Review Linksys Velop: Ce oferă cel mai scump WiFi mesh de pe piață?

Review Linksys Velop: Ce oferă cel mai scump WiFi mesh de pe piață?
Rating

Performanța wireless

Mai întâi hai să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Poți vedea că stația principală Linksys Velop a fost amplasată în sufragerie. Când folosim un router wireless, puterea semnalului este mai slabă în bucătărie și în balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei, am pus a doua stație Linksys Velop în dormitorul mare și a treia la intrarea în bucătărie, pentru a îmbunătăți acoperirea și în acea cameră.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru măsurătorile noastre. Am decis să comparăm Linksys Velop cu ASUS Lyra Trio și TP-Link Deco M5.

Reclamă

Am început prin a evalua rețeaua wireless pe frecvența de 2.4 GHz și am măsurat evoluția puterii semnalului, în fiecare cameră, folosind NetSpot Pro. Așa cum se vede în graficul de mai jos, puterea semnalului oferit de Linksys Velop a fost bună dar cu variații mai mari decât la alte sisteme similare.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosești frecvența wireless de 2.4 GHz. Linksys Velop a oferit viteze de top atunci când s-au descărcat date de pe internet.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

La fel și când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor pe internet.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Apoi, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare, prin rețea, pe frecvența wireless de 2.4 GHz. În acest test, Linksys Velop a fost și mai rapid în descărcarea datelor.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Același trend a fost observat și atunci când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor prin rețea.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Atunci când folosești banda wireless de 2.4 GHz, Linksys Velop oferă viteze de transfer excelente.

Am trecut apoi la banda wireless de 5 GHz. Ne-am uitat mai întâi la evoluția semnalului wireless, în fiecare cameră. De această dată, Linksys Velop a oferit o putere mai bună decât competiția sa.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda wireless de 5 GHz. Pentru a afla potențialul maxim al Linksys Velop, am folosit singura placă PCI-Express cu suport pentru transferuri 4x4 MU-MIMO. Atunci când am folosit această placă de rețea, viteza maximă de descărcare a datelor a fost de 502,54 Mbps, iar cea de încărcare a fost de 453,53 Mbps. Un rezultat bun.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Pentru rezultate mai apropiate de realitatea utilizatorilor obișnuiți, am folosit SpeedTest pe laptopul nostru de test, în fiecare cameră. Linksys Velop a avut viteze de download bune, dar nu a fost cel mai rapid sistem.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

La fel și în ceea ce privește viteza de încărcare a datelor.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru transfera date între două calculatoare din rețea. Viteza de descărcare oferită de Linksys Velop a fost bună, dar nu a fost cel mai rapid sistem din comparația noastră.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Atunci când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor, Linksys Velop a fost campionul vitezei. Un rezultat surprinzător.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Linksys Velop oferă conexiuni wireless rapide, pe frecvența de 5 GHz, dar nu este cel mai rapid sistem de tip mesh WiFi pe care l-am testat.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.

Reclamă

Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. Linksys Velop a fost cel mai rapid din comparația noastră.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Am realizat și un transfer prin rețea, între cele două calculatoare, fiecare conectate printr-un cablu Ethernet, la o stație Linksys Velop diferită. Din moment ce stațiile Velop erau conectate între ele fără cabluri, transferul a fost mediat printr-o conexiune WiFi. Am folosit PassMark Performance test pentru a măsura viteza obținută. Așa cum se vede mai jos, Linksys Velop ne-a oferit viteze de transfer decente.

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03

Te poți bucura de conexiuni Ethernet de 1 Gbps doar pe stația principală Linksys Velop. Pe celelalte, vei avea o vitează mai mică, exceptând scenariul în care le conectezi pe toate prin cabluri Ethernet.

Caracteristici suplimentare

Linksys Velop oferă câteva facilități avansate, mai reduse la număr, în comparație cu alte sisteme mesh WiFi. Cele mai importante lipsuri sunt protecția antivirus, un sistem de prevenție a intruziunilor și controale parentale bazate pe cloud. Alte sisteme similare, costă mai puțin și oferă aceste facilități, cel puțin pentru o durată de timp, în timp ce altele le oferă pe toată durata de viată a produsului. Iată ce primești din partea Linksys Velop:

Linksys Velop, WHW03
Linksys Velop, WHW03
  • Guest Access - poți activa o rețea wireless separată, pentru oaspeți, cu nume și parolă diferite.
  • Speed Check - poți realiza un test de viteză pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet.
  • Parental Controls - un set de controale și reguli întreținute manual. Nu este la fel de eficient precum un serviciu bazat pe cloud, oferit de competiție.
  • Device Prioritization - poți seta ce dispozitive au prioritate în rețea, pentru a le îmbunătăți viteza în rețea.
  • Port forwarding - poți crea reguli pentru redirecționarea porturilor, atât la nivel de port individual cât și grup
  • Amazon Alexa - dacă folosești Alexa, poți controla prin comenzi vocale Linksys Velop. De exemplu, poți spune: "Alexa, ask Linksys What is my Wi-Fi password?" (Alexa, cere-i Linksys să-mi spună parola pentru WiFi)
  • Troubleshooting - unelte pentru depanarea problemelor de rețelistică care pot apărea. Multe dintre ele pot fi accesate doar din interfața web de administrare.

Linksys Velop oferă mai puține unelte avansate decât competiția. Cel mai semnificativ neajuns îl reprezintă lipsa uneltelor de securitate oferite de alte sisteme de tip mesh WiFi.

Care este părerea ta despre Linksys Velop?

Acum știi părerea noastră despre Linksys Velop și cum a performat acest sistem wireless în testele noastre. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta despre acest sistem. Vrei să-l cumperi? Dacă-l ai deja, ce experiență ai avut cu el? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless