atinge o valoare maximă de 1000 cd/m2, iar rația de contrast tipică este de 4000:1. Mulțumită panoului VA de calitate, unghiurile de vizibilitate ajung la 178 de grade atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Din punct de vedere al ratei de reîmprospătare, monitorul de gaming ASUS ROG Swift PG43U suportă un maxim de 144 Hz, fiind certificat și G-Sync. Cu alte cuvinte, poate să își ajusteze rata de reîmprospătare cu o placă video compatibilă, pentru a elimina imaginile întrerupte pe ecran și a oferi fluență în jocuri, fără a întâmpina problemele legate de întârzierea inputului ce apar de obicei atunci când folosești VSync.

ASUS ROG Swift PG43U pe un birou (mare)
ASUS ROG Swift PG43U pe un birou (mare)

ASUS ROG Swift PG43U suportă HDR (High Dynamic Range) și vine cu certificare DisplayHDR 1000, precum și acoperirea gamei de culori DCI-P3 de 90%. Suplimentar, suportă și tehnologia Display Stream Compression (DSC), adică poate să afișeze imaginea în 4K folosind un singur port DisplayPort 1.4, fără niciun fel de deteriorare a calității imaginii. Acest lucru este realizat prin comprimarea cadrelor redate de placa video și decomprimarea lor instantaneu pe monitor.

Dacă ești fan al luminilor RGB, monitorul vine și cu un mini proiector de lumină ambientală ce poate fi montat pe spatele monitorului pentru a proiecta un logo Republic of Gamers pe biroul tău. De asemenea, dacă ai și alte dispozitive ROG care suportă Aura Sync, le poți sincroniza luminile cu monitorul.

Reclamă

Acest monitor are multe porturi disponibile: două HDMI (v2.0), două DisplayPort 1.4, un jack de 3,5 mm pentru input audio de la PC, un jack de căști de 3,5 mm, un port de intrare USB 3.0 (folosit pentru conectarea la calculator) și două porturi de ieșire USB 3.0 (folosite pentru conectarea de periferice precum camere web, stick-uri de memorie USB, tastaturi, mouse-uri ș.a.m.d.).

Porturile disponibile pe spatele lui ASUS ROG Swift PG43U
Porturile disponibile pe spatele lui ASUS ROG Swift PG43U

Din punct de vedere audio, ASUS ROG Swift PG43U vine cu două difuzoare stereo incluse de 10 wați RMS, capabile să ofere o experiență audio de calitate, cel puțin în comparație cu alte difuzoare din monitoare pe care le-am auzit.

Monitorul are un consum de energie electrică de sub 48 de wați atunci când luminozitatea ecranului este setată la 200 de niți și nu sunt conectate dispozitive audio sau USB la monitor. În modul de economisire energie sau când este oprit, consumă sub 0,5 wați.

ROG Swift PG43U poate fi ajustat pe verticală între 10 și -5 grade, dar nu poate fi rotit. De asemenea, înălțimea sa nu poate fi ajustată. Din punct de vedere al dimensiunilor fizice, monitorul este monstruos de mare: împreună cu standul său, are o lățime, înălțime și grosime de 97,46 x 63,13 x 24,22 centimetri. Greutatea netă a monitorului este de 15,3 kilograme și greutatea brută (împreună cu standul și celelalte accesorii precum încărcătorul, cablurile etc.) este de aproximativ 22,8 kg.

Dacă vrei să vezi toate caracteristicile lui ASUS ROG Swift PG43U, vizitează: Specificații ASUS ROG Swift PG43U.

După ce am văzut ce specificații hardware impresionante are, ASUS ROG Swift PG43U sună ca visul unui gamer. Cine nu vrea 4K, 144 Hz, HDR și un ecran uriaș?

Experiența de utilizare a lui ASUS ROG Swift PG43U

Dacă este ceva ce îți atrage privirea din prima clipă este dimensiunea impresionantă a acestui monitor. Dacă nu ai prins ideea mai devreme, din secțiunea de specificații, ASUS ROG Swift PG43U este o bestie de 43 de inci. Când spunem că este mare, pare că nu-l descriem suficient de bine. Este atât de mare încât nu are loc pe niciun birou de dimensiuni medii, să nu mai vorbim despre un birou mic sau unul îngust. Pentru a folosi acest monitor trebuie să ai un birou mare care să fie și lung și lat, ori să îl pui pe un stand TV și să te joci de pe canapea, la vreo doi metri distanță de el. Uite-l:

Monitorul de gaming ASUS ROG Swift PG43U
Monitorul de gaming ASUS ROG Swift PG43U

Deși monitorul are dimensiuni impresionante, nu este deloc instabil. Standul său este bine gândit și, deși nu ocupă mult spațiu, cele trei picioare ale sale sunt destul de îndepărtate unul de celălalt pentru a reuși să țină monitorul fix în locul în care îl așezi. Apreciem numărul mare de porturi de pe spatele monitorului, ce fac să-ți fie ușor să conectezi la el orice vrei tu, de la un PC de gaming, la o consolă, la tot felul de periferice. De asemenea, ai un capac de plastic în spatele monitorului care acoperă toate porturile și te ajută să tragi cablurile prin piciorul de suport și să le ascunzi în spate. Întotdeauna este plăcut să vezi dispozitive care permit o bună gestionare a cablurilor.

Managementul cablurilor pe ASUS ROG Swift PG43U
Managementul cablurilor pe ASUS ROG Swift PG43U

Cât timp am folosit ASUS ROG Swift PG43U, am observat câteva lucruri legate de calitatea imaginii: culorile de pe ecran sunt vii și contrastul este puternic, dar nivelul standard de luminozitate a fost prea mult pentru ochii noștri. După ce ne-am jucat puțin prin setări pentru a schimba nivelul de luminozitate, am fost foarte mulțumiți de calitatea imaginii.

Reclamă

Din punct de vedere al specificațiilor monitorului cele mai importante pentru gameri, ASUS ROG Swift PG43U are tot ce vrei: rezoluție 4K, rată de reîmprospătare de 144 Hz, timp de răspuns de 1 milisecundă și suport pentru tehnologia NVIDIA G-Sync. Aceste detalii îți oferă o experiență de joc imersivă, fără "ruperi" de imagine, fără imagine neclară și fără întârzieri la input.

ASUS ROG Swift PG43U este un monitor mare
ASUS ROG Swift PG43U este un monitor mare

Cu toate acestea, dimensiunile uriașe ale acestui ecran și faptul că nu poți să-l folosești pe un birou obișnuit îl fac să nu fie ideal pentru jocuri de tip MOBA precum League of Legends sau Heroes of the Storm. Totuși, în cazul în care te joci pe o consolă, este un monitor magnific. Mărimea sa este excelentă dacă te joci pe un Xbox One X, de exemplu: îți pui monitorul pe un stand TV și te distrezi în jocurile tale favorite din confortul canapelei.

Jucând un joc pe ASUS ROG Swift PG43U
Jucând un joc pe ASUS ROG Swift PG43U

ASUS ROG Swift PG43U suportă HDR (High Dynamic Range), ceea ce înseamnă că unele jocuri pot să arate mai bine, mai realist și să ofere o experiență mai imersivă. HDR îți oferă culori și saturație mai bune, precum și contrast mai realist, cu nuanțe de negru mai întunecate și valori de alb mai luminoase. Este acel lucru care face cerul să pară real și pământul mai detaliat în jocurile tale. Totuși, din experiența noastră, HDR nu arată deloc bine în Windows 10, deoarece majoritatea aplicațiilor nu au fost gândite pentru HDR. Totuși, în jocurile care suportă HDR, poate să schimbe efectele vizuale și să le îmbunătățească semnificativ. De exemplu am încercat Mass Effect Andromeda care, deși este un joc destul de vechi, suportă HDR și imaginile din el sunt spectaculoase. Folosind ASUS ROG Swift PG43U cu HDR activat, am avut parte de o experiență vizuală fantastică în acest joc.

ASUS ROG Swift PG43U: Gaming cu HDR activat
ASUS ROG Swift PG43U: Gaming cu HDR activat

Vizionarea de filme este o experiență frumoasă, deși nu am putut să facem Netflix să folosească HDR, sau cel puțin nu am văzut nicio diferență între HDR și SDR (Standard Dynamic Range). Totuși, dimensiunea ecranului face ca filmele în 4K să arate foarte bine. De asemenea, difuzoarele incluse în monitor fac o treabă bună. Puterea lor este destul de mare pentru a îți oferi o experiență audio bună, dacă nu vrei să investești într-un sistem de sunet de sine stătător pentru PC-ul sau consola ta.

OSD-ul (on-screen display) este controlat cu ajutorul unui joystick și câteva butoane aflate în partea din dreapta jos a spatelui monitorului. Utilizarea lor pentru a naviga prin toate setările este o activitate ușoară și plăcută.

OSD pe monitorul de gaming ASUS ROG Swift PG43U
OSD pe monitorul de gaming ASUS ROG Swift PG43U

ASUS ROG Swift PG43U s-a dovedit a fi un exemplu de tehnologie impresionantă, ce a reușit să ne uimească cu dimensiunile sale, specificațiile high-end și calitatea imaginii. Dacă ești un gamer, probabil că acum deja visezi la acest monitor, nu-i așa? 🙂 Totuși, dimensiunile uriașe ale acestui monstru nu sunt pentru oricine și s-ar putea să fie o alegere bună mai mult pentru "gamerii de canapea" care nu intenționează să îl folosească pe un birou, ci mai degrabă cu o consolă de gaming, pe un stand TV.

Drivere și software

ASUS oferă un driver dedicat, pe care ar trebui să îl instalezi pentru a obține cea mai bună calitate posibilă a imaginii, precum și un utilitar numit ASUS DisplayWidget. Poți descărca atât driverul, cât și utilitarul de pe pagina de suport oficială. ASUS DisplayWidget este o aplicație cu care poți să ajustezi setările monitorului fără a fi nevoie să apelezi la butoanele fizice de pe el și la OSD (on-screen display). Poți să o folosești pentru a schimba modul de afișare, să activezi filtrul de lumină albastră pentru a îți proteja ochii, să sincronizezi aplicații cu diferite setări pentru monitor și așa mai departe.

ASUS DisplayWidget
ASUS DisplayWidget

Însă cea mai interesantă și utilă facilitate a acestei aplicații este MultiFrame. Este un instrument cu care poți să împarți desktop-ul astfel încât să poți fixa ferestrele la anumite regiuni predefinite sau personalizate. Mi-a fost foarte util, având în vedere că am folosit acest monitor de 43 de inchi pe un birou cu dimensiuni medii și chiar și ferestrele de browser erau prea mari pentru a le putea folosi confortabil.

Utilizarea MultiFrame pe ASUS ROG Swift PG43U
Utilizarea MultiFrame pe ASUS ROG Swift PG43U

Din punct de vedere software, ASUS DisplayWidget își face bine treaba și oferă acces la toate setările esențiale pentru monitor. Facilitatea MultiFrame este foarte utilă dacă folosești acest monitor uriaș pe un birou.

Ce părere ai despre ASUS ROG Swift PG43U?

Acum știi mai multe despre ASUS ROG Swift PG43U, punctele sale forte și punctele sale slabe. Credem că poate fi o alegere foarte bună pentru orice configurație de gaming care include o canapea și un stand TV, dar probabil că nu este cea mai bună alegere pentru un birou mediu de gaming. Ești de acord sau ai o opinie diferită? Spune-ne ce crezi despre ASUS ROG Swift PG43U, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii