Xiaomi Mi Smart Band 6, Mi Watch Lite sau Mi Watch: pe care să îl alegi?

Xiaomi Mi Smart Band 6, Mi Watch Lite sau Mi Watch: pe care să îl alegi?

Intenționezi să cumperi un tracker de fitness sau un smartwatch Xiaomi? Ești indecis cu privire la modelul potrivit pentru nevoile tale specifice? Atunci ai ajuns la locul potrivit. În acest articol, comparăm trei dintre cele mai populare ceasuri inteligente de la Xiaomi: Xiaomi Mi Smart Band 6, Xiaomi Mi Watch Lite și Xiaomi Mi Watch. Dacă vrei să știi ce tracker de fitness sau smartwatch să cumperi, citește în continuare:

Reclamă

Concurenții

Cu o piață de wearables (dispozitive portabile, altele decât smartphone și tablete) dominată de Apple (39,8 milioane de unități vândute până la sfârșitul trimestrului 3 2021) și cu Samsung câștigând teren cu al său Galaxy Watch 4 (12,7 milioane de unități), Xiaomi s-a poziționat constant ca o alternativă cu prețuri mici și valoare adăugată mare. Până acum, această strategie le-a permis să rămână în top trei producători, cu 12,7 milioane de unități vândute până la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2021. Ceasurile lor inteligente au mai puține funcții, dar oferă o durată de viață excelentă a bateriei, un design bun și prețuri imbatabile. Cele trei dispozitive purtabile pe care le-am primit recent pentru testare ne-au făcut o impresie bună și sunt dovada că nu trebuie să cheltui 1500 RON pentru a deține un tracker performant sau un smartwatch. Ba chiar poți beneficia de majoritatea funcțiilor pentru o treime din acest preț! Să facem deci cunoștință cu cei trei „concurenți” (împreună cu linkuri către recenziile individuale):

  • Xiaomi Mi Smart Band 6 - un tracker de fitness în adevăratul sens al cuvântului, ce ne-a oferit câteva surprize plăcute, cum ar fi măsurarea SpO2 și un ecran AMOLED superb
  • Xiaomi Mi Watch Lite - un smartwatch mic, arătos, entry-level, cu câteva funcții de monitorizare a activităților fizice și a sănătății
  • Xiaomi Mi Watch - un ceas inteligent mare, solid, ce combină monitorizarea detaliată a activităților fizice cu multe funcții, care sunt posibile doar pe smartwatch-uri mai mari - un ecran generos, o durată de viață uimitoare a bateriei, funcționare mai fluentă

Mi Watch (stânga), Mi Watch Lite (centru), și Mi Smart Band 6 (dreapta)

Mi Watch (stânga), Mi Watch Lite (centru), și Mi Smart Band 6 (dreapta)

Fiecare dintre ele are propriul public țintă, propriile sale puncte forte și puncte slabe. Nu ne vom concentra prea mult pe caracteristicile comune (cum ar fi faptul că toate se conectează la smartphone folosind aplicația Xiaomi Wear) și, în schimb, vom sublinia diferențele. În secțiunea următoare, facem o evaluare obiectivă a caracteristicilor și specificațiilor lor, apoi le evaluăm subiectiv, pe baza experienței noastre cu ele. La final, te ajutăm să te decizi punând laolaltă toate informațiile. Să începem!

Reclamă

Evaluare obiectivă

Când cumperi un un dispozitiv purtabil (sau cam orice dispozitiv electronic, de fapt), primul lucru la care te uiți sunt specificațiile tehnice. Deci, să ne concentrăm pe date. Iată un grafic cu specificațiile pentru toate cele trei modele:

Comparație specificații

Comparație specificații

Nu poți spune cu siguranță care dintre cele trei este mai bun doar uitându-te la cifre. Fiecare smartwatch are punctele lui forte. Singura problemă vizibilă deocamdată este lipsa unui ecran AMOLED pe Mi Watch Lite. Apoi, trecând de la un dispozitiv la următorul ca preț, putem observa o creștere clară a capacității bateriei, a dimensiunii ecranului și a greutății. În continuare, să ne uităm la senzori. Am evidențiat diferențele în tabelul de mai jos:

Comparație senzori

Comparație senzori

Acum se poate observa că Xiaomi Mi Smart Band 6 începe să rămână în urma fraților săi. Este normal, având în vedere diferența de preț. Principalul motiv pentru a trece de la un Mi Smart Band 6 la un Mi Watch Lite este senzorul GPS. Dar stai, dacă Xiaomi Mi Watch Lite are mai mult sau mai puțin aceiași senzori ca Xiaomi Mi Watch, de ce să-l cumperi pe cel din urmă? Ei bine, să ne uităm la un rezumat al funcțiilor fiecărui smartwatch:

Comparație funcții

Comparație funcții

Din acest tabel, putem concluziona că Mi Watch are un set complet de funcții, în timp ce celorlalte două le lipsesc câteva. O mențiune notabilă este că, deoarece Mi Watch Lite nu are un ecran AMOLED, funcția de always-on (afișare permanentă) nu este disponibilă pentru acest model. De asemenea, deși toate trei au senzori de ritm cardiac, doar Mi Smart Band 6 și Mi Watch permit măsurarea oxigenului din sânge.

Toate trei dispozitivele au senzor de ritm cardiac, dar acuratețea nu e aceeași

Toate trei dispozitivele au senzor de ritm cardiac, dar acuratețea nu e aceeași

Obiectiv, pare că Xiaomi Mi Watch este câștigătorul, deoarece are caracteristici pe care frații săi nu le au, un ecran AMOLED generos, un set complet de senzori, iar durata de viață a bateriei este cea mai bună dintre cele trei. Pentru unii, totuși, dimensiunea sa mare și prețul ar putea fi piedici în calea achiziției. În funcție de caracteristicile de care ai nevoie și de bugetul de care dispui, Mi Smart Band 6 și Mi Watch Lite pot fi exact ceea ce cauți.

Reclamă

Evaluare subiectivă

Dincolo de numere, vrei ca trackerul sau smartwatchul pe care îl cumperi să arate bine, să fie ușor de folosit zi de zi. Să evaluăm rapid câteva aspecte subiective ale fiecărui smartwatch.

Designul

Uneori, nici măcar pozele cu produsul nu spun întreaga poveste. În ceea ce privește calitatea construcției și materialele, părerea noastră este că Xiaomi Mi Watch e cel mai bun. Șasiul său ranforsat și cureaua cu nervuri dau senzația de premium, iar întregul ceas pare mai robust. În plus, are un aspect de ceas sport clasic, cu două butoane proeminente și un cadran mare. Pe de altă parte, Mi Watch Lite este mai versatil. Arată mai elegant, cu margini rotunjite, este semnificativ mai mic (deși cifrele nu arată asta) și singurul său buton nu iese în afară. În ceea ce privește Mi Smart Band 6, este cel mai ușor din cele trei, dar este și cel mai gros, iar șasiul său este complet ascuns de cureaua dintr-o singură bucată, care acționează ca un cadru pentru micul tracker. Credem că designul său este generic și, dacă aspectul este un criteriu pentru tine, ar trebui să te orientezi către frații săi mai scumpi.

Grosimea ceasului e un indicator bun pentru confortul la purtarea în timpul somnului

Grosimea ceasului e un indicator bun pentru confortul la purtarea în timpul somnului

Ecranul

Ecranul este, în opinia noastră, unul dintre cele mai importante aspecte ale unui smartwatch. Este o caracteristică esențială pentru ușurința în utilizare. Aici, cel mai slab a fost Mi Watch Lite. Tehnologia ecranului său este depășită, asta traducându-se în unghiuri de vizualizare destul de slabe, luminozitate doar medie și o modificare clară a spectrului de culori în funcție de unghiul din care privești ecranul. Bine, asta nu îl face sub nicio formă inutilizabil. Doar că, din păcate, el trebuie să stea alături de Mi Smart Band 6 și Mi Watch, iar ambele au ecrane AMOLED cu un aspect superb. Mi Watch Lite, la fel ca și Mi Watch, are reglare automată a luminozității, o funcție indisponibilă pe Mi Smart Band 6. În mod subiectiv, considerăm că Mi Watch câștigă și aici, deoarece pe ecranul său pot încăpea mai multe informații și ai mai mult spațiu pentru a interacționa cu acestea. În plus, are funcție always-on, ceea ce face Mi Watch mai ușor de utilizat pentru cei care vin de la ceasuri clasice sau cei agasați de funcția de activare a ecranului la ridicarea mâinii.

...și dacă nu te poți decide, le poți utiliza pe toate trei odată

...și dacă nu te poți decide, le poți utiliza pe toate trei odată

Interfața de utilizare

Strâns legată de dimensiunea și calitatea ecranului, interfața cu utilizatorul este, de asemenea, foarte importantă pentru o experiență bună. Toate cele trei modele folosesc un sistem de operare ďezvoltat intern de Xiaomi și nu ai posibilitatea să adaugi mai multe aplicații sau widgeturi. Interfața de utilizare pentru fiecare din cele trei este adaptată dimensiunii și formei ecranului: în timp ce pe Mi Smart Band 6, elementele de meniu sunt aranjate pe o singură coloană pe care o poți derula, widgeturile celorlalte două smartwatchuri sunt aranjate pe trei coloane. Cu mai mult spațiu pe ecran, Mi Watch câștigă relaxat și această categorie. Animațiile sunt fluide, elementele grafice arată bine, iar fețele ceasului chiar reușesc să îi schimbe aspectul. La toate cele trei ceasuri inteligente ne-a displăcut lipsa denumirilor pentru pictograme, iar la Mi Watch Lite, ne-a enervat lipsa animațiilor.

Meniu principal la Xiaomi Mi Watch Lite

Meniu principal la Xiaomi Mi Watch Lite

Să dăm un exemplu: derularea prin meniul principal se face în același mod pe toate cele trei dispozitive - prin glisare în sus sau în jos. Însă, dacă pe celelalte două, tot meniul urmează degetul și se derulează, pe Mi Watch Lite, glisând în sus sau în jos doar comuți între cele două pagini ale meniului, fără nicio animație. Pe lângă faptul că este neatractiv din punct de vedere vizual, acest lucru are și un efect secundar: neavând niciun indiciu vizual, nu știi dacă atingerea ta a fost înregistrată de ceas până nu se schimbă pagina. Astfel, smartwatchul dă impresia că răspunde cu întârziere la comenzi și este lent.

Monitorizarea sănătății și a activității fizice

În mod surprinzător, Mi Smart Band 6 câștigă aici. În testele noastre, a avut cele mai fiabile citiri, în special la sesiunile de somn. De asemenea, are monitorizare SpO2 și pornește și întrerupe automat sesiunile de antrenament în mod corect. Da, Mi Smart Band 6 necesită prezența unui smartphone pentru a monitoriza cu precizie distanțele parcurse, dar atunci când datele GPS sunt furnizate de telefon, monitorizarea funcționează la fel de bine ca și pe celelalte două. Mi Watch este pe locul doi, cu avantajul suplimentar de a avea GPS integrat, un număr mare de antrenamente din care să alegi, precum și alte funcții, cum ar fi altimetru și barometru.

Acuratețea citirilor pentru ritmul cardiac e bună, cu mici excepții

Acuratețea citirilor pentru ritmul cardiac e bună, cu mici excepții

Mi Watch Lite este cel mai puțin interesant pentru pasionații de fitness, cu cele mai puține antrenamente, cele mai nedemne de încredere citiri ale ritmului cardiac și cele mai mari întârzieri în detectarea activităților fizice. Senzorul GPS este la fel de rapid ca cel din Mi Watch.

Funcțiile de smartwatch

Mi Watch Lite și Mi Watch sunt foarte apropiate la acest capitol. Mi Smart Band 6 este dezavantajat din nou de dimensiunea ecranului atunci când afișează notificări și nu oferă opțiunea de securizare a accesului folosind o parolă atunci când trackerul nu este la mână. Mi Watch are un ușor avantaj datorită suportului pentru asistentul digital Amazon, Alexa. Această funcție este posibilă mulțumită prezenței unui microfon pe dispozitiv, spre deosebire de celelalte două.

Confortul la purtare

Pentru unii, confortul este cel mai important criteriu pentru alegerea unui smartwatch sau a unui fitness tracker. Am purtat cele trei dispozitive timp de mai mult de o săptămână fiecare (aproape non-stop) și iată concluziile noastre.

  • Xiaomi Mi Smart Band 6 este cel mai greu de pus la încheietura mâinii. De asemenea, este destul de greu de scos, dar acesta este un lucru bun, deoarece nu vrei să cadă sau să fie furat. Cureaua poate fi reglată în același interval ca și la Mi Watch Lite. În general, deși trackerul este extrem de ușor, cureaua sa îngustă este cea mai puțin confortabilă și lasă cele mai vizibile urme atunci când o fixezi strâns.
  • Xiaomi Mi Watch Lite este cel mai confortabil de purtat la încheieturi mici. Ceasul inteligent este ușor, mic, iar cureaua este suficient de reglabilă. Dacă dormi cu smartwatchul la mână, este și cel mai confortabil dintre cele trei.
  • Xiaomi Mi Watch are cea mai bine concepută curea: deși lată, are orificii de ventilație; are două inele pentru fixarea curelei după trecerea prin cataramă, dintre care una se fixează pe orificiile curelei; intervalul de reglare este cel mai mare dintre cele trei dispozitive. Cu toate acestea, dimensiunea ceasului în sine îl face inconfortabil pentru persoanele cu încheieturi mici.

O curea prost proiectată poate să facă diferența la achiziția unui smartwatch

O curea prost proiectată poate să facă diferența la achiziția unui smartwatch

Subiectiv, nu ar fi corect să alegem un câștigător global. Ne dăm seama că fiecare utilizator are un set diferit de cerințe, o construcție fizică diferită, preferințe estetice diferite, așa că nu putem decât să subliniem punctele forte și punctele slabe ale fiecăruia dintre cele trei dispozitive.

Ce smartwatch Xiaomi este potrivit pentru tine?

Acum că ai toate informațiile, iată recomandările noastre. Desigur, fiecare utilizator va este diferit, dar dacă:

…ești interesat în primul rând de monitorizarea activității fizice și ai un buget redus, mergi pe Xiaomi Mi Band 6. Este un tracker de fitness excelent cu un ecran de calitate.

Xiaomi Mi Smart Band 6

Xiaomi Mi Smart Band 6

… ești o persoană activă și vrei monitorizare a antrenamentului, dar și funcții de smartwatch și ai un buget mai mare, alege Xiaomi Mi Watch. Arată foarte bine, bifează majoritatea căsuțelor pe fișa de specificații, iar calitatea sa de construcție este foarte bună.

Xiaomi Mi Watch

Xiaomi Mi Watch

… ai încheieturi mici și/sau ești interesat de un smartwatch arătos și confortabil, cu funcții de bază, alege Xiaomi Mi Watch Lite.

Xiaomi Mi Watch Lite

Xiaomi Mi Watch Lite

Ne-ar plăcea să știm pe care l-ai ales ca partener de zi cu zi. Ai cumpărat unul dintre cei trei smartwatchuri? Dacă da, ești mulțumit de alegerea ta? Spune-ne în comentarii!

Descoperă: Sănătate Android Blog Hardware și sunete iOS Recomandate