ROCCAT Horde AIMO review: O tastatură de gaming pentru uz zilnic!

ROCCAT Horde AIMO review: O tastatură de gaming pentru uz zilnic!
Rating

ROCCAT Horde AIMO este o tastatură de gaming prezentată ca fiind membranică. Ideea din spatele acestui concept este faptul că tastele folosesc membrane în loc de switch-uri mecanice, dar experiența de utilizare ar trebui să fie asemănătoare cu cea a unei tastaturi mecanice. Printre alte lucruri, este echipată cu iluminare RGB și include taste macro dedicate, precum și o rotiță de ajustare ce seamănă cu Surface Dial-ul de la Microsoft. După cum îți poți imagina, am fost curioși să aflăm mai multe detalii despre ROCCAT Horde AIMO. După ce am folosit-o un timp, iată ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut la această tastatură:

Reclamă

ROCCAT Horde AIMO: Pentru cine este o alegere potrivită?

ROCCAT Horde AIMO este o tastatură bună pentru:

 • Gamerii și utilizatorii care sunt fani ai brand-ului ROCCAT
 • Utilizatorii care își doresc o tastatură cu membrană care să fie rapidă și silențioasă la tastare
 • Oamenii cărora nu le plac tastaturile cu switch-uri mecanice

Pro și contra

Sunt destul de multe lucruri pozitive de spus despre tastatura de gaming ROCCAT Horde AIMO:

 • Este silențioasă și precisă la tastare
 • Software-ul ROCCAT Swarm este util și ușor de folosit
 • Oferă o experiență plăcută în jocuri
 • Are o rotiță de ajustare pe care o poți folosi pentru a accesa Windows 10 Dial
 • Tastele sale au o așezare de tip "insulă", ceea ce înseamnă că sunt ușor de curățat (de praf, murdărie și alte lucruri)

Din alt punct de vedere:

 • Iluminarea are un nivel maxim de strălucire mic în comparație cu alte tastaturi de gaming, ceea ce o face să nu fie foarte vizibilă în timpul zilei
 • Nu are tastele iluminate individual. Vine doar cu 12 leduri care luminează 6 zone
 • Rotița de ajustare nu oferă un răspuns rapid. De asemenea, ar fi fost mai utilă dacă ar fi fost poziționată în partea stângă a tastaturii
 • Calitate construcției ar fi putut fi mai bună
Notă produs 3/5

Verdict

Când am citit caracteristicile tastaturii de gaming ROCCAT Horde AIMO, acestea arătau promițătoare. Oferă un nou tip de taste "membranice", iluminare RGB și o rotiță de ajustare care ar putea să ne facă viețile mai ușoare. După ce am folosit-o pentru un timp, am descoperit unele neajunsuri care scad calitatea experienței de utilizare și primele impresii pozitive. Rotița de ajustare ar fi meritat să fie poziționată altfel pentru a fi mai utilă, iar sistemul de iluminare nu este la fel de bun ca pe alte tastaturi cu un preț similar. De asemenea, calitatea construcției ar fi putut să fie mai bună. Ca aspecte pozitive, ne place faptul că această tastatură este confortabilă și relativ silențioasă la tastare, precum și experiența pe care o ai în jocuri. Este o alegere bună pentru gamerii care nu țin să aibă tastele iluminate individual și care apreciază o tastatură silențioasă, cu un timp de răspuns rapid și care nu are switch-uri mecanice. Software-ul ROCCAT Swarm este ușor de folosit pentru personalizarea tastaturii și pentru actualizarea firmware-ului. ROCCAT Horde AIMO nu este cea mai bună tastatură pe care am testat-o, dar nu este nici cea mai slabă. Dacă ești OK cu neajunsurile ei, este un produs pe care îți va plăcea să îl folosești.

Despachetarea tastaturii de gaming ROCCAT Horde AIMO

Tastatura de gaming ROCCAT Horde AIMO vine într-o cutie realizată din carton premium. Culoarea de fundal este gri închis și, pe partea superioară, poți să vezi o imagine mare cu tastatura, imprimată în culori lucioase. Când te uiți la cutie, ai sentimentul că tocmai ți-ai cumpărat un dispozitiv premium. De asemenea, poți să vezi că tastatura suportă AIMO, o facilitate care, conform ROCCAT, îmbunătățește efectele de iluminare pe dispozitivele compatibile, adaptându-le și învățând din modul în care le folosești.

Pachetul tastaturii ROCCAT Horde AIMO
Pachetul tastaturii ROCCAT Horde AIMO

Pe spatele cutiei, găsești mai multe detalii despre caracteristicile principale ale tastaturii.

Spatele cutiei în care vine ROCCAT Horde AIMO
Spatele cutiei în care vine ROCCAT Horde AIMO

În cutie, găsești tastatura și suportul detașabil pentru încheieturi, niște abțibilduri ROCCAT, ghidul de pornire rapidă și alte documente.

Conținutul pachetului ROCCAT Horde AIMO
Conținutul pachetului ROCCAT Horde AIMO

Experiența de despachetare pe care o primești de la ROCCAT Horde AIMO este cea a unui accesoriu de gaming premium. Cutia arată bine și atenția la detalii este evidentă.

Caracteristici hardware

ROCCAT Horde AIMO este un nou tip de tastatură. Nu este o tastatură cu switch-uri mecanice și nu este o tastatură cu switch-uri pe membrană. ROCCAT a dezvoltat un nou tip de tehnologie ce combină membrana cu mecanica. Compania a denumit aceste switch-uri ca fiind membranice, un termen născut din faptul că switch-urile folosesc membrană dar experiența pe care o ai atunci când tastezi pe ele este apropiată de cea a switch-urilor mecanice.

Reclamă

Tastele membranice oferă un punct de activare mediu și rapid, fiind atât rapide cât și silențioase. Tastatura folosește un design de tip "insulă", ceea ce înseamnă că tastele au o înălțime mai mică decât pe tastaturile mecanice obișnuite. De asemenea, înseamnă că praful și murdăria nu se adună la fel de repede ca pe alte tastaturi.

Tastele de pe ROCCAT Horde AIMO
Tastele de pe ROCCAT Horde AIMO

Tastele de pe ROCCAT Horde AIMO au o viteză de activare de 7,8 ms, iar cele cinci taste macro cu profil mic de pe partea din stânga tastaturii au o viteză de activare de doar 5,0 ms. În comparație, tastele standard cu membrană au, de obicei, o viteză de activare de 9,0 ms.

Tastele macro keys de pe tastatura ROCCAT Horde AIMO
Tastele macro keys de pe tastatura ROCCAT Horde AIMO

Un alt supliment interesant este rotița de reglare din colțul dreapta sus. Împreună cu cele 11 butoane speciale din partea dreaptă sus a tastaturii, te ajută să controlezi lucruri precum conținutul multimedia redat, volum sunetului, luminozitatea tastaturii, culorile și efectele. De asemenea, poți să folosești Windows 10 Dial. Această ultimă funcție este prima dată când este disponibilă în lumea tastaturilor de gaming.

ROCCAT spune și că a lucrat la îmbunătățirea tehnologiei anti-ghosting și că tastatura îți dă voie să apeși oricât de multe taste vrei, fiecare dintre ele fiind înregistrate corect, dar numai în zona de gaming, pe care o poți vedea în imaginea de mai jos.

Zona de gaming cu anti-ghosting pe ROCCAT Horde AIMO
Zona de gaming cu anti-ghosting pe ROCCAT Horde AIMO

Pentru utilizatorii mai tehnici, poate fi de interes și faptul că ROCCAT Horde AIMO folosește un procesor ARM Cortex-M0+ la 50 MHz, memorie onboard de 512 kB și are o rată de transfer al datelor de 1000 Hz. Iluminarea este oferită de 12 leduri RGB în șase zone de pe tastatură, ceea ce înseamnă că tastele nu sunt iluminate independent.

Pentru a se conecta la calculatorul tău, tastatura folosește un cablu USB 2.0 îmbrăcat în țesătură, cu o lungime de 1,8 metri. Tastatura este realizată numai din materiale plastice, dar tot cântărește 1,1 kg.

Oficial, ROCCAT Horde AIMO suportă Windows 10, Windows 7 și Windows 8, și are nevoie de o conexiune la internet pentru instalarea driverelor și a software-ului. Pentru mai multe specificații oficiale despre ROCCAT Horde AIMO, vizitează această pagină: ROCCAT Horde AIMO.

Caracteristicile hardware ale ROCCAT Horde AIMO sunt cel puțin interesante. Este făcută pentru gaming, are taste "membranice" și vine cu o rotiță de reglare ce suportă Windows 10 Dial. Nu vezi asta pe alte tastaturi recent lansate.

Experiența de utilizare a tastaturii de gaming ROCCAT Horde AIMO

ROCCAT Horde AIMO arată robust și design-ul său este evident creat pentru gameri. Ocupă mult spațiu pe birou și, deși forma sa este fluidă, tot arată puțin cam mare. Pentru unii gameri acest lucru este plăcut, dar dacă ai puțin spațiu liber pe birou, s-ar putea să nu fii de aceeași părere. ROCCAT Horde AIMO nu urmează același trend pe care l-am văzut la alte tastaturi de gaming din ultimii ani, un trend minimal care merge pe adaptarea la funcție mai mult decât la formă. Această tastatură este plină de unghiuri și de forme ce definesc clar scopul său de gaming.

Tastatura ROCCAT Horde AIMO văzută de deasupra
Tastatura ROCCAT Horde AIMO văzută de deasupra

Nouă nu ne place faptul că ROCCAT Horde AIMO este realizată doar din plastic. Nu este pic de metal în ea. Dacă aplici puțină presiune în zona centrală sus a tastaturii, vezi cum se îndoaie.

Și suportul pentru palme este realizat tot din plastic. Este bun la a îți ține mâinile deasupra biroului, dar este bun și la a îți face mâinile să transpire. Ar fi fost mai plăcut dacă ar fi avut o suprafață cauciucată, de exemplu.

Suportul pentru încheieturi al tastaturii ROCCAT Horde AIMO
Suportul pentru încheieturi al tastaturii ROCCAT Horde AIMO

Ne-a plăcut experiența de tastare oferită de ROCCAT Horde AIMO. Profilul cu înălțime medie al tastelor și punctul rapid de activare le face să fie o alegere bună dacă tastezi mult în fiecare zi. Un alt lucru care ajută din acest punct de vedere este forma puțin concavă a tastelor.

Iluminarea este un aspect plăcut la orice tastatură, iar ROCCAT Horde AIMO nu se lasă mai prejos. Totuși, modul în care ROCCAT a implementat-o nu este la fel de bun ca pe alte tastaturi de gaming. Tastele nu sunt iluminate individual. În schimb, tastatura are 12 leduri ce sunt folosite pentru a ilumina șase zone diferite de pe ea. Ai putea să te obișnuiești cu asta, dar sunt două mari probleme.

Prima este că iluminarea are o luminozitate mică, ceea ce o face să fie dificil de văzut în lumina zilei. De asemenea, dacă te uiți la caracterele de pe taste, poți să vezi că lumina nu se difuzează egal și asta le face să arate destul de urât.

Taste de pe ROCCAT Horde AIMO unde lumina nu arată bine
Taste de pe ROCCAT Horde AIMO unde lumina nu arată bine

În al doilea rând, împărțirea iluminării pe zone este OK la utilizarea de zi cu zi, dar nu este extraordinară în jocuri. Nu poți, de exemplu, să luminezi doar tastele pe care le folosești în jocurile de tip first-person shooter sau MOBA.

Zonele de iluminare de pe tastatura ROCCAT Horde AIMO
Zonele de iluminare de pe tastatura ROCCAT Horde AIMO

Rotița de ajustare este poziționată în colțul din dreapta sus al tastaturii și este gândită să facă mai ușor și mai rapid controlul unor lucruri precum redarea de conținut multimedia, volum, luminozitate și iluminare. De asemenea, îți permite să accesezi Windows 10 Dial. Ideea este foarte bună dar implementarea ar fi putut să fie mai bună.

Reclamă

Din păcate, rotița nu este destul de sensibilă pe cât ar fi trebuit să fie. Când o întorci în oricare direcție, feedback-ul pe care îl primești este bun, cu pași pe care chiar îi poți simți. Însă, dacă încerci să o folosești pentru a ajusta volumul sau iluminarea, de exemplu, vei observa imediat că trebuie să învârți mult rotița pentru a vedea rezultate. Este nevoie de cel puțin câteva rotiri ca să observi vreo diferență.

Rotița de ajustare de pe tastatura ROCCAT Horde AIMO
Rotița de ajustare de pe tastatura ROCCAT Horde AIMO

Rotița de reglare poate fi utilă dacă vrei să accesezi Windows 10 Dial și s-ar putea să îți placă faptul că poți să faci cu ea lucruri precum să derulezi, să mărești sau să ajustezi volumul doar învârtind-o. Însă reacția de răspuns a rotiței este dezamăgitoare. Am încercat să o folosim pentru derulare și mărire, printre altele. Durează mult să inițiezi una dintre aceste acțiuni și, după ce se întâmplă, aproape că nu mai poți să le controlezi. De exemplu, dacă faci zoom pe o pagină web, este nevoie de câțiva pași de rotire sau chiar de o rotire completă pentru a intra în modul de mărire. Să te întorci la dimensiunea normală este o chestiune de noroc. De asemenea, faptul că rotița de reglare este poziționată în colțul din dreapta sus al tastaturii o face dificil de utilizat atunci când îți ții mâna dreaptă pe mouse. Ar fi fost mult mai bine să fie așezată în colțul din stânga sus al ROCCAT Horde AIMO.

Windows 10 Dial afișat pe desktop
Windows 10 Dial afișat pe desktop

Am folosit tastatura ROCCAT Horde AIMO în câteva dintre jocurile noastre preferate. Sentimentul și experiența de gaming pe care o oferă este bună, iar feedback-ul switch-urilor "membranice" este destul de pozitiv. Este mult mai bună decât o tastatură cu membrană obișnuită, deși nu se ridică la calitatea feedback-ului oferit de switch-urile mecanice.

ROCCAT Horde AIMO este o tastatură bună ce te poate mulțumi atunci când tastezi pe ea, precum și atunci când te joci. Totuși, are unele neajunsuri, precum construcția din plastic și iluminarea slabă. Rotița de reglare nu este poziționată în cel mai bun loc și este slabă din punct de vedere al răspunsului oferit la comenzi.

Software-ul ROCCAT Swarm

Poți să personalizezi modul în care ROCCAT Horde AIMO funcționează și arată, cu ajutorul software-ului oferit de ROCCAT, numit Swarm. Cu aplicația Swarm, poți să:

 • Actualizezi firmware-ul de pe dispozitivele tale ROCCAT
 • Modifici temele și culorile pentru iluminare
 • Înregistrezi și asociezi acțiuni macro
 • Creezi și memorezi până la cinci profiluri diferite pentru jocuri

În plus, dacă ai o tastatură ROCCAT Horde AIMO, Swarm îți dă și opțiunile de a activa feedback-ul audio și să configurezi detaliile legate de repetarea caracterelor.

Feedback-ul audio îți face calculatorul să emită diferite sunete de fiecare dată când apeși pe o tastă. Nu suntem chiar fani ai acestui lucru, dar unor utilizatori s-ar putea să le placă să audă sunetul făcut de o mașină de scris când tastează, de exemplu.

Aplicația ROCCAT Swarm
Aplicația ROCCAT Swarm

Setările de repetare a caracterelor îți oferă acces la lucruri simple precum întârzierea la repetare, rata de repetare și rata de afișare a cursorului. Acestea sunt lucruri pe care le poți face și din Windows, așa că nu aduc prea multă valoare aplicației ROCCAT Swarm.

Cât despre setările de iluminare, Swarm te lasă să folosești câteva profiluri diferite: AIMO, Wave (Val), Snake (Șarpe), Fully Lit (Aprins complet), Heartbeat (Bătaia inimii), Breathing (Respirație) și Custom Mode (Mod personalizat).

Modul personalizat de iluminare pentru tastatura ROCCAT Horde AIMO
Modul personalizat de iluminare pentru tastatura ROCCAT Horde AIMO

Aplicația Swarm ni s-a părut a fi utilă pentru personalizarea tastaturii. Oferă un proces ușor de actualizare al firmware-ului și îți dă voie să creezi rapid acțiuni macro. Face o treabă bună și în cazul configurărilor pentru iluminare.

Ție îți place tastatura de gaming ROCCAT Horde AIMO?

Când am citit specificațiile oficiale ale tastaturii ROCCAT Horde AIMO, ea părea a fi un dispozitiv extraordinar. Totuși, după ce am folosit-o, am fost puțin dezamăgiți. Această tastatură este exponentul unor idei foarte bune dar calitatea implementării lor nu este la același nivel. Înainte de a încheia acest review, am vrea să îți aflăm părerea. Îți place această tastatură? Spune-ne în comentariile de mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii