Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy Z Flip5
La fel ca predecesorii săi, Samsung Galaxy Z Flip5 strălucește prin formatul său flexibil, care-l face ușor de pus în buzunar, unde numeroase smartphone-uri moderne încap cu greu. Chiar dacă nu este un telefon mic, plierea sa îl face să devină unul. Am observat că, datorită noului design al balamalei, nu se mai acumulează praf și scame în partea din mijloc a telefonului, unde se află balamaua, așa cum se întâmpla la Flip4. Singurul loc unde praful se acumulează ușor este între cele două camere principale, care trebuie curățate periodic.
Samsung Galaxy Z Flip5 încape perfect în buzunar
Așa cum era de așteptat, Samsung Galaxy Z Flip5 funcționează foarte bine. Aplicațiile se încarcă rapid și răspund la comenzile tale fără întârziere. Conținutul de înaltă rezoluție arată excelent pe ecran. Ai parte de o acuratețe bună a culorilor, iar vizionarea de conținut HDR este o experiență plăcută. Totuși, din cauza formatului său neobișnuit și a raportului de aspect al ecranului, conținutul video tinde să nu fie afișat de la un capăt la altul. Ai destul de mult loc negru în stânga și-n dreapta. Smartphone-urile clasice tind să ofere o experiență mai bună la acest capitol.
Este posibil să ai parte de mult spațiu negru când vizionezi filme
Și calitatea sunetului este bună, atât în apeluri, cât și atunci când asculți muzică pe Samsung Galaxy Z Flip5. Ai parte de voci curate, volum decent și bas. Mi-a plăcut să ascult muzică pe Galaxy Z Flip5 la fel de mult ca și pe Galaxy S23. Un aspect foarte util atunci când folosești acest telefon este că balamaua poate rămâne stabilă la unghiuri aleatorii. Prin urmare, poți folosi telefonul exact în unghiul pe care-l dorești, în funcție de ceea ce faci, ceea ce este minunat. Un dezavantaj este pliul din mijlocul ecranului principal, care este mai vizibil decât la alte smartphone-uri pliabile. Însă te obișnuiești cu el și începi să-l ignori după câteva zile.
Este plăcut să asculți muzică pe Flip5
Și jocurile merg bine, iar rata de refresh adaptivă face ca experiența să fie plăcută. Însă nu toate jocurile sunt optimizate pentru a folosi întregul ecran, iar în cazul unora dintre ele, este posibil să observi un spațiu nefolosit în partea de sus sau de jos a ecranului. Din fericire, nu este cazul celor mai populare titluri de jocuri.
Jocurile merg bine
Autonomia bateriei este decentă, având în vedere că Galaxy Z Flip5 nu are probleme să reziste întreaga zi. Totuși, din cauza capacității limitate a bateriei, nu trebuie să te aștepți să-l folosești timp de două zile cu o singură încărcare, așa cum poți folosi multe smartphone-uri clasice. Pentru a complica lucrurile, Samsung nu a îmbunătățit tehnologia de încărcare a bateriei. Prin urmare, acest telefon se încarcă la maxim 25W, ceea ce înseamnă că, în 30 de minute, ajunge de la 0% la aproximativ 47-50%. O încărcare completă se face în aproximativ 85 de minute, mai lent decât la Flip4. Pentru un utilizator care testează în mod regulat multe gadgeturi, încărcarea lentă de la Samsung a devenit frustrantă și sper că își va îmbunătăți în curând tehnologia.
Iată în cât timp se încarcă Samsung Galaxy Z Flip5
O altă limitare frustrantă a lui Galaxy Z Flip5 este că nu funcționează cu Samsung Dex. Hardware-ul său se poate descurca, dar Samsung a eliminat această funcție din seria Flip. Nu înțeleg de ce, deoarece această alegere contrazice accentul pus de acest telefon pe flexibilitate și pe noi moduri de a folosi un smartphone.
În ceea ce privește elementele de bază, precum conectivitatea mobilă 5G, recepția semnalului și conectivitatea Wi-Fi, totul funcționează foarte bine pe Samsung Galaxy Z Flip5. Nu am întâmpinat nicio problemă, iar conexiunea Wi-Fi a fost rapidă, așa cum era de așteptat de la un smartphone premium. Blocarea și deblocarea telefonului este, de asemenea, rapidă atunci când folosești recunoașterea facială și senzorul optic de amprentă digitală.
Senzorul de amprentă digitală este rapid și precis
Per ansamblu, sunt mulțumit de experiența de utilizare a acestui telefon. Chiar dacă are câteva limitări enervante, precum încărcarea „rapidă” lentă, Samsung Galaxy Z Flip5 este un smartphone cu Android excelent pentru utilizarea zilnică. Oferă performanțe de top, iar formatul său flexibil oferă noi modalități de utilizare a telefonului.
Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy Z Flip5
Pe parcursul testelor pentru această recenzie, am luat cu mine telefonul Samsung Galaxy Z Flip5 cu diverse ocazii, inclusiv la un eveniment dedicat dansului în stradă. Dacă ești curios în legătură cu experiența mea, citește acest articol: Samsung Galaxy Z Flip5: FLEXibilitate de expresie. Deși experiența foto/video generală este pozitivă datorită formatului flexibil, care-ți permite să folosești telefonul din toate unghiurile, am simțit lipsa unui zoom optic.
Nu ezita să așezi telefonul în formă de L
Existența unui zoom optic ar fi făcut ca întreaga experiență să fie și mai bună. O altă problemă este că beneficiezi de stabilizare optică a imaginii doar pe obiectivul wide, dar nu și pe celelalte. Pentru un smartphone premium ca acesta, este o lipsă dezamăgitoare. Pe de altă parte, telefonul este foarte interesant din cauza noilor moduri de a face fotografii datorită formatului său flexibil.
Aplicația Cameră este aceeași ca pe alte smartphone-uri Samsung, ceea ce înseamnă că funcționează foarte bine și este ușor de folosit. Ai la dispoziție toate opțiunile de care ai nevoie, inclusiv un mod Pro pentru persoanele care se pricep la fotografie.
Opțiunile din aplicația Cameră
Rezultatele sunt de top în condiții bune de iluminare, indiferent de obiectivul pe care-l folosești. Expunerea este excelentă, contrastul puternic nu este exagerat, iar culorile arată natural. Însă, așa cum se întâmplă mereu în cazul dispozitivelor Samsung, culorile par mai vii decât în realitate.
Fotografiile în lumina zilei arată bine
Am observat o consistență bună a culorilor între obiectivele wide și ultrawide. Chiar și imaginile realizate cu zoom digital 2x oferă culori similare cu cele din fotografiile obișnuite. Totuși, atunci când mărești imaginea, observi că marginile subiectelor din fotografie pierd puțin din contrast. Din nou, mi-aș fi dorit zoom optic pe Samsung Galaxy Z Flip5.
O imagine cu zoom digital 2x
Fotografiile de noapte arată foarte bine dacă ai mâinile stabile sau dacă așezi Flip5 pe o suprafață plană. Obții o mulțime de detalii, chiar și în zonele mai întunecate. Însă, dacă subiectul este în mișcare, așteaptă-te la o oarecare pierdere a detaliilor. De asemenea, nu recomand să folosești zoom în condiții de iluminare slabă, deoarece este posibil ca rezultatul să sufere de prea multă postprocesare.
O fotografie de noapte făcută cu Samsung Galaxy Z Flip5
Camera selfie face o treabă excelentă la realizarea de portrete în condiții de iluminare bună. Totuși, fotografiile de noapte nu au la fel de multe detalii ca atunci când folosești camerele principale, iar tonurile pielii nu arată la fel de bine.
Camera pentru selfie este competentă
Dacă vrei să arunci o privire, am creat galeria de mai jos cu zeci de fotografii realizate cu Samsung Galaxy Z Flip5 folosind tot felul de setări. Răsfoiește-o pentru a-ți face o idee mai bună despre experiența foto oferită de acest telefon.
Poți face înregistrări video cu Samsung Galaxy Z Flip5 până la o rezoluție de 4K și 60 de cadre pe secundă. Nu uita că ai parte de stabilizare optică a imaginii doar pe obiectivul wide. Pe celelalte, primești stabilizare electronică a imaginii. Clipurile video înregistrate cu acest telefon arată bine și au o gamă dinamică generoasă. Este interesant faptul că nu am observat nicio diferență de calitate atunci când am înregistrat la 30 de cadre pe secundă față de 60. Videoclipul de mai jos este înregistrat în 4K și la 60 de cadre pe secundă.
Stabilizarea imaginii merge bine atunci când este disponibilă, iar camerele păstrează focalizarea chiar și în cazul subiecților în mișcare. Iată un alt videoclip înregistrat în 4K și la 60 de cadre pe secundă:
Deși hardware-ul camerei de pe Galaxy Z Flip5 este același ca pe Flip4, acest telefon face fotografii mai bune și oferă o experiență mai bună datorită ecranului mult mai mare și postprocesării îmbunătățite. Sistemul său de camere rămâne competent și oferă o experiență pozitivă pentru majoritatea oamenilor, mai ales în condiții bune de iluminare.
Android 13, OneUI 5.1 și aplicațiile incluse
Samsung Galaxy Z Flip5 are Android 13 preinstalat și versiunea OneUI 5.1.1. Dacă ești un utilizator vechi de Samsung, nu vei avea probleme să te adaptezi la interfața de utilizator disponibilă pe acest telefon. Te vei bucura că Samsung a adăugat opțiuni de personalizare pentru acest telefon pliabil. De exemplu, poți să setezi ce aplicații sunt permise pe ecranul frontal (secundar), să activezi sau să dezactivezi widgeturile după cum vrei și să activezi panoul cu modul Flex (Flex mode panel) pentru aplicațiile care-ți permit să deschizi și să folosești simultan două aplicații prin împărțirea ecranului.
Nu ezita să experimentezi cu panoul modului Flex
Un alt aspect pozitiv este că Samsung oferă cinci ani de actualizări de securitate și patru generații de actualizări ale versiunilor Android pentru Galaxy Z Flip5 și multe alte telefoane. Imediat ce am început să folosesc acest telefon, am primit prima actualizare, care a îmbunătățit stabilitatea și performanța dispozitivului și a corectat mai multe erori. Mi-aș dori ca mai mulți furnizori să copieze abordarea Samsung în ceea ce privește actualizările de software.
Vrei să instalezi actualizările oferite de Samsung
Din nefericire, Samsung include multe aplicații pe smartphone-urile sale, inclusiv pe Galaxy Z Flip5. Chiar dacă le poți dezactiva pe unele dintre ele în timpul procesului de configurare inițială, lista de aplicații Samsung este destul de lungă. Primești, de asemenea, toate aplicațiile standard de la Google și câteva aplicații Microsoft, precum OneDrive, Outlook, Office și LinkedIn. Dacă ești curios ce instalează Samsung pe telefon, iată lista de aplicații:
- Galaxy Store - magazinul de aplicații al Samsung încearcă să fie o alternativă la Play Store. Nu-mi place, iar singurul lucru la care-l folosesc este descărcarea aplicațiilor Samsung pentru dispozitivele din locuința mea. Însă acestea pot fi descărcate și din Play Store.
- AR Zone - o aplicație pentru crearea de emoji personalizate, pe care le poți folosi în conversații.
- Bixby - asistentul virtual de la Samsung, pe care majoritatea utilizatorilor preferă să nu-l folosească. Din fericire, este ușor să-l înlocuiești cu mult mai utilul Google Assistant.
- Calculator - o aplicație simplă, care face calcule matematice. Toți avem nevoie de asta din când în când, nu?
- Samsung Internet - browserul implicit promovat de Samsung. Recomand în loc Google Chrome sau Microsoft Edge.
- SmartThings - aplicația companiei pentru gestionarea dispozitivelor inteligente Samsung, precum aspiratoare, mașini de spălat, cuptoare, etc. Este utilă dacă ai și alte dispozitive inteligente Samsung în casă.
- Samsung Health - aplicația Samsung pentru sănătate și fitness, concepută pentru colectarea de date de la dispozitivele tale wearable Samsung, precum Samsung Galaxy Watch5.
- Galaxy Wearable - utilă pentru asocierea și configurarea dispozitivelor tale wearable Samsung, precum Galaxy Buds2 Pro.
- Voice Recorder - o aplicație pentru înregistrarea sunetului/vocii folosind microfoanele smartphone-ului.
- Samsung Members - te ajută să te conectezi cu alți posesori de dispozitive Samsung Galaxy și să primești ajutor atunci când întâmpini probleme.
- Spotify - cunoscutul serviciu de streaming de muzică, folosit de milioane de oameni, inclusiv din echipa noastră.
- Facebook - aplicația cunoscutei rețele de socializare pe care ne place s-o urâm. Din fericire, este ușor de eliminat dacă nu vrei s-o folosești.
- Netflix - dacă nu ești abonat, vei dori să sari peste instalarea acestei aplicații sau s-o elimini după ce telefonul tău este configurat.
- Gallery - aplicația Samsung pentru navigarea și gestionarea fotografiilor și videoclipurilor tale. Unora le place. Totuși, eu prefer Google Foto. Tu ce părere ai?
- My Files - un manager de fișiere util pentru smartphone-ul tău, pe care ar trebui să-l păstrezi și să-l folosești atunci când este necesar.
- Samsung Notes - utilă pentru a lua notițe. Dacă vrei ca notițele tale să fie sincronizate pe mai multe dispozitive, ar fi mai bine să folosești aplicația OneNote de la Microsoft.
- Game Launcher - îți permite să activezi Game Booster (blochează notificările și optimizează performanța în timpul jocurilor), să folosești Discord pentru a vorbi cu prietenii tăi în timp ce te joci și chiar să joci unele jocuri fără a le instala pe dispozitiv, prin caracteristica Instant Plays.
- Samsung Global Goals - această aplicație le permite utilizatorilor să doneze bani în scopuri caritabile sau să activeze reclame ale căror venituri sunt apoi folosite pentru a finanța programe de caritate din întreaga lume.
- Samsung Free - alternativa enervantă oferită de Samsung pentru Google Discover. Din fericire, acum este ușor să treci la Google Discover.
- Samsung Wallet - această aplicație te ajută să salvezi parolele, adresele și detaliile cardului de credit pentru o navigare și cumpărături online mai ușoare. Poți avea conturile bancare, cardurile de credit, cheile și biletele de avion într-o singură aplicație, unde sunt păstrate în siguranță.
- Smart Switch - te ajută să-ți transferi datele de pe un alt telefon pe Galaxy Z Flip5.
- Tips - o aplicație utilă, care te învață cum să folosești caracteristicile unice ale telefonului tău. Îți recomand s-o folosești, mai ales dacă acesta este primul tău telefon Galaxy Z Flip.
Aplicațiile preinstalate pe Samsung Galaxy Z Flip5
Apreciez că Samsung Galaxy Z Flip5 beneficiază de cea mai bună asistență software din industrie și nu te obligă să folosești aplicații pe care poate nu le vrei. Totuși, lista sa de bloatware este destul de lungă și mi-aș dori ca Samsung să fi redus o parte din ea.
Performanța în benchmarkuri
Deși toți utilizatorii de Samsung Galaxy Z Flip5 pot afirma că acesta se comportă excelent, răspunde rapid la comenzile utilizatorului și nu are lag, este întotdeauna o idee bună să punem lucrurile într-o perspectivă mai obiectivă prin rularea unor benchmarkuri.
Am început cu Geekbench 6, unde telefonul a obținut 2018 puncte în testul single-core și 5242 în cel multi-core. Aceste scoruri reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de modelul Flip4 de anul trecut și sunt similare cu cele de la alte modele de top, precum Samsung Galaxy S23.
Rezultate în Geekbench 6
În continuare, am vrut să văd puterea lui Samsung Galaxy Z Flip5 în departamentul de grafică și am rulat Wild Life și Wild Life Extreme de la 3DMark. Și aici am observat o îmbunătățire semnificativă față de modelul de anul trecut: testul Wild Life a înregistrat un scor maxim, în timp ce în Wild Life Extreme, telefonul a obținut un scor de 2686 de puncte și un număr de cadre mediu de 16,09.
Rezultate în 3DMark
Am rulat, de asemenea, GFXBench 5.0 și am ales testele Car Chase și 1080p Car Chase Offscreen. Numărul de cadre pe secundă (fps) redate de Samsung Galaxy Z Flip5 a fost impresionant, redând cu aproximativ 28% mai multe cadre pe secundă decât Flip4.
Rezultate în GFXBench 5
În continuare, am apelat la PCMark for Android pentru a testa performanța generală în sarcinile de productivitate și autonomia bateriei obținută atunci când folosești telefonul fără întrerupere făcând lucruri normale, precum navigarea pe internet, vizionarea de videoclipuri, deschiderea a tot felul de documente etc. Samsung Galaxy Z Flip5 a rezistat aproximativ 11 ore și 35 de minute de utilizare continuă în testul Work 3.0 battery life și a obținut 15106 puncte în testul Work 3.0 performance. Aceste rezultate confirmă că Galaxy Z Flip5 se comportă excelent în toate sarcinile. PCMark arată, de asemenea, că autonomia bateriei acestui telefon este suficient de mare pentru a rezista o zi întreagă de utilizare normală, dar nu mai mult, similar cu experiența mea în viața reală.
Scorurile obținute în PCMark
Pentru ultimul benchmark, am ales SpeedTest, care arată cât de rapidă poate fi conectivitatea Wi-Fi pe acest smartphone. Furnizorul meu de telefonie mobilă nu are conectivitate 5G, așa că nu pot decât să testez cât de rapidă este conexiunea Wi-Fi 6 pe acest smartphone. După cum poți vedea, am atins o viteză de descărcare respectabilă, de 762 Mbps.
Viteza obținută pe Wi-Fi
Benchmarkurile pe care le-am rulat confirmă că Samsung Galaxy Z Flip5 oferă performanțe excelente, în conformitate cu alte smartphone-uri de top din 2023. Acest telefon este rapid și poate rula orice joc sau aplicație cu performanțe excelente.
Îți place Samsung Galaxy Z Flip5?
Ai ajuns la sfârșitul acestei recenzii. Îți mulțumesc că ai citit până aici. A fost o recenzie lungă, cu multe date de procesat înainte de a lua o decizie. Înainte de a închide această filă din browserul tău, sunt curios ce părere ai despre Samsung Galaxy Z Flip5: Îți place acest telefon și ceea ce oferă? Comentează mai jos și spune-mi și mie. Dacă ți-a plăcut acest review, nu ezita să te abonezi la newsletterul nostru folosind formularul de mai jos. Vei primi gratuit și alte articole ca acesta.