4 metode de a șterge unitățile de disc din rețea din Windows

Maparea unităților de disc din rețea (drive mapping) și a altor locații din rețea reprezintă o metodă foarte bună de a avea tot timpul la îndemână datele stocate pe dispozitive din rețeaua locală. Totuși, la un moment dat, s-ar putea să vrei să și ștergi unele dintre aceste locații de rețea și să le păstrezi doar pe acelea pe care chiar le folosești zilnic. În acest articol, îți vom arăta cum să faci acest lucru. Iată patru metode de a șterge unitățile de disc și locațiile din rețea, în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7:

NOTĂ: Toate metodele de eliminare a unităților de disc din rețea funcționează la fel în toate versiunile moderne de Windows: Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran realizate în principal în Windows 10. Când va fi necesar, vom include și capturi de ecran din Windows 7 sau din Windows 8.1.

1. Folosește Windows/File Explorer pentru a șterge o locație din rețea, din Windows

Dacă trebuie să ștergi o unitate de disc de rețea pe care ai creat-o anterior, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi File Explorer dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, sau Windows Explorer dacă folosești Windows 7. Apoi, în partea stângă a ferestrei, selectează Acest PC dacă ai Windows 10 sau Windows 8.1 și Computer dacă ai Windows 7.

Indiferent de sistemul de operare pe care îl ai, toate unitățile de disc de rețea vor fi disponibile în grupul Locații în rețea, imediat sub hard-disk-urile tale și sub celelalte dispozitive similare precum unitățile CD/DVD sau stick-urile de memorie USB.

Pentru a șterge o unitate de disc din rețea, dă clic dreapta pe ea și selectează Deconectare.

Pentru a șterge o locație din rețea care duce la un folder din rețea sau la un sait FTP, dă clic dreapta pe ea și selectează Ștergere.

Unitățile de disc din rețea vor dispărea. Pentru a le restaura va trebui să le creezi din nou.

2. Folosește Linia de comandă pentru a șterge o unitate de disc din rețea, din Windows

O metodă care funcționează în toate versiunile moderne de Windows implică folosirea Liniei de comandă. Deschide-o și scrie: net use literă unitate disc /delete. Apoi, apasă pe Enter. De exemplu, noi avem o unitate de disc cu litera Z, așa că trebuie să tastăm net use Z: /delete.

Vei fi informat că unitatea de disc din rețea a fost eliminată cu succes, aceasta dispărând imediat din File/Windows Explorer. Un lucru de avut în vedere este faptul că această metodă funcționează doar pentru unitățile de disc din rețea care au asociată o literă. Pentru locațiile din rețea precum servere FTP sau servere web, această comandă nu funcționează.

3. Folosește Windows/File Explorer pentru a elimina o locație din rețea, ștergându-i scurtătura de pe PC-ul tău

O locație din rețea este de fapt o scurtătură stocată sub forma unui fișier, pe PC-ul tău cu Windows. Dacă nu o poți șterge folosind prima metodă pe care ți-am arătat-o, poți să încerci și altfel: folosește File/Windows Explorer pentru a îi șterge scurtătura. Deschide File/Windows Explorer și navighează la "C:\Utilizatori\Numele_tău_de_utilizator\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Network Shortcuts". Numele_tău_de_utilizator este numele contului tău de utilizator din Windows.

În folderul Network Shortcuts, vei găsi toate locațiile din rețea pe care le-ai configurat. Selectează-le pe cele pe care nu mai vrei să le folosești și șterge-le dând clic dreapta și selectând Ștergere, ori apăsând pe tasta Delete.

Dacă folosești Windows 7, trebuie să confirmi că vrei să elimini elementele selectate. Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, totul este șters imediat, fără vreo confirmare suplimentară.

4. Folosește Linia de comandă pentru a elimina o locație din rețea, ștergându-i scurtătura din PC-ul tău

Poți, de asemenea, să folosești Linia de comandă pentru a naviga prin PC-ul tău și a elimina o locație din rețea, ștergându-i scurtătura. Începe prin a deschide Linia de comandă și a folosi comanda cd (Change Directory) pentru a naviga la locația pe care am menționat-o în secțiunea anterioară a acestui articol. Ar trebui să scrii: cd "C:\Users\Numele_tău_de_utilizator\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Network Shortcuts", unde Numele_tău_de_utilizator este numele contului tău de utilizator din Windows.

Apoi, folosește comanda del (Delete) pentru a elimina scurtătura locației din rețea pe care nu o mai vrei. De exemplu, dacă vrei să ștergi o locație din rețea numită Movies, folosește comanda: del Movies. Ți se va cere să confirmi ștergerea.

Răspunde cu da, apăsând pe tasta y. După ce faci acest lucru, locația din rețea dispare imediat de pe dispozitivul tău cu Windows.

Depanează unitățile de disc și locațiile din rețea care nu vor să dispară

Există situații când poate nici una dintre metodele pe care le-am descris în acest articol nu funcționează cum trebuie. Când se întâmplă asta, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le încerci:

  • Dacă deconectezi o unitate de disc din rețea sau dacă ștergi o locație din rețea dar ea nu dispare din Windows/File Explorer, motivul poate să fie că Windows/File Explorer nu a reușit să își reîmprospăteze conținutul. Încearcă să apeși pe tasta F5 sau să apeși pe opțiunea Reîmprospătare din meniul clic-dreapta din Windows/File Explorer.
  • Dacă ai încercat să elimini o locație din rețea de pe PC-ul tău cu Windows, dar primești o eroare care îți spune că acea locație nu mai este disponibilă, este foarte probabil ca sistemul tău de operare Windows să fie neactualizat. Noi am testat să vedem ce se întâmplă atunci când PC-ul cu unitățile de disc și locațiile din rețea este deconectat de la rețea sau când resursele din rețea nu mai sunt disponibile (dispozitivele țintă sunt oprite sau nu mai fac parte din rețea) și toate metodele descrise în acest articol au funcționat corect. Totuși, trebuie menționat că noi am folosit Windows 10 cu Creators Update, Windows 7 cu Service Pack 3 și Windows 8.1 cu toate actualizările disponibile instalate.
  • Uneori, se poate întâmpla ca sistemul de operare să rămână agățat deși ai reușit să deconectezi sau să ștergi o locație din rețea și să nu reușească să facă să dispară imediat scurtăturile lor. O idee bună într-o astfel de situație este să îți repornești calculatorul.

Concluzie

După cum vezi, există destule alternative pentru a șterge unitățile de disc sau locațiile din rețea. Instrucțiunile de mai sus sunt valabile în toate versiunile moderne de Windows: Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Dacă ai nevoie de ajutor în această privință, nu ezita să ne spui în comentariile de mai jos.