Ce versiune de Windows 10 să cumpărăm și de unde?

Dacă ești interesat(ă) de Windows 10, vei dori să știi toate modurile prin care poți avea acest sistem de operare. Oferta de upgrade gratuit a expirat așă că, dacă nu cumva îl cumperi preinstalat pe un calculator nou, va trebuie să achiziționezi o licență separată. În acest articol vei afla cât costă o licență legală de Windows 10, de unde poți cumpăra Windows 10 și vei primi sfaturi despre ce ediție merită să achiziționezi. Să începem:

De unde cumpărăm Windows 10? Cât costă?

La magazinul oficial Microsoft România, găsești Windows 10 la următoarele prețuri:

  • Windows 10 Home are un preț de 589,99 lei cu TVA inclus;
  • Windows 10 Pro are un preț de 1.199,00 lei cu TVA inclus.

Dacă ne uităm la magazinele online de pe piața locală, vom beneficia de oferte mai bune. Iată ce au de oferit trei dintre cele mai mari magazine online de la noi: eMAG, evoMAG și Cel.ro.

Windows 10 la eMAG - Oferte!

La data la care am realizat acest articol, eMAG ne oferă următoarele:

Ofertele de la eMAG sunt bune, sub prețurile oficiale de la Microsoft România, dar nu sunt cele mai bune oferte de piață. Alte magazine precum cele recomandate de noi mai jos tind să ofere prețuri chiar și mai ieftine.

Windows 10 la evoMAG - Oferte!

La evoMAG avem o ofertă cu prețuri și mai bune, cel puțin la data realizării acestui articol:

Când vine vorba de Windows 10 Home, evoMAG are cele mai bune oferte.

Windows 10 la Cel.ro - Oferte!

La Cel.ro avem o ofertă puțin mai largă, cu prețuri foarte bune:

Cel.ro a preferat să vină cu oferte mai bune pentru versiunea Pro a Windows 10 decât celelalte magazine.

Ce versiune de Windows 10 ar trebui să cumperi? Dar licența OEM vs Retail?

În primul rând, îți recomandăm să cumperi doar versiunea pe 64 de biți a Windows 10 și să eviți versiunea pe 32 de biți. Asta deoarece versiunea pe 64 de biți oferă o mai bună securitate și poate lucra cu cantități mai mari de memorie RAM. De asemenea, aplicațiile pe 64 de biți sunt foarte comune și merg mai bine decât cele pe 32 de biți.

O altă dilemă importantă este tipul de licență pe care-l cumperi: OEM sau Retail? în funcție de magazin, versiunea OEM este, de obicei, mai ieftină decât cea Retail. Dezavantajul licențelor OEM este faptul că sunt legate de calculatorul pe care-l folosești. Dacă îi schimbi configurația sau decizi să-ți cumperi alt calculator și vrei să instalezi Windows 10 Pro pe el, licența OEM nu va mai fi validă. Ea poate fi folosită doar pe calculatorul pe care ai instalat-o prima dată. Drept urmare, dacă planifici să faci schimbări de hardware la calculatorul tau, nu este o idee bună să cumperi o licență OEM. Îți recomandăm să alegi o licență Retail pentru plusul de flexibilitate pe care ți-l oferă. O licență OEM este o alegere bună doar dacă planifici să folosești Windows 10 pe același calculator, mulți ani de aici înainte, fără a îi schimba configurația hardware.

Ultima întrebare este: să cumpăr Windows 10 Home sau Windows 10 Pro? Pentru utilizatorii casnici, Windows 10 Home este, cel mai adesea, cea mai bună opțiune. Windows 10 Pro include câteva facilități extra cum ar fi criptarea prin BitLocker, mașini virtuale Hyper-V, posibilitatea de a se conecta la Active Directory, etc. Vei găsi o comparație a diferențelor dintre Windows 10 Home și Pro în acest tabel de pe Wikipedia. După cum vezi, caracteristicile extra incluse în Windows 10 Pro sunt utile mai mult în mediul de business și în cazul utilizatorilor mai tehnici care chiar au nevoie de ele. Majoritatea utilizatorilor casnici vor fi foarte mulțumiţi cu Windows 10 Home.

Cum instalez Windows 10? Cum fac să fie în limba Română?

Pe saitul Digital Citizen România vei găsi toate ghidurile de care ai nevoie. În primul rând, iată cum se instalează Windows 10:

Dacă ai cumpărat Windows 10 în limba engleză și ai nevoie să-l folosești în limba română, iată cum instalezi limba română dupa ce ai instalat sistemul de operare: Schimbă limba folosită de Windows 10 din engleză în română (sau altă limbă).

Concluzie

După cum vezi, există multe opțiuni de cumpărare pentru Windows 10, cu multe ediții, versiuni și prețuri. Sper că acest ghid ți-a fost util în a lua cea mai bună decizie de cumpărare și că ești mulțumit(ă) de alegerea făcută. Dacă ai întrebări, nu ezita să folosești formularul de comentarii de mai jos.