Te afli cumva în căutarea unui smartphone cu un ecran mare, o baterie generoasă, performanță decentă și preț mic? Ei bine, în acest caz, noul realme C53 s-ar putea să fie exact ceea ce-ți dorești. Este vorba de un smartphone cu Android produs de Realme, o companie chinezească ce reușește să iasă în evidență nu numai pe segmentul de dispozitive mid-range, ci și pe cel de telefoane Android de buget. În acest review, voi analiza în detaliu ce are de oferit noul realme C53 pentru a te ajuta să-ți faci o idee mai bună dacă merită sau nu să îl cumperi. Hai să începem:
realme C53: Pentru cine este o alegere potrivită?
Smartphone-ul realme C53 este o alegere bună dacă:
- Vrei un dispozitiv cu design aspectuos și preț mic
- Te interesează în principal un smartphone bun pentru activitățile de zi cu zi
- Ești în căutarea unui telefon cu o autonomie mare și încărcare rapidă
Pro și contra
Iată ce-mi place la realme C53:
- Design frumos și inteligent
- Ecran foarte mare
- Autonomie bună a bateriei și încărcare rapidă
- Destul RAM și stocare internă, plus slot individual pentru card microSD
- Preț accesibil
- Pachet generos de accesorii
Există și câteva dezavantaje de luat în considerare:
- Rezoluție mică și luminozitate slabă a ecranului
- Senzorul de amprente imprecis
- Sub așteptări la fotografii sau înregistrări video
- Performanțe slabe în jocuri
Verdict
realme C53 este, evident, un smartphone entry-level cu un preț accesibil. Dar asta nu înseamnă neapărat că nu merită să-l cumperi. Oferind un design frumos, cu un ecran mare, baterie generoasă și performanțe decente în activitățile de zi cu zi, el poate fi o alegere bună pentru cei care nu au pretenții foarte mari. Personal, îl văd ca pe o opțiune de luat în considerare pentru bunicii sau părinții noștri. Dacă însă îți dorești ceva destul de puternic pentru jocuri sau vrei un telefon bun pentru fotografii și înregistrări video, ar fi mai bine să cauți alternative.
Despachetarea lui realme C53
La fel ca toate celelalte smartphone-uri de la realme pe care am avut plăcerea să le testez, și realme C53 sosește într-o cutie viu colorată. Fundalul este un galben puternic, iar textul este negru. Această combinație de culori atrage imediat atenția și, într-un fel, mă face de fiecare dată să mă gândesc la culorile albinelor. 🙂 Partea de sus a ambalajului este minimalistă, conținând doar numele smartphone-ului și un mesaj scris cu fonturi mici în colțul din stânga sus, în care compania ne spune că este brandul cu cea mai mare creștere din Europa.
La deschiderea cutiei, găsești telefonul (ambalat într-o folie de protecție), un încărcător rapid (33 de wați) plus un cablu detașabil USB-A la C, o husă de protecție din silicon transparent, un instrument pentru scoaterea suportului pentru cartelele SIM, precum și un manual de utilizare, ce include detalii despre garanție și informații despre siguranță.
Experiența de despachetare oferită de smartphone-ul realme C53 este una plăcută. Chiar dacă vorbim despre un telefon cu Android, comercializat la un preț accesibil, pachetul conține un încărcător rapid și o husă de protecție pentru telefon. Singurul lucru care pot spune că lipsește este un set de căști cu fir (smartphone-ul are jack audio de 3.5 mm).
Design și calitatea construcției
Cu un ecran foarte generos, de 6,74 inci (109.7 cm), realme C53 este un smartphone mare. Însă, chiar dacă dimensiunile sale sunt mari (167.3 x 76.7 x 7.5 mm în lungime x lățime x adâncime), acesta nu cântărește foarte mult, ci doar 182 de grame. Având în vedere lungimea și lățimea sa, nu cred că acest smartphone este o alegerea foarte bună pentru persoanele cu degete scurte ca, de exemplu, majoritatea copiilor.
Spatele lui realme C53 arată ca și cum ar fi acoperit cu sticlă, însă de fapt este vorba de un material plastic. Totuși, este un plastic care arată foarte bine. Telefonul este disponibil în două variante de culoare: Champion Gold și Mighty Black. Eu l-am testat pe cel auriu - Champion Gold - un model cu o culoare creată evident pentru a atrage privirile. Spatele smartphone-ului strălucește efectiv, dându-ți impresia că radiază și sentimentul că dispozitivul este mai scump decât în realitate.
Tot legat de spatele smartphone-ului, trebuie să spun că sistemul de camere arată foarte bine. Pare inspirat din modelele iPhone: în colțul din stânga sus (privind telefonul din spate), găsești trei inele în interiorul unei secțiuni rectangulare strălucitoare. La prima vedere, ai putea crede că aici sunt trei camere, însă, în realitate, avem de-a face cu un truc de design: doar unul din inele conține camera smartphone-ului. Un altul conține un senzor de adâncime, iar cel de-al treilea inel este de fapt blițul cu led.
Având în vedere că acesta este un smartphone cu un preț accesibil, producătorul a făcut unele compromisuri în ceea ce privește construcția dispozitivului. Pe lângă utilizarea în principal a materialelor plastice, smartphone-ul nu are certificare pentru protecție împotriva prafului sau apei. De asemenea, ecranul său este acoperit cu sticlă rezistentă, dar nu cu una cunoscută, precum Gorilla Glass.
Marginile ecranului sunt puțin rotunjite, dar ecranul este în esență plat și, ca fapt divers, smartphone-ul nu vine cu o folie de protecție preaplicată. Acest ultim aspect mi se pare ciudat, pentru că toate telefoanele realme pe care le-am văzut și testat în trecut aveau o astfel de folie pe ecran, aplicată din fabrică.
Așa cum probabil ai observat în imaginea de mai sus, marginile întunecate (bordurile negre) ale ecranului nu sunt foarte mari, dar nici mici. Partea bună este că sunt relativ simetrice, singura puțin mai lată fiind cea din partea inferioară a smartphone-ului. De asemenea, în partea superioară, marginea neagră este întreruptă în zona centrală de orificiul camerei selfie, în forma unei picături.
Cu excepția suportului pentru cartelele SIM, nu vei găsi nimic altceva pe marginea stângă a lui realme C53.
Pe marginea dreaptă a lui realme C53, în partea de sus, se găsesc butoanele de volum (monobloc), alături de butonul de pornire, ce servește și ca senzor de amprente.
Marginea superioară a lui realme C53 este complet curată, fără niciun element. Partea de jos conține însă mai multe elemente: un difuzor, portul USB Type-C utilizat pentru transferul de date și încărcarea smartphone-ului, microfonul telefonului, precum și un jack audio pentru căști de 3,5 mm.
realme C53 este un telefon mare și frumos. În ciuda prețului său accesibil, smartphone-ul arată elegant și va atrage cu siguranță privirile celor din jur. Designerii săi au reușit cumva să creeze un dispozitiv care să pară mult mai scump decât este în realitate. Totuși, au fost necesare anumite compromisuri pentru a-i păstra prețul cât mai scăzut.
Specificații hardware
realme C53 este echipat cu un chipset Tiger T612, creat de Unisoc și lansat în mai 2022. Acest chipset este un SoC (System on a Chip) 4G, construit pe un proces de fabricație subțire de 12 nm, ce include un procesor cu opt nuclee (două nuclee Cortex-A75 și șase nuclee Cortex-A55, toate rulând la aceeași frecvență de 1,80 GHz). Pe partea grafică, chipsetul oferă o unitate de procesare Mali-G57. Referitor la memorie și stocare internă, smartphone-ul este disponibil în o singură configurație: 6 GB de memorie RAM și 128 GB de memorie flash internă.
Din totalul de 128 GB de spațiu de stocare, aproximativ 99 GB sunt liberi la instalare. Bineînțeles, după ce faci toate actualizările disponibile pentru sistem și aplicații, această valoare mai scade puțin. Deși cred că spațiul de stocare intern este suficient pentru majoritatea utilizatorilor, pentru cei care au nevoie de și mai mult, vestea bună este că smartphone-ul permite adăugarea unui card microSD. Mai mult, deși realme C53 este un dispozitiv dual SIM la care poți conecta două cartele nano-SIM simultan, suportul SIM include un slot dedicat pentru cardul microSD.
Ecranul lui realme C53 este bazat pe un panou IPS LCD, ce oferă culori plăcute și un contrast bun, însă rezoluția sa nu impresionează, iar luminozitatea sa nu este extraordinară. La o diagonală de 6,74 inci și un raport de aspect de 20:9, rezoluția ecranului este de 720 pe 1600 pixeli, ceea ce duce la o densitate a pixelilor de aproximativ 260 ppi - cam puțin după părerea mea. Luminozitatea maximă oferită de ecran este de 560 niți (candela pe metru pătrat), care este OK în majoritatea cazurilor, dar mică atunci când folosești telefonul afară, în lumină puternică. Pe cealaltă parte, un aspect care-mi place la smartphone este că ecranul are o rată de refresh peste medie, de 90 de herzi. Asta se traduce în tranziții și imagini în mișcare mai fluente decât în cazul unei rate de reîmprospătare standard, de 60 Hz.
Referitor la camere, realme C53 ne oferă:
- O cameră principală (wide) cu senzor de 50 de megapixeli, diafragmă f/1.8 și PDAF (phase-detection autofocus). Aceasta este însoțită de un senzor de adâncime (depth camera), despre ale cărui specificații tehnice nu am găsit detalii.
- O cameră frontală pentru selfie-uri, ce utilizează un senzor de 8 megapixeli cu o diafragmă f/2.0.
Și camera principală, și cea frontală sunt compatibile cu HDR, iar ambele pot înregistra clipuri video la o rată de 30 de cadre pe secundă. Camera de pe spate permite o rezoluție maximă de 1080p, în timp ce camera selfie este limitată la 720p. Smartphone-ul nu dispune, din păcate, de stabilizare a imaginii în timpul filmărilor.
Din punct de vedere al opțiunilor de conectivitate, merită menționat că realme C53 se poate conecta la rețele Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac) dual-band pe benzile de 2,4 și 5 GHz. Nu este compatibil cu Wi-Fi 6. Telefonul este compatibil cu Bluetooth 5.0 și NFC (în România și în unele regiuni ale globului). Adițional, smartphone-ul include și un senzor de amprentă (pe butonul de pornire), precum și alții uzuali, precum un accelerometru, un senzor de proximitate, o busolă și un giroscop.
Autonomia lui realme C53 este oferită de un acumulator Li-Po nedetașabil, cu o capacitate generoasă, de 5000 mAh. Un detaliu neașteptat pentru un smartphone din gama sa de preț este compatibilitatea lui realme C53 cu încărcarea rapidă la 33 wați. Încărcătorul corespunzător este inclus în pachet și, teoretic, este capabil să încarce 50% din baterie în 31 de minute. Voi detalia acest aspect în secțiunea următoare.
Dacă vrei detalii despre toate caracteristicile și specificațiile tehnice, consultă pagina oficială realme C53.
Specificațiile oficiale pentru realme C53 ne prezintă un smartphone cu Android, care ar trebui să fie capabil să ofere o experiență de utilizare bună în activitățile de zi cu zi. Deși nu este un telefon puternic, hardware-ul său este îndeajuns de bun pentru sarcinile uzuale. Nu pare a fi un dispozitiv potrivit celor ce vor să se joace sau pentru cei pasionați de fotografie.
Accesează pagina următoare a acestei recenzii pentru a citi mai multe despre experiența de utilizare oferită de realme C53, calitatea camerelor sale, performanțele sale în benchmarkuri și software-ul pe care-l primești cu acest smartphone.