Review Xiaomi Mi Router AX9000: Multă putere și potențial!

Review Xiaomi Mi Router AX9000: Multă putere și potențial!
Rating

Când m-am uitat pentru prima dată la imaginile cu Xiaomi Mi Router AX9000 și la specificațiile sale oficiale, am fost impresionat și abia așteptam să-l testez. Acest router are un design îndrăzneț, hardware puternic și poate funcționa cu conexiuni la internet de 2,5 Gbps, care câștigă încet-încet teren nu doar în România, ci în întreaga lume. Cum se traduc însă toate aceste elemente în experiența reală a utilizatorilor? Este Xiaomi Mi Router AX9000 atât de grozav pe cât pare? Pentru a afla răspunsul la această întrebare și nu numai, citește recenzia mea detaliată:

Reclamă

Xiaomi Mi Router AX9000: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

 • Utilizatorii care au conexiuni la internet de 2,5 Gbps
 • Persoanele care vor Wi-Fi super-rapid pe banda de 5 GHz
 • Cei care doresc să-și controleze routerul de pe o aplicație mobilă
 • Rețele Wi-Fi la care se conectează multe dispozitive simultan

Pro și contra

Iată lucrurile care îmi plac la Xiaomi Mi Router AX9000:

Vezi prețul:
 • Preț rezonabil pentru un router premium
 • Hardware excelent care poate gestiona multe dispozitive de rețea
 • Performanță și acoperire excelente în banda de 5 GHz
 • Suport pentru criptare WPA3
 • Lățime de bandă de 160 MHz
 • Firmware-ul este ușor de utilizat și de configurat
 • Îl poți controla de la distanță cu ajutorul unei aplicații mobile
 • Port USB 3.0 rapid
 • Compatibilitate mesh Wi-Fi

Există și unele dezavantaje:

 • Arie de acoperire mică pe banda de 2,4 GHz și performanțe dezamăgitoare
 • Lipsa multor caracteristici avansate în comparație cu alte routere premium
 • Routerul ar fi beneficiat și de un port Ethernet de 2,5 Gbps
 • Interfața de administrare nu este disponibilă în limba română
Notă produs 3.5/5

Verdict

Din punct de vedere al prețului și al specificațiilor, Xiaomi Mi Router AX9000 arată foarte bine. Prețul său este atrăgător pentru un router AX9000, iar alți producători cer mult mai mult pentru routerele lor AX9000. Pentru banii tăi, primești un hardware super puternic și performanțe remarcabile pe banda de 5 GHz, atât atunci când folosești standardele Wi-Fi 6, cât și Wi-Fi 5. Cuplează acest lucru cu faptul că acest router poate funcționa cu conexiuni la internet de 2,5 Gbps și vei fi de acord că Xiaomi Mi Router AX9000 are mult potențial. Din păcate, Mi Router AX9000 este împiedicat să-și atingă adevăratul potențial de firmware-ul său: implementarea Wi-Fi pe banda de 2,4 GHz este dezamăgitoare pentru un router premium. De asemenea, primești mai puține instrumente și caracteristici decât cele oferite de concurență pentru segmentul premium. Prin urmare, nu pot recomanda Xiaomi Mi Router AX9000 decât persoanelor care doresc un hardware premium pentru mai puțini bani și pot accepta un firmware mai puțin avansat care nu oferă funcțiile obișnuite pe care le primești de la un router premium.

Despachetarea routerului Xiaomi Mi Router AX9000

Ambalajul routerului Xiaomi Mi Router AX9000 este destul de impresionant. Routerul sosește într-o cutie neagră mare, cu accente albastre și o imagine a dispozitivului pe partea din față. Pe părțile laterale, primești o mulțime de informații tehnice despre router, hardware-ul și capacitățile sale tehnice, pentru a mulțumi persoanele pasionate de jocuri online.

Ambalajul folosit pentru Xiaomi Mi Router AX9000

Ambalajul folosit pentru Xiaomi Mi Router AX9000

Când deschizi cutia de carton, găsești o altă cutie gri din polistiren care protejează routerul de șocuri în timpul transportului. Deși această cutie este impresionantă din punct de vedere al aspectului și al protecției pe care o oferă, nu este tocmai prietenoasă cu mediul înconjurător. După ce o deschizi, vezi routerul pe care tocmai l-ai cumpărat.

Despachetarea routerului Xiaomi Mi Router AX9000

Despachetarea routerului Xiaomi Mi Router AX9000

Alături de router, găsești manualul de utilizare, garanția, adaptorul de alimentare al routerului și un cablu de rețea.

Ce găsești în cutie

Ce găsești în cutie

Atât ambalajul, cât și experiența de despachetare a Xiaomi Mi Router AX9000 sunt impresionante. Te fac să te simți ca și cum tocmai ai cumpărat un dispozitiv premium.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Xiaomi Mi Router AX9000 are un design agresiv care pare destinat gamerilor. În partea de sus, vezi logoul Mi și lumini RGB sub forma literei X. Aceste lumini pot fi programate din aplicația Mi Home pentru a se aprinde în orice culoare și model dorești. Deși ai putea presupune că acest router are doar patru antene, acesta are de fapt douăsprezece, ascunse în cele patru grupuri de antene pe care le vezi. Fiecare grup de antene conține trei antene de putere mare, una pentru frecvențele de 2,4 GHz și două pentru cele de 5 GHz, pentru a oferi o acoperire mai mare.

Xiaomi Mi Router AX9000 are douăsprezece antene

Xiaomi Mi Router AX9000 are douăsprezece antene

În interiorul routerului, se află un procesor puternic Qualcomm IPQ8072 quad-core A53, care funcționează la 2,2 GHz, 1 GB de memorie RAM și 256 MB de spațiu de stocare pentru firmware. Acest hardware are nevoie de destul de multă răcire, așa că vei găsi multe grile de ventilație pe router. Pe partea frontală a acestuia, există două leduri mici care semnalizează starea routerului și a conexiunii la internet.

Ledurile din partea din față

Ledurile din partea din față

Dacă rotești puțin routerul, vei găsi mufa de alimentare, butonul de pornire/oprire și butonul de resetare.

Butoanele de pe una dintre laturi

Butoanele de pe una dintre laturi

Apoi, găsești portul USB 3.0 și butonul Mesh, care permite routerului să se conecteze la un sistem mesh Wi-Fi compus din alte routere Xiaomi.

Xiaomi Mi Router AX9000 este compatibil cu mesh Wi-Fi

Xiaomi Mi Router AX9000 este compatibil cu mesh Wi-Fi

În continuare, găsești un port WAN de 2,5 Gbps pentru conectarea routerului la internet și patru porturi Ethernet de 1 Gbps pentru conectarea dispozitivelor care fac parte din rețeaua ta. Ar fi fost util ca acest router să aibă cel puțin încă un port de 2,5 Gbps pentru a conecta un PC sau un NAS la rețea.

Porturile de pe partea din spate a routerului

Porturile de pe partea din spate a routerului

În partea de jos a routerului Xiaomi Mi Router AX9000, găsești patru picioare de cauciuc ce-l țin în poziție fără să alunece. Există, de asemenea, grile de ventilație și un abțibild cu informații despre modelul pe care l-ai cumpărat. Cu toate acestea, nu există găuri pentru montarea routerului pe pereți.

Nu există găuri pentru montarea routerului pe pereți

Nu există găuri pentru montarea routerului pe pereți

Xiaomi Mi Router AX9000 este un router tri-band cu Wi-Fi 6, cu o lățime de bandă maximă teoretică împărțită după cum urmează: 1148 Mbps pentru banda de 2,4 GHz, 4804 Mbps pentru prima bandă de 5 GHz și 2402 Mbps pentru a doua bandă de 5 GHz. Asta duce la un total de 8354 Mbps. De asemenea, oferă transferuri 4x4 MU-MIMO pe toate cele trei benzi.

Routerul în sine este destul de mare, măsurând 270 mm × 270 mm × 174 mm în lățime x grosime x înălțime. De asemenea, cântărește aproximativ 2 kg. Pentru mai multe detalii tehnice, poți găsi toate specificațiile oficiale ale acestui router pe pagina următoare: Mi Router AX9000.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului Xiaomi Mi Router AX9000

Configurarea routerului Mi Router AX9000 se poate face de pe un calculator, folosind un browser web, sau de pe un smartphone/tabletă cu aplicația mobilă Mi Home pentru Android sau iOS. Am folosit un browser web pe PC-ul meu, iar asistentul de configurare a fost relativ succint: solicită parola de administrator pe care vrei s-o setezi, detalii despre conexiunea ta la internet și setări Wi-Fi de bază, cum ar fi numele și parola pe care vrei să le folosești. Ceea ce nu-mi place este faptul că routerul încurajează utilizatorii să seteze parola Wi-Fi ca parolă de administrator al routerului. Aceasta este o abordare foarte nefericită din punct de vedere al securității.

Nu folosi parola Wi-Fi ca parolă de administrator

Nu folosi parola Wi-Fi ca parolă de administrator

Atunci când configurarea inițială este finalizată, poți vedea dacă este disponibilă o nouă versiune de firmware. Te încurajez să instalezi cea mai recentă versiune pentru a beneficia de cele mai noi remedieri de erori și actualizări de securitate. Apropo de firmware, Xiaomi nu are un site web de unde să poți descărca cel mai recent firmware și să vezi notele de lansare pentru fiecare versiune în parte. Cred că acest aspect ar trebui îmbunătățit.

Interfața de administrare bazată pe web este intuitivă și bine organizată, dar nu dispune de multe dintre funcțiile și setările avansate care se regăsesc la routerele premium de la alte mărci. De exemplu, nu poți configura unitatea USB conectată la router. Poți doar s-o activezi și s-o dezactivezi. De asemenea, nu poți seta standardul wireless pentru fiecare bandă în parte: fie activezi Wi-Fi 6 pentru toate cele trei benzi, fie intri în “Wi-Fi 5 (802.11ac) compatibility mode” și activezi Wi-Fi 5 pentru cele două benzi de 5 GHz și Wi-Fi 4 pentru banda de 2,4 GHz. Utilizatorii avansați vor fi dezamăgiți de abordarea simplistă folosită de Xiaomi la acest router.

Firmware-ul pare intuitiv, dar nu dispune de funcții avansate

Firmware-ul pare intuitiv, dar nu dispune de funcții avansate

De asemenea, Xiaomi nu oferă instrumente de securitate, cum ar fi un antivirus bazat pe cloud și control parental, iar funcția de server VPN, pe care o găsești pe routerele premium de la alte mărci, lipsește.

Partea bună este că toate setările sunt frumos explicate și nu ai nevoie de nicio documentație de ajutor specifică pentru a configura ceea ce dorești. Majoritatea setărilor se modifică imediat, în timp ce alte câteva necesită o repornire. Interfața de utilizator este în limba engleză, dar poți trece la oricare dintre celelalte limbi disponibile (spaniolă, germană, franceză, chineză etc.). Din păcate, limba română nu este disponibilă.

Limbile disponibile pentru Xiaomi Mi Router AX9000

Limbile disponibile pentru Xiaomi Mi Router AX9000

Un aspect care lipsește în abordarea Xiaomi este faptul că unele dintre caracteristicile lor sunt disponibile doar în aplicația mobilă, în timp ce altele se găsesc doar în interfața de administrare bazată pe web. Cred că ar trebui să le armonizeze pe cele două și să se asigure că interfața bazată pe web are toate funcțiile disponibile pentru routerele lor wireless. Acest aspect este problematic mai ales în segmentul premium, în care își propune să concureze Xiaomi Mi Router AX9000.

În cele două săptămâni în care am folosit acest router, am observat următoarele aspecte:

 • Acoperirea benzii de frecvență de 2,4 GHz este deficitară și are probleme similare cu celelalte routere Xiaomi pe care le-am testat.
 • Transferurile pe banda de 2,4 GHz suferă, de asemenea, de o variabilitate ridicată, cu diferențe mari între vitezele minime și maxime atinse.
 • Am fost impresionat de cât de rapidă și stabilă a fost conectivitatea la rețea atunci când am utilizat benzile de 5 GHz, atât pe Wi-Fi 6, cât și pe Wi-Fi 5.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de Xiaomi Mi Router AX9000, mergi la pagina următoare a acestei recenzii, unde prezint măsurători detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless