Review Sony WH-1000XM5: Aproape perfecte!

Review Sony WH-1000XM5: Aproape perfecte!
Rating

Cea mai populară gamă de căști pentru consumatori Sony cu anulare a zgomotului de fundal a fost extinsă recent cu un nou model, WH-1000XM5. Pornind de la fundația stabilită de modelele anterioare, căștile Sony WH-1000XM5 promit o calitate audio mai bună și o anulare a zgomotului de fundal mai eficientă decât modelul mai vechi WH-1000XM4. Oare reușesc cu adevărat să facă asta? Sunt acestea o alegere bună pentru tine? Citește această recenzie pentru a afla la ce să te aștepți de la Sony WH-1000XM5:

Reclamă

Sony WH-1000XM5: Pentru cine sunt o alegere potrivită?

Sony WH-1000XM5 sunt căștile de care ai nevoie dacă:

 • Ești în căutarea unor căști excelente cu anulare a zgomotului de fundal
 • Nu faci compromisuri când vine vorba de calitatea audio
 • Porți zilnic căști în timpul navetei, la birou sau în orice alt loc

Pro și contra

Acestea sunt principalele calități ale căștilor Sony WH-1000XM5:

 • Excelentă anulare a zgomotului de fundal
 • Calitate audio de top
 • Panoul tactil capacitiv funcționează foarte bine
 • Design plăcut, confortabil de purtat
 • Autonomie bună a bateriei
 • Calitate excelentă a sunetului în convorbiri telefonice

Căștile cu anulare a zgomotului de fundal Sony WH-1000XM5 au câteva dezavantaje:

 • Nu oferă compatibilitate cu codecul audio aptX de la Qualcomm
 • Cupele pentru urechi nu se pliază
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Sony WH-1000XM5 sunt unele dintre cele mai bune căști cu anulare a zgomotului de fundal pe care le poți procura. În timp ce modelul anterior m-a impresionat prin caracteristicile sale, calitatea audio și anularea zgomotului de fundal, noile WH-1000XM5 au reușit cumva să fie și mai bune. Cu rafinamentele și îmbunătățirile aduse de Sony celor mai populare căști wireless pe care le oferă publicului larg, WH-1000XM5 este modelul pe care ar trebui să-l achiziționezi dacă-ți dorești totul, de la sunet excelent la anulare a zgomotului de fundal de primă clasă. Dacă dispui de bugetul generos necesar, nu vei regreta că ți-ai luat căștile Sony WH-1000XM5.

Despachetarea căștilor Sony WH-1000XM5

Căștile wireless cu anulare a zgomotului de fundal Sony WH-1000XM5 sunt livrate într-o cutie relativ mare, care arată interesant, deși designul său este minimalist. Ambalajul este realizat din materiale reciclate și sustenabile și nu conține plastic. Pe partea din față, poți vedea o fotografie a căștilor împreună cu numele lor, dar atât.

Ambalajul căștilor Sony WH-1000XM5

Ambalajul căștilor Sony WH-1000XM5

Spatele cutiei oferă mai multe detalii despre căști, inclusiv numărul lor de serie și informațiile de contact pentru Sony.

Sony WH-1000XM5: Spatele cutiei

Sony WH-1000XM5: Spatele cutiei

Despachetarea căștilor Sony WH-1000XM5 dezvăluie o carcasă de transport mare, din carton, învelită într-un material textil de culoarea căștilor. Înăuntru, găsești căștile în sine, un cablu scurt de încărcare USB-C, un cablu audio (cu conectori de 3,5 mm) și o serie de documente, care includ garanția și manualul de utilizare.

Despachetarea căștilor Sony WH-1000XM5

Despachetarea căștilor Sony WH-1000XM5

Experiența de despachetare a căștilor wireless cu anulare a zgomotului de fundal Sony WH-1000XM5 este plăcută. Apreciez grija companiei Sony față de mediul înconjurător, arătată prin folosirea materialelor reciclate pentru cutie și evitarea plasticului. Totodată, îmi place faptul că primim o husă de transport și un cablu audio. Pe de altă parte, am fost destul de surprins să văd cât de scurt este cablul USB-C. 🙂

Reclamă

Design și specificații hardware

WH-1000XM5 este cel mai recent model din prolifica serie de căști WH-1000XM ANC (Active Noise Canceling) de la Sony. În trecut, am analizat căștile WH-1000XM2, WH-1000XM3 și WH-1000XM4 și am constatat că fiecare dintre ele este chiar uimitoare, atât în ceea ce privește calitatea sunetului, cât și caracteristicile și designul. Căștile WH-1000XM5 calcă pe urmele strămoșilor, promițând o calitate audio și mai bună și caracteristici îmbunătățite prin schimbarea sau optimizarea anumitor părți ale procesului de fabricație, a materialelor și a software-ului.

Înainte de a intra în detaliile mai tehnice, câteva cuvinte despre design. Comparativ cu predecesoarele lor, WH-1000XM5 oferă o senzație mai minimalistă, deși linia generală de design și aspectul arată că fac parte din aceeași familie. Căștile sunt acoperite cu piele artificială, iar cupele relativ mari sunt conectate între ele printr-o bandă de susținere fără trepte - step-less headband, așa cum o numește Sony. Asta face ca întregul proces de reglare a căștilor să fie simplu și fluid.

Căștile Sony WH-1000XM5 au un design minimalist

Căștile Sony WH-1000XM5 au un design minimalist

Cupele sunt acoperite cu o spumă moale care, deși nu pare prea generoasă la prima vedere, este mai comodă la purtare decât cea de pe căștile mai vechi WH-1000XM4. Cu toate acestea, ca aspect negativ, o schimbare care probabil nu va fi pe placul multora, inclusiv al meu, este că cele două cupe nu mai sunt pliabile. Deși acestea se rotesc și se așează bine indiferent de conformația capului, lipsa opțiunii de a plia cupele înseamnă că este mai greu să bagi căștile într-un buzunar. Sigur, ai la dispoziție husa de călătorie, dar nu este același lucru: aceasta ocupă mai mult spațiu decât dacă ai plia căștile și le-ai pune alături de laptop, într-o geantă.

Căștile Sony WH-1000XM5 se pot roti, dar nu se pliază

Căștile Sony WH-1000XM5 se pot roti, dar nu se pliază

Partea bună este că Sony aduce o schimbare majoră în ceea ce privește tipul de difuzoare folosite pentru cele mai bune căști ale sale destinate publicului larg. Spre deosebire de generația anterioară WH-1000XM4, care avea difuzoare de 40 mm, noul WH-1000XM5 dispune de difuzoare compozite din fibră de carbon de 30 mm. Potrivit companiei, aceste difuzoare au o margine moale, care ajută la anularea zgomotului și îmbunătățește gamele de frecvențe înalte, datorită greutății reduse și rigidității ridicate a difuzoarelor.

Răspunsul în frecvență al căștilor Sony WH-1000XM5 se încadrează între 4 și 40.000 Hz atunci când folosesc o conexiune prin cablu. Dacă sunt conectate prin Bluetooth, răspunsul standard în frecvență se încadrează într-o gamă mai restrânsă, de la 20 la 20000 Hz, la o rată de eșantionare de 44,1 kHz, dar se extinde până la intervalul 20 - 40000 Hz atunci când folosești codecul LDAC (rată de eșantionare de 96 kHz, 990 kbps).

Apropo, în cazul în care te întrebai, căștile folosesc o conexiune Bluetooth 5.2 și acceptă Bluetooth Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP), Hands-Free Profile (HFP) și Headset Profile (HSP). Formatele audio acceptate sunt SBC, AAC și LDAC de înaltă fidelitate de la Sony. Cu toate acestea, la fel ca și modelul anterior Sony WH-1000XM4, nici WH-1000XM5 nu acceptă Qualcomm aptX (standard sau HD). Ultima versiune de căști din această serie care a oferit compatibilitate pentru aptX a fost Sony WH-1000XM3.

Căștile Sony WH-1000XM5 funcționează atât wireless, cât și prin cablu

Căștile Sony WH-1000XM5 funcționează atât wireless, cât și prin cablu

Cupa dreaptă a modelului Sony WH-1000XM5 conține un panou tactil capacitiv încorporat, care-ți permite să controlezi căștile. Dacă glisezi în sus sau în jos, dai volumul mai tare sau mai încet, dacă glisezi înainte sau înapoi, treci la piesa următoare sau precedentă, iar dacă apeși de două ori cu degetul în succesiune rapidă, pui pe pauză sau continui redarea. Dacă apeși și ții apăsat pe centrul cupei, poți lansa asistentul vocal, iar dacă pui toată mâna pe cupa din dreapta, poți activa funcția de amplificare a sunetului ambiental. În partea de jos a cupei, găsești, de asemenea, portul de încărcare USB-C.

Cupa stângă nu are niciun control tactil, dar conține mufa audio de 3,5 mm și două butoane fizice: Pornire/Bluetooth și NC/AMB. Primul pornește sau oprește căștile, iar dacă-l ții apăsat timp de trei secunde sau mai mult, activează modul de asociere Bluetooth. Cel de-al doilea, denumit NC/AMB, acționează ca un comutator între modurile de anulare a zgomotului și de amplificare a sunetului ambiental.

Butoanele fizice se află pe cupa din stânga

Butoanele fizice se află pe cupa din stânga

Căștile Sony WH-1000XM5 promit, de asemenea, să ofere o calitate de top a apelurilor, datorită tehnologiei Precise Voice Pickup Technology a companiei. Folosind patru microfoane cu beamforming, calibrate pentru a-ți identifica vocea și cu ajutorul unei funcții de reducere a zgomotului de tip AI, căștile ar trebui să fie capabile să-ți izoleze eficient vocea în medii zgomotoase, precum biroul în care lucrezi, traficul de pe stradă sau chiar o briză moderată într-o zi cu vânt.

Reclamă

Specificațiile bateriei nu s-au schimbat semnificativ față de modelul anterior. Căștile WH-1000XM5 de la Sony promit o autonomie de 30 de ore în timp ce asculți muzică, cu anularea zgomotului de fundal activată. Dezactivând ANC, autonomia bateriei crește până la 40 de ore. Ar trebui să dureze 3 ore și jumătate până când căștile se încarcă complet.

Sony WH-1000XM5 rezistă 30 de ore pe baterie cu ANC activat

Sony WH-1000XM5 rezistă 30 de ore pe baterie cu ANC activat

Pentru mai multe detalii despre specificațiile tehnice și caracteristici, vizitează Sony WH-1000XM5: Specificații și funcții.

Când am văzut prima dată căștile Sony WH-1000XM5, mi s-a părut că arată prea simplu, cel puțin comparativ cu modelul anterior. Însă, după o inspecție mai atentă, au ajuns să-mi placă și mai mult decât WH-1000XM4 și să apreciez designul lor minimalist. În plus, materialele folosite le fac foarte confortabile, iar îmbunătățirile audio aduse le transformă într-o alegere mai atractivă decât vechile WH-1000XM4.

Experiența de utilizare a căștilor wireless cu anulare a zgomotului de fundal Sony WH-1000XM5

Utilizarea căștilor Sony WH-1000XM5 este o experiență foarte plăcută. În primul rând, trebuie să spun că sunt incredibil de confortabil de purtat. Spuma de pe cupe și de pe bandă este foarte moale și se adaptează perfect la orice conformație a capului sau dimensiune a urechilor. Le-am purtat pentru o zi întreagă de muncă și nu m-am simțit deloc incomod.

Purtând căștile Sony WH-1000XM5

Purtând căștile Sony WH-1000XM5

Datorită unghiurilor generoase de rotație, poți să stai liniștit: nu vei întâmpina probleme atunci când călătorești cu aceste căști. Chiar dacă nu folosești carcasa lor, le poți pune pur și simplu lângă laptop într-un rucsac sau într-o geantă, iar acestea nu vor ocupa prea mult spațiu. Cu toate acestea, nu este la fel dacă obișnuiești să-ți pliezi căștile și să le bagi într-un buzunar mai mare. Din păcate, din moment ce nu se pliază, nu se mai poate pune problema de așa ceva.

Nu ar trebui să ai dificultăți la transportul căștilor Sony WH-1000XM5

Nu ar trebui să ai dificultăți la transportul căștilor Sony WH-1000XM5

Comenzile tactile sunt foarte bine implementate. Deși am fost mulțumit de cele de pe vechile WH-1000XM4, cele de pe cupa dreaptă a căștilor WH-1000XM5 sunt și mai receptive. Sigur, au existat câteva momente când căștile nu au răspuns imediat la atingere, așa cum mă așteptam, dar, în general, au reacționat. Majoritatea căștilor pe care le-am testat au o rată mult mai mare de a nu înregistra corect atingerea.

Panoul de control tactil este receptiv

Panoul de control tactil este receptiv

Funcția de anulare a zgomotului de fundal a modelului WH-1000XM5 este, într-un cuvânt, remarcabilă. Și precedentele modele Sony din această gamă m-au impresionat, iar acesta a făcut-o și mai mult. Nu știu cum funcționează algoritmii din spate, cum anularea pasivă a zgomotului de fundal afectează calitatea audio sau cum beneficiază căștile de multiplele lor microfoane, dar rezultatul final este spectaculos. Traficul, zgomotele din jur și chiar și vocile, toate sunt atenuate și nu deranjează atunci când porți WH-1000XM5. La volum redus, încă mai auzi o parte din sunetele din mediul înconjurător, dar mărește volumul la 20% sau mai mult, închide ochii și, când asculți muzică, te vei simți ca și cum te-ai afla într-o cameră întunecată și liniștită, cu o formație care cântă melodiile tale preferate.

Reclamă

În aceeași notă „muzicală”, reprezentarea audio este și ea de top. Toate frecvențele sună foarte bine, separarea instrumentelor și a vocilor fiind destul de ușor de observat, ceea ce este minunat. Frecvențele medii și înalte sunt clare și frumos redate, iar frecvențele joase (bașii) sunt puternice. Poate că unii tehnicieni audio experți sau audiofilii ar spune că WH-1000XM5 accentuează un pic prea mult frecvențele joase, dar pentru mine, acestea sunt exact cât de puternice ar trebui să fie.

Căștile Sony WH-1000XM5 excelează și în apeluri telefonice. Microfoanele și algoritmii de anulare a zgomotului de fundal fac o treabă excelentă în a capta doar vocea ta și a elimina majoritatea zgomotelor din jur.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționez aplicația mobilă Sony Headphones Connect. Deși căștile pot funcționa fără ea și cu orice dispozitiv cu Bluetooth, dacă vrei să ai cea mai bună experiență mobilă, ar trebui să descarci, să instalezi și să folosești această aplicație pe smartphone-ul tău. Sony Headphones Connect este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS și-ți permite să configurezi și să controlezi cum funcționează căștile Sony WH-1000XM5. Asta include domenii cheie, precum controlul adaptiv al sunetului, calitatea sunetului, controlul egalizatorului și funcțiile de anulare a zgomotului de fundal.

Aplicația Sony Headphones Connect pentru Android

Aplicația Sony Headphones Connect pentru Android

Sony WH-1000XM5 sunt cele mai bune căști pe care am avut ocazia să le testez în ultima vreme și este greu de crezut că există mulți rivali pentru aceste căști la calitatea lor audio excelentă și, mai ales, la funcția de anulare a zgomotului de fundal.

Ce părere ai despre căștile Sony WH-1000XM5?

Deși nu am crezut că Sony ar putea îmbunătăți prea mult căștile WH-1000XM4, compania a reușit să mă impresioneze din nou cu noile căști WH-1000XM5. Ador aceste căști și cred că oricine își permite să le cumpere va fi mulțumit. Ești de acord? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Android Hardware și sunete iOS Recenzii Recomandate