Recenzie ASUS RT-AX92U: Primul sistem AiMesh cu Wi-Fi 6!

Recenzie ASUS RT-AX92U: Primul sistem AiMesh cu Wi-Fi 6!
Rating

Performanța wireless

Mai întâi, să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Stația principală ASUS RT-AX92U a fost amplasată în sufragerie. Când folosim un router wireless, puterea semnalului este mai slabă în bucătărie și în balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei, am pus a doua stație ASUS RT-AX92U pe hol, aproape de intrarea în bucătărie, pentru a acoperi cât mai bine o suprafață cât mai mare din apartament.

Diagrama apartamentului în care am realizat testele
Diagrama apartamentului în care am realizat testele

Testele au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Pentru măsurătorile noastre, am folosit un laptop HP Spectre 13.

Am comparat sistemul ASUS RT-AX92U AiMesh AX6100 WiFi cu două sisteme mesh AC (Wi-Fi 5): Synology MR2200ac și TP-Link Deco M9 Plus. Nu am testat niciun sistem mesh AX (Wi-Fi 6) până acum, așa că nu l-am putut compara cu alte modele care au suport pentru acest standard. De asemenea, nu avem echipamente de rețea cu suport pentru Wi-Fi 6, așa că măsurătorile noastre nu au fost realizate folosind standardul Wi-Fi 6, ci standardele Wi-Fi 4 și Wi-Fi 5.

Reclamă

Am început prin a evalua frecvența wireless de 2.4 GHz și a măsurat puterea semnalului în fiecare cameră, folosind aplicația NetSpot Pro. Poți vedea evoluția semnalului WiFi în graficul de mai jos. ASUS RT-AX92U ne-a oferit o putere bună a semnalului, fără a fi cel mai bun sistem mesh WiFi din comparația noastră.

ASUS RT-AX92U - Puterea semnalului pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AX92U - Puterea semnalului pe banda de 2.4 GHz

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim frecvența wireless de 2.4 GHz. ASUS RT-AX92U ne-a oferit cele mai rapide descărcări de date, în comparația noastră.

ASUS GT-AC2900 - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz
ASUS GT-AC2900 - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AX92U a fost depășit de Synology MR2200ac.

ASUS GT-AC2900 - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz
ASUS GT-AC2900 - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 2.4 GHz

La următoarele măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, pe frecvența de 2.4 GHz. Și de această dată, ASUS RT-AX92U ne-a oferit descărcări foarte rapide.

ASUS RT-AX92U - Viteza de descărcare pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AX92U - Viteza de descărcare pe banda de 2.4 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, ASUS RT-AX92U nu a fost liderul din comparația noastră.

ASUS RT-AX92U - Viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AX92U - Viteza de încărcare pe banda de 2.4 GHz

Atunci când folosești frecvența wireless de 2.4 GHz, ASUS RT-AX92U oferă viteze foarte bune de descărcare a datelor.

Am trecut la analiza performanțelor oferite de rețeaua wireless pe frecvența de 5 GHz. Ne-am uitat mai întâi la puterea semnalului wireless, în fiecare cameră din apartament. ASUS RT-AX92U a avut performanțe decente, fără a ieși în evidență.

ASUS RT-AX92U - Puterea semnalului pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX92U - Puterea semnalului pe banda de 5 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda de 5 GHz. ASUS RT-AX92U ne-a impresionat cu viteze de descărcare foarte rapide, în toate camerele. Rezultatele obținute au fost excelente!

ASUS RT-AX92U - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX92U - Viteza de descărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz

La fel s-a întâmplat și atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor prin SpeedTest.

ASUS RT-AX92U - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX92U - Viteza de încărcare în SpeedTest pe banda de 5 GHz

Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test și am transferat date între două calculatoare conectate la rețea. Diferența de viteză între ASUS RT-AX92U și celelalte sisteme mesh WiFi a scăzut, deoarece transferurile aveau o variabilitate mai mare decât sistemele cu care l-am comparat.

ASUS RT-AX92U - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX92U - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Dar, atunci când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AX92U a fost campionul detașat.

ASUS RT-AX92U - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AX92U - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz

Pe frecvența wireless de 5 GHz, ASUS RT-AX92U oferă viteze impresionante, atât pentru descărcarea cât și pentru încărcarea datelor.

Performanţa pentru reţelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC și un laptop, conectate la rețea printr-un cablu Ethernet, ambele folosind unități SSD. Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. În acest test, ASUS RT-AX92U a atins potențialul maxim al conexiunii noastre la internet.

ASUS RT-AX92U - SpeedTest pe conexiuni Ethernet
ASUS RT-AX92U - SpeedTest pe conexiuni Ethernet

După aceea, am făcut un transfer între două calculatoare, ambele conectate la stația principală printr-un cablu Ethernet, folosind PassMark Performance test. ASUS RT-AX92U a atins viteze apropiate de 1 Gbps, așa cum promite în specificațiile sale de produs.

ASUS RT-AX92U - Transferuri prin cablu Ethernet
ASUS RT-AX92U - Transferuri prin cablu Ethernet

Sistemele mesh WiFi cu care l-am comparat au oferit viteze mult mai mici, deoarece nu au suficiente porturi pentru a conecta două PC-uri desktop la aceeași stație. Astfel, atunci când le-am testat, transferurile respective erau intermediate de fapt prin WiFi.

Porturile Ethernet de pe ASUS RT-AX92U funcționează bine, la viteze apropiate de 1 Gbps. Un aspect pozitiv este și faptul că fiecare nod din kit are patru porturi Ethernet, în timp ce alte sisteme mesh WiFi au două.

Reclamă

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.0 al nodului principal ASUS RT-AX92U. După aceea, am făcut câteva transferuri de la un calculator desktop la acest SSD și înapoi. Așa cum se vede mai jos, portul USB 3.0 de pe acest sistem AiMesh WiFi poate fi foarte rapid. A fost de două până la trei ori mai rapid decât cel de pe Synology MR2200ac. Nu am inclus TP-Link Deco M9 Plus în comparația de mai jos, deoarece acest sistem nu are un port USB funcțional.

ASUS RT-AX92U - Viteza portului USB 3.0
ASUS RT-AX92U - Viteza portului USB 3.0

Spre deosebire de alte sisteme mesh WiFi, ASUS RT-AX92U are două porturi USB. De asemenea, portul său USB 3.0 este cel mai rapid pe care l-am testat până acum, pe un sistem mesh WiFi.

Caracteristici suplimentare

Sistemul ASUS RT-AX92U AiMesh AX6100 WiFi include multe facilități avansate care sunt utile:

ASUS AiProtection
ASUS AiProtection
  • Router Security Assessment - o unealtă bine realizată, care verifică nivelul de securitate al setărilor tale. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
  • Malicious Sites Blocking - o unealtă de securitate bazată pe cloud, foarte eficientă pentru blocarea saiturilor malițioase, pe toate dispozitivele conectate la rețea.
  • Two-Way IPS - un sistem de prevenție a atacurilor, care te protejează de spam, atacuri de tip DDOS, atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și cele care ies din rețea.
  • Infected Device Prevention and Blocking - dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat și ești informat de această problemă, pentru a putea lua măsuri.
  • Parental Controls - controale parentale utile, bazate pe cloud, pe care părinții le pot folosi pentru a crea reguli pentru accesul la internet al copiilor.
  • Adaptive QoS - un sistem avansat de Quality of Service care poate fi utilizat pentru a optimiza traficul din rețea, inclusiv pentru jocurile online.
  • Guest network - poți activa câte trei rețele wireless pentru oaspeți, pe fiecare frecvență. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
  • Traffic Analyzer - dacă vrei să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum, este o unealtă foarte utilă.
  • Aplicații USB - ai aplicații pentru tot soiul de dispozitive USB: hard disk-uri externe, dispozitive NAS, modemuri USB, imprimante și altele. De asemenea există și un Download Manager pe care-l poți folosi pentru a seta sistemul AiMesh să descarce lucruri de pe internet, direct pe un hard disk conectat la el.
  • AiCloud 2.0 - acest serviciu îți permite să creezi un spațiu de stocare în cloud și să-l accesezi de oriunde de pe internet, cu ajutorul unei aplicații mobile.
  • IPv6 - suport pentru adresele IPv6, care vor deveni noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
  • VPN - îți poți configura sistemul AiMesh să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, îți oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
  • Network Tools - o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, routerul sau conexiunea la internet.
  • Dual WAN - excelent atât pentru afaceri cât și pentru profesioniștii care au nevoie de o conexiune neîntreruptă la internet. De asemenea, poți folosi Dual WAN și pentru a îmbunătăți calitatea conexiunii tale și a avea cea mai bună performanță posibilă.
  • DDNS - Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la sistemul AiMesh, chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, folosind un nume de domeniu înregistrat.
  • WTFast GPN - poți crea un cont WTFast pe care-l conectezi la sistemul AiMesh și beneficiezi de gaming online optimizat printr-un serviciu unic de VPN. Se oferă acces gratuit la facilitățile de bază ale acestui serviciu, iar dacă vrei tot ce are de oferit WTFast, trebuie să plătești un abonament separat.
  • Integrare cu Amazon Alexa și IFTT(If This, Then That) - un serviciu care automatizează sarcini repetitive sau care nu pot "vorbi" una cu cealaltă. Cu ajutorul acestor servicii, poți să rostești comenzi vocale precum "Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware" ori să primești o notificare pe email atunci când copilul tău ajunge acasă și se conectează la WiFi de pe smartphone.
Integrarea cu Alexa și IFTT
Integrarea cu Alexa și IFTT

Care este părerea ta despre ASUS RT-AX92U?

Acum știi părerea noastră despre ASUS RT-AX92U, ce ne place și ce nu ne place la acest sistem wireless. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre acest produs. Îl consideri o alegere bună? Dacă-l ai deja, care a fost experiența ta de până acum cu acest sistem? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless