10 motive pentru care merită să folosești Managerul de activități din Windows 10 (și Windows 8.1)

10 motive pentru care merită să folosești Managerul de activități din Windows 10 (și Windows 8.1)

Managerul de activități a fost întotdeauna unul dintre cele mai utile instrumente din Windows, dar a fost și unul dintre cele mai plictisitoare. Din fericire, aceasta este o descriere a trecutului, deoarece noul Manager de activități din Windows 8.1 și Windows 10 a trecut printr-o serie de modificări majore. Acum arată mai bine, a primit caracteristici noi și este mai util decât a fost vreodată în tot trecutul lui. Dacă vrei să știi ce este nou și de ce ar trebui să îl folosești mai des, citește acest articol și află:

Reclamă

1. Este ușor de lansat atât de pe desktop cât și de pe tabletă

Niciodată nu a fost mai ușor să găsești Managerul de activități. Toate metodele vechi încă mai funcționează, inclusiv să dai clic dreapta pe bara de activități de pe desktop și apoi pe Manager de activități, sau să apeși pe tastele "Ctrl + Shift + Esc" ori "Ctrl + Alt + Del". În plus, atât în Windows 10 cât și în Windows 8.1, există și alte metode de a îl deschide. Poți să folosești meniul utilizatorului profesionist WinX sau poți să cauți "manager de activități" în Meniul Start din Windows 10 sau pe ecranul Start din Windows 8.1. Cu atâtea opțiuni, sigur vei găsi una care să îți placă și să meargă pe dispozitivul tău.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru lista completă de metode pe care le poți folosi pentru a deschide acest instrument, citește acest articol: 10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows 10 și în Windows 8.1.

2. Vizualizarea compactă permite comutarea rapidă între aplicații

Prima dată când vei vedea Managerul de activități în Vizualizarea Compactă nu vei fi impresionat. Este doar un mic pătrățel care îți afișează aplicațiile deschise. Fără detalii, fără informații, doar o listă cu numele lor. Pentru utilizatorul de tabletă, care are o multitudine de aplicații deschise, această vizualizare asigură o cale simplă de a selecta o aplicație și permite comutarea către ea sau închiderea ei imediată. Detaliile despre fiecare proces în execuție sunt ascunse în spatele unui clic pe "Mai multe detalii".

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Dacă vrei să afli cum se folosește Vizualizarea Compactă, citește următorul articol: 9 lucruri pe care le poți face din vizualizarea compactă a Managerului de activități.

3. Noua filă "Procese" adaugă o mulțime de informații utile

Utilizatorii vechi de Windows vor spune că fila Procese a fost aici din totdeauna. Ce este atât de grozav la ea? Fila Procese din Windows 8.1 și Windows 10 nu este aceeași cu cea din versiunile vechi ale Managerului de activități. Este acum mult mai dinamică și mai lizibilă, oferind informații care în vechea filă nu erau incluse. Acum există hărți colorate care îți arată rapid ce procese utilizează resursele, o prezentare de tip arbore care prezintă programele "părinți" cu programele lor "copii", oferind astfel o viziune mult mai clară a resurselor utilizate. Toate detaliile vechi există și acum, doar că au fost transferate într-o nouă filă.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru a afla mai multe despre fila Procese a Managerului de activități, citește următorul articol: Vezi procesele în execuție și închide-le pe cele care consumă multe resurse.

4. Poți alege care date să fie prezentate și care nu, în fiecare filă

Managerul de activități din Windows 10 și din Windows 8.1 oferă control complet asupra datelor afișate în fiecare filă, astfel încât să vezi doar ce vrei. Poți să selectezi mai multe coloane pentru a vedea date alternative, poți să schimbi unitățile de măsură și poți chiar să schimbi modul în care Managerul de activități actualizează datele afișate, astfel încât să găsești echilibrul între performanță și detaliu.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru mai multe informații despre cum să personalizezi filele din Managerului de activități, îți recomandăm să citești acest articol: Informațiile despre Procese din Managerul de Activități al Windows 8.

5. Fila "Performanță" oferă grafice pentru monitorizarea utilizării resurselor sistemului

Versiunile mai vechi ale Managerului de activități din Windows 7 și din sistemele Windows și mai vechi, aveau câteva grafice statice care prezentau utilizarea procesorului și a memoriei, dar erau lipsite de detalii și personalizarea era inexistentă. Windows 8.1 și Windows 10 au schimbat acest aspect prin noua filă Performanță. Acum avem acces la grafice detaliate ce permit vizualizarea exactă a resurselor consumate (procesor, memorie, rețea și disc).

Poți chiar să micșorezi fereastra Managerului de activități pentru a afișa pentru fiecare resursă cu graficul ei, făcând astfel mai ușoară monitorizarea și fără a ocupa prea mult spațiu pe ecran.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru a vedea ce are de oferit fila Performanță te invităm să citești acest articol: Monitorizează resursele de sistem din Windows, cu ajutorul Managerului de activități.

Reclamă

6. Monitorizează aplicații universale

Aplicațiile universale din Windows 8.1 și Windows 10 sunt din ce în ce mai importante, dar pot să creeze probleme dacă nu le monitorizezi. Dacă petreci mult timp pe dispozitivele mobile cu Windows 10 sau Windows 8.1, dispozitive precum tablete, hibrizi sau smartphone-uri, poți să îți consumi rapid traficul de internet disponibil sau să îți termini bateria jucându-te. Fila Istoric aplicații îți oferă informațiile necesare pentru a ține evidența aplicațiilor care folosesc aceste resurse. Urmărește această filă constant pentru a afla ce resurse sunt utilizate de aplicațiile universale.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru a afla mai multe despre caracteristicile oferite de fila Istoric aplicații, citește acest articol: Managerul de activități - Care sunt aplicațiile care consumă cele mai multe resurse?.

7. Poți să administrezi aplicațiile de pornire utilizând noul Manager de activități

Poate cea mai importantă funcție oferită de Managerul de activități în Windows 10 și Windows 8.1 este capacitatea de a administra aplicațiilor care pornesc odată cu sistemul de operare. Fila Pornire îți afișează o listă a aplicațiilor setate să pornească la deschiderea sistemului și îți arată ce impact au asupra timpului de pornire al sistemului. Dacă vreuna dintre aceste aplicații are un impact mare, poți să îi dezactivezi pornirea automată.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru a afla mai multe despre acestă funcție de administrare a aplicațiilor de pornire, citiți acest articol: Administrează aplicațiile de pornire cu Managerul de activități din Windows 8.

8. Poți să monitorizezi toate conturile de utilizator, în fila "Utilizatori"

Conectarea mai multor utilizatori simultan pe același sistem duce la un consum mai mare de resurse și la o scădere a performanței. Fila Utilizatori din Managerul de activități îți dă posibilitate să vezi care sunt utilizatorii conectați și ce aplicații rulează în sesiunile lor. Poți vedea ce resurse sunt folosite de utilizatorii conectați, îi poți deconecta sau poți chiar să le trimiți un mesaj, direct din Managerul de activități.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru lista completă a opțiunilor oferite de fila Utilizatori din Managerul de activități, citește acest ghid: Cum administrezi conturile de utilizatori conectate, cu Managerul de activități din Windows.

9. Fila "Detalii" îți oferă mai multe informații decât vei avea probabil vreodată nevoie

Utilizatorii experimentați cunosc foarte bine cât de încărcată cu informații era fila Procese din versiunile anterioare ale Managerului de activități, în Windows 7 sau în Windows Vista de exemplu. Acești utilizatori s-ar putea să fie puțin dezamăgiți de faptul că se duc la fila Procese și nu găsesc toate acele informații extrem de detaliate. Dacă și tu faci parte din acești utilizatori, nu te speria căci vei găsi toate informațiile pe care ți le-ai putea dori, în fila Detalii. Uită-te în lista coloanelor disponibile în această filă și vei găsi aproape 40 de tipuri de date. Acestea se pot adăuga sau scoate din vizualizarea hiper-detaliată a proceselor folosite de sistem. Mai mult decât atât, poți să creezi o legătură între aplicații și nucleele procesorului, poți schimba nivelul de prioritate al unui proces și poți închide procesele pe rând sau chiar un întreg arbore de procese cu un singur clic.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru mai multe detalii despre fila Detalii, citește acest articol: Cum vezi și administrezi procesele aflate în execuție, cu Managerul de activități din Windows.

10. Vezi și administrează serviciile fără a deschide Panoul de control

Vrei să știi ce servicii funcționează pe sistemul tău? Vreți să activezi sau să dezactivezi un anumit serviciu pentru a preveni folosirea resurselor sistemului? Vrei să mergi la Panoul de control sau la Consola managementului computerului, nu-i așa? Nu este cazul!

În Managerul de activități din Windows 10 și din Windows 8.1 găsești o filă specializată pentru administrarea serviciilor. Dacă vrei să administrezi lucrurile mai în detaliu, ai la dispoziție chiar și o legătură rapidă directă către pagina specializată din Panoul de control.

Task Manager, Windows, Managerul de activitati
Task Manager, Windows, Managerul de activitati

Pentru a vedea ce are de oferit fila Servicii, citește și acest articol: Cum administrezi serviciile Windows cu ajutorul Managerului de activități.

Concluzie

După cum poți vedea, au apărut multe schimbări în Managerul de activități din Windows 10 și Windows 8.1. Noile file ne oferă o gamă mai largă de informații și un control mult mai bun asupra sistemului. Putem monitoriza resursele, administra aplicațiile care pornesc odată cu sistemul de operare și putem să închidem servicii și procese direct de aici, cu câteva cicluri. Noua versiune este mult mai intuitivă pentru cei neinițiați, oferind totodată și informațiile necesare unui utilizator experimentat. Aruncă o privire la Managerul de activități de pe dispozitivul tău cu Windows 10 sau Windows 8.1, deoarece merită.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Manager de Activități Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows