Cum creezi un link către un fișier, folder sau bibliotecă de pe calculatorul tău

Când lucrezi cu resurse partajate pe o rețea, s-ar putea să ai nevoie să faci rost rapid de linkul către un folder partajat în rețea și să îl lipești într-o fereastră de chat. Sau, de exemplu, poate ai nevoie să creezi un link către un fișier de pe calculatorul tău și să îl folosești pentru a partaja acel fișier cu alte persoane din aceeași rețea. Deși nu sunt ușor de ghicit, Windows ne oferă două metode de a crea un link cu calea unui fișier, folder sau bibliotecă partajată în rețea. Fără să mai pierdem timpul, iată răspunsul la întrebarea "Cum copiez calea unui fișier sub formă de link":

NOTĂ: Acest ghid acoperă Windows 10 cu May 2020 Update și Windows 7. Totul funcționează identic în aceste sisteme de operare. Dacă nu știi care este versiunea ta de Windows, citește: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu?.

Metoda 1: Cum creezi un link către un fișier de pe calculatorul tău, folosind expertul de partajare (funcționează și pentru crearea de linkuri către foldere sau biblioteci)

Atunci când partajezi un fișier, folder sau bibliotecă în rețea, poți folosi expertul de partajare. Acest expert este activ în mod implicit, așa că nu ar trebui să ai probleme în a-l porni. Pentru a afla mai multe despre el, citește și urmează pașii din acest ghid: Cum partajezi foldere, fișiere și biblioteci cu rețeaua, în Windows.

La pasul final al procesului, atunci când expertul de partajare te informează că fișierul, folderul sau biblioteca este partajată, nu închide expertul.

Expertul de partajare din Windows 10

Uită-te cu atenție la notificarea "Folderul/Fișierul/Biblioteca este partajat(ă)". Acolo, Windows îți spune că "Linkurile la aceste elemente partajate pot fi trimise prin e-mail către altă persoană sau pot fi copiate și lipite în altă aplicație".

Linkurile de e-mail și copiere de la ultimul pas al expertului de partajare

Dacă apeși pe linkul "trimise prin e-mail", atunci clientul tău implicit de e-mail se deschide și linkul direct este lipit automat în el.

Trimiterea unui mesaj e-mail cu linkul fișierului partajat

Dacă apeși pe linkul copiate, linkul către resursa partajată este copiat în clipboard și îl poți lipi în alte programe.

Copierea și lipirea linkului către fișierul partajat

Metoda 2: Cum creezi un link către un fișier de pe o unitate de rețea, folosind File Explorer (funcționează și pentru creare de linkuri către foldere sau biblioteci)

Cea de-a doua metodă este valabilă pentru fișiere, foldere și biblioteci pe care deja le-ai partajat pe calculatorul tău cu Windows. Dacă te întrebi cum să creezi un link către un fișier de pe o unitate partajată în rețea, această metodă funcționează și în acest caz.

Deschide File Explorer, mergi la secțiunea Rețea și dă dublu-clic pe PC-ul pe care se află fișierul, folderul sau biblioteca pentru care vrei să creezi un link.

Un calculator din rețeaua locală

Această acțiune îți arată lista de foldere partajate cu rețeaua. Răsfoiește până când găsești fișierul, folderul sau biblioteca pentru care vrei un link direct.

Folderele și fișierele partajate pe un calculator din rețea

Ține apăsată tasta Shift (pe tastatură) și dă clic dreapta pe fișierul, folderul sau biblioteca pentru care vrei un link. Apoi, selectează "Copiere ca o cale" în meniul contextual.

Copiere ca o cale în File Explorer

Dacă folosești Windows 10, poți și să selectezi acel element (fișier, folder, bibliotecă) și să apeși pe butonul "Copiere cale" din fila Pornire din File Explorer.

Copiere cale pentru un fișier, în File Explorer

Apoi, lipește linkul în aplicația sau documentul în care vrei. Ar trebui să ai ceva similar cu asta:

Copiere și lipire link fișier într-un document

Pentru ca linkul către folder, bibliotecă sau fișier să devină activ, apasă tasta Enter, iar el este transformat în ceva pe care poți da clic din aplicația Office unde l-ai copiat. Atunci când apeși Ctrl + clic pe acel link, File Explorer deschide fișierul, folderul sau biblioteca partajată, cu condiția ca PC-ul din rețea pe care se află să fie pornit.

Transformarea linkului către fișier în ceva pe care să poți da clic

Linkul către fișierul meu nu funcționează! De ce?

În unele cazuri, linkurile către fișiere pe care le creezi s-ar putea să nu meargă. Există mai multe cauze posibile:

Indiferent dacă ai vrut să creezi un link către un fișier, folder sau bibliotecă, în unele aplicații s-ar putea să fie nevoie să scrii "file:///" înainte de calea lor, astfel:

Linkul către fișier începe cu cuvântul file, urmat de semnele de mai jos

În alte cazuri, în funcție de aplicațiile în care vrei să pui linkurile către fișiere, s-ar putea să trebuiască să înlocuiești manual spațiile goale din căile linkurilor cu acest text: %20. Iată un exemplu:

Spațiile goale pot fi înlocuite cu codul %20

Există și posibilitatea ca, în unele versiuni mai vechi de Windows sau în alte sisteme de operare, barele oblice din căile fișierelor să nu fie recunoscute. În acest caz, poți încerca să înlocuiești toate aceste bare oblice () cu bare oblice cu sens invers (/).

Barele oblice s-ar putea să trebuiască modificate manual

În final, reține și că, indiferent ce ai face, în unele aplicații, linkurile de fișiere pur și simplu nu funcționează ca linkuri obișnuite. Așa stă treaba cu majoritatea browserelor web și aplicațiilor de chat, care tratează linkurile locale ca amenințări de securitate. Totuși, chiar și așa, utilizatorul care primește linkul de fișier de la tine tot îl poate folosi pentru a ajunge la acel fișier, folder sau bibliotecă. Tot ce trebuie să facă este să copieze și să lipească linkul în bara de adresă din File Explorerul lui sau ei, după care să apese pe Enter.

Copiere și lipire link fișier în bara de adresă din File Explorer

Tu folosești linkuri către fișiere?

Sperăm că aceste informații îți sunt utile. Dacă știi și alte metode de a genera linkuri către fișiere, foldere sau biblioteci partajate în rețea, nu ezita să ne spui și nouă. Comentează mai jos și hai să "partajăm" toate metodele de a genera linkuri în Windows.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows