Cum setezi permisiunile Windows și pentru aplicații în Windows 11

Cum setezi permisiunile Windows și pentru aplicații în Windows 11

Windows 11 include multe caracteristici și setări, iar unele dintre ele pot fi considerate de către utilizatorii atenți la confidențialitatea lor ca fiind intruzive. Vestea bună este că Windows 11 oferă și o suită de comutatoare și setări cu care putem controla ce dispozitive hardware și ce caracteristici poate Windows 11 să acceseze. Acestea sunt numite Permisiuni Windows și Permisiuni aplicație. În acest ghid, îți vom arăta cum să verifici și să setezi permisiunile în Windows 11:

Reclamă

Ce sunt permisiunile Windows și pentru aplicații din Windows 11?

Permisiunile Windows sunt controale disponibile în aplicația Setări ce ne permit să controlăm ce poate accesa și folosi Windows 11 pe calculator. Aceste permisiuni se referă în principal la caracteristici ce conțin un anumit nivel de informații personale, pe care poate că vrei sau nu ca Windows 11 sau Microsoft să le poată accesa. De exemplu, ID-ul tău de publicitate, istoricul activității, șabloanele vocale etc.

Permisiunile pentru aplicații permit utilizatorului să controleze accesul la componente hardware sau caracteristici Windows pentru fiecare aplicație, separat. Windows 11 îți dă posibilitatea de a seta permisiunile pentru aplicații pentru multe tipuri de hardware și caracteristici, mergând de la microfon la camera web, locație, e-mail sau chiar și calendarul tău.

Atunci când instalezi o aplicație sau când folosești unele din funcțiile sale, acea aplicație s-ar putea să îți ceară permisiunea de a accesa unele componente hardware sau caracteristici ale Windows 11.

O aplicație cerând acces la microfon în Windows 11

O aplicație cerând acces la microfon în Windows 11

În multe cazuri, este în regulă și este ceva ce ar trebui să faci pentru ca acea aplicație să poată funcționa corespunzător. Însă, în alte cazuri, unele aplicații s-ar putea să ceară permisiuni de acces la lucruri de care nu au cu adevărat nevoie sau la care nu vrei să le dai acces. De exemplu, ar trebui să oferi acces la webcam aplicației Cameră, dar poate nu vrei să dai acces Cortanei la Microfon dacă nu intenționezi să o folosești.

Citește următoarele secțiuni ale acestui tutorial pentru vedea cum accesezi și cum setezi permisiunile Windows și pentru aplicații în Windows 11.

Cum accesezi permisiunile pentru o aplicație în Windows 11

Dacă vrei să schimbi permisiunile unei aplicații în Windows 11, trebuie să ajungi la ele mai întâi. Cea mai ușoară metodă de a accesa permisiunile unei aplicații este prin intermediul Meniului Start. Deschide Meniul Start și localizează aplicația în secțiunea Fixate sau în lista cu Toate aplicațiile. După ce o găsești, dă clic dreapta sau apasă lung pe scurtătura ei și alege Setări aplicație în meniul contextual. Reține că, dacă ai găsit aplicația în lista Toate aplicațiile, în meniul contextual trebuie să selectezi întâi Mai multe și abia apoi să apeși pe Setări aplicație.

Deschide Setări aplicație pentru o aplicație din Windows 11

Deschide Setări aplicație pentru o aplicație din Windows 11

Aceasta face ca Windows 11 să deschidă aplicația Setări pe pagina acelei aplicații. Acolo, poți imediat să îi vezi Permisiuni[le] aplicație[i]. Iată cum ar trebui să arate:

Permisiunile unei aplicații în Setările din Windows 11

Permisiunile unei aplicații în Setările din Windows 11

Mai există o metodă de a accesa permisiunile unei aplicații în Windows 11, dar nu este la fel de rapidă. Iat-o:

Deschide aplicația Setări, selectează Aplicații în stânga ferestrei și apasă pe Aplicații și caracteristici în dreapta.

Deschide Aplicații > Aplicații și caracteristici în Setările din Windows 11

Deschide Aplicații > Aplicații și caracteristici în Setările din Windows 11

Pe pagina Aplicații și caracteristici, derulează sau caută prin Lista de aplicații pentru a găsi aplicația pe care o vrei. Apoi, apasă pe butonul care arată ca trei puncte suprapuse din dreapta sa. În meniul afișat, selectează Opțiuni avansate pentru a vedea secțiunea de permisiuni pentru acea aplicație.

Opțiuni avansate pentru o aplicație în Setările din Windows 11

Opțiuni avansate pentru o aplicație în Setările din Windows 11

Cum schimbi permisiunile pentru o aplicație în Windows 11?

Pe pagina de setări a aplicației, Windows 11 îți permite să setezi permisiunile pentru acea aplicație cu ajutorul unor comutatoare simple ce pot fi activate sau dezactivate după bunul tău plac. De exemplu, dacă vrei ca aplicația Fotografii Microsoft să poată să îți acceseze camera web, trebuie să activezi comutatorul Cameră. Dar, dacă nu vrei ca ea să poată folosi microfonul, trebuie să dezactivezi comutatorul Microfon.

Cum schimbi permisiunile unei aplicații în Windows 11

Cum schimbi permisiunile unei aplicații în Windows 11

Un tip special de permisiuni în Windows 11 sunt Permisiuni[le] pentru aplicațiile de fundal. Aceasta este o setare ce îți permite să specifici dacă și cum poate o anumită aplicație să ruleze în fundal. Permisiunile pe care le poți seta pentru ea sunt:

  • Întotdeauna permite aplicației selectate să ruleze în fundal mereu, indiferent de situație.
  • Alimentare optimizată, opțiunea recomandată, permite aplicației să ruleze în fundal, dar îi limitează consumul de energie atunci când dispozitivul tău funcționează pe baterie.
  • Niciodată interzice aplicației selectate să ruleze în fundal.

Permisiuni pentru aplicațiile de fundal

Permisiuni pentru aplicațiile de fundal

NOTĂ: Ar trebui să fii atent atunci când decizi să schimbi permisiunile aplicațiilor. Dacă interzici accesul unei aplicații la componente hardware sau la caracteristici de care are nevoie neapărat pentru a își face bine treaba, s-ar putea să nu mai funcționeze corect. De exemplu, dacă interzici permisiunile pentru aplicațiile de fundal pentru Vizualizator Date Diagnosticare, e posibil ca acesta să nu mai poată colecta toate informațiile de diagnosticare atunci când rulează în fundal pe calculatorul tău.

Cum accesezi permisiunile Windows și permisiunile pentru aplicații (după categorie)

Pe lângă faptul că ne permite să accesăm permisiunile aplicațiilor individual, Windows 11 include și o secțiune specială de unde poți controla permisiunile Windows și pentru aplicații la nivel global, după categorii. Iată cum ajungi acolo:

Reclamă

Pe PC-ul tău cu Windows 11, deschide aplicația Setări (Windows + I) și selectează Confidențialitate și securitate în bara din stânga. În panoul din dreapta, derulează până ajungi la lista Permisiuni Windows sau Permisiuni aplicație, în funcție de care din ele te interesează, și selectează una dintre opțiunile disponibile. Fiecare intrare corespunde unui tip de permisiuni Windows sau pentru aplicații. De exemplu, dacă vrei să permiți aplicațiilor să îți afișeze reclame personalizate, deschide intrarea General de sub Permisiuni Windows. Sau, dacă vrei să vezi și să controlezi ce aplicații au permisiunea să îți folosească microfonul, selectează opțiunea Microfon. Sunt multe controale și comutatoare disponibile aici, în Permisiuni Windows și Permisiuni aplicație, așa că cel mai bine este să îți aloci timp să navighezi prin toate până când găsești toate controalele de confidențialitate și securitate care te interesează.

Controlează accesul aplicațiilor la un dispozitiv sau o caracteristică Windows 11

Controlează accesul aplicațiilor la un dispozitiv sau o caracteristică Windows 11

Similar, poți alege să vezi și să controlezi orice alt tip de permisiuni pentru aplicații, precum Locație, Cameră, Contacte etc.

Cum dai permisiuni aplicațiilor în Windows 11 după categorie?

După ce ai selectat o opțiune din lista Permisiuni aplicație, aplicația Setări îți arată toate lucrurile pe care le poți seta pentru ea. Să luăm, de exemplu, intrarea Microfon. Când ajungi pe pagina sa, Windows 11 îți permite să alegi dacă vrei să lași utilizatorii de pe PC și aplicațiile de pe el să accesezi microfonul sau preferi să interzici accesul la el total. Aceste opțiuni pot fi controlate instantaneu prin activarea sau dezactivarea comutatoarelor „Acces la microfon” și “Permiteți aplicațiilor să vă acceseze microfonul”, în partea de sus a paginii.

Permite sau interzice utilizatorilor și aplicațiilor accesul la un dispozitiv hardware sau la o caracteristică

Permite sau interzice utilizatorilor și aplicațiilor accesul la un dispozitiv hardware sau la o caracteristică

Însă, poate că vrei să controlezi doar care aplicații pot să îți utilizeze microfonul (sau dispozitivul/caracteristica pe care ai selectat-o în lista Permisiuni aplicație). În acest caz, derulează prin lista de sub comutatorul “Permiteți aplicațiilor să vă accesezi microfonul [sau opțiunea pe care ai ales-o tu]. Aceasta îți arată toate aplicațiile care pot accesa și folosi acel dispozitiv sau caracteristică. De exemplu, dacă nu vrei ca asistenta Cortana să aibă acces la microfon, dezactivează-i comutatorul. Sau, dacă vrei să permiți aplicației Cameră accesul la el, activează-i comutatorul din dreapta.

Setare permisiuni pentru aplicații în Windows 11

Setare permisiuni pentru aplicații în Windows 11

Asta a fost totul: poți urma aceiași pași pentru a seta permisiuni pentru toate aplicațiile și caracteristicile Windows care te interesează.

Ce permisiuni pentru aplicații ai schimbat?

Acum știi mai multe despre ce sunt permisiunile pentru aplicații din Windows 11, cum le accesezi și cum schimbi permisiunile aplicațiilor. Ce te-a făcut să cauți informații despre acest subiect? Ai vrut să controlezi permisiunile doar pentru o anumită aplicație, care se comporta ciudat pe dispozitivul tău cu Windows 11? Au fost multe aplicații sau un anumit dispozitiv care te-a îngrijorat din punct de vedere al confidențialității? Spune-ne în comentariile de mai jos.

Descoperă: Securitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows