Review Samsung Galaxy Z Flip4: Pliabil și cool!

Review Samsung Galaxy Z Flip4: Pliabil și cool!
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy Z Flip4

Principalul atu al lui Samsung Galaxy Z Flip4 este formatul său flexibil și cât de ușor este de pus în buzunar. Din acest punct de vedere, este o plăcere să folosești acest smartphone. În plus, atunci când îl scoți din buzunar, îl pliezi și îl folosești, atragi întotdeauna atenția celorlalți. Prietenii și vecinii mei m-au întrebat de mai multe ori despre telefonul pe care îl folosesc. Totuși, există și un dezavantaj al formatului acestui telefon: după câteva minute în buzunar, golul acela din Galaxy Z Flip4 închis acumulează scame și praf, care se adună în zona dintre marginea protecției ecranului și laterala telefonului. Prin urmare, trebuie să ai mai multă grijă de acest smartphone dacă vrei să-l folosești pentru o perioadă mai îndelungată.

Smartphone-ul cel mai ușor de ținut în buzunar

Smartphone-ul cel mai ușor de ținut în buzunar

Acum, să vorbim despre utilizarea acestui telefon: Android 12 funcționează foarte bine pe el, datorită chipsetului Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, care este foarte puternic. Nu există niciun fel de întârzieri, iar rata de reîmprospătare adaptivă de 120 Hz face ca totul să pară rapid. Samsung Galaxy Z Flip4 adaptează rata de reîmprospătare în mod dinamic între 1 Hz și 120 Hz, în funcție de conținutul afișat pe ecran. Un alt plus este că ecranul suportă conținut HDR10+, așa că nu va trebui să-ți faci griji cu privire la redarea de conținut video de înaltă rezoluție pe YouTube și alte platforme.

Rata de reîmprospătare adaptivă funcționează foarte bine

Rata de reîmprospătare adaptivă funcționează foarte bine

Atunci când Galaxy Z Flip4 este pliat la 90 de grade, este confortabil pentru convorbirile video. De asemenea, unele aplicații, precum Camera, au un aspect optimizat care te ajută să interacționezi cu ele în moduri noi. Însă, la data lansării, puține aplicații au o optimizare specială cu mai multe ferestre pentru modul Flex al lui Flip4, iar utilitatea sa este puțin limitată. Așadar, în cea mai mare parte a timpului, vei folosi acest telefon cu ecranul complet desfăcut pentru productivitate maximă.

Fotografierea cu telefonul pliat

Fotografierea cu telefonul pliat

Nu-mi place că ecranul pliabil de pe Galaxy Z Flip4 este un magnet de amprente, iar vizibilitatea sa în lumina directă a soarelui nu este extraordinară, deoarece protecția ecranului devine foarte reflectorizantă. Din fericire, ecranul arată foarte bine în interior, oferind culori vii, luminozitate puternică și animații fluide.

Jocurile funcționează surprinzător de bine, chiar dacă ai de-a face cu un ecran pliabil. Totuși, Galaxy Z Flip4 tinde să se încălzească ceva mai repede decât smartphone-urile obișnuite, așa că sesiunile lungi de gaming ar putea deveni problematice din punct de vedere al temperaturii și este posibil să ai nevoie de o pauză din când în când.

Experiența de gaming este surprinzător de plăcută

Experiența de gaming este surprinzător de plăcută

Ecranul secundar OLED de pe spate afișează notificări, precum cine te sună sau îți trimite mesaje text, precum și câteva widgeturi cu care poți interacționa: calendar, prognoză meteo, comenzi de control al muzicii și așa mai departe. Iar cea mai interesantă caracteristică a acestuia este că-l poți folosi pentru a face selfie-uri cu sistemul principal de camere foto, mult mai bun decât camera selfie de pe ecranul primar.

Ecranul secundar este excelent pentru selfie-uri

Ecranul secundar este excelent pentru selfie-uri

Autonomia bateriei a fost mai bună decât mă așteptam, iar Samsung Galaxy Z Flip4 nu a avut probleme să reziste o zi întreagă, chiar și atunci când a fost folosit mai intens. În scenarii de utilizare ușoară, poate rezista până la 36 de ore cu o singură încărcare, ceea ce este excelent, având în vedere hardware-ul puternic pe care-l oferă. Din păcate, nu există niciun încărcător în cutie, dar poți folosi orice încărcător Samsung de 25 W pentru a beneficia de încărcarea rapidă, care, de obicei, te duce de la 0% la 50% în aproximativ 30-35 de minute. O încărcare completă durează, de obicei, între 75 și 80 de minute. Nu este la fel de rapidă ca cea oferită de un Xiaomi 12, de exemplu, dar este OK pentru majoritatea oamenilor.

Încărcarea rapidă este disponibilă, dar trebuie să cumperi un încărcător Samsung

Încărcarea rapidă este disponibilă, dar trebuie să cumperi un încărcător Samsung

Vizionarea filmelor și ascultarea muzicii sunt experiențe bune pe Samsung Galaxy Z Flip4. Ecranul este foarte bun la redarea conținutului video de înaltă calitate, iar difuzoarele sunt puternice. Difuzorul de sus este puțin mai silențios și are un bas mai puțin pronunțat decât cel de jos. Și totuși, ele sunt bine echilibrate, iar calitatea audio generală ar trebui să satisfacă majoritatea oamenilor. Din acest punct de vedere, pentru o experiență cât mai bună, îți recomand să folosești acest smartphone alături de noile Samsung Galaxy Buds2 Pro, recent lansate. Este o plăcere să le utilizezi și voi oferi mai multe detalii despre ele într-un review separat.

Samsung Galaxy Z Flip4 este surprinzător de zgomotos

Samsung Galaxy Z Flip4 este surprinzător de zgomotos

Samsung Galaxy Z Flip4 este foarte bun ca telefon: apelurile au fost de o calitate excelentă, cu o semnal stabil și conectivitate 5G, acolo unde era disponibilă.

Totodată, blocarea și deblocarea telefonului funcționează bine, atât cu ajutorul recunoașterii faciale, cât și prin intermediul senzorului optic de amprente. Amprentele mele au fost identificate întotdeauna corect, fără erori, cu excepția cazului în care aveam mâinile ude. Din experiența mea, recunoașterea facială este cea mai bună opțiune pentru deblocarea rapidă, atâta timp cât nu ții telefonul pliat la 90 de grade. În acest caz, camera selfie nu-ți poate scana fața și trebuie să folosești o altă metodă pentru a-l debloca.

O limitare surprinzătoare a lui Galaxy Z Flip4 este că nu funcționează cu Samsung Dex. Hardware-ul său îi poate face față, dar Samsung a decis să elimine această funcție.

Samsung Galaxy Z Flip4 este un smartphone Android excelent pentru utilizarea zilnică. Oferă performanțe de top în toate aplicațiile și jocurile mobile, iar formatul său flexibil permite noi moduri de utilizare a telefonului. Faptul că este ușor să-l ții în buzunar este o altă caracteristică atractivă care va mulțumi mulți utilizatori.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy Z Flip4

Cea mai mare problemă pentru Samsung Galaxy Z Flip4 este lipsa unei camere telefoto. Orice smartphone standard la un preț similar are una, chiar și dispozitivele mai accesibile, precum Samsung Galaxy S22. Nu mi-am dat seama cât de des folosesc funcția de zoom optic atunci când fac fotografii până când nu am folosit Galaxy Z Flip4 și am constatat că aceasta lipsește. O altă problemă este că ai parte de stabilizare optică a imaginii doar pe obiectivul wide, dar nu și pe celelalte.

Poți face fotografii doar în 0,5x (obiectiv ultra-wide) sau 1x (obiectiv wide)

Poți face fotografii doar în 0,5x (obiectiv ultra-wide) sau 1x (obiectiv wide)

Galaxy Z Flip se remarcă prin noile moduri de a face fotografii, datorită formatului său flexibil. De exemplu, este destul de cool să faci selfie-uri de pe ecranul din spate, dar nu vor fi cele mai bune selfie-uri pe care le poți face. De asemenea, poate fi amuzant să pliezi telefonul la 90 de grade și să faci poze cu el și poți surprinde câteva unghiuri interesante.

Mi-a plăcut să fac selfie-uri cu Samsung Galaxy Z Flip4

Mi-a plăcut să fac selfie-uri cu Samsung Galaxy Z Flip4

Lăsând la o parte limitările tehnice, camerele foto de pe Samsung Galaxy Z Flip4 sunt capabile. Atunci când faci fotografii în condiții bune de iluminare, detaliile sunt excelente, la fel ca și luminile și umbrele. Culorile sunt vii, iar detaliile sunt redate foarte bine. Camera selfie de pe ecranul pliabil funcționează bine și este fiabilă, dar nu va depăși camerele similare găsite pe smartphone-urile premium clasice. Pentru cele mai bune rezultate, este mai bine să faci selfie-uri folosind camera principală, cu ajutorul ecranului din spate.

Samsung Galaxy Z Flip4 include modul Auto Night Mode (Modul de noapte automat) în cadrul modului Photo (Foto) implicit. Poți decide să-l ignori apăsând pe mica pictogramă care arată ca o semilună sau să-l lași activat. Cu Night Mode (Modul de noapte), fotografiile sunt clare, au multe detalii, o saturație bună a culorilor și o paletă dinamică echilibrată. Atunci când dezactivezi Night Mode (Modul de noapte), telefonul face poze mai repede, iar acestea continuă să arate bine, cu diferențe minime. Dacă vrei să vezi și tu câteva fotografii de probă, aruncă o privire la galeria inclusă mai jos. Fotografiile au fost luate direct de pe Samsung Galaxy Z Flip4 și mutate în cloud, fără nicio editare.

Atunci când înregistrezi clipuri video pe Samsung Galaxy Z Flip4, experiența este OK, dar nu la fel de bună ca pe smartphone-urile clasice din aceeași gamă de prețuri. Acest smartphone poate înregistra clipuri video la rezoluții 4K și 1080p și la 30 sau 60 de cadre pe secundă (fps) pe camera principală wide, în timp ce camera ultra-wide și camera selfie pot înregistra doar la o rezoluție maximă de 1080p și 60 fps. Stabilizarea optică a imaginii este disponibilă doar pe camera principală, ceea ce este dezamăgitor. Dacă vrei cele mai bune rezultate, îți recomand să înregistrezi întotdeauna videoclipuri la rezoluție 1080p. Culorile sunt fidele, contrastul este excelent, iar gama dinamică este bună. Urmărește videoclipul panoramic de mai jos, filmat la 1080p, pentru a-ți face o idee mai bună despre rezultatele obținute:

În condiții de iluminare slabă, camera principală oferă videoclipuri relativ bune, care tind să fie doar un pic neclare. Videoclipurile au o mulțime de detalii, iar culorile sunt destul de saturate. Cu toate acestea, dacă treci de la camera principală la cea ultra-wide în timpul înregistrării, filmările tale vor pierde focalizarea și vor deveni foarte granulate. Urmărește întregul videoclip de mai jos pentru a vedea la ce mă refer:

Samsung Galaxy Z Flip4 poate înregistra videoclipuri cu încetinitorul la o rezoluție de 1080p sau videoclipuri super slow-motion la 720p. Iată o mostră de video Super Slow-Mo pe care am înregistrat-o:

Camerele foto de pe Samsung Galaxy Z Flip4 sunt competente și oferă rezultate bune în aproape toate condițiile de iluminare. Singurul dezavantaj major este lipsa unui obiectiv telefoto pentru zoom optic. Cu toate acestea, formatul flexibil îți permite să faci mai ușor selfie-uri și fotografii din unghiuri diferite de cele disponibile cu smartphone-urile obișnuite.

Reclamă

Android 12 și aplicațiile incluse

Samsung Galaxy Z Flip4 are Android 12 preinstalat și interfața personalizată One UI versiunea 4.1.1 de la Samsung. Android 13 ar trebui să fie disponibil în lunile următoare, iar utilizatorii acestui smartphone îl vor primi în mod garantat. Potrivit Samsung, posesorii de Galaxy Z Flip4 ar trebui să primească actualizări Android timp de patru ani și actualizări de securitate timp de cinci ani. Această perioadă lungă de suport software este remarcabilă și sper ca și alți producători să urmeze exemplul Samsung.

Aplicațiile incluse pe Samsung Galaxy Z Flip4

Aplicațiile incluse pe Samsung Galaxy Z Flip4

Ca întotdeauna, Samsung include multe aplicații pe smartphone-urile sale, iar Galaxy Z Flip4 nu face excepție. Le poți dezactiva pe majoritatea în timpul procesului inițial de configurare sau le poți elimina ulterior, ceea ce este excelent. Iată lista de aplicații pe care le primești cu acest smartphone:

  • Galaxy Store - magazinul de aplicații al Samsung, promovat ca o alternativă la Play Store. Nu-mi place, iar singurul lucru la care-l folosesc este descărcarea aplicațiilor Samsung pentru dispozitivele din locuința mea.
  • AR Zone - o aplicație pentru crearea de emoji personalizate, pe care le poți folosi în conversațiile cu alte persoane.
  • Bixby - asistentul virtual de la Samsung, care nu este pe placul celor mai mulți utilizatori. Este ușor să-l înlocuiești cu mult mai utilul Google Assistant.
  • Calculator - o aplicație simplă, care face calcule matematice. Toți avem nevoie de asta din când în când, nu? Mai ales atunci când împărțim nota de plată la restaurant 🙂
  • Samsung Internet - browserul implicit promovat de Samsung. Majoritatea oamenilor preferă probabil în schimb Google Chrome sau Microsoft Edge.
  • SmartThings - aplicația companiei pentru gestionarea dispozitivelor inteligente Samsung, de la aspiratoare la mașini de spălat. Este utilă dacă ai și alte dispozitive inteligente Samsung în casa ta.
  • Samsung Health - aplicația Samsung pentru sănătate și fitness, concepută pentru colectarea de date de la dispozitivele tale wearable Samsung, precum noul Samsung Galaxy Watch5.
  • Galaxy Wearable - utilă pentru asocierea și configurarea dispozitivelor tale wearable Samsung, inclusiv a recent lansatelor Galaxy Buds2 Pro.
  • Voice Recorder - o aplicație pentru înregistrarea sunetului/vocii cu ajutorul microfoanelor smartphone-ului
  • Samsung Members - te ajută să te conectezi cu alți utilizatori de dispozitive Samsung Galaxy și să primești ajutor atunci când întâmpini probleme.
  • Spotify - cunoscutul serviciu de streaming de muzică, folosit de milioane de oameni, inclusiv de echipa noastră.
  • Facebook - aplicația cunoscutei rețele de socializare pe care ne place s-o urâm. Este ușor de eliminat dacă nu vrei s-o folosești.
  • Netflix - dacă nu ești abonat la acest serviciu de streaming de filme, vei dori să sari peste instalarea acestei aplicații sau s-o elimini după ce telefonul tău este configurat.
  • Gallery - aplicația Samsung pentru navigarea și gestionarea fotografiilor și videoclipurilor tale.
  • My Files - un manager de fișiere util pentru smartphone, pe care ar trebui să-l păstrezi și să-l folosești atunci când este necesar.
  • Samsung Notes - utilă pentru a lua notițe. Mulți utilizatori o preferă în locul lui OneNote.
  • Game Launcher - îți permite să activezi Game Booster (blochează notificările și optimizează performanța în timpul jocurilor), să folosești Discord pentru a vorbi cu prietenii tăi în timp ce te joci pe smartphone și chiar să joci unele jocuri fără a le instala prin caracteristica Instant Plays.
  • Samsung Global Goals - o aplicație care le permite utilizatorilor să doneze bani în scopuri caritabile sau să activeze reclame ale căror venituri sunt apoi folosite pentru a finanța programe de caritate din întreaga lume.
  • Samsung Free - alternativa enervantă oferită de Samsung pentru Google Discover. Din fericire, acum este ușor să treci la Google Discover.
  • Tips - o aplicație utilă, care te învață cum să folosești funcțiile unice ale lui Galaxy Z Flip4. Îți recomand să o folosești, mai ales dacă acesta este primul tău telefon Galaxy Z Flip.

Pe lângă aceste aplicații Samsung, le vei găsi și pe cele de la Google (Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Duo, Photos și YouTube Music) și unele de la Microsoft (Office, OneDrive, LinkedIn și Outlook).

Apreciez faptul că Samsung Galaxy Z Flip4 vine cu Android 12 instalat. De asemenea, are cea mai bună asistență software din industrie și nu te obligă să folosești aplicații pe care poate nu le dorești.

Performanța în benchmarkuri

Am împărtășit multe lucruri despre experiența mea subiectivă cu Samsung Galaxy Z Flip4. Spre finalul acestei recenzii, este timpul să prezint câteva cifre concrete din benchmarkuri și să vedem ce au de spus despre performanța acestui smartphone.

Ca de obicei, am început cu Geekbench 5, un benchmark multi-platformă cunoscut. Samsung Galaxy Z Flip4 a obținut 1289 de puncte în testul single-core și 3353 de puncte în cel multi-core. Aceste cifre sunt similare cu cele ale majorității dispozitivelor de top din prezent și apropiate de cele obținute de Xiaomi 12, pe care l-am analizat la începutul acestui an.

Rezultatul din Geekbench 5

Rezultatul din Geekbench 5

În continuare, am vrut să văd cât de puternic este Samsung Galaxy Z Flip4 la capitolul grafică. Pentru asta, am rulat Wild Life și Wild Life Extreme de la 3DMark. În Wild Life, Flip4 a obținut 8345 de puncte, iar în Wild Life Extreme, 2238 de puncte. Sunt rezultate excelente, care dovedesc că hardware-ul din interiorul acestui telefon nu are probleme în a face față jocurilor mobile.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

Am rulat, de asemenea, GFXBench 5.0 și am ales testele Car Chase și 1080p Car Chase Offscreen. Numărul de cadre pe secundă (fps) redate de Samsung Galaxy Z Flip4 a fost impresionant în ambele.

Rezultatele în GFXBench 5.0

Rezultatele în GFXBench 5.0

Mai departe, am folosit PCMark for Android, care testează atât performanța, cât și autonomia bateriei în scenarii din viața reală. Samsung Galaxy Z Flip4 a obținut 14727 de puncte în testul Work 3.0 performance și a rezistat timp de 13 ore și 6 minute în testul Work 3.0 battery life. Ambele sunt rezultate excelente, demonstrând că acest smartphone are un hardware de top și că bateria sa nu ar trebui să aibă probleme în a face față unei zile întregi de utilizare normală.

Testarea performanțelor și a autonomiei bateriei cu PCMark

Testarea performanțelor și a autonomiei bateriei cu PCMark

Ca ultim benchmark, am ales SpeedTest, care arată cât de rapidă poate fi conexiunea Wi-Fi pe acest smartphone. Am fost extrem de încântat să văd că Samsung Galaxy Z Flip4 a atins o viteză de descărcare de 848 Mbps atunci când a folosit routerul cu Wi-Fi 6 ASUS ROG Rapture GT-AX6000. Din acest punct de vedere, Samsung Galaxy Z Flip4 este cel mai rapid smartphone pe care l-am folosit vreodată.

Samsung Galaxy Z Flip4 este foarte rapid pe Wi-Fi 6

Samsung Galaxy Z Flip4 este foarte rapid pe Wi-Fi 6

Samsung Galaxy Z Flip4 oferă în benchmarkuri performanțe de top, demne de un dispozitiv premium. Este rapid, puternic, capabil să ruleze orice aplicație sau joc fără probleme și la cea mai bună calitate. Nu în ultimul rând, conectivitatea sa prin Wi-Fi 6 este cea mai rapidă pe care am văzut-o pe un smartphone.

Îți place Samsung Galaxy Z Flip4?

Acum știi ce ne place la Samsung Galaxy Z Flip4 și ce nu este prea reușit. Acest telefon își croiește propriul loc în nișa de piață a telefoanelor pliabile, iar mulți sunt interesați să citească măcar despre el, dacă nu să-l testeze și chiar să-l cumpere. Înainte de a încheia această recenzie, spune-mi ce părere ai: A reușit Samsung să te convingă să cumperi Galaxy Z Flip4? Există dezavantaje care te rețin? Comentează mai jos cu punctul de vedere. De asemenea, dacă ai deja acest telefon sau modelul de anul trecut, nu ezita să ne spui care a fost experiența ta de până acum. Cu siguranță îi va ajuta și pe alții în decizia lor.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate