De ce sunt două fișiere Desktop.ini pe Desktop-ul meu și ce fac ele?

Dacă ți-ai setat Windows-ul să afișeze toate fișierele de pe calculator, inclusiv cele ascunse și cele protejate de sistemul de operare, vei observa că pe Desktop sunt două fișiere Desktop.ini ascunse. De ce sunt două fișiere cu același numai pe Desktop? Cum e posibil? Ce scop au ele? În acest articol vom răspunde acestor întrebări.

Când sunt vizibile cele două fișiere Desktop.ini?

Cele două fișiere Desktop.ini nu sunt vizibile întotdeauna și majoritatea utilizatorilor Windows nu le văd niciodată. Totuși, dacă ai setat Windows să afișeze atât fișierele ascunse cât și cele protejate, ele vor apărea pe Desktop-ul tău.

Dacă nu știi cum faci ca Windows să afișeze aceste tipuri de fișiere, setările corespunzătoare lor se găsesc în fereastra Opțiuni folder din File Explorer sau Windows Explorer.

Atunci când Windows este setat să afișeze aceste tipuri de fișiere, vei găsi două fișiere Desktop.ini pe Desktop-ul tău. Le poți vedea mai jos.

Ce sunt cele două fișiere Desktop.ini?

Un fișier Desktop.ini este un fișier ce determină modul în care este afișat un folder de către Windows. Aceste fișiere se pot găsi în orice folder. Oriunde pe calculator, atâta timp cât acel folder a fost personalizat. Fișierele Desktop.ini controlează lucruri precum pictograma folosită de acel folder sau localizarea numelui său (traducerea sa).

De exemplu, dacă un anumit folder folosește o pictogramă setată de către tine sau de sistemul de operare, calea acelei pictograme este stocată în fișierul Desktop.ini al folderului respectiv. În captura de ecran de mai jos, poți vedea un exemplu pentru cum poate arăta conținutul unui fișier Desktop.ini.

Dacă vrei să citești mai multe despre personalizarea folderelor folosind fișierele Desktop.ini, vei găsi instrucțiuni și explicații detaliate, în limba engleză, aici: How to Customize Folders with Desktop.ini.

De ce sunt două fișiere Desktop.ini pe Desktop-ul meu?

De ce avem două fișiere Desktop.ini pe Desktop? Pentru a înțelege acest lucru, ar trebui să știm că:

  1. În primul rând, Desktop-ul este un folder unic pentru fiecare cont de utilizator. Numai utilizatorul curent sau administratorul are acces la folderul Desktop al acelui utilizator. Acest folder se găsește aici: "C:\Utilizatori\Utilizator\Desktop".
  2. Desktop-ul afișat de Windows este o combinație a Desktop-ului contului tău de utilizator și a folderului Desktop public. Folderul Desktop public este folosit automat de toți utilizatorii de pe calculator. El se găsește în folderul "C:\Utilizatori\Public\Desktop public" și conține elementele disponibile pe Desktop-ul tuturor utilizatorilor.

Există două fișiere Desktop.ini pentru că Desktop-ul tău este o combinație a două foldere, fiecare cu propriul său fișier Desktop.ini: unul pentru contul tău de utilizator și unul pentru folderul Desktop public.

Pot șterge fișierele Desktop.ini de pe Desktop-ul meu?

Ștergerea fișierelor Desktop.ini nu este recomandată, deși nu este cu adevărat periculoasă. Singurul lucru pe care ele îl fac este să stocheze niște opțiuni de personalizare, iar ștergerea lor nu va afecta sistemul de operare Windows. Singura consecință a acestei acțiuni este faptul că folderul în care se găsea fișierul nu va mai fi personalizat.

Dacă preferi să nu vezi niciodată fișierele Desktop.ini, nicăieri pe calculatorul tău, ascunde fișierele de sistem protejate de sistemul de operare. Pentru aceasta, activează setarea "Se ascund fișierele protejate ale sistemului de operare (recomandat)" din fereastra Opțiuni folder.

Concluzii

Acum știm ce sunt fișierele Desktop.ini și de ce sunt două pe Desktop. După ce ați citit acest ghid, nu ezitați să ne spuneți dacă preferați să le păstrați sau nu. Ce ați făcut cu ele? Le-ați șters sau ați preferat să le ascundeți? Spuneți-ne părerile, întrebările sau comentariile voastre folosind formularul de mai jos.